Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] poker na tilcie // highway to 5/10 pro

49 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
2,008 Wyświetlenia

Witam!

postanowiłem założyć swojego bloga, jak wszyscy ostatnio, z kilku powodów. Po pierwsze będzie to pewnego rodzaju motywacja do pracy nad grą, po drugie zmusi mnie do grania A game i nie tiltowania bo będzie wstyd napisać o wynikach, a po trzecie jestem samolubem i lubie mieć wielbicieli ;)

Nazywam się Kuba, chodzę do szkoły typu liceum i gram nałogowo w pokera. Gram od początku tego roku. Opiszę może jak to było. No limit grałem kiedyś tam zanim ukonczylem 18 lat, oczywiscie na koncie kolegi który pokazał mi tą grę. Oboje byliśmy samoukami więc wyniki były różne, raz lepsze raz gorsze. Ale do tej odmiany jestem zbyt niecierpliwy i za mało zdyscyplinowany. Zbyt dużo razy wkładałem do rozdania cały stack mając TPTK i przegrywałem z set+ więc w końcu odpuściłem tego pokera aż do 3 stycznia - dnia moich 18 urodzin. wtedy to zarejestrowalem sie na pokerstrategy z mocnym postanowieniem: wygram w fixa!

przeczytalem arty, obejrzalem kilka filmów i jazda. w 2 tygodnie z 50$ zrobilem bankroll na 1/2 zaczynałem od 0,1/0,2 i mój wykres piął się ciągle w górę. Teraz obiektywnie patrzac to był mega upswing ale dla mnie to sie nie liczyło. uwierzyłem we własną grę i to mi bardzo pomogło. zaczalem grindowac 1/2 FR po 10-12 stołów na raz, z gry na +, w okolicach 0,6/0,7 bb/100 (przy tylu stołach to nieźle chyba) oraz jakiśtam rakeback w postaci bonusów na party (szkoda że moje konto nie jest tam przypisane do pstrategy, ale to już inna historia) i robilem całkiem ładne pieniądze. to trwało do lutego kiedy zaczął się downswing. przez jakies 2 tygodnie traciłem pieniądze, przeniosłem się na titana ale nie pomogło i ogólnie byłem zrozpaczony.

Kolejnym punktem zwrotnym był tydzien wakacji od pokera jaki miałem podczas wyjazdu na narty. po powrocie siadłem na dupe i zaczalem znowu sie uczyc, czytac arty i przegladac rozdania. Pomogło. Znowu umiałem wygrywać.

Koniec lutego i poczatek marca to czas SH. Straciłem radosc z gry FR i atakowałem shorthanded 1/2$. 2 nieudane próby, powroty na FR zeby odrobić straty w BR i dopiero za 3 razem się udało. po 4 sesjach byłem ciągle na +.

od tej pory grałem SH, najpierw 1/2 potem 2/4 , promocja gladiator na party i te sprawy. Aż do dziś.

Moja gra wyglądała okropnie. Ciągle tiltowałem, grałem weak, wręcz fit or fold, pasowałem po donkach bo "on musi coś mieć", do tego overplayowalem asy ktore niejednokrotnie powinienem był zrzucić. Ale najgorszym tego skutkiem była utrata bankrolla!. gdyby nie bonusy nic by mi nie zostało.

Oto co zrobiłem:

-dokończyłem dziesiąty dzień gladiatora by mieć zapewnioną nagrodę 400$
-zleciłem cashout prawie 500$
-pozostałe 300$ wpłaciłem na full tilt (juz mam tam wyrobiony bonus wiec tylko 27% raku sie bedzie liczyć)

Plan anty-tilt-mega-upswing-A-game

* grać na full tilt gierki 1/2$ SH
* nie grać "do oporu", tylko wyznaczone godziny
* mam krótkoterminowy cel zarabiac dziennie conajmniej 100$, więc po ugraniu 100$ kończe sesje ze spokojem sumienia i resztę czasu poświęcam na naukę pokera.
* być może przeczytam artykuły, ale filmiki zobacze na pewno.
* uzbierać punktów full tilt na iphona ;p
* nauczyć się toxicity zespołu system of a down na perkusji (moja 3 pasja ;D)

Na zakończenie dodam że będę tu pisał nie tylko o pokerze, ale o wszystkim co mi chodzi po głowie. W następnym odcinku napiszę więcej o sobie i oczywiście - będzie wykres!

48 odpowiedzi
damianpat
BlackMember

IMO to podejście polegające na tym, że wygrywam 100$ i później spokój sux

Czasem jest tak, że masz bezkarcie i tracisz, albo po perfekcyjnej A-game jesteś na zero. Poker to taka gra, w której niestety są rivery, często zainwestujesz w rozdanie sporo pieniędzy i na riverze przegrasz.

Jeśli nie grasz za bardzo świadomie i ostrożnie, to jeszcze na riverze spłacisz dobrze donka, który dobrał sobie do wymarzonego gutshota, albo 2-outera

Lepiej będzie założyć, gram godzinę dziennie, maksymalnie skoncentrowany, mam gdzieś wyniki

Pozdro

RockyRaccoon
BlackMember

mam krótkoterminowy cel zarabiac dziennie conajmniej 100$, więc po ugraniu 100$ kończe sesje ze spokojem sumienia i resztę czasu poświęcam na naukę pokera.

Zastanów się, czy nie lepiej mieć jeden cel - zawsze podejmować jak najlepsze decyzje ;) Dostaniesz jeden lekki swing w dół -> ale musisz zrobić 100$ więc ogień gramy dalej -> tilt -> tracisz więcej. Więc jak masz anty-tilt plan, to ten punkt się mało nadaje :)
o, jak wyżej zresztą xD

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

źle mnie zrozumieliście, nie postanowilem sobie że siedze po 10 godzin dziennie żeby ugrać te 100$ ale jeżeli się trafi upswing to po 100$ koncze gre bo wiem że wtedy zaczynam bać się o wynik i gram za mało agresywnie

slimy3
Oldschool Grinder

Suprys napisał
po 100$ koncze gre bo wiem że wtedy zaczynam bać się o wynik i gram za mało agresywnie

Wydaje mi się, że to złe podejście. 50xBB możesz zarobić w 200 rozdań i powiedzmy, że tak się stanie 4 dni z rzędu, to wyobrażasz sobie jak sie będziesz czuł jak 5 dnia usiądziesz i po 100 rozdaniach będziesz -100xBB? Kiedyś korekta musiała nadejść. :)

Po za tym $100 to przy 2xBB/100 będzie 2'500 rąk, przy 1xBB/100 to 5'000 rąk :)

Swist87
Elite Grinder

jak wygląda wyrabianie bonusu na fultilcie na 1/2 SH ? tzn. jak szybko to leci na tym limicie ? I jeszcze jedna sprawa, czy jeżeli ja wpłace 500$ to żeby ugrać tego bonusa to automatycznie więcej pkt musze miec ?

Suprys napisał
jeżeli się trafi upswing to po 100$ koncze gre bo wiem że wtedy zaczynam bać się o wynik i gram za mało agresywnie

To jest tilt i na Twoim miejscu próbowałbym się z tym uporać, bo może przeszkadzać Ci w rozwoju.

peterson506
BlackMember

Jak to Jari mówił: "Matematyka nie ma pamięci", więc to kiedy skończysz sesje czy przy ugraniu 900$ czy przy po popłynięciu 200$ w dół to nie ma znaczenia, najważeniejsze jest granie a-game w trakcie sesji :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki za liczne komentarze, miło że komuśsie chciało tu zaglądać

Swist87 napisał
jak wygląda wyrabianie bonusu na fultilcie na 1/2 SH ? tzn. jak szybko to leci na tym limicie ? I jeszcze jedna sprawa, czy jeżeli ja wpłace 500$ to żeby ugrać tego bonusa to automatycznie więcej pkt musze miec ?

masz bodajże 0,06$ za 1 punkt, 1 punkt = 1$ raku z całego stołu. ja swój wyrabiałem jeszcze na 0,5/1 więc jak jest na 1/2 nie wiem.

To jest tilt i na Twoim miejscu próbowałbym się z tym uporać, bo może przeszkadzać Ci w rozwoju.

wiem że to tilt, ale sama wiedza nie wystarczy żeby go pokonać. pracuję nad tym

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziś napiszę wam o mojej 3 w kolejności pasji, a mianowicie

czyli dla niezorientowanych o perkusji!

Wszystko zaczęło się jakiś rok temu kiedy to poszedłem do kumpla z jeszcze jednym kumplem ot tak posiedzieć. kiedy przyszliśmy do niego zobaczyliśy istne studio nagraniowe - gitary , bas, perkusja, mikrofony, wielkie kolumny, mikser i wszystko. Poprosiłem go żeby "dał postukać" , drugi kumpel dostał bas, ten u którego byliśmy gra na gitarze wiec wział gitare i zaczelismy brzdąkać. Na początku było dużo śmiechu ale zaczęlismy się spotykać niby ot tak, i w koncu zaczęlismy regularnie ćwiczyć.

Dopiero po jakimś czasie kupiłem sobie własną perkusję zeby ćwiczyć w domu. Niestety elektroniczna ale ma to też swoje zalety. oto i ona:

dobre jest w niej to że można ją podłączyć do komputera i nagrywać , można grać w miare cicho noi jest bardziej mobilna. Z drugiej strony , to już nie jest ten sam klimat co tradycyjne zestawy , noi ten dźwięk to "nie to" Kto grał ten wie ;(

Nigdy nie grałem "na poważnie" , nie brałem lekcji ani nic z tych rzeczy. To co gram, gram ze słuchu lub z drobną pomocą guitar pro. Ostatnio uczę się Toxicity zespołu System of a down. Nie jest w 100% jak w oryginale ale jest coraz lepiej. :D jak opanuję do perfekcji (albo prawie) to wrzucę moje nagranie, narazie substytut:

Kącik pokerowy <><

grałem dziś 3 sesje, oto statsy:

a tu wykres z podziałem:

legenda:

1 - sesja poranna - nic szczególnego
2 - mini downswing - 3 razy pod rząd złamali mi asy - wpadłem w tilt ale powiedziałem stop i wyszedlem
3 - sesja przed chwilą skończona - ładny wynik na +

za chwile wrzuce ciekawe rozdania

Bankroll: 418,95$

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

1# najwieksza wygrana pula

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$65,00:78/31/24/2,5/35/29/50/38;BB$20,00:24/46/17/0,6/22/17/-/0;CO$25,00:19/58/11/1,8/45/0/0/20;Hero$81,00:///////;[/tg]
1/2 Fixed-Limit Hold'em (4 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is BU with 5♠, 5♦
CO calls, Hero raises, SB 3-bets, BB calls, CO calls, Hero calls.

Flop: (12,00 SB) 5♣, Q♠, 7♣ (4 players)
SB bets, BB calls, CO calls, Hero raises, SB folds, BB calls, CO calls.

Turn: (9,50 BB) 7♠ (3 players)
BB checks, CO checks, Hero bets, BB folds, CO raises, Hero 3-bets, CO caps, Hero calls.

River: (17,50 BB) 8♣ (2 players)
CO bets, Hero raises, CO calls.

Final Pot: 21,50 BB

Results follow (highlight to see):
Hero shows ful, piątki na siódemki (5s 5d)
CO shows trójka, siódemki (7h 4h)

Hero wins with ful, piątki na siódemki (5s 5d)

2# największa przegrana pula

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;MP2$100,25:621/26/20/3,1/38/34/38/58;Hero$22,75:///////;[/tg]
1/2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is CO with 6♠, 6♣
MP2 raises, MP3 folds, Hero 3-bets, 3 folds, MP2 calls.

Flop: (7,50 SB) 6♥, A♦, 3♥ (2 players)
MP2 checks, Hero bets, MP2 raises, Hero calls.

Turn: (5,75 BB) T♠ (2 players)
MP2 bets, Hero raises, MP2 calls.

River: (9,75 BB) Q♦ (2 players)
MP2 checks, Hero bets, MP2 raises, Hero 3-bets, MP2 caps, Hero calls.

Final Pot: 17,75 BB

Hero shows trójka, szóstki (6s 6c)
MP2 shows strit, do as (Js Kd)

MP2 wins with strit, do as (Js Kd)

Gomez224
PokerStrategist

Jaki donk ;(

SamRadziwill
Elite Grinder

Gomez224 napisał

Jaki donk ;(

Uroki Fixed Limitu ;)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dziś grałem krótko - niecałe 500 rozdań. To z powodu braku czasu .Ale powiem szczerze, że pomimio tego co mi radzili wszyscy skończyłem dziś sesję pół godziny wczesniej ze względu na wybujały wynik. To co się działo na początku to cuda wianki jak przeciwnicy sprawdzali mnie na riverze z na przykład 8 high , wszystkie monstery spłacone itp. Gra z amerykanami na full tilt poker jest +EV

Tu oczywiście wykresik:

Bank-roll

541 $$$

(Czasami mój bankroll będzie troszkę niższy albo wyższy niz by wynikało z wyników sesji - lubie sobie czasem trzasnać jakieś MTT z niskim wpisowym :D taki mój fetysz)

<><><><><><><><

Dziś zadałem sobie pytanie:

Jak to jest z tym Rakebackiem?

-Narazie próbka mała ale po 2761 rozdań na 1/2 SH vpip ~30% ugrałem 173,5$ raku
-27% z tego to 46,8$ - tyle dostane rakebacku za 2 dni gry
-wychodzi mi około 1,7$/100 czyli 1,7 bb/100 dodatkowego winratu. Nieźle?

-miesięcznie bez ciśnienia jestem w stanie zagrać ~35k rąk zakładając że moje vpip spadnie do przeciętnego mojego stanu czyli 27% zaokrąglę rake do 1,6$/100
-350 * 1,6$ = 560$ miesięcznie. Ładna pensja , licząc dolara po 3,1 daje to kolo 1700zł. Wystarczy na moje potrzeby aż nadto
-trzeba też wziąść pod uwagę mój winrate. W poprzedniej bazie danych na 1/2$ mój winrate był kolosalny bo aż 6,4bb/100 ale próbka była niewielka , 20k rozdań z górką
-myślę że jeżeli utrzymam winrate na poziomie chociaż 2-3bb/100 to razem z rakebackiem daje ~4$/100 czyli miesięcznie powinienem ukręcić 1400$

szkoda że to tylko teoria ;)

jak będzie naprawde - czas pokaże

2 sprawa to sklepik FTP

Tam nie ma nic ciekawego! Zdecydowałem że nie będę zbierał punktów na ipoda (nie przeczytałem podpisu i myślałem że dają tam iphony ;D a tu ipod touch)

nie ma żadnych bonusów pieniężnych

ubrania są brzydkie
Co ja mam robić z tymi punktami?! Czekam na ciekawe propozycje jak moge z nich wydobyć max EV ;D

szok38
Elite Grinder

Te punkciki, z którymi nie masz co zrobić możesz wydać na jakieś turnieje, sng-satelitki.Pozdrawiam

mozesz kupic abonament na stoxpoker albo na CR, nie odliczają tego od rakebacku.

murkins
Elite Grinder

lukasz728 napisał
mozesz kupic abonament na stoxpoker albo na CR, nie odliczają tego od rakebacku.

+1 =)

Pyszu
Oldschool Grinder

Suprys napisał
Wystarczy na moje potrzeby aż nadto

nadto nie istnieje :P

Spoko blog;> Powodzenia w realizowaniu celów.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzień 3# grania na FTP

Dziś napiszę trochę o graniu na Full tilt poker.

Na początku nie byłem przekonany do tego pokerroomu nic a nic. Przeglądałem jego stronę i promocje które tam były wogóle do mnie nie przemawiały. "Jak to, nie można wymieniać punktów na pieniądze?" "nie ma cash raców vpp ringów etc?" "co to za lichy iron man challange?" itp. Po drugie slyszałem opinie że na FTP jest dużo regularsów i grinderów, szczególnie FL od 1/2 wzwyż więc po prostu się bałem że sobie nie poradzę.

Jednak powodem dla którego w końcu się zdecydowałem na ten pokerroom był prosty i klarowny rakeback. 27% raz w tygodniu. proste.

zainstalowałem soft , założyłem konto wpłaciłem 200$ (cały mój bankroll po grubym tilcie ktory miał miejsce z miesiac czy więcej temu. i zaczalem grać wyrabiajac bonus.
Na początku 0,5/1 SH. Szło dobrze. Wręcz bardzo dobrze. W tydzień wyrobiłem 200$ bonusu a z samej gry byłem 400$ na +. Po odbudowaniu bankrolla postanowilem przeniesc się z powrotem na partypoker z powodu czekających na mnie niewyrobionych bonusów.

jednak kiedy teraz na to patrze to FTP >> PP (dużo lepsze)

dlaczego - odpowiedź jest prosta -

Amerykanie na full tilt poker to ryby

stąd moja decyzja o rozpoczeciu tu poważnej gry 3 dni temu. Jednak party dużo traci na tym że gracze z ameryki mają do niego utrudniony dostęp (z drugiej strony - czemu tak jest nie wiem)

<><><><><><><><><><>

"Życie przegrasz za te pare dolarów dziennie, pouczyłbyś się lepiej!"

Tak oto wita mnie ojciec dziś rano i potem tłumaczy mi że on się na tym zna , i że są przypadki że ludzie przegrali w pokera domy samochody i żony a potem sie zastrzelili. Ja mu tłumacze ze to tylko w filmach albo 100 lat temu, tu nie moge się zadłużyć, mam edge nad przeciwnikami itp itd.

i tak już od 4 miesięcy :) weź ty wytłumacz człowiekowi z poprzedniego wieku :D ale to nic, my gracze pokerowi wiemy swoje.

<><><><><><><><><><>

A oto coś na co wszyscy czekali!

Die wykres fur Heute

Miało być zgodnie z planem. ponad 100. Było. oto ostatnie rozdanie dnia po którym wyszedłem od ostatniego stołu. W sumie klasyk

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;BB$74,75:138/25/22/3,7/34/30/50/45;Hero$163,50:///////;BU$56,25:112/20/17/2,9/23/13/100/60;[/tg]
1/2 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)

Preflop: Hero is MP2 with A♣, K♥
Hero raises, 2 folds, BU 3-bets, SB folds, BB calls, Hero caps, BU calls, BB calls.

Flop: (12,50 SB) K♣, 3♠, 6♥ (3 players)
BB checks, Hero bets, BU calls, BB calls.

Turn: (7,75 BB) 9♥ (3 players)
BB checks, Hero bets, BU folds, BB raises, Hero calls.

River: (11,75 BB) 8♦ (2 players)
BB bets, Hero calls.

Final Pot: 13,75 BB

Hero shows para króle (Ac Kh)
BB shows trójka, szóstki (6s 6d)

BB wins with trójka, szóstki (6s 6d)

Ale zrobiłem krok do przodu! nie siedzialem dłużej żeby znowu było ponad 100$ i na dziś kończę już granie. Przyjmuję to co mi dano i jestem wdzięczny bogom pokerowym za taki winrate w dniu dzisiejszym

Bank-roll - 640$

<><><><><><><><><>

Na koniec mała statystyka:

W dniu dzisiejszym miałem:

AA - 1 raz + 5,75$
KK - 3 razy +27,5$
QQ - 5 razy + 25,5$
JJ - 3 razy + 3,5$

AKs - 2 razy + 10$
AKo - 9 razy - 12$

27o - 5 razy -1,5$

nie wiem po co komu ta wiedza ale ja lubie takie cyferki :P

Aha, i dziękuje za wszystkie komentarze, to mnie mobilizuje do pisania!