Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Become a winning player: limitowiec zaczyna grać NL!

99 Posty
28 Użytkownicy
0 Reakcje
7,092 Wyświetlenia
slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

W kwietniu na Party jest bardzo przyjemna promocja: Gladiator. Sam mierzę w $400 - około 1500 rąk dziennie przez 20 dni (w tej chwili mam ugrane 3 dni). Jeżeli chodzi o moją grę w kwietniu to... sam nie wiem albo trafiam naprawdę okropne badbeaty albo sam gram naprawdę źle. I tak źle i tak nie dobrze - jedno jest pewne, czy to jedno czy drugie musi zostać wyeliminowane! Pierwszy tydzień kwietnia to ~5k rąk i -$145.54.

Ostatnie 250 rąk to już naprawdę tragedia (-$50), dlatego znowu nagrałem filmik z HM Hands Replayer, trwa ~11 minut, więc jakby ktoś miał czas i chęci to będzie mi bardzo miło :)

Filmik do ściągnięcia z 4shared.

USOP w Gdańsku

Ahh... byłem i... znaczy ja nie grałem tylko patrzyłem :) Co ważniejsze nie byłem sam - byłem z dziewczyną, która sama zaczęła już czytać arty na PokerStrategy, więc chociażby z tego powodu samo przyjście na USOP można zaliczyć do udanych. Co więcej - strasznie mi się podobało! Impreza tego typu to jest coś niesamowitego. Wiem, że to był jeden z mniejszych turniejów live, ale i tak mi się podobało. Zdziwiło mnie jedno - na USOPie był Ziigmund - szczerze to zastanawiałem się co on tutaj robi. Najpierw USOP z wpisowym 250 euro, a potem grał SnG z wpisowym prawie takim jak jeden BB na HSP (1000 euro), ale jak to on powiedział, po prostu lubi Polskę - i wszystko jasne! ;)

Ogólnie postanowiłem podszkolić się troszkę w NL - troszkę wcześniej niż to planowałem. Na pewno nie stanie się to w tym miesiącu, ale myślę, że w okolicach maja/czerwca i może uda mi się pojechać na jakiś USOP po wakacjach - myślę, by zakwalifikować się ze Stepów do Kielc albo Krakowa, ale to jeszcze troszkę czasu ;)

Stan bankrolla: $567,21

Promocja Gladiator: 3/20

Pyszu
Oldschool Grinder

+1
za dopieszczanie postów.

Czy możesz mi zdradzić szczegóły tych statusów na PP z Twojej sygnaturki?
Ew jakiś link z informacjami z czym to się podchodzi do tego?
Byłem na stronie PP zakładka VIP i się nie ładowała strona.
Z góry thx za odpowiedź

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Pyszu napisał
Czy możesz mi zdradzić szczegóły tych statusów na PP

PalladiumLounge
5k PP w miesiąc
Dają rakeback = ~30%

PalladiumLoungeElite
300k PP w rok
Dają rakeback = ~49% (jak dobrze pamiętam)

Rakeback liczony w jakichś promocjach. Teraz dla PalladiumLoungeElite, które się pojawią do końca kwietnia dostaną pakiet na WSOP MainEvent.

Pyszu
Oldschool Grinder

Dzięki dzięki za odpowiedź :D
Ten rakeback dadzą jakoś pod koniec miesiaca na konto czy to już jest ten rakeback w Ppointsach wliczony?

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Pyszu napisał
Dzięki dzięki za odpowiedź :D
Ten rakeback dadzą jakoś pod koniec miesiaca na konto czy to już jest ten rakeback w Ppointsach wliczony?

Z tego co piszą to, że będzie albo w reloadach albo dodatkowe promocje, więc trzeba wyrobić i tak taki bonus ;)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

Powiem szczerze, że jak zobaczyłem wykres za ostatni tydzień to się bardzo zdziwiłem! Byłem pewien, że był ostry zjazd na południe, a tu się okazuje, że gra prawie na zero. Rozegrałem około ~6.5k rąk, a to jest już całkiem niezły wynik - to na pewno dzięki promocji Gladiator, a o niej też będzie, ale za chwilkę :) Więc wykresik prezentuje się następująco.

Początek tygodnia był wprost wyśmienity! Bardzo ładny up o jakieś +133xBB, ale potem wszystko się wyzerowało. Jestem prawie pewien, że nie grałem źle. Rozdania analizowałem w HM. Te 4k rąk to była naprawdę parada suckoutów:

• AQs < A9o (preflop 75% vs 25%, flop 86% vs 14%)
  • A5s < KJo (preflop 60% vs 40%, flop 77% vs 23%, turn 86% vs 14%)
  • AA < 55 (preflop 65% vs 35%, flop 67% vs 33%, turn 81% vs 19%)
  • ATs < A6o (preflop 73% vs 27%, flop 76% vs 24%, turn 84% vs 16%)
  • 88 < AK (preflop 55% vs 45%, flop 73% vs 27%)
  • KQs < 44 (preflop 50% vs 50%, flop 88% vs 12%, turn 77% vs 23%)

Zrobiłem też analizę rąk z danej pozycji ile na nie tracę ile zyskuje, ale ogólnie to próbka ~45k rąk jest zbyt mała, by coś bliżej określić, a więcej o takiej analizie może będzie w tym temacie (Down)swingi W tym tygodniu na pewno skorzystam z pomocy Jari'ego i mcmoe. W zeszłym nie dałem rady, bo musiałem ugrać reload'a od Party, by móc cokolwiek wypłacić za coaching ;)

Promocja Gladiator

W tym tygodniu grało mi się bardzo źle - jeżeli mówić o psychice, czułem, że zaraz będę tiltował! Jednak promocja zobowiązywała, dlatego grałem dużo krótkich sesji, by nie tiltować. W pewnym momencie nawet wziąłem mikrofon i zacząłem nagrywać filmik. Naprawdę byłem zaskoczony - świadomość tego, że sesja jest nagrywana zwiększyła moją koncentrację. Filmiku na pewno nie będę udostępniał, bo miejscami jest niecenzuralny :) W jednym momencie dostałem JJ i flop był niski zagrałem bet dostałem raise i 3-bet to zagrałem CAP i powiedziałem sobie ten ma pewnie KK, a ten AA i znowu przegram! Ale turn i river zblankował, więc grałem bet for value, a na showdown... nie wiele sie pomyliłem: jeden miał QQ, a drugi KK - grrr... :)

To działo się w piątek. Wczoraj miałem zagrać kolejną sesję za 200 PartyPoints. Założyłem topic na forum z zapytaniem o ten mój downswing ((Down)swingi) i... po przejrzeniu wszystkich za i przeciw stwierdziłem, że nie ma sensu na siłę grać, bo tylko na tym stracę - zacznę się denerwować z powodu bad beat'ów etc. Lepiej zrobi mi dwa dni przerwy niż takie granie na siłę - poker to ma być przyjemność, a nie psychologiczna męczarnia! Jak postanowiłem tak zrobiłem. Wczoraj nie grałem i dzisiaj też nie będę grał, a w promocji Gladiator chcę wyrobić $300, czyli 200 PartyPoints przez 15 dni.

Zarządzanie czasem

Ostatnio przesłuchałem trening z zarządzania czasem. Temat nie jest mi obcy, bo lubię czytać różne książki związane z psychologią, ale dawno nic nie czytałem i trening troszkę odświeżył moją wiedzę :) Zawsze planowałem sobie tydzień, kiedy gram itd, ale... podczas treningu zacząłem myśleć o wygospodarowaniu określonej ilości godzin na grę. OK niby miałem to zrobione - ustalone kiedy gram - ale źle do tego podchodziłem. Miałem złe priorytety. Nie podchodzę do pokera jako tylko do jakiegoś hobby - rodzicom oznajmiłem, że gram i wypłacam dosyć regularne kwoty (~$300 za bonusy od Party) - mama była bardzo zaskoczona, że da się z "tego" coś wypłacić, ale stwierdziła, że to może być i nawet dobre źródło dodatkowego dochodu :). Na tym treningu bardzo fajnie to zostało powiedziane - jeżeli nie traktujesz tego jako hobby to traktuj to jak profesjonalista!. Oczywiście poker nie ma w moim życiu priorytetu numer 1, chociaż w ostatnim czasie tak mogło by się wydawać. Nie miałem z góry określonej ilości godzin jakie chcę przeznaczyć - grałem by grać jak najwięcej, błąd! Prawda jest taka, że jeżeli mam jakiś plan i przeznaczoną określoną ilość godzin na zrealizowanie tego to da się to zrobić. Natomiast nie mając planu, a mając nie określoną ilość czasu - nie osiąga się tego czego się chce! Dla mnie bardzo ważna jest przerwa - czy dzień czy dwa, żeby poker nie stał się czymś rutynowym, czymś nudnym tylko by cały sprawiał przyjemność!

Postanowiłem tak to sobie rozplanować:

• 20 godzin na sam grę (5 dni po 4 godziny)
  • 5 godzin na treningi
  • 3 godziny na filmiki i powtórkę z artykułów
  • 2 godziny na analizę rozdań (i swoich i tych na forum)

Grać będę od piątku do wtorku. W środę i czwartek zrobię sobie dni przerwy. Są to akurat dwa dni, w których mam najwięcej zajęć na uczelni i tych dodatkowych i również wieczorami są treningi - teraz już nie będzie mowy o grze zamiast treningu!

Stan bankrolla: $553,01

Promocja Gladiator: 6/15

Spokojnych, pogodnych świąt Wielkanocnych w gronie najbliższych! A po świętach... samych upswingów i żadnych bad beatów!

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

Miało być tak: gram poniedziałek, wtorek, piątek, sobota niedziela, a... grałem w poniedziałek, piątek i sobotę. W poniedziałek, po 2 dniowej przerwie od pokera, czułem, że będzie dobrze! Zaczęło się zgodnie z oczekiwaniami, już na samym początku sesji +20xBB, a potem... -130xBB. Po prostu dramat. We wtorek czułem, że z grania nic nie będzie - po prostu czułem, że nie daleko mi do tiltu, jak tylko dostanę kilka bad beatów to będzie tragedia, tak więc znowu przerwa - tym razem 3 dni. Zasiadam w piątek do stołów i po prostu coś cudownego! Jakieś 700 rąk i 160xBB do przodu - w końcu downswing minął, ale... nic bardziej mylnego - dzisiaj jest znowu minus, nie ma tego na wykresie - będzie za tydzień :)

Kolejny tydzień praktycznie grania na zero. Dwa dosyć spore swingi, najpierw w dół, a potem w górę. Cóż zrobić - to tylko poker. Grając w pokera trzeba być bardzo elastycznym - musiałem zrezygnować z gry niedzielnej, bo projekty na studia, aż krzyczą, że deadline blisko :) W niedzielę udało się większość zrobić i teraz pozostaje mi tylko walka codziennie o 200 PartyPoints - w sobotę się kończy promocja Gladiator, a mi brakuje właśnie 6 dni to magicznej 15 :) Trzymajcie kciuki, by mi nic nie wypadło w tygodniu! :)

A i bym zapomniał... dzisiaj miałem trening z Jarim. Ogólnie moja gra postflop jest ok - chociaż mógłbym troszkę częściej dochodzić do SD. Większe leak'i mam cały czas na blindach. Muszę troszkę częściej bronić blindy i podbijać z dużo większym zakresem jak SB tylko kompletuje! I na tym będę się skupiał w tym tygodniu :)

Stan bankrolla: $536,89

Promocja Gladiator: 9/15

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie kwietnia

Ależ bym chciał ten wykres odwrócić do góry nogami... Wygląda to jak filmy Hitchcock'a - wysokie napięcie od samego początku i wcale nie zwalnia! Najpierw -5xBB/100, chwilka przerwy na oddech i znowu... kolejne -100xBB z prędkością nie dużo wolniejszą niż ostatnio. Ponownie następuję uspokojenie widza, wyciszenie i nie wiadomo skąd znowu -70xBB. Rezultat do przerwy na reklamy -165xBB za ostatni tydzień kwietnia i to tylko 3500 rąk! A jaki będzie finał? Któż to wie... :)

Ten tydzień był masakryczny. Znowu musiałem zrezygnować z gry, by nie zacząć w końcu tiltować. Czas ten wykorzystałem znowu na naukę, filmy, coachingi. Tak, wiem, nie ma czym się przejmować to przecież tylko 165xBB, ale cały miesiąc wygląda jeszcze gorzej...

... -340xBB całkiem nieźle ;) Ogólnie mój downswing trwa jakieś 23k rąk i pochłonął -440xBB. Teraz sobie tak myślę co by było gdybym dostał taki downswing na samym początku mojej "kariery"? Ciekawe! Teraz już wiem dlaczego PokerStrategy daje aż i tylko $50 na start, by grać na niskich limitach i zaleca grę na FR, a nie SH. Przecież -400xBB na start to byłby jakiś koszmar! 23k rąk i ciągle w dół? Toż to na początku nie wróży nic dobrego - sam nie rozgrywam wielu rąk miesięcznie, ale wiem, że dla niektórych 23k rąk to z 3 miesiące gry...

Pomimo takiego downswingu za kwiecień i tak wypłaciłem $400 (z bonusów i promocji - ie ruszam bankrolla do cashoutów) co prawda poległem w promocji Gladiator (ugrałem $200), ale przy takim downswingu nie miałem siły, by grać i lepiej chyba zrobiłem, że nie grałem na siłę. Czy tiltowałem? Nie wiem, wydaje mi się, że nie, ale raczej na pewno mi się to zdarzyło - nie mówię o tilcie, w którym chcę się odegrać i wchodzę na wyższy limit, bo tego nie robię, ale o grze pasywnej - to mi się mogło zdarzyć...

Czy taki downswing powoduje, że daje sobie spokój z pokerem? Nic bardziej mylnego! Downswing nie jest miły, ale trzeba go przeżyć. Moim celem na maj jest przeczytanie ponownie wszystkich artów ze srebra i złota. Druga sprawa to, pomimo brak dowodów o poprawności tej decyzji, zmieniam akwarium :) W maju będę grał w sieci iPoker - niestety na koncie poza PokerStrategy, dlatego w maju będę musiał ugrać jakieś 4k rąk na Party, by nie stracić w czerwcu statusu złoto i dostępu do coachingów.

"Why do we fall, Bruce? So we can learn to pick ourselves up."

Do zobaczenia przy stołach :)

Stan bankrolla: $300,00

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

Pierwsze 1k rąk poszło wręcz wyśmienicie 12 BB/100 _biggrin: Przez kolejne 4k rąk poruszam się w takim kanale 100xBB, raz up, raz down...

Przed kolejną próbą pokonania limitu - tym razem w akwarium iPoker - zaopatrzyłem się w 1M rąk z HandHQ _cool: Na obecnym limicie jestem od listopada! Zaczyna się to robić co raz bardziej męczące - w sumie to cały ten blog jest o tym jak próbuję pokonać limit 0.5$1 SH i... musi się udać w maju! :f_tongue:

Software i...

Oprogramowanie iPoker ma pewną wadę - nie można zmieniać wielkości okienek ze stołami. Przy grze z kaskadowym położeniem stolików nie ma problemu, by statystyki się zmieściły, jednak przy kafelkowym układzie na statystyki jest mało miejsca. Znalazłem ciekawy programik - MiniMaxMod, zachęcam do przetestowania wersji darmowej (21 dni) - program umożliwia całkowitą zmianę wyglądu stolików :f_thumbsup:

Druga bardzo fajna rzecz to bardzo ciekawa funkcja w nowej wersji HoldemManager - TableScanner. Jak to ułatwia TableSelection! Niestety opcja działa do 15 maja, ciekawe co później... albo za ile? _pleased:

Kiedyś mówiłem: Nie potrzebuję tego! A po co mi to! Ja nie tiltuję! Nie ma dla mnie znaczenia stan $$$ na stole! Nie wpływa to na moje decyzje! Ale ostatnio skorzystałem z dobrodziejstw skryptów AHK - a dokładniej z TiltBloker. Prosty skrypcik, który tworzy na ekranie prostokąt o zadanych rozmiarze i kolorze. Prostokątem tym zakrywamy wielkość naszego stacka na stoliku. Jedna ważna uwaga to to, że trzeba wchodzić na stolik z większym buy-inem, przynajmniej 50xBB, by nie znaleźć się nagle all-in z A:cA:d, na flopie: A:sA:hK:h :f_grin: Mi ten skrypcik bardzo pomaga, bo nawet jak nie patrzyłem na wynik sesji to podświadomie liczyłem straty/zyski ze stolików i wiedziałem czy jestem na + czy na - _mad:

Ostatnia inwestycja, która ma umożliwić mi "gładsze" wchodzenie w limity to abonament na DC. Nie chcę tu robić reklamy konkurencyjnemu serwisowi, bo dużo zawdzięczam PokerStrategy, ale wiedzy nigdy za mało! _wink:

Maj pokarze jakie będzie ROI tych inwestycji! _smile:

Stan bankrolla: $378,26

SamRadziwill
Elite Grinder

Nie prawdą jest, że nie można zmieniać wielkości stolików, bo właśnie MiniMaxMod daje kilka opcji ich rozmiarów :)

Pozdrawiam

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

@SamRadziwill
Mi chodziło o to, że bez MiniMaxMod nie można :)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

W maju jest zupełnie odwrotnie jak w kwietniu! Co tu dużo mówić - jest bardzo dobrze! Jedynie martwi mnie fakt, że nie potrafię ugrać tylu rąk w tygodniu ile planuję czyli ~6k - w tym zaledwie ~3k :f_rolleyes: Ale rezultat bardzo dobry ~170xBB!

3091 rąk, 5.62xBB/100

Ile ja na to czekałem! _p: Bardzo mi w tym pomaga TiltBloker - niewiedza ile się już przegrało/wygrało jest naprawdę dobra. Wiadomo jak się przegra z rzędu kilka rąk to czuje się, że jest kiepsko, ale potem wystarczy, że zgarnie się ze dwie pule i samopoczucie jest już bardzo dobre, pomimo tego, że sesja i tak może być cały czas na minus, ale tego się nie wie i gra się cały czas A-game!

Ustawiam sobie tak lobby i HM, bym nie widział stanu bankrolla - sprawdzam to dopiero pod koniec dnia. Próbowałem nie sprawdzać stanu bankrolla przez kilka dni, ale po pierwsze ciekawość jest ogromna, a po drugie przy wkupywaniu się na stoliki i tak widać ile się ma $$$ na koncie _p:

Bardzo miła wiadomość nadeszła od twórców HM - TableScanner jest wciąż darmowy, tym razem do 31 maja _thumbsup:

Zakupy

W poprzedni weekend pożyczyłem sobie, po raz któryś, 22'' monitor od brata. Jakość gry jest zupełnie inna niż na 15.4''! Mam na myśli grę na 4 stołach. Jak już pisałem wcześniej, korzystam z MiniMaxMod'a, który powiększa mi stoliki do wymiaru 560x500 i na małym monitorze stoliki się nakrywały przez co gra bywała chaotyczna. Na 22'' jest dużo lepiej. :f_wink: A taki sobie monitorek kupiłem _smile:

Teoria Fixed Limit: Blefy i Raise from the SB

Wrzuciłem na 4shared video z dwóch ostatnich treningów teoretycznych: Blefy oraz Raise from the SB - filmiki są w katalogu Teoria Fixed Limit :f_smile:

Stan bankrolla: $552,10

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

Po tym tygodniu pozostaje mi tylko powiedzieć: Ja chcę jeszcze raz! :f_biggrin: W sumie rozegrałem ~4100 rąk - nie jest źle, ale cały czas nie jest to 6k :f_eek: A jeżeli chodzi o wyniki... _biggrin:

1718 rąk, 14.17xBB/100

Wszystko wchodziło! Jak mój set z flopa przegrywał ze stritem to na river dostałem quad'a _biggrin: Jak pocket przegrywał z TP, to na river wchodził set :f_cool: Czyli było tak jak powinno być zawsze :f_thumbsup:

Bardziej loose...

W zeszłym tygodniu po raz kolejny skorzystałem z pomocy Masterjari'ego w postaci private coaching. Ogólnie moja gra postflop jest ok, muszę popracować bardziej na grze preflop. Nie znaczy to, że robię jakieś karygodne błędy preflop tylko, żebym częściej grał 3bet na steal raisy z CO i BU - dostosowując mój 3bet do zakresu rąk przeciwnika. No, więc zrobiłem sobie tabelkę 3bet w zależności od zasięgu dla wartości od 25% do 65% (na 3bet wystarczy 46% EQ) :f_thumbsup: Druga sprawa to, żebym grał troszkę bardziej loose preflop. Po 10k rękach mam statystyki:

VPIP = 26.2
PFR = 19.6
3BET = 8.7
CAP = 2.8

Po 10k rękach CAP może być troszkę mało wiarygodny, ale reszta wydaje mi się dosyć prawdopodobna. Plan mam taki, by grać takim o to stylem:

VPIP = 27-28
PFR = 20-21
3BET = 11-12
CAP = 4.5-5

Żeby to zrealizować, oprócz 3betowania biorąc pod uwagę range przeciwnika, dodałem do open raise kilka rąk:

• MP2: 55, A7s
  • MP3: 98s, A8o
  • CO: 87s, K9o, Q9o, J9o, T9o
  • BU: Q8o, T9o

Zmiany są dosyć niewielkie, a wprowadzając je kierowałem się tym co pisał mcmoe, Masqb i Lesioo w tym temacie: Wasze SHC LHE SH (temat dostępny niestety od złota - piszą tam o swoich ORC) oraz również tematy na DC - i/lub 2+2, nie pamiętam już :f_ugly:.

Co o tym myślicie? I jak wyglądają wasze staty i na jakim limicie? _wink:

Limit UP!

Kolejny rezultat treningu z Jarim jest taki, że zaproponował mi bym wszedł na 1$2 o ile mi bankroll pozwala (miałem wtedy jakieś ~370-400xBB). Po o ostatnim swingu na 0.5$1 nie byłem do końca przekonany, ale trener zalecił to stwierdziłem, że spróbuję. Zakupiłem bazę 1M rąk na 1$2 i... chyba już nie wrócę na 0.5$1 :f_cool: Planowany powrót przy $500 - oby nie _evil:

2441, 3.66xBB/100

Sam bym się raczej nie zdecydował, ale po konsultacji z trenerem... _thumbsup:

Video z teorii

Nagrania, niestety, nie mam, bo trening był (chyba) wyjątkowo w piątek, a w tym czasie jestem na uczelni :f_cry:

WOW - oby tak dalej

Dla większej motywacji (i wizualizacji) wydrukowałem sobie mój wykresik za 4k rąk - oby tak dalej :f_tongue:

Online SH FL StudyGroup

Tak! jest coś takiego :f_biggrin: Dla wszystkich zainteresowanych - spotykamy się ostatnio w poniedziałki o 22.00, jak na razie w składzie (mam nadzieję, że chłopaki nie mają nic przeciwko jak podam ich skype :f_wink: ):

• majstereo (skype: radekxp)
  • kopoland (skype: kopoland)
  • evog (skype: evogevo)
  • slimy3 (skype:buenaracha)

"Zajęcia" wyglądają tak, że robimy konferencję poprzez skype i jedna osoba gra na 2 stołach SH, a my widzimy jego stoliki za pomocą TeamViewer'a.

Stan bankrolla: $973,94

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

Podsumowanie tygodnia

W ostatnim tygodniu, zastanawiałem się nad wyborem pokerroom'u i grałem troszkę na FullTiltPoker, ale o tym za chwilkę. W sumie w tym tygodniu rozegrałem zawrotne ~1200 rąk na iPoker i ~1500 rąk na FTP, razem całe ~2700 rąk _mad:

1165 rąk, -4.15xBB/100

Podsumowanie maja

Kolejny miesiąc minął. Maj mogę podsumować jako miesiąc udany. :f_love: Nie rozegrałem co prawda tyle rozdań ile bym chciał, ale wyniki są bardzo dobre _smile: Maj rozpoczynałem na limicie 0.5$1 i wystarczyło mi (tym razem) ~10k rąk, by się z limitem pożegnać :f_thumbsup: W sumie to na tym limicie rozegrałem jakieś 70k rąk (tak mi się wydaje).

9978 rąk, 4.84xBB/100

Potem przyszedł czas na limit 1$2! Można, by powiedzieć, że w końcu. Jednak nie zamierzam gościć na tym limicie jakoś specjalnie długo - moim docelowym limitem jest jak na razie 2$4 :f_wink: Czy jest trudniej na 1$2? Jak na razie to nie zauważyłem zbytniej różnicy z 0.5$1 - poziomy bardzo zbliżone.

3606 rąk, 1.13xBB/100

I moje próby na FTP...

1481 rąk, 2.03xBB/100

W maju miałem powtórzyć sobie wszystkie arty z FL (oprócz tych z Platyny) - pozostało mi 2.5 arta ze złota do przeczytania _p: Myślałem, że takie czytanie nie wiele mi da, ale po nabyciu troszkę większego doświadczenia zwraca się uwagę na zupełnie inne rzeczy podczas czytania!

PartyPoker, iPoker, FullTiltPoker...

O co w tym wszystkim chodzi? Zmienianie room'u co chwilę - przecież to sensu nie ma! Zgadza się! Na początku maja pisałem, że będę grał na iPoker ze względu na rakeback. Więc po co ten FTP? Na iPoker nie dostaje StrategyPoints i... rake na iPoker wynosi ~4xBB/100. Po 10k na 0.5$1 rake wyniósł mnie dokładnie 4.23xBB/100, a po ~3.5k na 1$2 4.40xBB/100. Ilość danych nie jest zbyt spora, ale widać, że rake raczej nie będzie mniejszy niż 4xBB/100.

Majstereo polecał mi FTP - mówił, że poziom jest tragiczny, no i... są amerykańce :f_biggrin: Jeżeli o poziom chodzi to polecam następujący temat do przeczytania dotyczący FTP: Ku przstrodze FTP FL SH _thumbsup:

Zastanawiałem się czy mi się to opłaca - na pewno sporym plusem jest fakt, iż mam tam konto przypisane do PokerStrategy, co oznacza, że nie stracę dostępu do coachingów i filmików szkoleniowych. Tak, więc policzyłem jeszcze sprawę dochodowości FTP i iPoker, nie biorąc pod uwagę "słabości" graczy :f_p: Skupiłem sie tylko na zwrocie w postaci rakeback'u:

rake

• FTP = x
  • iPoker = 4.20xBB/100

rakeback

• FTP = 27%
  • iPoker = 50%

Prosty układ równań i wyszło, że w przypadku gdy rake na FTP wyniesie 2.88xBB/100 to rakeback w $$$ wyjdzie dokładnie taki sam zarówna na iPoker jak i na FTP. Jak ktoś widzi błąd w moim wyliczeniu to proszę dać znać! :f_biggrin:

Po bardzo znikomej próbce na FTP rake wynosi 3.35xBB/100, więc wychodzi troszkę gorzej niż na iPoker, ale rake podobno jest mniejszy - zobaczymy :f_cool: Myślę, że wliczając jeszcze FTP Store + Iron Man Challenge + StrategyPoints to wyjdzie lepiej dla mnie jak będę grał na FullTiltPoker :f_tongue:

Godziny grania

FullTilt jest platformą amerykańską (chyba) dlatego największa ilość słabych graczy jest tam troszkę o innej porze niż na platformach europjeskich, np. iPoker. Na FTP "najlepszy" poziom jest od około 1 w nocy do 9 rano, z naciskiem na godziny 3.00 - 6.00 _thumbsup: W ciągu dnia (polskiego czasu) jest już troszkę gorzej, ale tutaj do gry wchodzi iPoker, gdzie słabych stołów troszkę jest. Ze względu na ten fakt będę grał zarówno na iPoker jak i na FTP - chociażby dlatego, że zainwestowałem troszkę w platformę iPoker: bazy danych, MiniMaxMod... A na iPoker też zdarzają się nie rzadko gorące stoły :f_tongue: Plan jest taki, by ugrać 23k rąk na FTP i 7k rąk na iPoker i... od lipca grać FL SH 2$4 _biggrin:

Video z Teorii Fixed Limit: Tabelka Approx'a

Video wrzucone standardowo na 4shared (katalog Teoria FL)

Online FL SH Study Group

Na razie wszystko po staremu, czyli poniedziałek 22.00. Jak ktoś chciałby uczestniczyć, ale termin nie odpowiada to proszę pisać :f_biggrin:

Stan bankrolla: $937.57

Nice podsumowanie. Gratki :)

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

BVGZupa napisał
Nice podsumowanie. Gratki :)

Dzięki :f_pleased:

Witam zaciekawiłem się twoimi relacjami z FTP. Ile mniej więcej czasu trwa wyrobienie bonusu 600$ na limice 0.5/1 ?? (+/- ile rąk)
Czy uważasz że FTP jest lepsze od PS (fishe, bonusy) ??

gembusiek
Oldschool Grinder

w lipcu może bym się zapisał do Study Group

teraz niestety leżę z teorią i tylko bym na Was żerował :/

slimy3 Autor wątku
slimy3
Oldschool Grinder

gembusiek napisał
w lipcu może bym się zapisał do Study Group

teraz niestety leżę z teorią i tylko bym na Was żerował :/

Niestety z tym Study Group jest co raz ciężej _cry: Ostatnio z 1MrPiter'em udaje mi się dosyć regularnie grać (umawiamy się na gg/Skype), więc chyba taka forma będzie najlepsza - bo jest płynna, a nie jakieś sztywne godziny :f_grin: W czerwcu będzie pewnie mało ciekawie z czasem, bo jest sesja, ale myślę, że w lipcu możemy się umawiać jakoś _thumbsup:

JanekxD napisał
Witam zaciekawiłem się twoimi relacjami z FTP. Ile mniej więcej czasu trwa wyrobienie bonusu 600$ na limice 0.5/1 ?? (+/- ile rąk)
Czy uważasz że FTP jest lepsze od PS (fishe, bonusy) ??

Nie wiem jak na 0.5$1, bo nie grałem na FTP na tym limicie. Na 1$2 wychodzi 36FPP/100 rąk, ale to z małej próbki, więc nie wiem na ile wiarygodne - na razie się sprawdza _pleased: Na PS grałem dosyć dawno, ale spróbuję troszkę porównać:

FTP

• fishy jest dużo, ale gra jest najlepsza po 24 (na 1$2 - przynajmniej, na 2$4 jest sporo stołów cały dzień)
  • nie wiele dobrych regsów
  • 27% RB - wypłacany co tydzień

PokerStars

• dużo więcej graczy - zarówno fishy jak i regsów
  • brak stałego RB

Na FTP nie ma w sklepiku bonusów cashowych na PokerStars są (ale na P* nie ma RB). Z drugiej strony zarówno na FTP jak i na PokerStars są turnieje freeroll dla graczy z danym statusem.

Wydaje mi się, że oferta FTP jak i PokerStars jest bardzo zbliżona. Najlepiej sprawdzić samemu co bardziej odpowiada :f_smile: Wiele osób, również ja, bardzo chwali sobie soft FTP - myślę, że jest to bardzo ważne. Możliwe, że to poprzez co raz większe ogranie, ale na FTP potrafię grać dłuższe sesje pod względem czasu i wydaje mi się, że jest to jednak wpływ soft'u _wink:

Pytałem się bo ostatnio na starsach nie ma żadnych interesujących mnie promocji i pomyślałem że ugranie tego bonusu 600$ na FTP dobrze by zrobiło mojemu BR.

na PokerStars są turnieje freeroll dla graczy z danym statusem.

Sądzisz że jest sens grać freerole ? Ja spotkałem się jak na razie jedynie z opinią że to strata czasu, więc nawet nie próbowałem ich grać na PS.