Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

FISH Blog --> NL SH Micro Stakes + Self improvement

248 Posty
25 Użytkownicy
0 Reakcje
5,191 Wyświetlenia
erefkey
Oldschool Grinder

Przeciwnik rysuję się na maniaka, dla mnie to jest east call, zobacz jaką on ma agresje i pomyśl z czym on może to robić.

Odpowiedz
Cytat
Huricano
PokerStrategist

Hej. Dzięki za wiadomość na pw.
W sumie to już nie gram jakiś czas Holdema, ale z sentymentu się wypowiadam jeśli rozdanie mnie zbytnio nie przerasta :)

50.
Bez przesady...masz showdown value, a przeciwnik wygląda na bardzo luźnego.
Można grać raise w celu ochrony ręki a nawet się z nim zestackować na flopie jeśli wiesz, że luźno wrzuci z flushdrawem.
Jeśli nie to call i decyzja w zależności od karty na turnie. Oczywiście gra na turnie będzie wyjątkowo trudna, ale trzeba się z tym zmierzyć.
Na pewno na większość :spade: masz fold a w szczególności od 8 w górę.

51.

Szczerze to nic innego jak 88 tu nie zobaczysz...
Dlaczego? Już tłumaczę...przeciwnik gra 14/8 = myśli
Jesteś agresorem z preflopa i spada board który idealnie wpisuje się w Twój range a to oznacza, że gość nie będzie chciał tu agresywnie rozegrać flushdraw, a tym bardziej gutshoty (QJ,QT itp no chyba, że oba są :club: ).
AT+,KT+ to u niego zamiana ręki w blef, jeśli podbije którąś z tych rąk na flopie to dobrze wie, że zestackuje się tylko z lepszymi. A8s to jedyna gorsza ręka którą możesz zobaczyć i ew. jakieś suited connectory które jednak postanowił grać agresywnie więc stack off sam w sobie nie jest zły, ale musisz mieć świadomość czegoś takiego co się ładnie nazywa relatywna siła ręki :)
Np. dwie najwyższe pary to bardzo mocna ręka, ale w przykładzie powyżej vs ten przeciwnik wyglądają bardzo słabo.
Inny przykład: set 44 na boardzie 4567...

52.

Muszę to napisać...zjebałeś całkowicie :)
3bet/fold z tak mocną ręką...tragedia.
W takich rozdaniach (teoretycznie) decyzja jest bardzo prosta.
Jeśli uważasz, że koleś będzie tu agresywnie rozgrywał flushdraw to się z nim stackujesz.

Range dalej źle dobierasz.
Na przykładzie 52 rozdania.
JJ+ rzuca się w oczy na początku, zwykle on te ręce 3betuje preflop a nawet jeśli nie to z QQ i KK na tym boardzie nie zagra raise więc możesz mu zostawić tylko JJ i AA.
T9s-87s fajnie, że dajesz mu suited connectory w range tylko, że dałeś mu je we wszystkich kolorach :) A chyba sam przyznasz, że z 9 :heart:8 :heart: to on raczej nie zagra raise :) Zostaw mu tylko :club: gdzieś tam na pewno jest opcja wybierania kolorków.
QTo+, KJo+ to tylko gutshoty ew. druga para więc bez readów/notek typu: "aggro małpa" wywal je całkowicie z range. KTs+ i QTs+ zostają tylko w :club:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Witaj!
Dzięki, że wpadłeś :)

O przeciwniku na podstawie 70 hands mogę mało powiedzieć, bez dodatkowych readów wolę się tu nie angażować. Każda over card wyrzuca mnie z rozdania, każdy pik. jeśli on będzie dalej budował pulę na turnie to nawet przy jego zakładanej agresji dla mnie to nie jest dobry spot.
Wolę tu proste rozwiązanie, bo foldując mam EV równe 0 :P

Powiem szczerze, że w trakcie podejmowania decyzji ciągle miałem tutaj to 88 przed oczami. Jednak widząc taki AF postflop z dwiema parami zagrałem jak zagrałem.
Thorek fajnie mi ten spot omówił:

Spoiler

Napisane przez Thorek
Witaj.

Na preflopie grasz prawidłowy open raise za 4bb. Podoba mi się cbet flop i podoba mi się push na raise od przeciwnika. Pamiętaj jednak, że nie gramy tutaj miniraise i nie ma sensu zostawiać przeciwnikowi groszy na turna. Jest to po prostu push. Twoje wyliczenia nie są do końca dobre, bo QQ+ on będzie raczej 3-betował przed flopem, z drugą parą też nie widzę takiego zagrania, a tym bardziej z gapperem. AT+ tutaj może występować, ale dałem tutaj jeszcze mniej korzystne założenia

Stół: 8♥A♣K♣
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    64.21%   64.15%    0.06% { AdKs }
MP3    35.79%   35.74%    0.06% { 88, A8s, A8o, QcJc, QcTc }

i wciąż jesteś ahead, dlatego twój stack off jest dobry.

Pozdrawiam.

Wiem, że zjebałem. Piszcie co myślicie, jestem otwarty na krytykę. Oczywiście na rozsądną :P
Powinienem tu grać bet/fold albo bet/push, wybrałem półśrodek, co było bardzo słabe. Tutaj akurat skłaniam się ku bet/fold.

Popracuję nad tym szacowaniem range, obiecuję :facepalm:

:spade: Bonus of the Day

Spoiler

Przeglądałem dzisiaj te memy i muszę przyznać, że niektóre są niezłe. Można się pośmiać i odprężyć ;)

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Wczoraj rozegrałem 1 sesję. Grało się średnio komfortowo. Z monsterami zgarniałem blindy, a z gorszymi rękami dostawałem sporo akcji. Dodatkowo trochę bad beatów, ale całe szczęście w spotach z shortami ;)
Zauważyłem, że trochę się frustruję jak moja bardzo silna ręka przegrywa z any2. Muszę coś z tym zrobić, jakieś pomysły? Może konkretny filmik, artykuł?

53.

Spoiler

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]CO$1.48:///////;BU$1.94:///////;SB$0.40:///////;BB$2.00:///////;UTG2$1.44:///////;MP1$1.00:///////;MP2 (Hero)$2.00:///////;MP3$3.08:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with Q:h, K:h.
UTG2 calls $0.02, MP1 folds, Hero raises to $0.08, 5 folds, UTG2 calls $0.06.

Flop: ($0.19) K:c, 7:h, 5:c (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $0.14, UTG2 calls $0.14.

Turn: ($0.47) 8:s (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $0.30, UTG2 calls $0.30.

River: ($1.07) 2:s (2 players)
UTG2 checks, Hero checks.

Final Pot: $1.07.

Results follow:

Hero shows a pair of kings(Qh Kh).
UTG2 shows a straight, nine high(9h 6h).

UTG2 wins with a straight, nine high(9h 6h).

Villain to Unk
Preflop podbiłem o 1BB za nisko.
Na flopie trafiam top parę, możliwe są drawy, gram cbet. Turn dosyć nieprzyjemny, ale na pasywność przeciwnika gram tu cbet także na turnie. Na river przeciwnik pozostaje pasywny, ale z top parą nie chcę tu betować. Nie znam przeciwnika i nie widzę słabszych rak, które mi się wypłacą, gram check behind.

54.

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)

Known players:
[tg]BB$1.94:///////;MP1$0.39:///////;MP2$2.00:///////;MP3$1.91:///////;CO$1.00:///////;BU (Hero)$2.00:///////;SB$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with 7:c, 8:c.
2 folds, MP3 calls $0.02, CO folds, Hero calls $0.02, SB folds, BB checks.

Flop: ($0.07) Q:s, 7:s, 3:s (3 players)
BB checks, MP3 checks, Hero checks.

Turn: ($0.07) 7:h (3 players)
BB checks, MP3 bets $0.03, Hero raises to $0.12, BB folds, MP3 calls $0.09.

River: ($0.31) 2:c (2 players)
MP3 checks, Hero bets $0.22, MP3 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.31.

BB:
VPIP 38/ PFR 10/ AF 1.4/ WTSD 10/ W$SD 54 ~130 hands
MP3:
Unk z tendencjami na Calling Station
Preflop powinienem podbijać. Wiem, że zagrałem źle, ale chciałbym mimo tego przeanalizować sytuację postflop.
Na flopie czekam, ale na turnie trafiam seta, a przeciwnik stawia teraz niski zakład. Postanowiłem, że przebiję. Na river spada blank, przeciwnik gra pasywnie, więc betuję.

55.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$2.04:///////;SB$0.37:///////;BB$0.80:///////;UTG2$2.00:///////;MP1$1.71:///////;MP2$1.00:///////;MP3 (Hero)$2.16:///////;CO$1.98:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP3 with 7:h, 7:c.
3 folds, Hero raises to $0.08, 2 folds, SB calls $0.07, BB folds.

Flop: ($0.18) J:d, K:s, Q:h (2 players)
SB checks, Hero checks.

Turn: ($0.18) 7:d (2 players)
SB checks, Hero bets $0.14, SB raises to $0.28, Hero raises to $0.42, SB calls $0.01.

River: ($0.89) K:h (2 players)

Final Pot: $0.89.

Results follow:

SB shows a full-house, kings full of jacks(Kc Jc).
Hero shows a full-house, sevens full of kings(7h 7c).

SB wins with a full-house, kings full of jacks(Kc Jc).

SB:
Unk
Na flopie zrezygnowałem z cbetowania. Mam marne szanse na poprawę ręki, przeciwnik może mnie tu sprawdzać z Kx, Ax, Tx. Dodatkowo to short.
Na turnie dostaję seta. Przeciwnik gra dalej pasywnie, a ja chcę budować pulę i chronić seta. Dostaję raise i nie widzę innej opcji jak wyłożenie dodatkowych pieniędzy.

56.

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]CO$0.76:///////;BU (Hero)$2.00:///////;SB$2.13:///////;BB$4.51:///////;MP2$2.00:///////;MP3$0.98:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with T:c, A:c.
MP2 calls $0.02, 2 folds, Hero raises to $0.10, 2 folds, MP2 calls $0.08.

Flop: ($0.23) 2:d, 7:c, 2:s (2 players)
MP2 checks, Hero bets $0.12, MP2 raises to $0.26, Hero folds, MP2 gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.35.

Villain to Unk
Pytanie czy cbetowanie takiego boardu z pozycją na Unka to błąd?
W zasadzie reprezentuję tu tylko over pair.

57.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]BU$4.13:///////;SB$2.00:///////;BB$0.69:///////;UTG2 (Hero)$2.23:///////;MP1$0.80:///////;MP2$4.27:///////;MP3$0.60:///////;CO$0.95:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG2 with A:s, Q:d.
Hero raises to $0.08, MP1 folds, MP2 calls $0.08, 5 folds, 4 folds, 3 folds, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.19) 9:s, 5:s, 4:s (2 players)
Hero bets $0.12, MP2 raises to $0.27, Hero calls $0.15.

Turn: ($0.73) 4:c (2 players)
Hero checks, MP2 bets $0.50, Hero folds, MP2 gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.73.

Villain:
VPIP 12/ PFR 10/ Call open 12/ AF 1.8/ Fold to cbet 50/ WTSD 17/ W$SD 60 ~280 hands
Na flopie wybrałem postawienie cbetu, gdyż z semi blefem wydawało mi się to dobrym rozwiązaniem. Mam tu monster flush draw. Na taki niski raise mam tu dobre oddsy, dodatkowo mam spore implied oddsy, więc muszę sprawdzić. Na turnie nie betuję, gdyż prawie na pewno dostanę tu raise. Przeciwnik ma niski AF postflop, więc pewnie coś trafił skoro przebijał już na flopie. Niestety jego bet na turnie jest za wysoki, żeby to sprawdzać. Oddsy to ~1:2, a ja zobaczę jeszcze tylko jedną kartę. Dodatkowo nie mam pewności czy przeciwnik wypłaci mi się kiedy spadnie kolejny :spade:

58.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$6.50:///////;BU$2.88:///////;SB$2.43:///////;BB (Hero)$2.79:///////;MP1$2.14:///////;MP2$2.31:///////;MP3$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with 5:d, 4:d.
3 folds, CO raises to $0.04, BU calls $0.04, SB folds, Hero calls $0.02.

Flop: ($0.13) 7:d, K:d, A:d (3 players)
Hero checks, CO bets $0.06, BU raises to $0.15, Hero folds, CO calls $0.09.

Turn: ($0.43) Q:h (2 players)
CO checks, BU bets $0.23, CO calls $0.23.

River: ($0.89) 8:s (2 players)
CO checks, BU checks.

Final Pot: $0.89.

Results follow:

BU shows a pair of aces(Ac Jc).
CO shows a pair of aces(Ah Jd).

BU wins with a pair of aces(Ac Jc).
CO wins with a pair of aces(Ah Jd).

CO:
VPIP 28/ PFR 13/ AF 2.5/ Cbet flop 90/ WTSD 42/ W$SD 50 ~200 hands
BU:
VPIP 8/ PFR 4/ AF 1.6/ Call open 3/ WTSD 29/ W$SD 38 ~400 hands
Na preflopie muszę dołożyć tylko 1 BB, aby zawalczyć o pulę, która teraz wynosi 0,11$. Z tego względu sprawdziłem to nawet OOP. Na flopie trafiam kolor i OOp to powinien być chyba donk bet, ale agresor z preflop ma Cbet 90%, więc chciałem tutaj zagrać check/raise. BU ma call open z BU 7%, więc sprawdzał raczej z pocketami, rzadziej z jakimiś wysokimi connectorami. Zakładałem, że spasuje. Co rzeczywiście cbetuje, ale BU gra tu raise. Na flopie widzę 3x :diamond:, a nit z AF flop 1.0 gra raise. W 3-os. puli to oznaka sporek siły. Mój kolor jest dosyć niski, a Bu przecież nie sprawdza z niższymi connectorami, stąd wybrałem fold już na flopie.
Okazało się, że przeceniłem przeciwnika, ale czy mój tok myślenia ma tu sens?

:spade: :spade: :spade:

Czas na podsumowanie minionego tygodnia.

Rozegrałem łącznie 6 sesji, średni czas pojedynczej sesji to 76 minut. Bilans to +0,88$.
Niestety tylko 2 sesje były dodatnie, reszta w plecy :(
Spostrzegłem, że kiedy idzie mi gorzej to skracam sesje, a kiedy wygrywam to wydłużam grę. Przy natrafieniu się na 2-3 bad beaty kończę sesję w złym humorze. przegrane stack-offy preflop jeszcze przeżyję, ale jakieś suckouty postflop bardzo mnie irytują.
Chyba zaniedbywany przeze mnie zawsze mindset się oddzywa...

:spade: Hand of the Week

Graj rękę

Known players:
[tg]MP1$3.69:///////;MP2 (Hero)$2.00:///////;MP3$2.06:///////;CO$0.98:///////;BU$2.71:///////;SB$2.21:///////;BB$2.20:///////;UTG2$1.74:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with A:h, K:h.
2 folds, Hero raises to $0.08, MP3 calls $0.08, 4 folds, 3 folds, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.19) J:c, 2:d, A:c (2 players)
Hero bets $0.14, MP3 raises to $0.45, Hero raises to $1.00, MP3 raises to $1.90, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.

Final Pot: $1.19.

Celowo wstawiam tutaj jeszcze raz tę konkretną rękę. Wygrane spoty, w których zagrałem poprawnie są fajne i lubię do nich wracać, ale warto też czasem skupić się na porażkach, przeanalizować jeszcze raz co zrobiło się źle i poprawić grę w przyszłości.

VPIP 12/ PFR 7/ Call open z MP 13%/ Fold to cbet 50/ AF flop 6/ Agg freq flop 38%/ WTSD 24/ W$SD 30 ~370 hands
Preflop: Tutaj wszystko standardowo i ok, nie dało się zagrać inaczej, prosta sprawa.
Flop: Niestety gram OOP. W jego calling range preflop wpisałem coś takiego:

Board: J♣2♦A♣
       Equity     Win     Tie
Hero    76.23%  73.68%   2.55% { AhKh }
MP3    23.77%  21.21%   2.55% { 22+, ATs+, KJs+, QJs, JTs, T9s, 98s, 87s, 76s, AJo+, KQo }

Jestem tu z przodu vs ten range, dlatego z top parą musiałem tu cbetować. Liczyłem na call od flush draw, z gorszych asów mamy tu tylko AQ, AT. Ciężko mi powiedzieć czy sprawdziłby z jakimś pocketem, np. TT, 99. jego fodl to cbet to 50%, ale na takim boardzie raczej nie grałby tu call z takimi rękami.
Niestety dostałem tutaj raise. Podkreślę, że na przeciwnika nie mam żadnych readów, notatek.
Jego raise range widzę teraz tak:

Board: J♣2♦A♣
       Equity     Win     Tie
Hero    26.79%  19.15%   7.64% { AhKh }
MP3    73.21%  65.57%   7.64% { JJ, 22, AdKd, AsKs, AsQs, KcQc, AdJd, AsJs, Tc9c }

Pula po jego podbiciu wynosi 0,78$, a ja do sprawdzenia mam 0,31$, czyli ~1:2,5. Natomiast moje Equity to w tym przypadku ~1:4. Samo sprawdzenie na takim boardzie jest raczej błędem. Dodatkowo na takie duże przebicie moje sprawdzenie będzie w dłuższym okresie czasu przynosić straty.
Mając 27% Equity call jest zły, a co dopiero mój push.
Mam tutaj tylko top parę. Mozliwe są drawy, mogę już być dead.
W tym spocie zapomniałem o linii cbet/fold, która byłaby tu najlepsza.
Gdybym wiedział, że przeciwnik to maniak, że blefuje na większości flopów mając air albo co najwyżej top parę z niskim kickerem to miałbym tutaj push. Niestety przy braku takich informacji jest to fold.
Dodatkowo wygłupiłem się blefując tego gracza grając tutaj 3bet na flopie. Gdybym betował tutaj for value to mój bet powinien być wyższy, ale to tak na marginesie.
odszedłem od swojego A Game i xle się to skończyło, mam nauczkę.

W ciągu tych 7 dni udało mi się wychwycić kilka rzeczy;

:heart: Pozytywne:
- Zaprzyjaźniłem się z Holdem Managerem
- Włączyłem do swoich Session Reviews Equilaba, ale dopiero się poznajemy
- Opracowałem wnikliwie 2 filmy, przez co sporo się nauczyłem
- Osiągnąłem Srebrny Status
- Poprawiłem jakość wpisów na Blogu
- Robiłem pompki (piątkowa ost. seria to 70 powtórzeń), przysiady, brzuszki + drobna gimnastyka
- Próbne matury z angielskiego (92%) i matematyki (86%) napisałem w stopniu zadowalającym, z polskiego czekam na "wyrok"
- Prowadziłem regularne, skrupulatne Session Reviews

:diamond: Negatywne:
- Rozegrałem tylko 6 sesji
- Manipuluję czasem sesji w zależności od wygranych/przegranych
- Mam pewne problemy z koncentracją
- Irytują mnie bad beaty
- Nie opracowałem żadnych materiałów z długo oczekiwanego Srebrnego Statusu
- Zdarzają mi się odstępstwa od A Game
- Jestem zbyt nerwowy w życiu prywatnym

:spade: Najbliższe plany:
- Poprawa koncentracji w trakcie gry
- Poprawa nastawienia do gry i wyeliminowanie irytacji
- Wyeliminowanie odstępstw od A Game
- Praca nad Equilabem (obsługa, szacowanie range przeciwnika)
- Opracowanie przynajmniej 3 Artykułów ze Statusu Srebrnego
- Redukcja nerwowości w życiu prywatnym
- Poprawa jakości wpisów na Blogu + uatrakcyjnienie Blogu, aby stał się bardziej popularny

Mam takie pytanie... Opracowuję sobie te materiały teoretyczne, rezultaty zamieszczam na Blogu, ale w jaki sposób najbardziej optymalnie mogę umieścić je w jednym miejscu na dysku, aby mieć je jakoś uporządkowane i łatwy dostęp w dowolnej chwili? Jakiś program? Bo na razie pozostaje mi perspektywa notatnika, ale tam wszystko jest czarno białe i beznadziejnie byłoby wyszukiwać konkretnych informacji, kiedy pojawi się tam xxx materiałów.

:spade: Bonus of the Day

Spoiler

Sean Connery w filmie "Twierdza" powiedział:
[...] Tak mówią przegrani. Zwycięzcy wracają do domu przelecieć miss szkoły
Ja chcę być zwycięzcą i "nawiązywać" stosunki z miss szkoły :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Wczorajsza sesja obfita w monstery, z którymi dało się dostać akcję także postflop. Była to sweat session, więc ze skupieniem się nie miałem problemu, ale popełniłem kilka błędów w toku rozumowania, które teraz widocznie widzę.

59.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]MP3$2.30:///////;CO (Hero)$2.22:///////;BU$1.96:///////;SB$1.43:///////;BB$2.19:///////;UTG2$2.00:///////;MP1$0.45:///////;MP2$0.90:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with K:s, J:s.
UTG2 calls $0.02, MP1 folds, MP2 calls $0.02, MP3 folds, Hero calls $0.02, BU folds, SB calls $0.01, BB checks.

Flop: ($0.1) T:c, 3:c, A:s (5 players)
SB checks, BB checks, UTG2 checks, MP2 checks, Hero checks.

Turn: ($0.1) T:s (5 players)
SB checks, BB checks, UTG2 bets $0.05, MP2 calls $0.05, Hero calls $0.05, SB folds, BB folds.

River: ($0.25) 3:s (3 players)
UTG2 bets $0.18, MP2 calls $0.18, Hero raises to $0.36, UTG2 raises to $1.93, MP2 calls $0.65, Hero folds.

Final Pot: $3.37.

Results follow:

MP2 shows a full-house, tens full of threes(Qd Td).
UTG2 shows a full-house, tens full of threes(Qc Th).

MP2 wins with a full-house, tens full of threes(Qd Td).
UTG2 wins with a full-house, tens full of threes(Qc Th).

UTG:
VPIP 29/ PFR 17/ AF 2.7/ WTSD 19/ W$SD 28 ~470 hands
MP2:
VPIP 33/ PFR 11/ AF 1.5/ WTSD 27/ W$SD 35 ~310 hands
Preflop pozwoliłem sobie na limp, tylko dlatego, że w puli znalazło się już kilku graczy i miałem niezłą pozycję. Aczkolwiek z CO podbicie byłoby chyba lepszą opcją. Na flopie brak agresji. Na turnie spada druga T, a ja dostaję flush draw. Mam dobre oddsy do sprawdzenia, dodatkowo są jeszcze 2 gracze za mną, którzy mogą dołożyć. Na river trafiam co prawda kolor, ale 3 jest tu beznadziejną kartą. Na boardzie leżą 2 pary, możliwy jest full. Na river chciałem zagrać call, bo miałem jednak showdown value, ale przez missclick zagrałem raise. Na ten jego push a/i nie mogłem zagrać inaczej niż fold. Byłem niemalże pewien, że trzyma tutaj T. Na flopie trafił drugą parę i wobec asa przeczekał, ale kiedy na turnie trafił seta to musiał zabetować.
Pytanie czy na river to jest call tego 0,18$ czy fold?

60.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$2.11:///////;BU$2.09:///////;SB$4.04:///////;BB$4.16:///////;UTG2$2.00:///////;MP1 (Hero)$4.13:///////;MP2$2.22:///////;MP3$2.11:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP1 with 9:h, 9:d.
UTG2 calls $0.02, Hero raises to $0.10, 6 folds, UTG2 calls $0.08.

Flop: ($0.23) 2:c, A:c, A:s (2 players)
UTG2 bets $0.02, Hero calls $0.02.

Turn: ($0.27) Q:s (2 players)
UTG2 checks, Hero bets $0.16, UTG2 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.27.

Villain:
VPIP 58/ PFR 13/ AF 1.9/ Call open z BB 67%/ WTSD 61/ W$SD 26 ~70 hands
Villain rysuje się na Calling Station. Na flopie powinienem chyba grać raise for value i protection. Bardzo źle wybrałem sprawdzając, bo w ten sposób dałem mu za darmo zobaczyć kolejną kartę. Dodatkowo na turnie Q :spade: nie jest dla mnie dobrą kartą.
Schrzaniłem to :facepalm:

61.

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]CO$2.38:///////;BU (Hero)$2.02:///////;SB$0.58:///////;BB$1.96:///////;UTG1$1.42:///////;UTG2$2.16:///////;MP1$2.58:///////;MP2$0.42:///////;MP3$1.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with K:c, K:d.
UTG1 calls $0.02, UTG2 calls $0.02, 2 folds, MP3 calls $0.02, CO folds, Hero raises to $0.14, 3 folds, UTG2 calls $0.12, MP3 folds.

Flop: ($0.35) 8:s, 8:c, 7:c (2 players)
UTG2 bets $0.34, Hero raises to $0.80, UTG2 folds, Hero gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.69.

Villain:
VPIP 15/ PFR 9/ AF 2.4/ WTSD 34/ W$SD 60/ Donkbet 38% (8) ~345 hands
Przeciwnik wygląda na porządnego gracza. Stawia mi donk bet, a ja gram raise, co chyba nie było dobrą opcją.
Jeśli on gra 3bet, a ja folduję, to zamieniam KK w blef
Jeśli on gra 3bet, a ja się stackuję, to często zobaczę tu u niego mocną rekę.
Z drugiej strony z ręką 88, 77, 8x chyba nie stawiałby zakładu, bo w ten sposób częst owyrzuci mnie z rozdania, a nie musi się bać kolejnych kart i może spokojnie sprawdzać. Jego donk/fold wygląda bardzo dziwnie. Jeśli agresywnie rozgrywa jakiś monster draw to powinien grać tu push albo co najmniej call. Steal chyba byłby dla niego lepszy jako check/raise. Chociaż mógł się obawiać, że ja nie będę tego boardu cbetował.
Myślę, że na tego konkretnego przeciwnika opcja fold na flopie byłaby najlepsza.

62.

Spoiler

Graj rękę

Known players:
[tg]MP1$2.38:///////;MP2$3.16:///////;MP3$0.60:///////;CO$0.62:///////;BU$2.34:///////;SB$4.51:///////;BB (Hero)$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with Q:s, J:h.
2 folds, MP3 calls $0.02, 2 folds, SB calls $0.01, Hero checks.

Flop: ($0.06) 5:c, J:c, T:s (3 players)
SB checks, Hero bets $0.06, MP3 raises to $0.12, SB folds, Hero calls $0.06.

Turn: ($0.3) J:d (2 players)
Hero bets $0.19, MP3 calls $0.19.

River: ($0.68) 6:c (2 players)
Hero bets $0.27, MP3 calls $0.27.

Final Pot: $1.22.

Results follow:

Hero shows three of a kind, jacks(Qs Jh).
MP3 shows a full-house, fives full of jacks(5h 5s).

MP3 wins with a full-house, fives full of jacks(5h 5s).

Villain to Unk
Nap reflopie nie chciałem podbijać, ale z top pair bet pot na flopie. Na miniraise postanowiłem sprawdzić, co chyba nie było dobre. Na turnie trafiłem seta, więc betowałem. Na river uzupełnił się kolor, ale byłem już sxommitowany, przeciwnikowi zostało mało w stacku, dlatego postawiłem kolejny bet.

Dzisiaj popracowałem trochę nad kolejnym artykułem, tym razem Wysokość zakładów i podbić (2) - wysokość zakładów postflop.
Jest to mój drugi art z tej serii, który miałem przyjemność czytać i jestem bardzo zadowolony. Po raz kolejny wszystko elegancko posegregowane, wyjaśnione w prosty sposób i pokazane na przykładach. Nic tylko czerpać wiedzę.

Wysokość zakładów postflop ma na celu:
- Generowanie jak najwięcej value z mocnymi rekami
- Generowanie (semi)blefem jak największego fold equity przy jednoczesnym niskim ryzyku
- Nie zdradzamy siły naszej ręki

:diamond: Pule podbite:
- Cbet w wysokości 2/3 puli jest optymalny (blefy muszą się powieść tylko w 40% przypadków, żeby były opłacalne).

:diamond: Pule 3betowane
- Cbet w wysokości 1/2 puli jest optymalny. Nie commitujemy się z pulą, więc mamy tutaj opcję zagrania cbet/fold. Mamy wystarczające fold equity oraz stwarzamy sobie opcję postawienia 2nd barrel for bluff. Z mocnymi rękami i tak damy radę zestackować się na river.

:diamond: Pule 4betowane:
- Cbet w wysokości 1/3 puli jest optymalny. Zostawiamy sobie opcję zagrania fold na raise, a z silnymi rękami uda nam się wyciągnąć stacka od przeciwnika.

Sizing postflop uwzględnia:

:diamond: Ilość przeciwników - im jest ich więcej, tym więcej stawiamy w zależności od siły naszej ręki.
:diamond: Typ przeciwników;
- czy możemy postawić więcej for value?
- czy stawiamy tu na balansowanie gry?
- np. grając na Calling Station możemy stawiać nawet w wysokość puli, bo on często gra Call Down. Gramy wyżej na flopie i turnie, bo kiedy trafi nie blefuje, ale wygrywamy więcej kiedy nie trafi budując pulę już na wcześniejszych streetach.
:diamond: Wysokość stacków - określamy jak duże muszą być nasze bety, aby zestackować się z przeciwnikiem. Lepiej jest stawiać więcej na flopie i turnie niż potem stawiać przesadnie duże zakłady na river.
:diamond: Siła naszej ręki - w zależności od niej stawiamy odpowiednio grając:
- Bet for value
- Bluff
- Drawujemy
:diamond: Tekstura flopa - Stawiamy pytanie: Jakie ręce powinny sprawdzić, a jakie mogą spasować?
- przy wielu możliwych drawach stawiamy więcej, jeśli przeciwnik mimo tego sprawdzi
- Przy niemożliwych drawach stawiamy mniej, by pozwolić przeciwnikowi sprawdzić ze słabszymi rękami
:diamond: Wielkość puli - Jak duża jest pula w stosunku do stacków naszego i przeciwnika, czy betując standardowo zestackujemy się z nim na river?
:diamond: Cel - co chcemy osiągnąć naszymi zakładami? Wysokość zakładu już na flopie wpływa na nasze zakłady na turnie i riverze.

Wysokość zakładów postflop dobieramy w zależności od stołu, nie od siły naszej ręki. Dzięki temu siła naszej ręki nie jest czytelna!

Pragnę podkreślić, że jest to jedynie moja interpretacja tego artykułu i może zawierać błędy.

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Witam.
Dzisiaj doszedłem do pewnych daleko idących wniosków, które zaważą na mojej dalszej pokerowej karierze, nazwijmy to... karierą.
Mam jeszcze kilka rzeczy do przemyślenia, ale pewne decyzje już podjąłem.
Więcej szczegółów wkrótce.

Coś miłego dla oka z pewnego wątku na tym forum:

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Napisane przez Grigo92
Witam.
Dzisiaj doszedłem do pewnych daleko idących wniosków, które zaważą na mojej dalszej pokerowej karierze, nazwijmy to... karierą.

Coś miłego dla oka z pewnego wątku na tym forum:

Spoiler

Wiedziałem że wkońcu zmądrzejesz :nh

ajajaja co za udka, co za poduszki :D _rolleyes: :f_rolleyes: :f_eek: :f_ugly: :rolleyes: :] =) :heart:

Odpowiedz
Cytat
anhtu
PokerStrategist

60. Takiego donk beta powinnieneś 3betować, aby zrozumieć gdzie się znajduje przeciwnik. Tak właściwie wydaje mi się, że to był missclick z jego strony :P

61. Na flopie 3bet był dobrym rozwiązaniem - bardzo często donk betuje, a w przypadku 4beta mógłbyś pomyśleć nad foldem. Dodatkowo tak jak wspomniałeś, gdyby trzymał 8 lub 77 to by zagrał check z nastawieniem na trapping.

62. Na flopie dostałeś 3beta, który powoduje, że przeciwnik staje się agresorem. Jaki jest sens callowania aby od razu na turnie z powrotem przejąć inicjatywę? Podoba mi się block bet na riverze, bo w przypadku 3beta nie jesteś commited i mógłbyś na spokojnie zrzucić swoją rękę.

EDIT: dopiero teraz zauważyłem... 62. Chciałeś zagrać block beta czy jego allina? Zostawiłeś mu $0,02 z tyłu :P

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

WoW, ja jeszcze starą maturę zdawałem, także nie orientuje się w tym nowym systemie punktowym, ale Twoje wyniki są chyba bardzo dobre, przynajmniej na takie wyglądają :).

Odpowiedz
Cytat
psyzyf
Oldschool Grinder

#59 Zdecydowanie raise preflop. "One donk at a time" ;-)
River bijesz tylko bluffy, trudno, żeby obaj mieli niższy kolor.
Ale zasadniczo IMO źle pre.

#60 cbet flop, cbet turn nie widzę specjalnie sensu w przeczekaniu
flopa, a przecież ten jego min donk bet to check po prostu jest...

#61 dla mnie call na flopie, raise jak napisałeś zamienia rękę praktycznie
w bluff, a tak dostaniesz jeszcze value od 99-QQ...

#62 limpowana pula, moim zdaniem bez pozycji bet/fold na flopie, nie
ma co budować puli w takim rozdaniu - bijesz tylko semibluff
turn stawiam go na AI - jak sam piszesz jesteś "przywiązany" do puli

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Napisane przez Thorek
WoW, ja jeszcze starą maturę zdawałem, także nie orientuje się w tym nowym systemie punktowym, ale Twoje wyniki są chyba bardzo dobre, przynajmniej na takie wyglądają :).

Wyniki miałem jedne z lepszych w klasie, a poziom jest dosyć dobry, jestem zadowolony.
Co prawda z matmy mogłem mieć 92%, bo popełniłem 2 głupie błędy za 3 pkt łącznie :P
Dzisiaj wyniki z polskiego i miałem ~60% co dla mnie jest bardzo dużo, chyba najlepiej w klasie.

Ostatnio wspomniałem o zmianach, które są nieuniknione.
Zaobserwowałem, że nie rozwijam się tak dobrze jak powiedzmy 3 tyg. temu. Wobec tego nastawiam się teraz na więcej artykułów, treningów, filmów.
Niestety muszę także pracować nad statusem na PS. Na PP FR punkty idą mi jak krew z nosa.
Jako, że gram tight i praktycznie tylko te dobre ręce to postanowiłem zwiększyć ilość stołów do 6. Na razie eksperymentalnie.
Chcę więcej grać i więcej się uczyć, niestety ze względu na ograniczenia czasowe zmuszony jestem zmienić podejście do Bloga. Wpisy tutaj dają mi przyjemność i pomagają w rozwoju, ale zajmują bardzo dużo czasu. Wobec tego wpisy będą od dzisiaj mniej regularne, będę zamieszczał tutaj tylko wybrane ręce. Oczywiście będą się tutaj pojawiały dosyć regularne podsumowania, przemyślenia, plany i wszystko to, na co mi przyjdzie ochota.
Jestem także na etapie przemyśleń odnośnie wpłaty $ na jakieś platformie. Na PP mam dopiero 30% uwolnionego bonusu od PS i nie prędko otrzymam tą kasę. Myślę poważnie nad wpłatą powiedzmy 30$ na np. Evereście i pogranie tam. Dodatkowym powodem jest moje zainteresowanie grą SH, o której od jakiegoś czasu myślę. Niestety na PP nie ma SH na NL2. Nie wiem jednak czy jestem na tyle dobrym graczem, żeby przejść na nową platformę, grać SH z ~15 BI i wygrywać. Niestety nie mam możliwości finansowych na zainwestowanie większej kwoty, przynajmniej nie teraz i nie w najbliższej przyszłości.
Gdybym się zdecydował to z pewnością bardzo wpłynęłoby na moją dalszą karierę. Muszę jeszcze to porządnie przemyśleć, popracować nad szczegółami i wtedy podejmę decyzję. Słyszałem wiele opinii, że na SH lepiej nauczę się grać, gra się lepiej, jest więcej fishy, więcej dynamiki i szybciej wyrabia się status na PS, brzmi bardzo ciekawie. Nie chcę podejmować decyzji pod wpływem chwili.
Liczę na Wasze rady i wskazówki.

Odpowiedz
Cytat
Thorek
Oldschool Grinder

Hej. Punktami powinieneś przejmować się w ostatniej kolejności. Na tych limitach rakeback i tak nie stanowi dla ciebie dużej części. Skupiaj się na grze i ciśnij stoliki full ring, gdzie masz już edge nad przeciwnikami i znasz już dynamikę. Na short handed będziesz musiał uczyć się gry od nowa tak naprawdę, bo gra się tam nieco inacezj, mimo że to wciąż jest NL.

Odpowiedz
Cytat
czaronster
Oldschool Grinder

Hej! Regularnie czytuję Twojego bloga i jestem pod wrażeniem jego zawartości - same merytoryczne posty, dużo fajnych przemyśleń, regularność. Tak trzymaj, nie przestawaj się uczyć - na pewno wkrótce przebijesz się na wyższe limity _thumbsup:

Zastanawiasz się nad przejściem na SH. Z początku tak samo jak Ty grałem FR na ś.p. FTP gdzie grając systematycznie uzbierałem rolla na nl10. Po zamrożeniu konta dostałem kapitał na Everest. Jako że tam króluje SH, zaczynając od nl2 spróbowałem tej odmiany. Nie żałuję wyboru - gra jest na pewno dużo ciekawsza i raczej już zostanę na 6-max. Jednak na SH swingi są większe niż na FR - na pewno powinieneś wziąć to pod uwagę. 15 BI to może być trochę za mało. Jeśli chodzi o ilość fiszy, to na Everku ich ilość przytłacza (% wszystkich graczy) :f_biggrin: Na dużych roomach typu PP na pewno jest ich dużo więcej, ale liczbowo, więc wystarczy dobre table selection _thumbsup: Jeśli chodzi o wyrabianie punktów do statusu - niepotrzebnie masz takie ciśnienie. Artykuły ze złota są mało przydatne na micro, bo można wygrywać z ogromną większością przeciwników grając po prostu ABC.
Podsumowując: radzę na razie cisnąć FR, przebijać się wyżej, a po ugraniu fajnego rolla popróbować SH :sdrink

Powodzenia i trzymam kciuki! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
czaronster
Oldschool Grinder

.

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Chyba skupię się na wyrobieniu tego bonusu z PP, zajmie to trochę czasu, ale może za ten czas poprawię umiejętności, że będę mógł podjąć się nowych wyzwań.
Udało mi się wrócić z poniżej 40$, a teraz chyba znowu tam zmierzam. przez pewien czas byłem w granicach 50$, trochę poniżej i trochę powyżej, ale ostatni tydzień to ciągła droga w dół... Nie wiem czy odszedłem od optymalnego stylu, dzięki któremu powoli szedłem do góry czy to chwilowy "pech".
Zamieszczę tutaj swoje wykresy, ale nie umiem ich zinterpretować, widzę tylko przepływ $$.
Może ktoś będzie tak miły i spróbuje mi je omówić, zwłaszcza te SD Winnings itd... bo nie wiem jak się do tego odnieść...

Widzę u siebie spore luk iw grze postflop, zdarza się wiele spotów, w których nie umiem podjąć słusznej decyzji. Muszę nad tym popracować. Sam nie wiem od czego zacząć, może od artykułów dla Srebra?

Pozdrawiam ;)

Odpowiedz
Cytat
czaronster
Oldschool Grinder

SD winnigs - tyle żetonów wygrywasz na Showdownach
NonSD winnigs - tyle żetonów wygrywasz bez pokazywania swojej ręki - na micro ciężko mieć na plus, ponieważ przeciwnicy nie potrafią pasować swoich rąk, więc blefy nie mają dużego sensu.
Zielona linia winnigs pokazuje ile realnie żetonów wygrywasz (suma SD i nonSD).

Ewidentnie grasz tylko mocne układy i w ten sposób wygrywasz - na przejście micro jest to na pewno najlepszy sposób :fuckyeah

Linią all in EV nie przejmuj się jeśli Twój wykres się nie pokrywa z nią. AI EV nie bierze pod uwagę wielu czynników podczas wrzucania stacka (np jest mega fisz który wrzuca 72o preflop, a w jednej ręce ty stackujesz się mając JJ a on ci pokazuje AA - AI EV pójdzie w dół, mimo że zagranie było +EV).

Widzę u siebie spore luk iw grze postflop, zdarza się wiele spotów, w których nie umiem podjąć słusznej decyzji. Muszę nad tym popracować. Sam nie wiem od czego zacząć, może od artykułów dla Srebra?

Jasne, artykuły to podstawa! :f_thumbsup:

Masz 19k rąk ugrane, możesz dać również swoje statystyki do oceny w dziale analizy statystyk. Trener na pewno wypunktuje Ci nad czym popracować.

Z tego co pisałeś wrzucasz ręce do oceny, staraj się wtedy podawać wtedy maksymalnie dużo informacji, opisywać swój tok rozumowania, zadawać pytania - zawsze jest to +EV :f_biggrin:

Nie wiem czy oglądałeś filmiki Rushera88, nagrał on bardzo fajną serię "Jak skruszyć kamień".

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Dzięki za wyjaśnienia :)
Wstawiając ręce do oceny zawsze dodaję komentarz odnośnie toku mojego rozumowania, chyba jeszcze nigdy nie wrzuciłem suchej reki, od początku mam taki nawyk :) Nawet jak głupio myślałem to Thorek zawsze mi to wytknie :P
Filmików Rushera trochę widziałem, te z Kamieniami dawno temu, może faktycznie będzie dobrze odświeżyć wiedzę.
Generalnie uczęszczam na 1 trening/ tydzień, ale zamierzam podnieść do przynajmniej 3.
Teraz w planach na weekend mam arty o grze postflop, powinny trochę wyjaśnić mi kilka spraw.

Odpowiedz
Cytat
psyzyf
Oldschool Grinder

Liczę na Wasze rady i wskazówki.

Moim skromnym zdaniem w pokera gra się po to, żeby kasę wypłacać,
a nie odwrotnie - to jest moje podstawowe założenie. Twój wpis
o zmianie platformy, rodzaju gry, zmianach - może zaczyna Ci brakować
cierpliwości ?! Wiesz, że odwaliłeś kawał dobrej roboty, podświadomie
oczekujesz za to jakieś zapłaty, a tu bankroll stoi w miejscu ?!

Spójrz może na to w ten sposób - na NL2 masz potencjalnie najsłabszych
możliwych przeciwników. Jeśli na tym limicie nie wyrobisz sensownego
winrate to nie ma sensu iść wyżej, czy gdzie indziej... A mając 10b/100
rozdań szybko pokonasz limit i idziesz dalej...

Jeśli masz bazę rozdań poszukaj wygrywającego gracza z tego limitu
z jak największą ilością rąk - przestudiuj jego grę, porównaj ze swoją.
Znajdź szczegóły, którymi różnią się te obrazki ;-)

Odpowiedz
Cytat
Szulecm
Oldschool Grinder

fajny blog
napisze do Ciebie na gg bo tez gram nl2 na pp

Odpowiedz
Cytat
Grigo92 Autor wątku
Grigo92
PokerStrategist

Przemyślałem kilka spraw.
Decyzja o przejściu na inną platformę i/lub SH zostaje wycofana.
obiektywnie przeanalizowałem własną grę i doszedłem do strasznych wniosków; gram słabo.
Rozegrałem już blisko 20k rozdań, minęło kilka tygodni od kiedy zacząłem na poważnie myśleć o pokerze, obejrzałem trochę filmów, przeczytałem trochę materiałów. Dalej gram słabo. Może trochę lepiej niż miesiąc temu, kiedy to tylko spadałem w dół, ale to nadal jest kiepska gra. Wcześniej byłem na 1. stopniu wtajemniczenia pokerowego i bankrutowałem. Teraz znajduję się na 2. i jestem na 0 lub trochę spadam w dół. Czas na wejście na wyższy stopień, na kolejny krok w rozwoju.
Obiektywnie stwierdzam, że mimo wiedzy teoretycznej, której trochę już mam, nie potrafię jej optymalnie zastosować w praktyce. Gram bezmyślnie, a swoje decyzje usprawiedliwiam dopiero po fakcie. A przecież powinienem najpierw przemyśleć sytuację, a dopiero potem podjąć decyzję. Niepotrzebnie dodałem ilość stołów zwiększając volume do 6, jest więcej akcji, ale większe są moje straty oraz dotkliwiej odczuwam błędy. Wracam do 2, 3 lub 4.
Praktycznie nie zwracam uwagi na kogo gram postflop. Przykładowo z top parą prawie zawsze gram 3x bet, niezależnie czy gram na fisha czy na nita. Dopóki nie dostanę raise to uważam, że każdy mój bet jest for value. Nie pamiętam kiedy ostatnio kontrolowałem pulę... W ogóle nie adaptuję się do przeciwników, nie staram się wykorzystywać ich leaków, za to oni robią to bezlitośnie. Aby dalej grać potrzebuję nadrobić pewne luki w teorii, nad czym bezpośrednio będę teraz pracował, począwszy od dzisiaj. Gra postflop to moja "pięta achillesowa" i tutaj tracę bardzo dużo oraz nie wygrywam dostatecznie. Preflop to także pewne leaki, ale nie są one tak dotkliwe jak te postflop. Już któryś raz z kolei piszę, że muszę coś zmienić, dotychczas kończyło się tylko na gadce. Tym razem będzie trochę inaczej.
Niniejszym ograniczam grę do minimum, a skupiam się na nadrobieniu braków w teorii oraz wyeliminowaniu podstawowych błędów w sposobie myślenia w trakcie gry. Grać będę z pewnością mniej, a kiedy już będę to maksymalnie przy 4 stołach. Muszę wyrobić sobie nawyk adaptacji do przeciwnika, z którym gram i do sytuacji, w której gram. Czas zacząć myśleć w trakcie gry, a nie odtwarzać schematy z poprzednich rozdań, filmików. Każda ręka jest inna i co za tym idzie inaczej rozgrywa się ją, aby była EV+.
Trochę mi wstyd, że gram już dosyć długo, a postępów brak. W życiu prywatnym pewne sprawy i sytuacje trochę przeszkadzają mi w tym co pragnę robić w kwestiach pokerowych, ale nie będę wnikał w szczegóły i z pewnością nie będę się tym usprawiedliwiał.
Cenię sobie Wasze wskazówki, rady, spostrzeżenia, krytykę i bardzo za to wszystko dziękuję. Jednak aby odnieść sukces sam muszę coś w tym kierunku zrobić. Od tej chwili zabieram się do roboty, koniec opier... obijania się. Do tej pory pięknie pisałem na forum i g. z tego mam. Czyny, nie słowa...

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat