Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Dagon's road through micros

22 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
613 Wyświetlenia
Dagonius1
PokerStrategist

Cześć,

pokera znam i trochę pogrywam od kilku lat. Grałem już w różne cuda i próbowałem chyba wszystkiego od short handed fixed limit, poprzez no limit MTT. Całej tej wędrówce towarzyszyły ogromne wahania bankrolla (bankroll management nigdy nie był moją mocną stroną). Najgorszą rzeczą, jaka zawsze się przytrafia mojemu bankrollowi, to po prostu nuda. Wtedy zaczynały się "shoty" na inne limity, lub inne odmiany i bankroll topniał i topniał. Wtedy znowu dostawałem kopa moralnego i zaczynałem od praktycznie zera.

Za każdym razem postanawiałem sobie mocne postanowienie poprawy, ale za każdym razem kończyłem tak samo i tak zjechałem z 400 $ do 90 $ bardzo szybko.

W końcu doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym sposobem na własną cierpliwość i samoedukację będzie dzielenie się swoimi słabościami i być może słowa wsparcia i zachęty od braci, która od razu przywróci mnie do porządku, gdy zacznę robić głupoty.

--------------------

Tyle jeśli chodzi o ckliwy wstęp, teraz konkrety. Zamierzam grać No Limit short handed cash game. Z wszystkich odmian Holdem cashgame wydaje mi się najstabilniejszą odmianą, dzięki której łatwo można wychwycić i skorygować swoje błędy. W dodatku stoliki short handed trochę bardziej pasują do mojego stylu gry. Na Full Ring grałem za bardzo nitowato, lub zbyt luźno, a dzięki short handed wydaje mi się, że odnalazłem swój złoty środek. Bloga zaczynam od NL5, więc proszę o błogosławieństwo na drogę i dużo komentarzy w przyszłości.

Cele:
- systematyczne wrzucanie rąk (dla przemyśleń własnych i obcych)
- konsekwencja w graniu jednej odmiany i trzymania się BM
- analiza przegranych puli i poprawa gry

Soft: Pokerstars
Nick: Dagonius1
Bankroll: 92 $

21 odpowiedzi

Cześć. Na jakim grasz sofcie i jaki masz nick jesli to nie tajemnica? ;p Moze po prostu zablokuj sobie mozliwosc wchodzeniu na zbyt wysokie limity jesli masz taka opcje np. na starsach. Powodzenia.

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

hej, zupdatowalem pierwszy post,

P*
Dagonius1,

co do limitów, to dzięki za radę. Rzeczywiście może to będzie dobra opcja na początek :)

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Kilka sesji za mna i niestety straty w postaci 2 BI... Gram totalne ABC, ze wzgledu na krotkie stoly troche wiecej kradne z poznych pozycji i szerzej limpuje, gdy jest wiecej limperow.

Juz nie dostosowalem sie do swoich postanowien, bo nie pisze regularnie, chociaz troszke mialem spraw do pozalatwiania IRL. Na granie znalazlo sie troche czasu, ale juz na wpisy na blogu niezbyt wiele.

Ponizej kilka rak:

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BB (Hero)$5.65:///////;MP2$3.21:///////;MP3$11.61:///////;CO$8.41:///////;BU$5.00:///////;SB$1.57:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with A:h, K:d.
MP2 raises to $0.20, 2 folds, BU calls $0.20, SB folds, Hero calls $0.15.

Flop: ($0.62) J:d, 4:s, J:h (3 players)
Hero checks, MP2 checks, BU checks.

Turn: ($0.62) A:d (3 players)

River: ($0.62) 7:s (3 players)
Hero bets $0.41, MP2 raises to $0.90, BU folds, Hero calls $0.49.

Final Pot: $2.42.
Results follow:

Hero shows two pairs, aces and jacks(A:h K:d).
MP2 shows four of a kind, jacks(J:c J:s).

MP2 wins with four of a kind, jacks(J:c J:s).

Chyba typowy przyklad overplayowania Asów :facepalm:

Graj rękę

Known players:
[tg]SB$7.29:///////;BB$3.57:///////;MP2$3.44:///////;MP3$3.61:///////;CO$7.38:///////;BU (Hero)$5.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with A:d, A:s.
MP2 folds, MP3 raises to $0.15, CO folds, Hero raises to $0.45, 2 folds, MP3 calls $0.30.

Flop: ($0.97) K:c, 2:c, Q:d (2 players)
MP3 checks, Hero bets $0.65, MP3 calls $0.65.

Turn: ($2.27) 5:c (2 players)
MP3 checks, Hero bets $1.51, MP3 raises to $2.51, Hero calls $1.00.

River: ($7.29) 6:c (2 players)

Final Pot: $7.29.
Results follow:

Hero shows a pair of aces(A:d A:s).
MP3 shows a flush, king high(Q:c J:c).

MP3 wins with a flush, king high(Q:c J:c).

chcialem wkleic wiecej rak, ale cos converter mi odmowil posluszenstwa... beda pozniej

BR: 77$ :(

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Dzisiaj pokerowe bostwa byly dla mnie troche bardziej laskawe. Nasuwa sie natomiast pytanie... Czy gdy teoretycznie nie mam statsow na przeciwnika, to czy AK jest reka do pushowania preflop ? To samo tyczy sie JJ. Ogladalem kilka filmikow muckinfelli i w miare jasno sie wyrazil, ze JJ i AKo to push preflop, mimo wszystko jednak dzisiaj najwiecej kasy stracilem wlasnie wtryniajac sie jakimis waletami w bezsensowne alliny preflop.

Jakie jest wasze zdanie ? Czy na NL5 SH walety sa wystarczajaco dobre, by pchac je preflop allin ?

Bankroll: 101,81

TightManiac6
PokerStrategist

Konsekwencja w graniu jednej odmiany i trzymanie się BM - zatem NL2 Panie :)

Rozdanie #1:

Dlaczego call preflop z AK? Open raiser raczej nie zalicza się do najlepszych graczy, ma stack 64BB, więc można chyba w ciemno założyć, że wszystkie jego zasięgi będą szersze i dominowane przez AK. BU sprawdza z pełnym stackiem, masz więc fajny spot do 3-betowania - według ABC to zresztą jest 3-bet.

Check na turnie i bet na riverze IMO też jest dziwny. Z tego jak Twoi przeciwnicy rozgrywali postflop nie wynika raczej by mogli mieć coś silnego. Zwłasza BU nie powinien być zbyt silny, skoro (najprawdopodobniej) ma włączony auto-rebuy - jest to jakaś tam oznaka, ze być może jednak gra sensownie - a wtedy najbardziej prawdopodobne układy w jego zasięgu pre to pary, z którym następnie gra cały czas check, więc czekając na turnie dajesz mu darmową kartę na riverze. Co do drugiego gracza można powiedzieć w zasadzie to samo: nie skorzystał z możliwości CB, na turnie też check, do tego ten dziwny stack - raczej rzadko będzie silny. W związku z tym wszystkim value bet na riverze jest moim zdaniem za duży. Trudno tu założyć, że którykolwiek z nich będzie miał lepszą rękę od naszej, więc lepiej by było postawić value bet dopasowany w taki sposób, aby niskie i średnie pary mogły sprawdzić, asy bez kickerów również. 1/3 puli byłaby chyba lepsza. Jego min-raise jest paskudny, bo bo jak tu nie sprawdzić ... no ale wiadomo - sam sobie stworzyłeś tą sytuację.

Ja bym 3-betował preflop, w odpowiedzi na shove gram call. Jeżeli gość Cię sprawdzi to macie w puli 1,80$ (jemu pozostaje 2,4), więc c-bet stawia Cię w sytuacji commited, ale masz ace high na sparowanym boardzie ... wtf ... chyba getscho gemma fullgas :D Jeżeli gość ma QQ to masz jakieś 25% equity, więc stawiając c-bet 1,2 i dostając re-raise all-in masz ojder fantastyczne pot-odds aby sprawdzić bo wynoszą one 22%. Jeżeli gość będzie miał niższą parę od J masz jeszcze trochę lepsze odds, a jeżeli ma 33/22 to jest tu już prawie flip.

Rozdanie #2:

Aces cracked, ale warto zauważyć, że fishe z "nutsami" lubią takie ped***skie, małe raise robić, więc wiesz ... może nie asy, ale AK można było zrzucić - na pewno łatwiej. Poza tym - raise na turnie lubi być silny :D

Co do waletów i pósz preflop ja wolę AK, QQ+, ale chyba w większości przypadków i z waletami można wchodzić all-in. Na walety jest 5 układów, które mają 42% i więcej, na damy już tylko 3, więc ... dla wyjaśnienia tej niepewności najlepiej jest chyba mieć HM i oceniać detalicznie.

pzdr

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Dzieki za feedback, akurat mialem robic jakis wpis i zauwazylem ze oto jest i odpowiedz :) Dzisiaj bedzie bez rozdan, bo po zerknieciu w hand history po prostu wiem, ze zagralem zle i sie ich wstydze :P

Sporo sie dzialo z moim bankrollem od ostatniego wpisu, a najgorsze co sie moglo zdarzyc, to nowy monitor, ktory sprawil, ze poczulem sie jak ryba w wodzie. Wyszlo na to, ze rzeczywiscie jestem ryba, bo bankroll zjechal do 40 $. Jak to zwykle w takich sytuacjach sie dzieje postanowilem zmienic rodzaj gry i zagralem SnG za 1 $, ale powiedzialem sobie : " Pelne skupienie ". Zdarzylo sie, ze wygralem, potem kolejny SnG i znow wygralem. Przez moment wydawalo mi sie, ze chyba znow musze grac SnG zeby budowac roll, jednak dobre nawalenie podsunelo mi inna mysl. To, ze gralem 9 stolikow na NL10 i bylem na plus oznacza ze bylem na winning streak i generalnie wariancja dodajac mi skrzydel sprawila, ze stalem sie mniej uwazny. Otwieranie wiekszej ilosci stolow i granie wiekszej ilosci rak szybko zweryfikowalo ten poglad. Spadlem na NL 2, bo jednak jakies granice w BRM znac trzeba.

Zaczalem na 1 stoliku, wylaczylem wszystkie gadugadu, skajpy i inne cuda, zamknalem drzwi do pokoju i skoncentrowalem sie tylko i wylacznie na grze. Nagle sie okazalo, ze nawet na NL2 sa ludzie, ktorzy graja lepiej i gorzej. W decyzjach troche pomagal mi PT, i zaznaczanie sobie kolorkami graczy w P*. Stosujac bardzo loose BRM, przy 75 $ znow sprobowalem swoich sil na NL5 i do tej pory idzie do przodu.

Spostrzezenia i plan na przyszlosc:

- zwracanie uwagi na zagrania graczy, nawet jesli nie jestem w rozdaniu.
- otwieranie kolejnego stolu tylko i wylacznie, jesli wiem z kim gram na poprzednich i jesli nie gram "z automatu".
- pomimo, iz odblokowalem sobie responsible gambling, nie probowania shotow na NL10 do BR = 200
- zerkanie na przegrane rozdania z topowymi rekami (QQ+) i analiza czy moglbym stracic mniej

Bankroll : 117 $

TightManiac6
PokerStrategist

Konkret postanowienia. Winning streak nie winning streak - SH to po prostu gra w której swingi są na porządku dziennym, zarówno w górę jak i w dół. Trzeba kontrolować pulę i nie pchać się w marginalne spoty, aby nie tracić ... 10 buy inów? :facepalm: To trochę za dużo, tym bardziej jeśli stosuje się loose BRM, nawet uwarunkowany edgem. Możesz też pozostać przy 6 stolikach, ale full fing - byłoby to na pewno aktem miłosierdzia wobec Twojego BR _thumbsup: :D

Peace

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Mialem oczywiscie na mysli NL5 :) W Blogu zazwyczaj pisze, jak cos popije - jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie przed graniem wtedy w pokera, bo jak zauwazylem, ze pomimo iz sie swietnie bawie, to niekoniecznie konczy sie to dobrze dla mojego bankrollu. Stad tez raz na czas moga sie trafiac buraczki w nadawanych przeze mnie zeznaniach.

Jednak glownym celem, dla ktorego prowadze ten blog, jest trzymanie sie wlasnie BRM, i powstrzymywanie sie przed zbyt szybkiem shotowaniem wyzszych limitow i przeskakiwaniem na inne gry typu SnG, FR i MTT. Jak mowila pewna madra reklama, jesli cos jest dobre do wszystkiego, to jest dobre do niczego, a o wiele latwiej jest dostosowac styl gry do danej odmiany niz odmiane do stylu gry. Zamierzam trzymac sie SH, bo gdy rzeczywiscie trzymam sie swojej A game i solidnej postawy, to widze, ze bankroll idzie systematycznie ku gorze :). W miedzyczasie poczytuje sobie ponownie niektore artykuly, jakies ksiazki itd, zeby jednak sie troche rozwijac.

Ostatnio zdarzylo mi sie doslownie pochlanac treat you poker like a business, i musze przyznac, ze bardzo mi pomogla. Nie, zeby byly tam jakies rzeczy, jakich nie wiedzialem, ale po prostu wszystko ladnie mi usystematyzowala i zwrocila uwage, ze wlasnie na blahostkach mozna zarobic/stracic najwiecej :)

peace,
Dag

TightManiac6
PokerStrategist

jesli cos jest dobre do wszystkiego, to jest dobre do niczego

Umiałbyś powiedzieć jemu w cztery oczy, że jest do niczego?

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

zbyt wysoko mnie oceniasz ;) poker nie jest moim zyciem, ani zrodlem utrzymania. robie to w czasie wolnym od pracy i nie poswiecam 8-10 czy wiecej godzin dziennie na doskonalenie sie w kazdej odmianie pokera :)

ale chetnie zobacze zdjecie kogos, kto akurat siedzi na mikro stawkach, albo low stawkach, ktory gra w omahe, nlhe, limit, studa i miliardy innych rzeczy naraz i jego bankroll stale rosnie :) grunt to skupic sie na jednym celu i do niego dazyc i szlifowac umiejetnosci.

sam wiesz - bedac osoba ktora mnie w pokera w ogole wkrecila, jak wygladal moj bankroll na przestrzeni tych lat. zreszta pewnie sam, jak nikt wiesz, ze na mikro stawkach nie jest problemem zyskiwac dolary, problemem jest nie stracic wszystiego ;)

Napisane przez Dagonius1
Kilka sesji za mna i niestety straty w postaci 2 BI... Gram totalne ABC, ze wzgledu na krotkie stoly troche wiecej kradne z poznych pozycji i szerzej limpuje, gdy jest wiecej limperow.

Juz nie dostosowalem sie do swoich postanowien, bo nie pisze regularnie, chociaz troszke mialem spraw do pozalatwiania IRL. Na granie znalazlo sie troche czasu, ale juz na wpisy na blogu niezbyt wiele.

Ponizej kilka rak:

Graj rękę

Known players:
[tg]BB (Hero)$5.65:///////;MP2$3.21:///////;MP3$11.61:///////;CO$8.41:///////;BU$5.00:///////;SB$1.57:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with A:h, K:d.
MP2 raises to $0.20, 2 folds, BU calls $0.20, SB folds, Hero calls $0.15.

Flop: ($0.62) J:d, 4:s, J:h (3 players)

Turn: ($0.62) A:d (3 players)

River: ($0.62) 7:s (3 players)
Hero bets $0.41, MP2 raises to $0.90, BU folds, Hero calls $0.49.

Final Pot: $2.42.
Results follow:

Hero shows two pairs, aces and jacks(A:h K:d).
MP2 shows four of a kind, jacks(J:c J:s).

MP2 wins with four of a kind, jacks(J:c J:s).

Chyba typowy przyklad overplayowania Asów :facepalm:

Graj rękę

Known players:
[tg]SB$7.29:///////;BB$3.57:///////;MP2$3.44:///////;MP3$3.61:///////;CO$7.38:///////;BU (Hero)$5.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with A:d, A:s.
MP2 folds, MP3 raises to $0.15, CO folds, Hero raises to $0.45, 2 folds, MP3 calls $0.30.

Flop: ($0.97) K:c, 2:c, Q:d (2 players)
MP3 checks, Hero bets $0.65, MP3 calls $0.65.

Turn: ($2.27) 5:c (2 players)
MP3 checks, Hero bets $1.51, MP3 raises to $2.51, Hero calls $1.00.

River: ($7.29) 6:c (2 players)

Final Pot: $7.29.
Results follow:

Hero shows a pair of aces(A:d A:s).
MP3 shows a flush, king high(Q:c J:c).

MP3 wins with a flush, king high(Q:c J:c).

chcialem wkleic wiecej rak, ale cos converter mi odmowil posluszenstwa... beda pozniej

BR: 77$ :(

Witam i zycze powodzenia w grze!

Teraz jednak przywale troche... przepraszam jakie ABC Ty grasz?
Grasz SH i co to znaczy szerzej limpuje? Na SH albo podbijasz/przebijasz albo foldujesz pre flop. Na limp mozesz sobie pozwolic tylko w bardzo konkretnych okolicznosciach!
Druga Sprawa spojrzalem na powyzsze rece i wychodzi na to ze agresywnie grasz tylko z AA :)
TightManiac ladnie Ci wszystko rozpisal.

Jesli chodzi o push pre z AK lub JJ... to sa rece, ktore potrzebuja odpowiednich przeciwnikow do czegos takiego. Nadaja sie natomiast doskonale do 4betu jesli jest miejsce w stacku. 4bet zalatwia sprawe albo napotyka push i wtedy mozna sie zastanowic. Ja jednak predzej sprawdze push lub spushuje z AKs niz z JJ

NL5 podejrzewam jest podobne do NL2 i tam obowiazuje tigh-aggressive ABC.
I mysl przewodnia na dzis... grasz SH i zapomnij o limpowaniu :)

TightManiac6
PokerStrategist

na mikro stawkach nie jest problemem zyskiwac dolary, problemem jest nie stracic wszystiego

Inaczej - wiem jak wygrywać dolary na micro i przegrać cały BR na low stakes (np. w jeden dzień) :D

Nie gadaj, wrzucaj HH!

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Za namowami Maniaca i po paru głębszych przemyśleniach postanowiłem się przerzucić jednak na FR.

Dodatkowo po paru głębszych (tym razem nie przemyśleniach) i posiedzeniu z kolegą, który też chce zacząć i coś pograć w pokera online doszedłem do wniosku, że robię wiele głupich błędów zakładając, że moi przeciwnicy przy stole myślą. Ubiłem mały interes zamieniając 250 PLN na 50 $, które przelałem mu na jego konto na P* i z mocnym postanowieniem zamierzam grać od NL 2. Spory spadek w online bankrollu, ale w sumie zarobiłem pieniądze ( a o to chodzi w pokerze), a mała lekcja pokory na pewno mi się przyda.

Troszkę wiary we własne siły dodał mi blog colina666. Zwykłe ABeCadło, a jego wykresy wyglądają raczej na malowane w paincie, a nie exportowane z trackerów. Oczywiście nie posądzam siebie o taki edge, jaki posiada w/w. ale zamierzam na prawdę sporo włożyć w pracę nad sobą i moim pokerem.

Zamierzam też raz na czas dodawać też filmiki z mojej gry (jeden właśnie się konwertuje), więc mam nadzieję, że brak swoich rozdań wynagrodzę właśnie tym.

CyaH

TightManiac6
PokerStrategist

Siema.

FR na pewno pozytywnie odbije się na twoich non-showdown, ze względu na to, że procentowo mniej pozycji jest obarczonych przymusowym P$IP. Poza tym można się ładnie uspokoić, SH to jednak sporo gry postflop, większej dozy, że tak powiem umiarkowanej losowości ... podejrzewam, że z rollem około 25-30 BI krok SH -->FR jest zdecydowanie +EV :)

Ta druga rzecz ... no to już musisz sam wiedzieć, ale generalnie uważam, że to jest akurat -EV hahaha. Nie wiem, czy próbowałeś gry na FR NL5 np. na 4, a nie 358309985093 stołach równocześnie, ale zmniejszenie ilości gier (przynajmniej w moim przypadku) znacząco wpłynęło na winr8, zdecydowanie łatwiej i krócej robi się session review (o ile akurat nie grasz 10h dziennie) ... no a poza tym jest to poważny set back, chyba że jesteś pewien, że w innym przypadku przetopiłbyś resztę rolla. Ile sobie zostawiłeś, ile stołów będziesz grać równocześnie?

Blog collina666 to moim zdaniem jedna wielka ściema, a jego wykresy zdecydowanie wyglądają jak malowane w paincie :D Nie uwierzę zanim nie zobaczę hh o które go poprosiłem przeszło 2 tygodnie temu - jeszcze ich nie wkleił :) Jeżeli szukasz inspiracji, to polecam "The Poker Blueprint" albo jakąś inną, poważną lekturę. Co do Collina - edż postflop - srata tata, na mega niskich stawkach NL2, NL5 przeciwnicy swoimi tendencjami sprawdzania wszystkiego, wszystkim, o każdej porze dnia czynią grę z pozytywnymi non-showdown winnings praktycznie niemożliwą. Pomimo wszystko będę sprawdzał co jakiś czas jego bloga, a nóż a widelec "zbawiciel" objawił się poraz drugi.

Co do filmu - fajnie, rozumiem że się Tobie nie chce HH konwertować, tak? :D

Pzdr

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Troszkę pograłem to nl2 i nie jest tak źle. Generalnie moim największym problemem i celem dla którego w ogóle prowadzę tego bloga jest (a mam nadzieję, że za niedługo będę mógł powiedzieć, że "był") brak konsekwencji.

Gram dalej ABC, staram się unikać trudnych spotów, a gdy nie wiem co robić, to wciskam "fold" :) Niestety na samym początku byłem tylko zwykłym nabijaczem rake'u i wychodziłem cały czas break even. Poczytałem jeszcze raz porady colina i zauważyłem, że nie stosuję się do jednej prostej rady : table selection, table selection i jeszcze raz table selection.

Do tej pory wchodziłem na jakiś stół, a potem naciskałem strl+s (czyli szukanie podobnego stołu) 5-8 razy. Natomiast w pewnym momencie użyłem magicznego narzędzia jakim jest filtr stołu, ustawiłem VPiP na 40%, Avrg Pot na 35 BB i wyłączyłem Hide Full Tables. Dodaję się do listy czekających i w 15 minut mam 6-9 odpalonych stolików (tyle sobie postawiłem za max, żeby mieć czas na obserwację zachowań graczy i robienie kolorków + notatek) i efekty widać od razu.

Powiem szczerze, że różnicy między NL5 a NL2 nie widać jakieś większej i myślę, że po prostu grając w ten sposób spokojnie dojadę do NL10. Potem będę musiał się trochę zastanowić, bo jednak z moich statystyk wynika, że gram dość mało rąk:

Film próbowałem robić i edytować, ale coś namieszałem z rozdzielczością i nie dało się tego oglądać. Za jakiś czas będę podejmował kolejne próby ;)

TightManiac6
PokerStrategist

Wrzuć HH z tych 3 stacków, które wrąbałeś w okolicy 6,1k.

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

wtedy to byl akurat chyba 1 stack z tego co pamietam. gonilem za callin station przez find player i koles gral na roznych limitach. nie zauwazylem i wszedlem do niego na nl 5. z tego co pamietam, to scrackowal moje asy czy krole robiac mi calldown z crapem i lapiac 2 pare na river. zaraz potem oddal mi to co zabral, stad ten skok, ale przejrze jeszcze raz w domu co to bylo za rozdanie

jak wroce do domu to wrzuce kilka rozdan, bo mam pare pytan, no i jakis aktualniejszy wykres (+5k rak)

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Ostatnimi czasy nie miałem za bardzo czasu na granie (ledwo 5k rak w tydzień). Odkryłem za to, że konwerter od PS przechowuje skonwertowane ręce :facepalm:. Znacznie to ułatwia sprawę przechowywania rąk, bo po prostu w trakcie sesji konwertuję szybko problematyczną rękę, a dopiero potem analizuje konkretne rozdania :)

#1:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]MP1$2.12:///////;MP2$1.97:///////;MP3$1.45:///////;CO (Hero)$2.00:///////;BU$3.33:///////;SB$0.81:///////;BB$2.13:///////;UTG1$5.67:///////;UTG2$5.02:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with J:h, J:s.
4 folds, MP3 raises to $0.08, Hero raises to $0.24, 3 folds, MP3 raises to $0.40, Hero calls $0.16.

Flop: ($0.83) 8:h, T:s, T:h (2 players)
MP3 bets $1.05, Hero folds, MP3 gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.83.

Gracz z gatunku maniakalnych. Bardzo agresywny i trudny do przewidzenia, bo gra każdą rękę zupełnie inaczej. Raz robi slowplay z asami, żeby potem grac hiper agresywnie flushdrawy. Dlatego do takiego overbeta na flopie wolałem porzucić rękę - czy powinienem już ją poddać preflop ?

#2:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (7 handed)

Known players:
[tg]MP2$3.25:///////;MP3$1.97:///////;CO$0.71:///////;BU$0.82:///////;SB$1.84:///////;BB (Hero)$2.16:///////;MP1$0.89:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with Q:c, K:h.
MP1 calls $0.02, 4 folds, SB calls $0.01, Hero checks.

Flop: ($0.06) Q:h, 8:d, 5:d (3 players)
SB checks, Hero bets $0.04, MP1 calls $0.04, SB calls $0.04.

Turn: ($0.18) 7:s (3 players)
SB checks, Hero bets $0.13, MP1 raises to $0.83(All-In), SB folds, Hero folds, MP1 gets uncalled bet back.

Final Pot: $0.31.

Tutaj jest flushdraw + ew kompletuje się straight, do overbetu poddaje top parę. Pula limpowana więc MP1 może mieć zarówno jakiegoś seta, lub 2 pary, albo już skompletował drawa. Z TPGK chyba jednak poddaję się tutaj. Pytanie czy KQo na tych limitach nie nadaje się do podbijania preflop z BB przy 2 limperach ?

#3:

Graj rękę

Known players:
[tg]CO$0.73:///////;BU$1.56:///////;SB$2.08:///////;BB$2.58:///////;UTG1$2.43:///////;UTG2$2.12:///////;MP1$1.14:///////;MP2 (Hero)$2.09:///////;MP3$1.95:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP2 with Q:d, Q:s.
UTG1 calls $0.02, 2 folds, Hero raises to $0.10, 5 folds, UTG1 calls $0.08.

Flop: ($0.23) 3:c, 2:c, 2:s (2 players)
UTG1 bets $0.10, Hero raises to $0.25, UTG1 calls $0.15.

Turn: ($0.73) 2:h (2 players)
UTG1 bets $0.20, Hero raises to $0.70, UTG1 calls $0.50.

River: ($2.13) 6:s (2 players)
UTG1 bets $0.22, Hero raises to $1.04, UTG1 calls $0.82.

Final Pot: $4.21.
Results follow:

Hero shows a full-house, twos full of queens(Q:d Q:s).
UTG1 shows a full-house, twos full of threes(A:s 3:d).

Hero wins with a full-house, twos full of queens(Q:d Q:s).

vs gracz calling station, 80/15, WTS : ok 75. Czy dobrze, że zapraszam go do value city, czy raczej powinienem kontrolować pulę w obawie przed jakimiś pocket 3, albo A2 ? Jak powinienem zareagować, gdyby na flopie, lub turnie zrobił mi shove ?

No i na koniec jeszcze obiecany wykresik :)

Dagonius1 Autor wątku
Dagonius1
PokerStrategist

Na P* zawitało oczekiwanie na 60-miliardową rękę więc trzeba przyznać, że przy cashowych stolikach pojawiło się sporo rybek.

Jedną z takich rybek jestem ja i tak sobie grindując NL2 zaczynam powoli widzieć końcówkę tego limitu. Za BRM przyjąłem, że przy 125 $ zacznę próbować wyższy limit. Trochę się zastanawiam, czy nie przesunąć tego na jakieś 150$.

Kilka ostatnich dni, to całkiem rozsądne wyniki i skok bankrolla. Momentami już osiągałem 100 $, ale zaraz pojawiał się suckout, czy 2 i cały czas jestem tuż, tuż pod tą granicą.

Graj rękę

Known players:
[tg]MP1 (Hero)$2.00:///////;MP2$2.40:///////;MP3$2.85:///////;CO$2.13:///////;BU$0.77:///////;SB$1.53:///////;BB$1.23:///////;UTG1$0.80:///////;UTG2$2.00:///////;[/tg]

Preflop: Hero is MP1 with K:c, K:s.
2 folds, Hero raises to $0.08, MP2 folds, MP3 calls $0.08, 4 folds, 3 folds, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.19) 2:d, 6:c, Q:c (2 players)
Hero bets $0.14, MP3 calls $0.14.

Turn: ($0.47) K:h (2 players)
Hero bets $0.33, MP3 raises to $1.98, Hero calls $1.45.

River: ($4.23) Q:d (2 players)

Final Pot: $4.23.
Results follow:

Hero shows a full-house, kings full of queens(K:c K:s).
MP3 shows four of a kind, queens(Q:s Q:h).

MP3 wins with four of a kind, queens(Q:s Q:h).

:facepalm:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (8 handed)

Known players:
[tg]SB$2.29:///////;BB$1.20:///////;UTG2 (Hero)$2.05:///////;MP1$0.72:///////;MP2$1.68:///////;MP3$3.00:///////;CO$0.80:///////;BU$1.22:///////;[/tg]

Preflop: Hero is UTG2 with 4:s, 4:d.
Hero raises to $0.08, MP1 folds, MP2 calls $0.08, 5 folds, 4 folds, 3 folds, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.19) J:h, 4:c, 5:s (2 players)
Hero bets $0.14, MP2 calls $0.14.

Turn: ($0.47) 3:s (2 players)
Hero bets $0.45, MP2 raises to $1.46(All-In), Hero calls $1.01.

River: ($3.39) 2:s (2 players)

Final Pot: $3.39.
Results follow:

Hero shows three of a kind, fours(4:s 4:d).
MP2 shows a straight, five high(5:c A:c).

MP2 wins with a straight, five high(5:c A:c).

runner, runner go go go :D

Ale ogólnie z gry jestem zadowolony, brakuje mi zaledwie kilku FPP do bonusiku 10$, wiec myślę, że później pójdzie już z górki. Totalne ABC znakomicie się spisuje, przestałem mieć problemy ze zrzucaniem TPTK, lub niskich overpar, jeśli stół sprzyja wielu drawom, a przeciwnik zachowuje się wyjątkowo agresywnie. Stąd moja cienka czerwona linia utrzymuje się bardzo nisko, za to won at showdown szaleje :)

Pozatym chciałbym wyrobić w tym miesiącu SilverStart na P*, żeby zarabiać 1.5x FPP, a tym samym szybciej zbierać na te cash credits w FPP store. Jeśli posiedzę trochę w tym i przyszłym tygodniu, to myślę, że cel jest do osiągnięcia. Jeśli nie, to zdecydowanie wyrobie w kwietniu.

Tak więc ostatnie postępy to :

Zapomniałem pisać o zmianach bankrollu, więc here it goes:

BR: 97,09 $