Hej!
Przygoda z Holdem Poker rozpoczęła się bardzo niespodziewanie, w jednej z restauracji. Znajomi wtajemniczyli mnie w zasady gry i od pierwszego rozdania gra niesamowicie mnie wciągnęła i zajęła nam wiele miesięcy, gdzie graliśmy między sobą całkowicie 4fun, przy pizzy i piwie.
Nasza gra jest jednak tylko dobrą zabawą, która oprócz tego, że bawi do niczego nie prowadzi. Będąc zafascynowanym pokerem sięgnąłem do gier online, początkowo zaczynając od wirtualnych żetonów. Wiadoma sprawa, że gra na wirtualną walutę niczym się nie różni od lizania loda przez szklaną szybę, dlatego mając podstawową wiedzę, doładowałem internetowe konto za 100 złotych i zacząłem grę w turniejach. Pierwszy turniej za 1Euro i wielkie zaskoczenie - kilka świetnych rąk, kilka dobrych rozdań (w moim mniemaniu) co doprowadziło że zakończyłem grę na świetnym, drugim miejscu, dzięki czemu zgromadziłem niezłe pieniądze. Panie i Panowie, czy to była zasługa moich świetnych umiejętności? Niestety nie! W późniejszych etapach pewność siebie, podstawowa wiedza i brak rozwijania doprowadziły do mizernych miejsc.
W między czasie odwiedzałem witrynę PokerStrategy, kątem oka spoglądałem na poradniki, oglądałem największe turnieje na YT, nie mniej jednak cały czas zwlekałem z edukowaniem się. Chciałem pójść na skróty, jednak na dłuższą metę to nie ma sensu, dlatego w odpowiednim momencie zamroziłem pieniądze i postanowiłem, że teraz pora nadrobić zaległości.
Okej. Od czego zacząć? Dział strategia, dla jakich kategorii poświęcić najwięcej czasu? Co z materiałami wideo, jaki film wprowadzi mnie w zarabianie online? Zainwestowałem też w pokerową literaturę, mianowicie Harrington on Cash Games vol. 1, 2.
Nie rozumiem też pewnych kwestii, mianowicie:
"Typowi" grindujący kaskę gracze, którzy grają na wiele okien w tym samym czasie - w jaki rodzaj gier grają? W gry stolikowe czy w turnieje z wpisowym, lobby itd.
Czym się różni Spin & Go od Sit & Go?
Czy strategię short & mid stac mogę użyć w każdej grze? Np. turniej itd.
Często słyszę o określeniach typu "NL2", NL5", dotychczas jednak gdy grałem w turniejach online, nie spotkałem się z tym określeniem.
Taktyka... Czy znajdę gdzieś kompletny spis pokerowych taktyk? W jednym miejscu.
Mój problem tkwi w fakcie, że wiele czasu poświęciłem na poradniki dla zaawansowanych graczy, a ominąłem podstawy, bo czułem, że gdy gram już kilka miesięcy to wiem wszystko - niestety, mam problem z banalnymi określeniami, co chwilę zapominam pokerowych słówek...