Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] [100Sh/50Hu] Cronicles

212 Posty
43 Użytkownicy
0 Reakcje
11.1 K Wyświetlenia

Shoty fajne są.
Dawka emocji gwarantowana!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

No i były ;]

hahaUnaab
Oldschool Grinder

Nauczyłbyś się wygrywać 80-20 :rage: :facepalm: :ayfkm:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Cały wczorajszy dzień:

Pierwszą część znacie.
Potem grałem nl50/40 aż do wyjścia na 0 po czym znowu nl100.

Tak więc dzisiaj będę kontynuował atakowanie nl100 i ustalam sobie stop-loss na 3bi bo 2 to za mało ;)

:spade: Cu

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzisiaj fartownie bo 1,5bi nad EV. Kilka błędów było.
Często dziś nadziewałem się na top range rywali i musiałem foldować albo po prostu traciłem stack.

Przykład:

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $1(BB) Replayer
SB ($100)
Hero ($116)
UTG ($103)
UTG+1 ($262)
CO ($208)
BTN ($124)

Dealt to Hero A♠ Q♦

fold, fold, fold, BTN raises to $3, fold, Hero raises to $10, BTN calls $7

FLOP ($20.50) K♦ 2♦ A♥

Hero bets $11, BTN raises to $31, Hero raises to $105, BTN calls $74.73

TURN ($231) K♦ 2♦ A♥ T♣

RIVER ($231) K♦ 2♦ A♥ T♣ 7♦

Hero shows A♠ Q♦
(Pre 24%, Flop 5.7%, Turn 9.1%)

BTN shows K♣ A♣
(Pre 76%, Flop 94.3%, Turn 90.9%)

BTN wins $228

BTN to luźniejszy reg, który też 4betować potrafi tak więc zdziwiłem się, że pokazał AK ;]
Ale to oznacza jedynie tyle, że trzeba będzie trochę agresywniej reagować na jego 4bety.

Mniej rąk bo postanowiłem grać max 6 stołów na nl100:

A teraz trochę ogólnie o moim stylu gry. Od momentu kiedy zacząłem grać anony i te 10 stołów zmienił się on drastycznie. Gram porządnego pokera.
Co to znaczy?
Gram tight i jestem zorientowany na SD Winnings, zamiast skupiać się na regularsach po prostu znajduje stół z fishem i staram się zabrać mu stack. Jak? VALUE BETAMI.
Kiedyś bardzo lubiłem się levelować. Np otwieram na sb, unk handów 0 robi mi 3bet i się zastanawiam co zrobić z AQo no bo może on tak gra bo gdzieś zobaczył, że pierwszy 3bet powinien być dla blefu i powinno się tworzyć dynamikę i budować image... a tak w ogóle to przecież blindwar jest....blablabla.
Nawet czasami okazywało się to prawdą i foldowali po 4becie albo jak sprawdziłem to na SD pokazywali jakiś crap, ale takie granie to jest po prostu gambling i w większości przypadków po prostu traci się kasę.
Nadal mi się to zdarza, ale o wiele rzadziej.

Wiele osób przytaknie, wiele też powie, że przecież na micro wystarczy ABC i valuebety żeby przejść wyżej.
Niektórzy piszą, że nawet NL200 da się tak przejść bo nadal jest sporo fishy i spazzregów, ale czy ktokolwiek stosuje się do tego? :D
Wystarczy zajrzeć do oceny rąk dla statusu BASIC i zobaczyć jakie tam czasami rozkminy się pojawiają. Ludzie chcą balansować, nie chcą być exploitable, co chwile kapitalizują martwe pieniądze, chcą wyblefować przeciwników z ich top range albo robić herocalle z 3 parą.
Chcą co chwile robić 3bet/4bet blefy, chcą grać imagem i budować dynamikę.

Chęć nauki to nic złego i sam lubię czasami podyskutować nt rozdań ale czy to nie przesada? To jest nadal tylko nl2-nl10 gdzie głównym celem powinni być fishe a trudnych spotów z regami powinno się po prostu unikać.
Lepszy weak fold preflop kosztujący 3bb niż pchanie się w trudnego spota i ryzykowanie całego stacka.
Nadmiar źle posegregowanej wiedzy może być groźniejszy niż jej brak ;]

Zainspirowany tym filmem : https://polska.pokerstrategy.com/video/19408/

babel92
Oldschool Grinder

Napisane przez CronTheFish
Chęć nauki to nic złego i sam lubię czasami podyskutować nt rozdań

kat :D

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzisiaj znowu luckboxowałem, 2bi nad EV bo KK>AA.

Ciekawsze rozdania:

Spoiler

($108)
Hero ($115)

Dealt to Hero 8♣ A♠

Hero raises to $3, calls $2

FLOP ($6) 8♥ 4♣ 8♠

bets $4, Hero calls $4

TURN ($14) 8♥ 4♣ 8♠ J♥

checks, Hero checks

RIVER ($14) 8♥ 4♣ 8♠ J♥ 9♣

bets $10, Hero raises to $25, calls $15

shows Q♦ T♣
(Pre 44%, Flop 2.2%, Turn 9.1%)

Hero shows 8♣ A♠
(Pre 56%, Flop 97.8%, Turn 90.9%)

wins $63

Pierwsze rozdanie 2 sesji, nie zauważyłem że wszyscy na sitoutach siedzą więc miałem tutaj HU i nie wiem nic praktycznie o przeciwniku. Ciekawy jest jego donkbet bo reprezentuje tutaj dokładnie nic. Jako std wszystkie overpary jakie mógłby tutaj mieć 3betowałby pre więc stawiam go tutaj na pure air (bo drawów jest 0).
Na turnie gram ch behind bo jak wspomniałem stawiam go tutaj na air i chcę żeby zablefował na river. Na river easy raise 4value i zonk po tym co mi pokazał :D
Zonk bo po 1 ładny rr mu siadł a po 2 nie shipował tego O.o

Spoiler

Hero ($107)
BB ($103)
UTG ($50.45)
UTG+1 ($100)
CO ($100)
BTN ($297)

Dealt to Hero Q♦ K♥

UTG calls $1, fold, fold, fold, Hero raises to $4.50, fold, UTG calls $3.50

FLOP ($10) K♦ 7♠ 4♣

Hero bets $7, UTG raises to $45.95 (AI), Hero calls $38.95

TURN ($101) K♦ 7♠ 4♣ 8♠

RIVER ($101) K♦ 7♠ 4♣ 8♠ 6♠

Tutaj gram z 30/10/AF:1.2. W normalnych okolicznościach byłbym skłonny to spasować zwłaszcza, że widziałem jak grał pasywnie TPgK. Jednak tutaj on przegrał 2 rozdania wcześniej dużą pulę i spodziewam się, że często może tutaj zrobić jakiś spazzshove.

hazelasty
PokerStrategist

snap call celebrate

Wystarczy zajrzeć do oceny rąk dla statusu BASIC i zobaczyć jakie tam czasami rozkminy się pojawiają. Ludzie chcą balansować, nie chcą być exploitable, co chwile kapitalizują martwe pieniądze, chcą wyblefować przeciwników z ich top range albo robić herocalle z 3 parą. Chcą co chwile robić 3bet/4bet blefy, chcą grać imagem i budować dynamikę.

I na takich fiszach się robi kasę na micro ;]

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Nie pykło dzisiaj :D

(NL100)

Soft wszystko co mia dał w gratisie przez ostatnie sesje postanowił dzisiaj odebrać ze sporym procentem.
Ale nawet według EV dzisiejsza sesja na minus. Będąc szczerym 2bi mogłem uratować - 1 spazz i 1 overplay.
A tak poza tym to po prostu robiłem blefy o nieodpowiedniej porze, jak 3betowałęm light to się odwijali, jak 3betował 4value to foldowali. Tak samo 4bety, cbety. Miałem QQ to pokazywali KK etc etc

Nie rozumiem jak niektórzy mogą mieć wykresy takie "gładkie" na nl100, czasami jakieś wahnięcie na 2-3bi żeby potem nadal w górę szło ?(

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Poranna sesja za mną:

A tutaj jedna śmieszna ręka, orbitkę wcześniej na tych samych pozycjach go 3betowałem więc teraz gram 3b/ship bo może luźniej 4betowac:

Hero ($111)
BB ($46.96)
UTG ($100)
UTG+1 ($131)
CO ($120)
BTN ($100)

Dealt to Hero J♦ J♠

fold, fold, fold, BTN raises to $3, Hero raises to $10, fold, BTN raises to $24, Hero raises to $111, BTN folds

BTN shows J♥ J♣

Nice fold :f_pleased:

o tu mnie nie bylo

babel92
Oldschool Grinder

Napisane przez CronTheFish
A tutaj jedna śmieszna ręka, orbitkę wcześniej na tych samych pozycjach go 3betowałem więc teraz gram 3b/ship bo może luźniej 4betowac:

Hero ($111)
BB ($46.96)
UTG ($100)
UTG+1 ($131)
CO ($120)
BTN ($100)

Dealt to Hero J♦ J♠

fold, fold, fold, BTN raises to $3, Hero raises to $10, fold, BTN raises to $24, Hero raises to $111, BTN folds

BTN shows J♥ J♣

Nice fold :f_pleased:

też mogłeś pokazać xdd

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Mało ostatnio grałem, za to trochę spędziłem czasu na oglądaniu filmików na DC.
Oprócz tego od nowa czytam Sztukę wojny (kiedyś zacząłem ale nie skończyłem więc czytam od nowa).

I tutaj dam jeden cytat który świetnie pasuje do realiów pokera. Nie jest to cytat z samej Sztuki wojny (napisanej przez Sun Tzu) tylko ze wstępu napisanego przez autora TEJ książki (książka składa się z ~50stronicowego wstępu opisującego "dynamikę" :D tamtych czasów oraz główne koncepty wojskowe. Dalej dwa traktaty napisane przez Sun Tzu(Sztuka wojny) i jego potomka Sun Pina(Metody wojskowe) z komentarzami od autora).

"O ile istotnie koncepcja siły strategicznej wiąże się z posiadaniem przewagi wynikającej z lepszej pozycji, o tyle prawdopodobnie przeceniano wyższość wynikającą z pozycji, jednocześnie umniejszając rolę masy(czyli liczebności i siły armii) w powstawaniu siły uderzeniowej. Według współczesnej fizyki pęd można zwiększać - a więc także i ilość przyłożonej siły; gdy np. toczący się kamień uderza w napotkany na swojej drodze obiekt, siła zależy od pierwotnej wysokości, od prędkości w momencie zderzenia (która z teoretycznego maksimum została pomniejszona, gdy mijała inne obiekty i napotykała opór), a także od ciężaru. Naturalnie, mały kamień w momencie zderzenia przekaże mniej energii niż wielki głaz, a potencjalna siła niszczenia zależy od masy obiektu."

Wiadomo co w pokerze oznacza pozycja ;)
Zaś w mojej opinii "masą" można nazwać nasz range.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dawno ty wykresów nie było

SH od ostatniego obrazka:

Ta pozioma kreska w połowie wykresu to grind na nl4 w trakcie promocji na microgaming (4billion hand).

Robię sobie chwilową przerwę od SH i przypominam sobie jak grało się HU, na DC pojawiły się ciekawe filmiki więc jest co robić ;
W ogóle odświeżająca jest taka sesyjka HU, od półtorej miesiąca grinduję na 6-10 stołach SH, często anony. Czasami po 5h i jakbym się nie starał to w pewnym momencie załącza mi się autopilot. Dla niektórych to normalka jednak ja przez całą "karierę" pokerową grałem na 4 stolikach sesje 1h (no, 2h maks).

Tutaj gram 1 stolik i ani przez sekundę się nie nudzę, trzeba się skupiać na każdej ręce i ciągle myśleć jak najwięcej z niej wyciągnąć value. Zamierzam na dobry początek bumhuntować a jak poczuje się trochę pewniej to może wtedy zacznę grać z regami.
Gram nl50 bo HU jest swingowe, dzisiaj pomimo, że bardzo mało grałem to już 2bi różnicy pomiędzy EV i winnings ;]

(4billionth hand)

Witam, mógłbyś podać tytuły filmów/serii z dc, które polecasz? Nieważne czy sh, czy hu - interesują mnie obydwie kategorie. ^^

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez morfiacz
Witam, mógłbyś podać tytuły filmów/serii z dc, które polecasz? Nieważne czy sh, czy hu - interesują mnie obydwie kategorie. ^^

To zależy czy interesuje Ciebie gra live/ session review czy teoria.

Ostatnio oglądałem SSNL Disease(SH) a teraz Duel(HU by 2fouroffsuit).
Z innych filmików HU ludzie polecają pr1nnyraiding zrobione 3 lata temu ale jak dla mnie polecana tam strategia preflop jest o wiele zbyt tight, aczkolwiek pozostałe koncepty nadal aktualne.
Oprócz tego DogIsHeads UP.
Jeżeli zaczynasz od 0 albo grałeś niewiele to polecam też filmiki majstereo i Ninjaia "Basic Gameplan vs Unknown" z Ps.

Co do innych filmików SH to musisz sam sobie wybrać co Ci najlepiej pasuje. Różni trenerzy preferują inny styl ale najwięcej ludzi ogląda Grindcore'a(Thin red line) i BalugaWhale(Coaching Kristy etc).

ozi
ozi
PokerStrategist

Prinnyraid ma 3 sezony, z czego ostatni niedawno był wypuszczony ;).
Ogólnie sezon 1 - wstęp i podstawy [za czasów jak jeszcze HU było czymś niezbyt znanym i popularnym...], sezon 2 - adjust do sytuacji, sezon 3 - dyskusja na temat co się zmieniło od czasów 1 i 2 sezonu i jak należy obecnie do tego podchodzić. W zasadzie sezon 3 nastawiony jest [tak przynajmniej twierdzą autorzy :P] na poprawę ogólnego skilla zarówno na HU, jak i 3max, 4max, 5max i 6max.
Ogólnie warto zapoznać się z TUKEJ_SIE_SAM_KLIKNIJ_NOM

EDIT:
Dodatkowo można zobaczyć co inni polecają [w swoich playlistach :P]: A_TUKEJ_SIE_TEZ_KLIKNIJ_SAM_NOM

pr1nnyraid oraz DogIsHeads UP mam i w części oglądałem, jeśli chodzi o rodzaj filmów, które mnie interesują, to nie ma znaczenia dla mnie czy to gra live, czy session review - raczej wartość merytoryczna jest ważna. ;) Dzięki za Wasze* sugestie i powodzonka przy stołach.