Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Blog grajka microstawek

1,173 Posty
96 Użytkownicy
2494 Reakcje
74.7 K Wyświetlenia
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No właśnie taki board zdarza się rzadko, dlatego nawet nie mam go w popupach, które sam robiłem. Mam dwie bazy: jedna do analizy playerpoola, druga do grania zooma. Nie mieszam tych dwóch rzeczy, jednak na zoomie grają inaczej.

Value betuję.

Jego range po xc turn postrzegam jako over karty, głównie Ax, gracz 3betuje 16% BB v BTN (co prawda 16% z 44). Może sporadycznie AA. Mój percived range na river... Mnóstwo over kart. Kx, Ax z jednym clubsem, niskie pary, jakieś GS typu 87.
Oczywiście EV będzie po jego stronie na turnie, jako że wciąż ma te wszystkie JJ+, a ja może odrobinę JJ i QQ.

Teraz turn... Mam problemy ze zrozumieniem tego, co wypluwa PIO. Przejrzałem dość symulacji, żeby intuicyjnie czuć, że tam mały bet jest właściwy. Pytanie, czy betuje się tam nisko, bo przeciwnik dużo xr, czy przeciwnik dużo xr, bo gramy tam niskim sizingiem z dość szerokim rangem. A może betujemy nisko, kiedy nie mamy przewagi ev i nie chcemy budować dużej puli?
Na tym turnie przeciwnik ma dużo rąk typu QTs, Ax, dlatego powinien grać check z parami, żeby zagrać xr, bo ma to wyższe EV niż bet turn. Chyba dlatego nisko betuje turna, żeby jego xr nie miał tak dużego EV?

Zalockuję w PIO mój turn bet, który powinienem robić z małym sizingiem, ale użyję dużego sizingu i zobaczę, jak to się pozmieniało w kwestii EV i strategii przeciwnika.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Coś tam podłubałem, ale, jak zwykle, jest to skomplikowane. Wnioski, które udało mi się wyciągnąć:

Turn
- Im większy sizing używa IP, tym częściej OOP powinien grać check, by zagrać xr (chyba że ze wzrostem sizingu spada częstotliwość - wówczas częściej cbetuje)
- Jeżeli OOP nie ma xr range na turnie, IP betuje range na turnie vs check sizingiem jaki chce użyć dana ręką (33% głównie A high i 90% pary+) i na river najczęściej, bo 75% czasu IP wybiera showdown
- Jeżeli OOP overfolduje na boardzie, gdzie najczęściej jest chop pot, IP powinien grać shove ze wszystkim oprócz par wyższej niż para na boardzie

Tak więc w powyższym rozdaniu całość rozbija się o to, czy przeciwnik overfolduje na river, gdzie najczęściej mamy podział puli. Jeżeli tak, popiłem błąd. Jeżeli nie, moje zagranie było dobre.

Odpowiedz
Cytat
MarcinZ77
PokerStrategist

Skoro masz taką bazę to zrób analizę
1. Kompozycji Range'u cbetu na flopie. Sprawdź jak playerpool gra po 1/3, 1/2 i 2/3.
2. Sprawdź linię B-XF i B-XR po C-B 33%
3. Suwak w node lockingu robi robotę więc z grubsza zobacz jak to się będzie miało i jak wychodzi na river
GL

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Napisane przez aghiri
765 godzin rozegranych(!), 660k rozdań i tylko 1000$ na plus. Wiem, że grasz pod RB ale to mocna gra na autopilocie, bez większego zastanowienia się podczas rozdań. Wątpię byś, tak jak pisałeś, zdominował NL50z. W ten sposób nie dasz rady.

Nie lepiej grać Ci NL25z? Tam podejrzewam miałbyś z gry 5bb/100 jak nie więcej w longrunie.
(866 hands / hour * 0,25bb * 5bb/100) / 100 = ~10$/godzinę + dodatkowo 60% RB.
No nie lepiej się to kalkuluje?

Na NL25 nie będziesz miał takich swingów co przekłada się na mniejsze obciążenie psychiczne i suma sumarum lepszą też grę.

Czekaj, czy ja dobrze zrozumialem, czy Ty napisales, ze gosc, ktory po olbrzymiej probce jest b/e na z50, mialby 5bb/100 na z25?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Duża, ale nie olbrzymia. Top grinderzy robią to w 3 miesiące :P Po drugie ciągle się uczę, więc (przynajmniej mam nadzieję) każdego tygodnia gram nieco lepiej.
Ostatnie 100k rozdań. Wiadomo nad EV to trzeba wziąć poprawkę, ale przez 500k rozdań jechałem 30buy inów pod EV to coś mi się też należy od życia :P

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Napisane przez GTOisFAKE
Duża, ale nie olbrzymia. Top grinderzy robią to w 3 miesiące :P Po drugie ciągle się uczę, więc (przynajmniej mam nadzieję) każdego tygodnia gram nieco lepiej.
Ostatnie 100k rozdań. Wiadomo nad EV to trzeba wziąć poprawkę, ale przez 500k rozdań jechałem 30buy inów pod EV to coś mi się też należy od życia :P

Nie no, co do probki to uwazam, ze 750k jest juz dosc mocno miarodajna probka, a co do mojego komentarza to nie traktuj go personalnie, bo w ogole nie chodzi mi o Ciebie- po prostu pytam aghiriego czy jego zdaniem ktos kto jest b/e na limicie 50 bedzie robil 5bb/100 na jednym limicie nizej, bo jak dla mnie to brzmi troche absurdalnie, wiec albo cos zle zrozumialem, albo mamy zupelnie inne doswiadczenia.

Odpowiedz
Cytat

GTOisFAKE, jaki masz nick na Starsach, Investor1936 ? :)

Odpowiedz
Cytat
bielaa
Poker Player

Napisane przez GTOisFAKE
Value betuję.

Wydaje mi się, że nie ma na tych stawkach. Muszą callować gorsze, a nie za bardzo je widzę, jeżeli w twoim percived range masz wszystkie JJ-77, które potencjalnie możesz tak zagrać.
Z blefów na turnie spodziewałbym się u playerpoolu: 87s, może część KQo z pikami, ponieważ flush drawy często czekają for free river.

Pewnie dlatego, że 94% range przeciwnika to no made had i musi callować z tego 50% dla podziału puli.

Ja osobiście nie rozpatruje tego, że coś muszę tylko, tylko czy mam oddsy, czy przeciwnik ma wystarczająco dużo blefów.

Napisane przez GTOisFAKE
Range z GTOWizard. Jako, że mam 40% RB, to używam rangy dla niższego rake z nl500, co jest też o tyle fajne, że przy niższym rake więcej się calluje niż 3betuje, co mniej więcej odpowiada tendencjom na nl50. Poza tym typ zagrał 3bet 4x.

gracz 3betuje 16% BB v BTN (co prawda 16% z 44)

Używasz rangy z NL500, a z drugiej strony BB ma 7% 3beta!
Nie wiem jak to ten range GTOWizard wygląda frekwencyjnie, ale tak szeroko to nawet nie bronię BUvsSB: {KTo,QJo,JTo}.

Oczywiście EV będzie po jego stronie na turnie, jako że wciąż ma te wszystkie JJ+, a ja może odrobinę JJ i QQ.

A gdzie masz resztę JJ?
Stakujesz preflop na BU vs 7% 3bet BB?

Teraz turn... Mam problemy ze zrozumieniem tego, co wypluwa PIO. Przejrzałem dość symulacji, żeby intuicyjnie czuć, że tam mały bet jest właściwy. Pytanie, czy betuje się tam nisko, bo przeciwnik dużo xr, czy przeciwnik dużo xr, bo gramy tam niskim sizingiem z dość szerokim rangem. A może betujemy nisko, kiedy nie mamy przewagi ev i nie chcemy budować dużej puli?

Wydaje mi się że niski sizing stab na turnie wynika to z rozkładu equity wysokich broadwayów. Mają one na tyle wysokie equity, że nie betują bo nie mają value beta, blefować bez sensu bo wyrzucamy gorsze i przez to stabujemy niskim sizingiem ponieważ na tej porcji rangu ze średnim equity chcemy wywierać presję.

Napisane przez MarcinZ77
Ps. Jak dla mnie to te TT są rozegrane rewelacyjnie. Na takich strukturach jest masa overblefów w linii C-B-B.

Na miejscu BB w XC wrzuciłbym 99-88 bo może nie być z nimi 3 streetów value, a TT value + protekcja, bo blefów za dużo nie widzę.

Odpowiedz
Cytat
aghiri
Elite Grinder

Napisane przez RogerMorales

Napisane przez aghiri
765 godzin rozegranych(!), 660k rozdań i tylko 1000$ na plus. Wiem, że grasz pod RB ale to mocna gra na autopilocie, bez większego zastanowienia się podczas rozdań. Wątpię byś, tak jak pisałeś, zdominował NL50z. W ten sposób nie dasz rady.

Nie lepiej grać Ci NL25z? Tam podejrzewam miałbyś z gry 5bb/100 jak nie więcej w longrunie.
(866 hands / hour * 0,25bb * 5bb/100) / 100 = ~10$/godzinę + dodatkowo 60% RB.
No nie lepiej się to kalkuluje?

Na NL25 nie będziesz miał takich swingów co przekłada się na mniejsze obciążenie psychiczne i suma sumarum lepszą też grę.

Czekaj, czy ja dobrze zrozumialem, czy Ty napisales, ze gosc, ktory po olbrzymiej probce jest b/e na z50, mialby 5bb/100 na z25?

Jak dla mnie NL25z wpada do tego samego koszyka co NL10 i NL16. Tutaj możemy mówić, że jest to jeden limit wyżej.
NL50z to zdecydowanie inna gra, bliższa NL100.
Z mojego doświadczenia jest ogromna przepaść pomiędzy NL25z i NL50z. To nie jest po prostu jeden limit wyżej, tutaj jest inne rozumowanie i zdecydowanie trzeba grać już rangem i być tego range trochę świadomym (na NL25z nie trzeba).
Także jeśli Hero jakoś się trzyma na NL50z i tak jak mówi, jego gra się raczej polepsza niż nie, więc można założyć, że ma te 1bb/100 na NL50z.
Może powinienem napisać, że na NL25z będzie miał 4-5bb/100 i jest to wg mnie całkowicie możliwe do wyciągnięcia.

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

No to ja się z tym nie zgodzę. Moim zdaniem to na nl100 jest wyraźny przeskok z nl50, a nl25 jest w miarę podobne do 50, ale ten temat pomińmy, bo to bardzo subiektywne odczucia. Nie wydaje mi się natomiast żeby pomiędzy jakimikolwiek sąsiadującymi limitami różnica w winracie była aż tak wielka. Jeśli to co piszesz byłoby prawda to wychodziłoby, ze przy grze pod zarobek (a chyba prawie każdy reg się tym kieruje), bardziej opłaca się grać nl25 niż 50

Odpowiedz
Cytat

Mam pytanie. Roger jak rozumiem - grasz pro. Czy byłbyś skłonny podzielić się opinią na temat różnicy w BRM w przypadku grania zooma vs regularne ? O ile większy rekomendowałbyś bankroll do gry zooma, czy może zawsze preferujesz taki sam ? Dzięki.

Odpowiedz
Cytat
Rinnok
Elite Grinder

ja mysle ze 100 BI na zoom a na regular bym dal 50 BI :)

Odpowiedz
Cytat
klz03
BlackMember

BRM - zgadzam się z Rinnok. 100 bi na spokojne granie i przetrzymanie swingow bez schodzenia ze stawek.

Różnica między nl25 a nl50 - (gram tylko gg poker od roku więc nie wiem jak na starsach aktualnie) bardzo duży przeskok moim zdaniem. Tak jak wcześniej ktoś pisał - nl25 to praktycznie to samo co nl10, natomiast nl50 bliżej poziomem do nl100. Na nl25 nie ma regów, którzy dobrze ogarniają. Na nl50 jest naprawdę sporo dobrych grinderów. Też tam są goście co schodzą z setek z różnych powodów.

GTOisFake, myślę, że ty dobrze ogarniasz gierkę i zapału ci nie brakuje. Pewnie tracisz winrate przez brak skupienia, granie na siłę na zmęczeniu itp. Może też za bardzo starasz się grać idealnie jak solver wskazuje? Tak jak to rozdanie co ostatnio wrzucałeś, jak dla mnie palenie siana shipem na river. Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
aghiri
Elite Grinder

Klz03 a grasz zoomy czy zwykłe na GG? Na zwykłych rake wysoki chyba co?

Odpowiedz
Cytat
klz03
BlackMember

Grałem z 2-3 miesiące stoły regularne. Na nl25 szło ładnie, na nl50 wszedłem i pierwszy tydzień +100, drugi tydzień -1500, więc sobie podarowałem. Dopiero jak tyle zjechałem w tak krótkim czasie to skumałem jaki rake tam jest duży i poszedłem na rush and cash. Pewnie na tych najwyższych statusach fish buffet warto już je grać, albo przy jakimś dobrym dealu. Sam nie wiem. W sumie to ten RB to też jakiś kosmiczny nie jest. Trzeba robić leadebordy regularnie, żeby coś sensownego wychodziło.

Odpowiedz
Cytat
Bolexx
Oldschool Grinder

No właśnie jak według was rake na gg ma wpływ na możliwość normalnego grania, bo mam wrażenie że gg stawia na to aby grindować po 20h żeby coś ugrać z LB. Na nl25 rake to 5% i cap 2$ więc porównywalnie z innymi, Na nl50 cap już to 4$ i jest on z kilkoma roomami najwyższy, Unibet,starsy utrzymują 2$.

Odpowiedz
Cytat
klz03
BlackMember

Ja gram trybem 7-10 rano i potem jeszcze 3h, na 4 stolach nl50, i regularnie mi wpada 50$ z LB. Czasem zdarzy się więcej, czasem mniej, w zależności ilu grinderów jest, ale średnio 50$.

Odpowiedz
Cytat
Bolexx
Oldschool Grinder

Napisane przez klz03
Ja gram trybem 7-10 rano i potem jeszcze 3h, na 4 stolach nl50, i regularnie mi wpada 50$ z LB. Czasem zdarzy się więcej, czasem mniej, w zależności ilu grinderów jest, ale średnio 50$.

Masz na myśli rush?

Odpowiedz
Cytat
klz03
BlackMember

Tak

Odpowiedz
Cytat
RogerMorales
Elite Grinder

Napisane przez 7bekon7
Mam pytanie. Roger jak rozumiem - grasz pro. Czy byłbyś skłonny podzielić się opinią na temat różnicy w BRM w przypadku grania zooma vs regularne ? O ile większy rekomendowałbyś bankroll do gry zooma, czy może zawsze preferujesz taki sam ? Dzięki.

Dziwne pytanie i dziwne odpowiedzi ponizej. To troche tak jakby ktos zapytal "jak rozgrywac QQ z cutoffa?". Brakuje cholernie waznej informacji, a mianowicie o winracie. Polecam wpisac w google "poker variance calculator" i kliknac w pierwszy link- tam dostaniesz odpowiedz na Twoje pytanie. Przykladowo przy 100k rąk majac winrate 4bb/100 minimalny bankroll potrzebny zeby uzyskac mniej niz 5% szans torby to 37,5bi. Przy 7bb wystarczy juz tylko 21,5bi, a przy 1bb ta wartosc to 150bi, czyli jak widac roznice sa gigantyczne i nie ma jednoznacznej odpowiedzi, czy odpowiedzi typu "tyle na reg, tyle na zoom". Wszystko zalezy od winratu i wiadomo, ze im wyzszy on jest tym mniejsze swingi nas czekaja.

Odpowiedz
Cytat