Przejdź do forum
Znaczenie kickera p...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Znaczenie kickera przy parach

3 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
643 Wyświetlenia
Matesu
PokerStrategist

Witam!

Wiem, ze to pytanie moza sie wydac, a raczej jest strasznie noobowskie, ale poprostu musze zapytac, po ostatniej sesji...
Gram w pokera niecaly miesiac, czyli mozna powiedziec, ze troche malo;>,ale nigdy jeszcze na to nie zwrocilem uwagi.
Nie mam juz niestety tej reki w histori,ale nie byla ona jakos wybitnie trudna.
Na reke dostalem Q8s i z racji tego, ze bylem na BB, a nikt nie podbil, to mialem darmowego flopa. Na flopie wypadla Q i bodajze 5 i 6,nikt nie podbil, wiec podbilem do 3bb, jeden gosciu tylko sprawdzil,na turnie znowu wypadla jakas low karta, chyba 3,natomiast na river kolejna Q, co dalo mi trojeczke, ktora oczywiscie podbilem o 2/3 puli,przeciwnik podbil, co ja sprawdzilem... gosciu pokazal 10Qo i pozegnalem sie z turkiem...i teraz noobowskie pytanie, na ktore nigdy nie zwrocilem uwagi, czy kicker ma znaczenie, przy trojkach i monsetarch, bo wiadomo, ze przy parze ma...

2 odpowiedzi
pimpas
Elite Grinder

Kiedy tworzy sie dany uklad w sklad tego ukladu liczy sie wszystkie 5 kart. Kicker to karta niekoniecznie ta, ktora masz na reku.
Dam ci kilka przykladow, ktore moze zoobrazuja ocb.

W twoim przypadku na stole lezaly karty QQ563, miales Q8, a przeciwnik QT (T-10), co dawalo wam uklady:
-Twoj: QQQ86, tripsy z kickerem 8 i 6
-jego: QQQT6 tripsy z kickerem T i 6

Jak widzisz jego uklad byl lepszy.

Inny przyklad: masz KK, przeciwnik ma A2
Karty wspolne: 77774

uklady: twoj: 7777K kareta 7, kicker K
przeciwnik: 7777A kareta 7 kicker A

Kolejny...

Ty: A5
Ktos: A4

Karty wspolne AK629

uklady: Twoj: AAK96, para A, kicker K, 9, 6
ktos: AAK96 para A, kicker K, 9, 6
wynik: podzial puli, w tym wypadku gdybys mial kickera wyzszego niz 6, wzialbys pule z racji wyzszego trzeciego kickera....

No i jeszcze inny uklad, ktory bardzo zabawnie wyglada w rzeczywistosci, raz bylem swiadkiem takiego rozdania...(All-in pre-flop)

Ja: JJ
Ktostam A2s.

Karty na stole KQQ6K

Moj uklad: KKQQJ, dwie pary: K i Q, kicker J
Kogostam uklad: KKQQA, dwie pary: K i Q kicker A

Moze ktos wytlumaczy Ci to lepiej nie pokazujac przyklady ale podajac teorie, zreszta wszystko jest chyba opisane w slowniku PS.

..I swoja droga..., to nie ten dzial :P

Matesu Autor wątku
Matesu
PokerStrategist

Nie no juz chyba prosciej sie nie da tego wytlumaczyc;)
Nie wiem, jak moglem tego nie zauwazyc;)

Dziekie za szybko i wyczerpujaca odpowiedz!

pzdr.