Podsumowanie stycznia
Niestety wszystkich celi nie udało mi się zrealizować, ale i tak jestem zadowolony - a o tym za chwile. Ogólnie z celami wyszło tak:
Cele na styczeń:
♦ Ugranie statusu Platyna na PokerStrategy 
♦ Ugranie i wypłacenie bonusu $500 na PartyPoker
ugrałem $250
♦ Pokonanie limitu SH 0.5$1 i przejście na SH 1$2 mając $1000 (nie licząc $$$ z bonusu) 
Jest PLATYNA - to cieszy
Co prawda nie udało mi się ugrać całego bonusu, ale i tak wypłaciłem $400 - tak dla większej motywacji. Pozostało mi do wyrobieniea jeszcze $250 i dodatkowo $100, które dostałem od PartyPoker.
Pierwsze 10k rąk to było coś strasznego. Najpierw down do -60xBB potem wyjście na troszkę ponad kreskę i znowu do -60xBB. I zaczął się okres up'a - pzynajmniej tak myślałem - doszedłem do +100xBB i zacząłem się chyba czuć za pewnie co oczywiście dało rezultat w postaci -160xBB, czyli w rezultacie znowu 60xBB pod kreską. To było około 10k rozegranych rąk. Zacząłem się zastanawiać co robię źle? Gram zgodnie ze strategią - czyli gram ok. Na PokerStars rozegrałem jakieś 22k rąk na SH 0.5$1 i też wyniki raczej słabe +20xBB jak dobrze pamiętam. I wtedy do mnie dotarło - ja nie wiem kiedy gram źle!. Przypomniałem sobie okreś Full Ringów - byłem maniakiem filmików szkoleniowych - oglądałem codziennie przynajmniej jeden, a czasem i więcej i były rezultaty - praktycznie cały czas up. A po przejściu na SH, najpierw na P* grałem jak najwięcej rąk, by wyrobić bonus i przejść na PartyPoker. A potem na Party ten sam błąd - grać ile wlezie by jak najszybciej wyrobić bonus. Eureka! Po 10k rąk (+22k rąk na P*) zrozumiałem, że nie korzytsam z tego co dostaje za darmo od PokerStrategy. W końcu obejrzałem jeden filmik SH 0.5$1, sesja na plus - no nieźle pomyślałem. Kolejny filmik, kolejny i znowu sesja na plus potem jakiś lekki minus, ale ogólnie wykres wystrzelił w górę - teraz Sky is the limit! - zresztą zobaczcie sami:
Jednym słowem filmiki szkoleniowe działają
Nie udało mi się jeszcze udać na coaching z powodu sesji - akurat mam egzaminy wieczorami, ale od lutego zamierzam chodzić tygodniowo przynajmniej na jeden trening FL SH i jak czas pozwoli to jeszcze na Teorie Fixed Limit, a do tego jeszcze 2-3 filmiki tygodniowo. Zrozumiałem, że granie większej ilości rąk tylko dla samego grania nie ma sensu. Zarobię o wiele więcej jak dzięki treningowi po większe winrate o 0.5xBB/100 niż z tego, że zrobię 5k rąk w miesiącu więcej. Wiem, że dla niektórych to może oczywiste - dla mnie też było na początku potem jakoś się zatarło
Zastanawia mnie jeszcze jedno czy na SH wahania w bankrollu o 50-60xBB to jak najbardziej normalne?
Pozostało mi jeszcze ustalić cele na luty, i oto one:
Cele na luty:
- Ugranie do końca bonusu depozytowego (pozostało $250) i dodatkowego bonusu od Party $100
- Pokonanie limitu SH 0.5$1 i przejście na SH 1$2 mając $1000 (nie licząc $$$ z bonusu)
W lutym z jednej strony będę miał więcej czasu, bo wolne od studiów, ale w ostatni tydzień lutego wyjeżdżam na deskę do Szczyrku - za pieniądze z pokera! (no z bonusu od Party :)) Więc za bardzo tam nie pogram, chociaż nie wiadomo, bo internet tam będę miał
A w środku miesiąca jadę poznać rodziców nowej dziewczyny (to chyba oni chcą bardziej poznać mnie) i wydaje mi się, że siedzenie 3 godzinki wieczorkiem i granie w pokera jakoś może być źle zrozumiane
Oczywiście moim celem jest również utrzymanie statusu Platyny, ale nie piszę już tego w celach na luty, bo to raczej oczywiste. I jeszcze chciałbym się pochwalić, bo rozegrałem w sumie, chyba, jakieś 70k rąk i... trafiłem pierwszego ROYALA!
Party Poker Limit Hold'em, $1.00 BB (6 handed) - Party-Poker Converter Tool from FlopTurnRiver.com
Preflop: Hero is BB with J♣, 5♥
4 folds, SB calls, Hero raises, SB calls
Flop: (4 SB) T♣, K♣, Q♣ (2 players)
SB checks, Hero bets, SB calls
Turn: (3 BB) T♦ (2 players)
River: (5 BB) A♣ (2 players)
Total pot: $7 (7 BB)
Results:
SB didn't show
Hero had J♣, 5♥ (royal flush).
Outcome: Hero won $6.65
Pula mała, ale royal to royal!
Zmiany, zmiany
Zmieniam częstotliwość wpisów na forum. Po tygodniu gry często nie ma co napisać. Dlatego, jak przebiegają moje podboje limitu będę opisywał na początku miesiąca i gdzieś w środku miesiąca. We wpisach w środku miesiąca będę zamieszczał również filmik z gry około ~30 minut i jak ktoś będzie miał ochotę coś powiedzieć na temat mojej gry to będzie naprawdę SUPER!
Nie wiem ile osób czyta mojego bloga i ile z nich gra na PartyPoker, ale przy każdym wpisie będę dodawał paczkę rąk, by nakarmić swojego HoldemManager'a, PokerTrackera czy Elephanta.
Zarówno filmiki jak i zbiór rąk będę umieszczał tutaj: tutaj
Na początek są dwie paczki rąk na FL SH 0.5$1, razem po wypakowaniu zajmują 2.1 GB, więc jest to jakieś ~2 miliony rozdań. Są to moje rozdania, rozdania z niemieckiego forum oraz miningowane przez ze mnie. Dziś albo jutro ukażą się jeszcze bazy dla limitu 1$2, 2$4. Tam tych rąk będzie, niestety, zdecydowanie mniej. Z powodu, że nie są to tylko ręce, które sam miningowałem to jest dosyć spory procent rąk, które się powtarzają. Nie wiem dokładnie ile, ale nawet zakładając, że 20% to i tak pozostaje 1.6 miliona rozdań dla 0.5$1 - co daje naprawdę sporą grupę fishy!
Ogólnie przy każdym wpisie będę umieszczał nową bazę z okresu od ostatniego wpisu do bieżącego. Na razie będą to limity 1$2 i 2$4, gdyż tworzę sobie bazę, jak nie gram, dla limitów, na które chcę wejść w najbliższym czasie. Jak będę grał na wyższym limicie to mininig będę robił na kolejne itd.
Niektórych może nachodzić pytanie: Czy statystyki są takie ważne? Czy jest sens poświęcać te kilka GB, a może i więcej by wiedzieć przeciwko komu gramy? Na początku miałem okropny problem ze statystykami - po prostu za dużo informacji na ekranie, ale się przyzwyczaiłem i nie wyobrażam sobie gry bez statystyk. Bez nich nie można robić poprawnego sit selection, table selection, bo ciężko mieć read'a na chociaż 50% graczy na danym limicie. Jak dla mnie to statystyki pomagają. Czy nie fajnie jest wiedzieć, że siedzimy przy stoliku pełnym fishy i nawet jak jesteśmy na minus to wiemy, że i tak gramy przy dobrym stole. Jak trafiamy na stolik pełen TAGów to od razu z niego uciekamy, a jak trafiamy na taki stolik:
to wiadomo co robić
Stan bankrolla
W ostatnim wpisie bankroll wynosił $663,82 na dzień dzisiejszy $643,42, ale wypłaciłem $400, więc w sumie stan bankrolla $1043,42
Poprzedni bankroll: $663,82
Aktualny bankroll: $1043,42
w tym bonus: $250
$$$ z gry: +$129,6.
Ogólnie w styczniu z gry mam +$293,42 i z bonusów +$250, czyli w sumie w lutym $543,42, na 15k rozegranych rąk do daje winrate 1.96xBB/100, a wliczając bonus to 3.6xBB/100.
Czy tylko mnie cieszy, że dolar drożeje...