Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL SH grinder nl4 -------> nl400 If u never failed u never lived

429 Posty
89 Użytkownicy
0 Reakcje
33 K Wyświetlenia
afajer
Oldschool Grinder

Napisane przez klaudia85
Zrobilem sobie dzisija session review i na 10k ostatnich rak musialem wstawic tylko 3 do oceny bo nie ejstem pewien jak je powinienem zagrac

KQs 3bet pot

QQ 3bet pot OOP

JJ 3bet pot IP

Ogolnie udalo mi sie w ostatnich 10k zmniejszyc nonshowdown strat - poprzednie 10k pikowala 10bb/100 teraz okolo 4bb/100 z czego jestem bardzo zadowolony !!

Trzeba nadal pracowac nad swoja gra bo jeszcze masa zostala do nadrobienia :D

Postaram sie dzisiaj cos napisac o Aqf - nigdy praktycznie nie korzystalem z tej statystyki a daje ona wiecej informacji niz AF

plz :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Afajer z tego co pamietam od miesiąca na sweeta się ze mną umawiasz :P

Oprócz Aqf będę te coś na temat polaryzacji range'ow napisać ale nie wiem czy mi to się dzisiaj uda bo dzisiaj sobota i bedą fajne gierki na stolikach

Odpowiedz
Cytat
szywester
Oldschool Grinder

Klaudia85 a jak u Ciebie wygląda linia nonsd?

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez szywester
Klaudia85 a jak u Ciebie wygląda linia nonsd?

Rozumiem ze chcesz żebym wrzucił wykres :P nie wystarczy to ze pikowala 10bb/100 a teraz pikuje tylko ok 4bb/100 :P spox jak tylko będę miał kompa pod ręka to wrzuce

Odpowiedz
Cytat
szywester
Oldschool Grinder

Nie musisz, pytam z ciekawości, bo mam z nią problem. U mnie jest -15BI, a sd +24BI. Ja już robię drugie podejście do serii Crushing NL50, dobry materiał :)

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez szywester
Nie musisz, pytam z ciekawości, bo mam z nią problem. U mnie jest -15BI, a sd +24BI. Ja już robię drugie podejście do serii Crushing NL50, dobry materiał :)

Ja obejrzałem ta serie 3x tak naprawdę info w niej zawarte fajnie jest umieć wykorzystywać już na np10 :D

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

po 22k moj wykres wyglada tak:

Tak jak wspominalem najbardziej jestem zadowolony z zastopowania pikowania w dol nonshowdown'u - glownie dzieki pracy nad polaryzacja rangu pre flop i check / raisowaniu dobrych flopow i turn'ów

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Ostatnimi dniami malo gry - glownie spowodowane tym ze wyrobilem srebro na BetFair i zaczalem nadrabiac zaleglosci w filmikach i strategii
Obiecany poat o Aqf sie oczywiscie pojawi :D

Od okolo 6-7k rak linia nonshowdown jest plaska z czego jestem bardzo zadowolony

Stan rolla

Bet Fair 17 $

Party Poker 580 $

Odpowiedz
Cytat
szywester
Oldschool Grinder

Nonsd ładnie przystopowała, żeby to tak wyglądało od początku :) Też pracuję nad czerwoną linią. Jeszcze nie przystopowała, ale zmniejszyła o wiele kąt spadania :)

Odpowiedz
Cytat
kolanko1990
PokerStrategist

kiedy wbijasz na kolejny limit?

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez kolanko1990
kiedy wbijasz na kolejny limit?

Na nl25 na PP wbije z 750 $

Gdyby tylko Party mialo jakis bardziej sensowny system VIP albo dodatkowo mozliwosc zalatwienia jakiegos RB to na bank bym tu zostal - bardzo fajnie mi sie tu gra

A tak to powyrabiam bonusy i bede spadal na cos z fajnym RB

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr
PokerStrategist

Co ciekawe ja mam czerwoną linię stale na plusie, tylko jeszcze nie wiem dlaczego ;) Co na to wpływa?

Odpowiedz
Cytat
tango12x
PokerStrategist

No siema :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez Edziorrr
Co ciekawe ja mam czerwoną linię stale na plusie, tylko jeszcze nie wiem dlaczego ;) Co na to wpływa?

Na czerwona wplywaja 3bety pf 4bety oraz to jak jestes agresywny post - jak duzo barrelujesz, ch / raisujesz donkujesz leadujesz itp

Siema tango12x

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Poniewaz gierki o tej porze sa za slabe - 5-7 ryb z czego wiekszosc na half stackach postanowilem cos popisac :D

Na poczatek jakas nuta ---> my favourite :)

Tak jak w komentarzu "watpie ze jest lepszy kawalek do sexu :)

Do rzeczy obiecalem cos napisac o Aqf - wiec conieco poskrobiemy ;D

Standardowo zawsze uzywalem AF

Aggression Factor = (ilość bet + ilość raise) / ilość call [współczynnik]

Mowi nam on o tym jak bardzo agresywnie gra przeciwnik - jak czesto betuje i reraisuje.... jest pewien minus tej statystyki nic nie mowi ona o callowaniu przez przeciwnika. Ogolnie przyjmuje sie za gracza pasywnego takiego co ma AF <1 Standardowy TAG bedzie mial okolo AF 2-3 Graczy ktorzy maja powyzej 5 uwazamy za maniakow postflop. Statystyka ta standardowo postflop powinna malec czyli najwyzsza jest na F i stopniowo niz sza na T i R - jezeli jej rozklad wyglada inaczej to cos jest nie tak i gracz moze np bleffowac na R jezeli ma relatywnie wysokie AF

No ale AF nie mowi nam nic o callowaniu

Przejdzmy wiec do Aqf

Aggression Frequency = (ilość bet + ilość raise) / (ilość bet + ilość raise + ilość call + ilość fold) [%] ----> w PT3

Aggression Frequency = (ilość bet + ilość raise) / (ilość bet + ilość raise + ilość call + ilość fold + ilosc check) [%] ----> w HM

Standardowo Aqf total powinno sie wahac od 25-35% i podobnie jak AF powinno byc najwieksze na F i malec do R

Dla mnie najwazniejsze bedzie Aqf na R z tego wzgledu ze poprzednie streety moge ogarnac poprzez pf range + cbet + 2nd lub db lub ch/r natomiast na R juz mam ciezsza decyzje i musze za nia duzo zaplacic :D

Ogolnie na R by Ninjai:

Aqf < 22% szczery gracz - PRAWIE NIE BLEFUJE

Aqf 22 - 28 % gracz polaryzuje sie i ma troche blefow

Aqf > 22 % gracz który bardzo duzo blefuje

Na pozostalych streetach polecam metode queristo:

Napisane przez queristo

Można też do tego podejść bardziej intuicyjnie.
1) Niech AF=2 i AFq=20.
Oznacza to że zagrania bet i raise stanowią 20% akcji, a call - 20%/2=10%
2) Niech AF=2 i AFq=40.
Oznacza to że zagrania bet i raise stanowią 40% akcji, a call - 40%/2=20%

Napisane przez queristo
Ponieważ AF określa proporcje pomiędzy zagraniami agresywnymi a sprawdzeniami, to przy stałym AF wzrost AFq (powodowany przez częstsze zagrania bet i raise) wiąże się także z proporcjonalnie częstszymi sprawdzeniami
...
częstsze sprawdzenia względem podbić i przebić powodują obniżenie wartości AFq i AF.

Wysoki Aqf u fisza oznacza ze czesto blefuje np przy Aqf 40%+ i szerokim range PF tam bedzie przynajmniej polowa blefow

Nalezy pamietac o jednym rozpatrujac AF i Aqf MUSIMY wziac po uwage akcje preflop, czy jest to pula podbita czy nie podbita czy 3betowana i jaki zakres ma nasz przeciwnik - poniwaz NITy i TAGi z samego zalozenia ze maja mocny range beda miec te wartosci wyzsze niz przecietny gracz

Mysle ze to by bylo na tyle jezeli chodzi o Aqf i AF

Teraz przejde do innego tematu ... ponizej wrzuce screena jednego z regow z NL10 i wylapie maxymalnie jak najwiecej jego leakow - jak ktos chetny to nich doklada swoje zdanei na temat tego jak go exploatowac

Jest to jeden z "lepszych" regow na nl10 - jak dla mnie jest dosyc slaby ale ma chyba run good i na PokerTableRatings.com widnieje przewaznie w top10

Jedziemy z koksem :D

PREFLOP

Otwiera bardzo looose z EP jak na TAGa wiec siedzac IP tak widze jego range z EP

a) 22+, any BROADWAY
b) 22+ A2-A5s 78s+ i wyrzuca QTo KTo JTo z Broadwayow

Tak czy inaczej zrzuca do 3beta TYLKO 55% wiec moj 3bet 4value bedzie z AK QQ+, JJ i AQ sa close ale jak sa close to ja nie chce zawezac jego range do takiego co flipuje ze mna wiec robie flat

Gdy mamy go na CO a sami siedzimy na BU i przeciwnik otwiera 25% czyli

22+ Axs 56s+ BROAD J9s Q9s K9s - mniejwiecej

- 3betuje lub calluje biorac pod uwage CRE jak koncepcje 3betu z Top Folding Range

call z AQ AJ, KQ 22-JJ ----> poniewaz chce miec na neigo jakis calling range

3bet K9s+ KTo+ QTo+ QTs+ jako blef czasem moge dolozyc A2-5s (z tym ze Broadwaye obnizaja prawdopodobienstwo jego wysokich pocketow i rak tylu AK AQ w 30% a reka Axs tylko w okolicach 20% uwazam ze Broad beda lepsze do 3betu)

3bet 4 value QQ+ AK

Moge czasami mixowac i 3betowac z AQ a flatcallowac AA

Odwracajac sytuacje ja otieram szeroko gdy siedze na CO a on na BU z tego wzglegu ze on ma 3bet tylko 4value na BU a flatuje 14%

Z blindow vs BU 3bet z CRE + top range oraz z KQo KQs na niego

Jak on mnie 3betuje z blindow a jestem na BU CO moge sie pokusic o 4bet blef bo ma tam mase blefow - nie za czesto ale mozna :D

POSTFLOP

- masakrycznie duzy cbet - ale za malo folduje do raisow - wiec mamy value z setow
- poniewaz malo folduje na ch/r badz raise CB wole go tu floatowac bo on odpuszcza w polowie T (musi ze wzgledu na wysoki cbet) ale i tak dosyc czesto (patrzac na jego range cbet) 2nd barreluje - mysle ze z TPGK jestem w stanie na niego robic calldowan, zastanawiam sie co np z TT na boardzie Jxx x - ??

- sam raczej nie odpuszcza do 2nd barrel wiec TPGK spokohjnie moge barrelowac - ewentualnie na T ch/c bo ma dosyc wysoki ma floating

- za duzo calluje db na F

- ogolnei jest csem jak nie jest agresorem

Podsumowywujac nie wiem HOW on jest wygrywajacym graczem - mimo ze ze mna przy stolach to mu raczej ciezko grac :D

Macie jakeis jeszcze uwagi to walic !!

Odpowiedz
Cytat

Super blog, fajnie że merytoryczny a nie tylko piszesz jaki masz bankroll :f_biggrin: Na pewno będę częściej zaglądał :f_thumbsup: Będę jeszcze musiał przeanalizować dokładniej Twoje statystyki bo mamy w 90% identyczne, a winrate masz wyższy :f_rolleyes: :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez socket05
Super blog, fajnie że merytoryczny a nie tylko piszesz jaki masz bankroll :f_biggrin: Na pewno będę częściej zaglądał :f_thumbsup: Będę jeszcze musiał przeanalizować dokładniej Twoje statystyki bo mamy w 90% identyczne, a winrate masz wyższy :f_rolleyes: :f_biggrin:

Troche mam malo czasu zeby pisac wiecej o teorii ale czasami cos skrobne ...

Odpowiedz
Cytat
robal123
PokerStrategist

Wydaje mi się, że mocno się ostatnio obniżył poziom nl4 na Party. Ludzie grają jak idioci. Aczkolwiek możliwe, że takie stoliki trafiam.

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Napisane przez robal123
Wydaje mi się, że mocno się ostatnio obniżył poziom nl4 na Party. Ludzie grają jak idioci. Aczkolwiek możliwe, że takie stoliki trafiam.

powiem Ci ze nie mam zielonego pojecia bo ponad miesiac temu tam ostatnio bylem

Ale jezeli nadal gra tam Paisting a o ile wiem to nadal gra to powinno byc okey :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba Autor wątku
plusEVqba
PokerStrategist

Quizy ciag dalszy

BASIC & BRĄZ

:club: Rece drawy - 23/24 pkt
:club: Gra przeciwko murkom 17/21 pkt - strata 4pkt spowodowana tym ze fold > caldcall 3beta QQ z pozycja jest lepszy - czyzby ?? (nie jest sprecyzowane jak duzy to murek ale i tak nie wyrzucam tego IP bo zawsze moge grac pod seta majac implied oddsy baaaardzo duze zreszta), biorac po uwage nawet ze on tam ma AK QQ+ to mam blockery na damy wiec odpada ze on je trzyma tak wiec ma 6 kombinacji na KK tyle samo na AA i az 16 kombinacji na AK z ktorymi jestem po lepszej stronie flipa - wiec nawet jak az tak muruje 3betami mam tu 40% wiec nie uwazam ze fold jest lepszy
:club: Brazowy egzamin dojrzalosci - 26/28 pkt - w ostatnim rozdaniu wole zagrac ch/c bo po ch na flopie nic sensownego nie repuje a nie podoba mi sie bet / fold majac prawdopodobnie 9 czytsych outow - nawet biorac pod uwage to ze mam sredni draw moge odjac z 1-2 outy i w zaleznosci od sizeingu zagrac ch / c lub ch / f jezeli wiem cos wiecej o przeciwniku
:club: Niepodbita pula - 18/19 pkt
:club:Gra po flopie, gdy jesteś agresorem w grze przed flopem 18/21,5 pkt - jedynie ciezko powiedziec czy aby w rozdaniu 5tym z AK mamy taki easy fold - wszystko zalezy jakie tendencje zauwazylismy u przeciwnika - jezeli to jest donk to nie koniecznie ma tam Qx lub lepiej wiec ja to czesciej na taki push calluje majac nawet jakies ready
:club:Gra po flopie, gdy przeciwnik jest agresorem w grze przed flopem 17/18 pkt
:club:Asy w puli wieloosobowej 29/29 pkt
:club:AQ - Znienawidzone i lubiane 12/18 pkt - kilka zagran mi sie nie podoba ale sa one z FR wiec tam mamy inna dynamike i gramy bardziej tight wiec nie koniecznie jest to quiz dla mnie ... jakby wszystkie zadania byly z SH to co innego - jednak po zastanowieniu sie nepewno mam mase leakow zwiazanych z rozgrywaniem AQ AJ szczegolnie OOP - bedzie trzeba popracowac nad tym
:club:Gra out of position 33/36 pkt - blad w zad 9tym - jest ono nielogicznie sformuowane bo my jestesmy BB wiec pierwsi do akcji aczkolwiek ja faktycznie mam leaka w niskim donkbecie - trzeba poprwawic ;p
:club:Gra z przewagą pozycją na turnie 27/31 pkt - jedyna reka z ktora mialem problem to reka z zad 8 po zabawie z equilatorem faktycznie checkback jest gorszy niz bet/fold
:club:Gra bez przewagi pozycji na turnie 28/32 pkt - blad w ostatnim ja tam zagrywam ch/c a podobno najlepsze jest bet / broke .... hmm musze sie z tym rozdaniem w equilabie pobawic i zobaczymy co i jak
:club:Linecheck AQ 36/41 - nadal w pelni nie jestem zadowolony z tego quizu - trzeb bedzie mocno popracowac nad gra z AJ AQ
:club: Gra z pozycją na flopie: Rozgrywanie drawów 34/36 pkt - jedyny blad w zad 8 ja tam gram broke ale faktycznie po db / raise gdy to ja bylem agresorem pre nie wyglada moje equity najlepiej i w zaleznosci ile BB donkuje i z czym to tu raczej fold > AI
:club:Zagrania 3-bet oraz 4-bet przed flopem Zostawilem na pozniej - bardzo ciekawy quiz
:club:Luźne podbicia otwierające z wczesnej pozycji 29/33 pkt nie jestem zwolennikiem otwierania KJo i 76s z EP jak mam csa na MP
:club: Preflop: Pytania dla początkujących 33/36 pkt - 3cie pytanie jest wg mnie bez sensu sformuowane ... zawsze mozna sprawdzic - odpowiedz powinna byc jaka jest najlepsza opcja dla Hero i powinny byc wymienione call fold 4bet
:club:Quiz dla początkujacych (1) - NL full ring 33/36 - nie gram juz FR i dla mnie fold KK na SH na T high boardzie to leak ;p
:club:Quiz dla początkujących (5) - NL short handed 36/36 - w sumie podstawy SH

SILVER

:diamond: Anna K. 29/39 pkt - mam problem z rozgrywaniem AK na maniakow
:diamond: Value z setów 34/36 pkt - do ostatniego mam watpliwosci - ja tam wole ch/c bo A i tak mi sie wyplaci a ch / r wywalam wszystkie pp

Odpowiedz
Cytat