Przejdź do forum
Zgadnij rękę - h1

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Zgadnij rękę - h1

69 Posty
37 Użytkownicy
0 Reakcje
6,567 Wyświetlenia
lekarz20
Elite Grinder

range hero z UTG:
88+,AJs+,KQs,AQo+
chociaz moze jest znacznie szerszy bo to 2 level zdaje sie nie znam specyfiki turniejow i jak faza early wpływa na nasza opening range wiec pozostawiam zakres hero super waski.

koles po callu z bb ma super szeroki zakres ze wzgledu na to, ze zamyka akcje i ma dobre pot oddsy wiec nagle jego VPIP 23 robi się znacznie wieksze z duza iloscia FD/SD na tym flopie wiec kiedy donkuje jego zakres wyglada wlasnie na FD/SD moze small pp my wiedzac to ze nasze A/K high sa w tym momencie dobrymi bluff catcherami callujemy tutaj kazdego A/K na flopie z wyłączeniem:
-suited A/K gdyz nasz equity vs villian hand range jest tak dobre ze mozemy je raisować 4value
-podobnie pp
na turnie podobnie jak na flopie uwazam ze raise z any A/K:d jest ok ze wzgledu na nasze pot equity

Bet sizing przeciwnika na river po takiej wczesniejszej lini wskazuje na 55/75/missed FD or 6:cX:c wiec podążając za readem callowal bym tutaj KQ:h/ AJ+/ i zapomniałem o AQo+ jako bluff catchery a najbardziej prawdopodobna reka dla mnie strzelając to KQ:s.

TimotheeS Autor wątku
TimotheeS
Elite Grinder

Hej!
Przypominam, że brane pod uwagę będą tylko i wyłącznie odpowiedzi zawierające uzasadnienie! ;)

kozak567
Oldschool Grinder

to AA ze wzgeldu na flop

hellYeahEnT
Elite Grinder

A5s - uzasadnienie : hero jest hardcorem i ma taki edge nam tymi donkami w tym donkamencie ze raise z a5s to czyste value

KK uzasadnienie: dobra karta na rece wiec niski bet na preflopie zeby wciagnac przeciwnika, a potem sprawdzanie tych malutkich betow z przekonaniem o najlepszej rece

Mamy poczatek turnieju, a więc niskie blindy, głebokie stacki i brak ante. Po statch hero możemy wnioskować, że gra spokojne TAG. Z pozycji UTG będzie on podbijał bardzo wąski zakres rąk. Obstawiam, że będzie to coś w stylu pocket TT+ i mocne asy, czyli AK, AQ i być może AJs. Przeciwnik bardzo weak leaduje i podbija póxniej na kolejnych streetach. Hero postanawia wszystkie podbia tylko callować. Robi tak pewnie, gdyż nie trafił flopa i na tak suchym boardzie doprowadzi do showdownu, gdzie jego A high będzie dobre. Gdyby miał parę na ręku lub jakiś układ ze stołu (np. draw na kolor), to na pewno na którymś ze streetów przebijałby przeciwnika for value. Nie zrobil tego, więc ma AK, AQ lub AJs. AJs powiedzmy, że drogą eliminacji wykluczam, bo musiałoby to być AJ w pikach lub kierach (inne kolory by przebijał). Niech będzie, że miał AQo.

imgoingtomirage
PokerStrategist

- Pre-flop:
Wczesna faza turnieju otwarcie z UTG przez hero reprezentujące jakąś siłę.
9% PFR to dość wąski zakres (i na UTG będzie na pewno dużo węższy). Biorąc pod uwagę wczesną fazę turnieju wykluczyłbym większość brodewayów, a więc mamy JJ, QQ+, AJs, AJo, AKs, AKo, AQs, AQo i pary 66+, ponieważ niższych nie opłacało by się nam raisować PF, lepiej limpować.
Dostajemy call od BB który miał raczej dobre oddsy na zcallowanie z bardzo szerokim zakresem i przechodzimy do flopa.

- Flop:
Na flopie donk minbet i call od Hero. W tym momencie z założonego wcześniej range od razu wykluczyłbym toprange czyli JJ+ bo z tym z całą pewnością byśmy raisowali taki śmieszny donkbet, a z mniejszymi poketami możemy callować obawiając się donkbetu od gracza z AF na poziomie 1.7 który mówi nam o tym, że gracz jest bardzo pasywny postflop i zawsze jest opcja, że coś slowplayuje.
Zostajemy z AJo+ i parami 66-99 (TT myślę, że także byśmy raisowali). W przypadku tego range możemy zcallować, bo mało prawdopodobne, że zakres villaina trafił flopa, a po za tym jest to min bet zazwyczaj oznaczający chęć obejrzenia tanio następnej karty przez villaina (draw) albo mizerną próbę kradzieży.

- Turn:
Pojawia się 4 :diamond: która tak na prawdę nie wiele zmienia po za tym, że pojawia się drugi FD i uzupełnia się także str8 draw, ale mało prawdopodobne by villain posiadał A5 i betował za 35% puli posiadając praktycznie nutsy.
My mając dwie overkarty (możliwe, że z FD) lub niską overparę, jesteśmy więc raczej zobligowani do callowania posiadając SD value nawet z A-high (oraz mamy marginalne oddsy by dobierać do flusha) bo tak jak zakładaliśmy na flopie, mało prawdopodobne aby flop trafił w zakres villaina, dodając do tego śmieszny bet sizing nie musimy mu wierzyć, że coś ma.

- River:
Spada karta która nie uzupełnia żadnego z dwóch FD, aczkolwiek uzupełnia str8 draw który villain mógł uzyskać posiadając 55. Znów donkbetuje tym razem za 62% puli (co może świadczyć o tym, że coś trafił podbijając tak nisko wcześniej) i postanawiamy go zcallować posiadając oddsy 2.6:1.

Z czym byśmy callowali taki bet na riverze i co bijemy?
Bijemy air, ale czy w tej fazie turnieju sprawdzilibyśmy taki bet na riverze z A-high? Nie sądzę, ponadto po bet sizingu Villaina i jego AF powinniśmy wywnioskować, że a-high nie będzie wystarczające by zgarnąć pulę (będąc tak pasywnym graczem, raczej nie próbowałby blefować z kompletnym air). Nie mamy także zakładanych wcześniej 66 bo byśmy z całą pewnością raisowali river for value.
Zakładam więc, że posiadamy którąś z par 77-99 (TT myślę, że raisowalibyśmy na flopie i/lub turnie). Nie sądzę by dało się dokładnie stwierdzić jaka to ręka, więc będzie to strzał w zakres który wydedukowałem.

Strzelam, że Hero miał:
8 :diamond:8 :heart:

...a Villaina obstawiałbym na 55 :).

PS.
Ktoś tam pisał, że Hero jest nitem, tylko, że zauważcie, że to początek turnieju, pierwszy poziom blindów, a stacki startowe 3k (jedno z pierwszych rozdań?) więc nie ma co oczekiwać aby ktokolwiek dobrze grający w takiej fazie turnieju miał staty rzędu 22/18 :-P.

Urbi23
Oldschool Grinder

Ej, ale w ogóle zakładamy, że Hero zagrał dobrze? ;)

siweq86
Oldschool Grinder

Witam, jako że MTT u mnie leżą to będzie to dosyć słaba ocena zapewne :) Jako, że nie ma próbki przy statach zakładam, że są reprezentatywne.

Preflop:
77+, AQs+, AKo, KQs - range otwarcia hero z UTG we wczesnej fazie moim zdaniem

Flop:
Wydaje mi się, że hero nie trafia flopa, ale łapie jakiś kontakt. Myślę tu o FD + 77-99 (które hero możesz ch/callować z uwagi na niskie AF villiana oraz overcarty z uwagi na niski bet villiana. Każda wyższa overpair byłaby raisowana dla value, czyli odpadają - 99-77, ATs+, AKo

Turn:
Nic nie ulega zmianie

River:
Wyższy bet villiana wskazuje na szukanie value. Nie widzę sensu callowania z bluffcatcherem. Z uwagi na call od hero pozostaje range 77-99.

Konkretna ręka 77 Mam nadzieję, że nie muszę podawać w jakich kolorach :O

imgoingtomirage
PokerStrategist

Urbi23 zakładam, że poduczył się na PokerStrategy i nie jest donkiem shotującym w turku za 8,8$, czyli stosuje BRM i posiada odpowiedni BR w wysokości 800$+ więc totalnym donkiem nie może być :-D.

TimotheeS Autor wątku
TimotheeS
Elite Grinder

Napisane przez Urbi23
Ej, ale w ogóle zakładamy, że Hero zagrał dobrze? ;)

Tak, zakładamy, że hero zagrał dobrze :D
A przynajmniej nie popełnił jakiegoś rażącego błędu, inaczej ta zabawa nie miała by sensu, dlatego staram się wybierać takie rozdania, które są zagrane poprawnie :)

Hero miał A5s (kier pik lub karo)

Aż do river miał dwie overcards plus otwarty out na strita , więc sprawdzał w miarę tanie podbicia , szacując przeciwnika na dwie pary 22 33

Zakres dla hero Axs , A9o , 33+ oraz wszystkie konektory Jx+

Gier32o
Oldschool Grinder

IMO:

A5s to nie może być, na tych blindach z takimi statami z UTG? Nie...
AK, AQ, AJ - Raczej spasowalby to na którymś streecie... Chyba, ze mial odpowiednie ready na goscia ale wtedy tego rozdania by tu nie bylo :)
Reszta suited connectorow odpada z tego powodu co A5. Napewno jest to jakas para. 22, 33, 44, 66 odpada - wyciagałby value z fulla na river, 55 - troche za nisko na otwarcie z UTG. z AA, KK, QQ, JJ tez by probowal wyciagnac wieksze value (chociaz tego nie jestem pewien). Czyli jest to 77, 88, 99 lub TT. Celuje w 88. Range z UTG ~ 7%

@Edit: Sorry, przeczytałem jeszcze raz regulamin i okazuje się, że nie mogę wziąć już 88 skoro ktoś wziął więc strzelam w 99 (było w temacie ale bez uzasadnienia)

TehGamer
PokerStrategist

AK
ew AQ
premiowany as
z pewnoscia nie :club: :club:
wiec albo offsuited albo suited w innym kolorze niz trefl

TimotheeS Autor wątku
TimotheeS
Elite Grinder

Hej,
jako że to dopiero początek zabawy, a i odpowiedzi już było dość sporo, mogę - jeżeli chcecie, podać dziś odpowiedź o 18.00 a o 21.00 wrzucić kolejną rękę :)
Zainteresowani? :D

lekarz20
Elite Grinder
Bojas
PokerStrategist

obstawiam AQ, ewentualnie AK ale raczej AQs z flush drawem i rozgrywane do końca pasywnie licząc na flush lub na 2 over karty na końcu call gdyż donk z utg może również zamieniać swoje Ax zamieniać w blef widząc pasywne rozegranie hero... Zasieg hero 6,5%--> ATs+, AQo+, 77+ z tym, że pockety można wykluczyć ponieważ zagrałby reraise na flopie i podejrzewam że sprawdziłby od TT+ sprawdziłby pusha

salyk
Oldschool Grinder

Pierwsza ręka - może być szybciej rozwiązana :P

Mi się udało, co prawda na prv, ale poprawnie i bez podpowiedzi :P

Dawaj wynik i nową łapkę :f_thumbsup:

Urbi23
Oldschool Grinder

Dawać rozwiązanie ! :)

TimotheeS Autor wątku
TimotheeS
Elite Grinder

Dwa głosy za, jak będzie 10, to o 18.00 będzie rozwiązanie! ;)