Jak można się nudzić na 4 zoomach
Przecież Ty jeszcze rok temu wrzucałeś wykresy z nl25. Napierdalasz duże volume, EV targa tobą niemiłosiernie, a mimo to napierdalasz dalej. A w międzyczasie przerobiłeś wszystkie kursy pokerowe + teraz coaching. Za pół roku będziesz nam tu narzekał ze tylko 2bb na nl200? Jakieś problemy pierwszego świata, Ja nie rozumiem.
niuanse panie, jak mozesz wylapywac male tele ridy wnikac solidnie w staty kiedy ogladasz film ?
w sumie nam ten bol ale mimo ze roznica w mindsecie jest ledwo zauwazalna to jest givapowanie w h edza
tym bardziej jak pozniej mozesz sie otumanic pio ze ten marginalny call alka daje ci 2bb w long runie wiec nie bylo bledu...
Pisałem wielokrotnie o tym, że coaching to tylko dodatek, do ogromnej pracy którą trzeba wykonać samemu. Nie jest to żadna magiczna pigułka. Dlatego płacenie komuś 5000zł grając NL50 wydaje mi się absurdalne. Wiele razy w życiu łapałem się na tym, że coś wydawało mi się lepsze niż w rzeczywistości. Że na tym innym roomie będę miał 10bb. Że trawa u sąsiada jest bardziej zielona. Że zacznę grać inną odmianę i wszystko się odmieni.
Owszem, życie to gra detali. Czasem różnica między 1bb a 5bb to tylko dyscyplina, jakieś małe szczegóły w strategii. Bo poker to gra małych przewag. Dlatego żaden coaching nie da Ci tajemnej wiedzy, magicznej pigułki, która wszystko odmieni - chyba, że masz jakiegoś leaka, który wszystko niszczy i tylko ten jeden leak zamieni Cię z 1bb w crushera. Ale tak się zwykle nie dzieje.
Nie słuchaj leszczy, którzy będą Ci pisać, żeby zrobić przerwę albo quitnąć pokera. Szanuj też to, co masz. Za 5-10 lat będziesz wspominał te czasy, gdy jeszcze dało się mieć te 1bb na NL50. To i tak daje możliwość zarobienia pięciocyfrowej wypłaty przy grindowaniu na pełen etat, lub solidnej czterocyfrowej gdy grasz po godzinach.
Zawsze znajdą się tacy, którzy będą pierdolić, że 1bb na NL50 Zoom to słabo. Tylko z reguły to ludzie, którzy nie mają pojęcia o wariancji, bo zrobili 5bb na próbce 20k rąk. Wiele razy podkreślałem, ze ABSOLUTNYM minimum do ocenienia wr jest milion rąk. I na próbce miliona rąk 2-3bb to zajebisty winrate przy Twoim volume na NL50, a 1bb dość solidny. 5bb na takiej próbce nie zrobiłby na NL50 nawet Doug Polk.
Nie poddawaj się!
Napisane przez yro77
Zawsze znajdą się tacy, którzy będą pierdolić, że 1bb na NL50 Zoom to słabo. Tylko z reguły to ludzie, którzy nie mają pojęcia o wariancji, bo zrobili 5bb na próbce 20k rąk. Wiele razy podkreślałem, ze ABSOLUTNYM minimum do ocenienia wr jest milion rąk. I na próbce miliona rąk 2-3bb to zajebisty winrate przy Twoim volume na NL50, a 1bb dość solidny. 5bb na takiej próbce nie zrobiłby na NL50 nawet Doug Polk.
Dziwnie to brzmi napisane spod palców użytkownika, który przez 1,5 tygodnia niemal co 2 dni wklejał update jak na NL50z leciał 22 bb/100, podkreślając jak dobrze BI zbiera
Poruszę tę kwestie bo jest ciekawa. Jaki jest waszym zdaniem dobry winrate na nl50 zoom? Co jest tam aktualnie osiągalne?
Bez przesady yro, 1mln rąk to duża przesada. 300k rąk wystarczy imo na zoomy i jakieś 150k rąk na zwykłych by już coś powiedzieć.
Na nl50z myślę, że każdy reg tutaj brałby 4bb/100 w ciemno na próbce 300k+ rąk.
2-3bb/100 myślę, że jest średnim winratem wygrywających tam regów. Kto jest lepszy to idzie na NL100
Myślę, że jest jedna mega ważna rzecz która nie wiedzieć czemu bardzo często jest pomijana, a ma kolosalne znaczenie przy ocenie winrate, roi, mianowicie godziny w których się grinduje, granie w godzinach popołudniowych, późno popołudniowych, a nawet wczesno wieczornych, a granie w godzinach po 22 to dwa inne światy i zazwyczaj ci co crushują dane stawki w różnych odmianach to w sporej mierze ich wyniki biorą się z rygorystycznej selekcji gier w tym aspekcie i grind tylko w sesjach nocnych
Napisane przez yro77
Nie słuchaj leszczy, którzy będą Ci pisać, żeby zrobić przerwę albo quitnąć pokera. Szanuj też to, co masz. Za 5-10 lat będziesz wspominał te czasy, gdy jeszcze dało się mieć te 1bb na NL50. To i tak daje możliwość zarobienia pięciocyfrowej wypłaty przy grindowaniu na pełen etat, lub solidnej czterocyfrowej gdy grasz po godzinach.Zawsze znajdą się tacy, którzy będą pierdolić, że 1bb na NL50 Zoom to słabo. Tylko z reguły to ludzie, którzy nie mają pojęcia o wariancji, bo zrobili 5bb na próbce 20k rąk. Wiele razy podkreślałem, ze ABSOLUTNYM minimum do ocenienia wr jest milion rąk. I na próbce miliona rąk 2-3bb to zajebisty winrate przy Twoim volume na NL50, a 1bb dość solidny. 5bb na takiej próbce nie zrobiłby na NL50 nawet Doug Polk.
Nie poddawaj się!
1.
Zalozmy real winrate 5bb/100 i standard deviation na poziomie 90.
500k handow ma 78% szans na zrobienie winrate'u powyzej 4bb/100, 94% szansy na zrobienie powyzej 3bb/100, 99% na zrobienie powyzej 2bb/100.
Ergo, na podstawie 500k handow mozemy okreslic, ze gracz z winratem 5bb/100 bedzie w 90% czasu trzymal sie pomiedzy 3.3bb- 6.7bb.
Jezeli sie ma winrate 5bb na 500k handach, to jest prawie zerowa szansa, ze jest sie graczem ponizej 2bb/100.
Szczerze mowiac, dla mnie winrate mozna juz oceniac po 100k handow, trzeba tylko wiedziec na co sie patrzy. Idac twoim tokiem myslenia, jak chcesz miec stuprocentowa pewnosc, to mozna pociagnac to do 2kk
2.
5bb/100 na NL50z nie zrobilby Doug Polk?
Obiecuje ci (na podstawie graphow, ktore widzialem przez lata), ze przecietny coach na RunItOnce robi gdzies srednio 5bb/100 i to na NL200z/NL500z, a nie na NL50.
Przy czym z 20-30 coachow, ktorych tam maja, to pewnie z 5 jest na poziomie swiatowym, reszta to po prostu dobrzy regularsi, ktorzy radza sobie solidnie na midstakes, ale nie maja podjazdu do Llinusow czy Limitlessow tego swiata, ktorzy okupuja lobby w high stakesach.
Jakby poziom pokera byl zcapowany na tyle, zeby 2-3bb bylo zajebistym winratem, to realnie zaczalbym przygotowania, zeby quitnac pokera.
W porownaniu do calosci playerpoola, ktory jest tworzony w zdecydowanej czesci przez fishow/semi-fishow/semi-regow/slabych regow itd, zgadzam sie, ze samo wygrywanie to juz jest na jakims poziomie sukces, ale jakbym mial strzelac jaki jest mozliwy najwyzszy winrate w grach typu 50z, to pewnie strzelalbym w okolice 15bb/100. Tylko taka liczba ma sens, biorac pod uwage, ze najlepsi maja polowe tego na 500z.
15bb/100 wydaje mi się niemożliwe, zwłaszcza biorąc pod uwagę rake 7-10bb/100, toby znaczyło, że średnio gracz musiałby robić błędy kosztujące 22-25bb/100 wobec hero.
No i 15bb/100 na nl50 >>>> 4bb/100 na nl200, bo wariancja dużo mniejsza ;p
Po pracy sprawdzę, ile przegrywa cała populacja fishy na nl50
toby znaczyło, że średnio gracz musiałby robić błędy kosztujące 22-25bb/100 wobec hero.
Jak masz jakas wieksza baze, to jestem ciekaw tez nie tylko ile przegrywa populacja fishow, ale tez jaki jest stosunek rozdan graczy wygrywajacych do przegrywajacych.
Ja zakladam, ze 6-stolikowy stol, co najmniej 3 graczy jest przegrywajacych? I beda oni przegrywali duzo wiecej (0-30bb) niz wygrywajacy beda wygrywac (0-5bb).
Do tego, teoretycznie najlepszy regulars (ktory zaklada model) bedzie zgarnial na populacje srednio o wiele wiecej, niz ci przegrywaja na populacje. Mam na mysli, ze chociaz 40VPIP fish bedzie przegrywal -30bb/100 sumarycznie, to na najlepszego rega bedzie przegrywal jeszcze wiecej, bo w te -30bb jest wliczone gierka ze slabymi regami, ktorzy nie umieja exploitowac, innymi fishami itd.
Biorac to pod uwage, na pewno nie wychodzi 22-25bb against hero, jezeli zalozymy, ze hero to solidny wygrywajacy gracz (ktory jest juz z zasady rzadkim profilem na Starsach). 22-25 bierze ci sie z zalozenia, ze na stole kazdy jest solid.
Wydaje mi sie, ze 10bb na solidnych regow na limicie by wystarczylo, co wydaje sie realne, bo to jest mniej wiecej roznica jaka bukmacherzy zakladali przy Doug Polk vs DNegs? (ktora na malej probce 25k handow okazala sie jeszcze wieksza).
BTW, nie wiem czy jasno wyrazilem sie w poprzednim poscie. Zdecydowanie nie uwazam, zeby ktos kiedykolwiek zrobil 15bb/100 na NL50z (bo jezeli ktos bylby w stanie, to od dawna gralby juz o wiele wieksze gry), to jest tylko moja teoretyczna dywagacja na to jaki winrate bylby mozliwy przez najlepszych graczy na swiecie, jako odpowiedz na to, ze Doug Polk mialby w tych gierkach 5bb.
A jak oceniasz filmy Peter "Carrotes" Clarke? Sporo tam jego produkcji na RIO, godny uwagi?
Osobiscie nie jestem fanem, Tariq Haji i Henry Lister sa dla NLH Essential IMO najlepszymi graczami, a Steve Paul robi najlepsze teoretyczne filmy.
ja tam bardziej jestem ciekaw jak yro obliczyl, ze 1bb/100 na nl50 przy fulltime daje Ci mozliwosc ogarnac 10k pln - tu cytat
gdy jeszcze dało się mieć te 1bb na NL50. To i tak daje możliwość zarobienia pięciocyfrowej wypłaty przy grindowaniu na pełen etat, lub solidnej czterocyfrowej gdy grasz po godzinach.
jak to taka matmą były losowane decyzje to ja sie nie dziwie ze busto
Napisane przez yro77
200k rąk1bb/100
20 BI = 1000 $
bonus 2000$
skrzynie 700$
jest 3700$
zbyt optymistyczne założenia, wręcz życzeniowe (mam na myśli bonusy i skrzynki, gdzie nie każdy takie dostaje, bo nie wpierdala $ jak Ty)
200k handów w miesiąc przez 3 miesiące pod rząd i jesteś jak wypluta guma do żucia
nie wróże takiemu podejściu długoterminowego sukcesu.
fulltime = etat.
etat = srednio 164h / month
srednio rak na godzine = 1000 na zoomach
fajne zalozenie RB na poziomie 2.7k usd

Koniec złudzeń, koniec marzeń, koniec myślenia o czymkolwiek... szkoda!
Miesiąc totalna padaka. Idzie najgorzej, jak z koszmaru. Dokończę w lipcu bonus i poddaję się. Jeden miesiąc, 100k rozdań i cały winrate poszedł się... Żałuję tego shota na nl100 z początku miesiąca, ale trudno, stało się.
Nie będę mówił, że wariancja mnie prześladuje, czy coś podobnego, bo 500k rozdań tego roku to wystarczająco, by ocenić umiejętności gracza, było sporo frustracji u mnie, sporo błędów, brak jakiekolwiek pojęcia o graniu depp, i muszę stwierdzić: jestem maksymalnie graczem B/E bez bonusów.
Jak to możliwe, że za jeden miesiąc 100k rozdań miałeś 5bb/100 potem 1bb/100 a teraz -3bb/100. Ja rozumiem, że 100k rozdań to może być za mała próbka, ale różnica pomiędzy 5bb a -3bb to przesada.
Trochę wygląda tak jakbyś mindsetowo się pogorszył. Jasne jest, że za styczeń winrate będzie wyższy niż za czerwiec. Wtedy ludzie siedzieli w domu i były grube lockdowny. No ale 8bb różnicy to wg mnie bardzo dziwne.
Jaki masz w sumie winrate po tych 500k rozdań ?