Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
126 Posty
12 Użytkownicy
10 Reakcje
3,315 Wyświetlenia
Moderator
Elzo2012

Napisane przez nrb1337
Więc wg Ciebie linia typu cold call -> raise cbet z overparą nie ma większego sensu? Ja widuję sporo takich akcji na tym limicie, jest masa graczy, którzy regularnie się wysypują z QQ-JJ w takich spotach.

Wg mnie ma sens, ale na bardziej mokrym FLOP lub przeciwko przeciwnikowi, który ma luźniejsze staty niż 17/13 (bo przy tej próbce tylko te staty są wystarczająco wiarygodne). No bo zawsze musimy myśleć dwutorowo - co ma on i co on widzi u nas. Gdyby na FLOP były 2 karty suitet lub jakiś układ dający OESD a najlepiej ComboDraw - to wtedy ok - przeciwnik mając KK pomyśli - pewnie ma draw muszę bronić - a tak - wyglądamy w 90% seta lub to co mamy - AA.
Poza tym pojawia się pewna niekonsekwencja w Twojej strategi: po flopie grasz tak, jakbyś zakładał, że większość rangu Twojego przeciwnika to AT, KK-JJ - jakby od razu "olewasz" resztę jego zakresu, czyli wszelkie 66, 77, 99, AK, AQ, AJ - które tak naprawdę stanowią większość z tego co otwiera (Tak naprawdę AT nie ma pewności czy w ogóle otwiera z UTG przy jego statach).
To na co się orientujesz - 24 kombinacji
To co także może mieć i grać CBety - 42 kombinacji
To co niestety Cię bije i też da Ci akcję - 6 kombinacji
Także orientujesz swoją strategię na 24/(24+42+6) = 33% jego range, mało tego - jeżeli taki był Twój cel - wyciągnąć max (czyli stack) od jego Top Range (JJ-KK) no to 3Bet preFLOP jest najlepszą drogą - bo na tych stawkach raczej nikt nie pasuje preFLOP: JJ-KK
A tak callując z AA na tak wczesnej pozycji narażasz się na:
- dostaniesz z tyłu jeszcze 2 call i wylądujesz w 4-way pocie gdzie te AA wcale nie będą faworytem (w sensie Ty vs 3 graczy)
- na FLOP spadnie A i gość który preFLOP wrzucił by All-In z KK czy QQ (a przynajmniej sprawdził 3Bet - zniechęci się do dalszej gry)
- spadnie jakieś cudo typu monoboard, które spowoduje, że do dalszego wkładania żetonów stracisz chęć i Ty i on.

Reasumując - uważam, że Call z AA na MP vs UTG to szukanie kłopotu i komplikowanie sobie życia. Trzeba mieć naprawdę niezłe ready na przeciwników, żeby przyjąć taką linię i niezłą psychikę, żeby potrafić to później zrzucić, jeżeli sprawy się skomplikują.

Napisane przez nrb1337
Jednak zastanawia mnie ta linia. Zakładamy że koleś ma tam wysokie pary, to jest jakiś sens grać call -> raise cbet licząc że się wypłaci? Jeśli to lipa to proszę o wytłumaczenie dlaczego. Dzięki za Twój czas Elzo2012

Właśnie jeżeli tak zakładasz (te wysokie pary) i na to się orientujesz (max value) to ta linia jest mocno problematyczna.

I dla jasności: jestem tylko moderatorem forum, nie trenerem, więc traktuj to tylko jako stanowisko innego gracza w danum rozdaniu.
Tak ja po prostu widzę tę sytuację. Rozdanie można wrzucić do oceny - wtedy poznamy zdanie profesjonalnego trenera.

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
wg123

Z ciekawości: możesz pokazać jak winrate pozycyjny u Ciebie wygląda? Musisz grać dość aggro, bo nieźle trzymasz czerwoną, ale niebieska jest taka sobie.

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
YourMomBet

Mniej to znaczy ile? 15 stołów to niezła miazga. :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
wg123

Ja przez większość gry grałem 10+, ostatnio zszedłem do 8, a od kilku dni gram na 6 i nie będę zwiększać dopóki się nie nauczę grać. To nie jest moim zdaniem prawdą jak piszą niektórzy, że ucząc się trzeba grać 3-4, bo wyrobisz złe nawyki, ale ważne jest też żeby nie przeginać, bo już po sobie widzę, że grając 10+ ma się mniej czasu na przemyślenie spotów i to fakt, że wiele rzeczy ucieka albo robi się coś automatycznie.

Btw. pisałeś, że jesteś w Szkocji. Jaki poziom w kasynach i jakie gry chodzą? Pytam, bo też obecnie przebywam i może miałbym czas, żeby coś pograć.

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
YourMomBet

O wyższe stawki, to kiedy nl50? :f_drink:

@upup
Czy ja wiem? Szczerze nie ogarniam full ringów za dobrze, zupełnie inna dynamika. Osobiście nie ogarniałem 12stołów SH i tylko bezmyślnie klikałem. Trochę się dziwię, że na FR też jest taki ostry multitabling, sporo musiałbym się przyzwyczajać do pozycji i open range rywali.

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
wg123

1 i 2 - czemu call? :wtf:

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
wg123

Napisane przez nrb1337
Masz na myśli call pre? Nie każde AK musi być 3betowane?

Hmm, w pierwszej ręce masz otwierającego fisha na niepełnym stacku + jakiegoś callera, czyli pchasz się do multiwaya z AK, gdzie masz profitowy squeeze/stackoff pre na tego gościa.

W drugiej grasz bvb na dość luźnego gościa czyli pewnie jakieś 50% zakresu. Easy value 3bet nawet z AQo grając dodatkowo z pozycją.

Nie każde AK musi być 3betowane

No właśnie, tylko że jeżeli nie 3betujesz w spocie vs fish, albo blind vs blind to znaczy, że pewnie nie 3betujesz ich nigdy.

Moje zdanie tylko, mogę się mylić :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz
Cytat
nrb1337 Autor wątku
nrb1337

nope

Odpowiedz