lol, uwielbiam jak gracze z microstakes, ktorzy wlasnie przeczytali brazowe artykuly dyskutuja i krytykuja handy rozegrane na high stakes (w tym wypadku moze mid, nie wiem jak to sie liczy w mtt :P). Jak zbudujesz rolla na sunday milion to to zrozumiesz, a jak i tak bedziesz gral inaczej wtedy to poprostu bedzie znaczylo ze masz nieco inny styl i tyle. Nie znam sie na mtt, wiec nie bede komentowal pusha z J4s, ale mysle ze jakies uzasadnienie napewno na to bylo..
Napisane przez waletpik
Z tego wynika że jak jest się shortem to trzeba od razu rzucić karty na stół i nie czekać na lepszą kartę??? W takim razie inaczej sformułuje pytanie czy z takimi kartami ktoś by tak zagrał i dlaczego? ♠_rolleyes:
IMO J4 jest wystarczająco dobrą ręką do tego celu, zresztą jak większość. W tej sytuacji ja osobiście zrzuciłbym tylko totalne śmieci typu 42.
W tym momencie masz jeszcze spore FEQ, za chwilę przejdą przez ciebie blindy i znacznie się ono zmniejszy, a w końcu i do tego stopnia, że jakiś big stack na BB poczuje się słusznie zobligowany, żeby sprawdzać cię z any 2. Załóżmy, że poczekasz te parę rąk, będziesz sobie siedział komfortowo na BU, dostaniesz AQ, zrobisz push, sprawdzi cię BB z AK i będziesz wtedy żałował, że nie trzymasz J4, bo miałbyś większe szanse na zwycięstwo
A nawet jeśli wygrasz, to i tak twoja sytuacja wcale nie będzie super dobra.
Wszystko też zależy od tego co chcesz osiągnąć w turnieju. Jeśli interesuje cię tylko doczołganie się do kolejnego poziomu miejsc płatnych, żeby zarobić te kilka centów/dolarów więcej, to możesz siedzieć i się nie wychylać, ale jeśli chcesz mieć szanse ugrać cokolwiek więcej, to trzeba podjąć większe ryzyko, zamiast czekać na dobre karty, które mogą nie zdążyć do ciebie przyjść.
Mając te 2BB więcej, można by jeszcze zaczekać na lepszą okazję, tutaj to że nikt jeszcze nie wszedł do gry, a ja trzymam J-high było by dla mnie okazją wystarczająco dobrą.
Te J4 to izi push, ale piszesz że wcześniej zagrał insta-allina first-in za 40bb z QQ ?
Napisane przez waletpik
Z tego wynika że jak jest się shortem to trzeba od razu rzucić karty na stół i nie czekać na lepszą kartę??? W takim razie inaczej sformułuje pytanie czy z takimi kartami ktoś by tak zagrał i dlaczego? ♠_rolleyes:
Nie chciałbym się tu mądrzyć zanadto jak przedmówcy, więc poradzę Ci: poczytaj po prostu trochę artykułów Górala, to zrozumiesz ten styl gry. Jest ich dużo w sieci ale linków nie podam, bo to konkurencja
BTW na kalkulatorze oddsow mozna sprawdzic, ze J4s ma 34% szans na zwyciestwo z AKo. Wiec doliczajac folding equity i fakt ze gość ma mały stack to nie śmieć tylko easy push. Nawet na mikrostawkach tak gram. Ważne żeby czuć różnicę między:
- samemu zrobić push
- sprawdzić push kogoś.
Pytałem się czy to był tilt bo oglądałem wszystkie turnieje w jakich grał w niedzielę i chciałem zrozumieć kilka rzeczy bo na turnieju Sunday 500 o wpisowym 500$+30$ blindy 250 miał ok.2600 ptk. i z pozycji UTG1 lub UTG2 zagrał za 2500 z ATo dostał all-in od pacjenta chyba z CO albo BU 99 oczywiście przegrał,dlatego pytałem się o tego tilta bo było to 5 minut po przegraniu w Sunday Million.I tutaj mam pytanie w świetle tego co do tej pory napisaliście,czy to zagranie było poprawne i dlaczego nie zagrał od razu all-in tylko zostawił sobie stokilkadziesiąt ptk. I jeszcze prywatnie do Dannego to czy mnie stać na wejście do turnieju TAK stać mnie,a to że zadaje pytania odnośnie strategii gry to chyba dobrze bo chcę się czegoś nauczyć dlatego oglądam grę POLAKÓW bo mogę im jeszcze dodatkowo pokibicować. Osobiście nic nie mam do Górala sam czytam jego arty ale przecież nikt nie jest nieomylny bo jak by tak było to nie byłoby niespodzianek. Tak all-in QQ jako pierwszy.
Jasne że nikt nie jest nieomylny. Też czasem jak akurat nie gram to wchodzę na stolik gdzie gra Goral i podpatruje jego grę. Ale nie widząc kart to trochę jest ciężkie bo można oglądać tylko ręce z showdown a nie widzisz wielu innych rąk. Nie wiesz więc jak grał w innych sytuacjach = patrzysz na niego oczami przeciwników. A Góral jako członek team pro musi czasem zrobić trochę ściemy i zmienić image aby zmylić przeciwników bo inaczej pomyślą że taki team pro gra tylko super ręce.
Jednak akurat Twojego ostatniego komentarza nie rozumiem. Dlaczego "oczywiście przegrał"? AT vs 99 to jest conflip. Osobiście wyznaję zasadę, że jeśli jest coinflip to błąd popełnił raczej sprawdzający a nie podbijający. Dlatego że podbijający może liczyć na fold equity. A na co liczy sprawdzający? Jego zagranie jest poprawne tylko jeśli sprawdzenie mało go kosztuje i ma odds ale z Twojej wypowiedzi nie potrafię tego zweryfikować bo nie wiem jaki miał stack. Zagranie Górala jest tutaj całkowicie ok.
Nie chciałbym wyjść na adwokata Górala, bo on raczej nie potrzebuje adwokatów. Tylko komentuję akurat te zagrania bo wydają mi się ok. Osobiście czasem zastanawiam się czy jego gra nie skręca obecnie ku zbyt dużej agresji. Ale to zdaje się jest obecny trend w zaawansowanym pokerze.
Inna sprawa, że ostatnio gdy obserwowałem jego grę to niesamowicie skakał po stolikach cash. Wchodził dosłownie na kilka rozdań na coraz różniejsze gry (FR, SR, Omaha, rozne limity itp) i znikał wygrywając cokolwiek. Może to dziwne, ale przecież nie wiemy tak wielu rzeczy. Może po prostu kontrakt nakazuje mu tak robić?
Napisane przez pokerwkdj
Jednak akurat Twojego ostatniego komentarza nie rozumiem. Dlaczego "oczywiście przegrał"? AT vs 99 to jest conflip. Osobiście wyznaję zasadę, że jeśli jest coinflip to błąd popełnił raczej sprawdzający a nie podbijający. Dlatego że podbijający może liczyć na fold equity. A na co liczy sprawdzający? Jego zagranie jest poprawne tylko jeśli sprawdzenie mało go kosztuje i ma odds ale z Twojej wypowiedzi nie potrafię tego zweryfikować bo nie wiem jaki miał stack. Zagranie Górala jest tutaj całkowicie ok.
A skąd przeciwnik miał wiedzieć, że Góral trzyma akurat kartę, z którą będzie miał coinflipa? 99 to mocna ręka i w sam raz starczy na sprawdzenie shorta, bo spokojnie bije jego zasięg. Przy BB 250, SB to 125, a ante 30, więc w puli jest 645, Góral ma więc M trochę mniejsze niż 4. W takiej sytuacji AT to świetna ręka, więc zagranie Górala jest jak najbardziej OK. Zakres jego pusha jest szeroki, więc sprawdzenie z 99 również jest poprawnym zagraniem.
Wcześniej wspomniane tabelki push or fold dotyczą chyba SnG nie MTT. Różnica jest zasadnicza, bo w SnG robisz winrate przez wysoki procent ITM (czyli miejsc w kasie, tak mi się wydaje, nie gram SnG), a w MTT ITM ma drugorzędne znaczenie, liczy się w zasadzie tylko te kilka turniejów na 100, w których jesteś w stanie znaleźć się na którymś z pierwszych miejsc. W SnG (1-stolikowym) zwycięzca ma 2.5 razy więcej niż ostatnie płatne miejsce. W MTT zwycięzca zgarnia kilkaset razy więcej niż najmniej płatne miejsca, więc opłaca się ryzykować, żeby zajść dalej od czasu do czasu.
Pozdro
Tak, oczywiście nie mógł wiedzieć - masz rację. Trochę się pospieszyłem i zrobiłem skrót myślowy. Moja zasada ma sens ogólny w stosunku do osób, które nie rozróżniają podbicia od sprawdzenia a takich spotykam mnóstwo na niskich limitach. Idą na coinflip zawsze jak mogą. A tutaj obydwaj zagrali poprawnie.
W zdaniu "oczywiście przegrał" był to tylko zwrot retoryczny,chodziło mi o to że znowu odpadł z turnieju ♠_cry: .Ale chodzi mi o to dziwne zagranie nie od razu all-in tylko zostawienie sobie tych stu punktów,oglądając to intuicyjnie założyłem że jego ręka nie jest zbyt silna,jeżeli ja to zauważyłem (LAIK ♠_ugly: ) to co mówić o innych graczach.
To że zostawił 100 żetonów to jest dziwne. Ale pewnie grał 10 stołów na raz i nie zauważył. W dodatku to pewnie 2.5 BB, kliknął skrót z jakiegoś skryptu i poszedł na inny stół. Nie ma co dorabiać dużych idei do jakiegoś jednego prozaicznego zagrania.
za bardzo jestes wpatrzony w karty jakie trzymal nie znajac wczesniej dynamiki stolu oraz readow na danych graczy z ktorymi sie stakowal
trzeba pamietac ze w pewnych sytuacjach bierzemy spoty 50-50 czy 60-40 w ciemno bo tak sie gra w mtt
Turnieje i strategia, hahaha
Ciekawe jaką "strategię" miał ten koleś, co zajął drugie miejsce w tym turnieju z rekordem Guinessa na Starsach - dla przypomnienia wygrał $30,000 i storbił wszystko na wyższych stawkach w przeciągu paru dni...Jeśli się nie mylę, to pierwszy albo trzeci koleś podzielił jego los. Skill w turniejach ftw !
A tak na poważnie, imo naprawdę nie da się wygrać turnieju, bez pewnej dozy szczęścia. Już to pisałem wiele razy - będziemy często w sytuacjach typu coinflip i wygranie kilku takich pod rząd to naprawdę nie jest prosta sprawa, gracie to wiecie. Aczkolwiek nie zaprzeczam, że znajomość ICM i ogólne doświadczenie z pewnością pomagają w zajęciu wyższych miejsc
wpisz sobie w google Góral blog poker, znajdź konkurencyjny serwis pokerowy, napisz pod jego blogiem pytania jakie masz - on zawsze odpowiada.
go nuts
Napisane przez waletpik
Pytałem się czy to był tilt(...)
nie, to nie był tilt. goral jest profesjonalnym graczem i watpie zeby tiltowal na turniejach za grosze. koniec tematu. dziekuje, dobranoc.
ja to bym pewnie w majty popuscil jakbym mial QQ w sunday million ale pozniej tak bym sie rozluznil ze J4s Z takim stackiem bym wstawil i wszyscy by wymiekli bo akurat nikt nie mialby na rece KK+ i by lepiej wyszlo co nie? a ty sie misiek lepiej zajmij pokonywaniem limitow i stabilizacja wahan psychiki przy sakusiach i beatach jak bedziesz z rollem na poziomie luznej gry w sunday million to idz na forum dla diamentow i dyskutuj
bo na nizszym poziomie to sie mija z celem i tylko w glowie niepotrzebnie miesza
Napisane przez MatiKosa
Turnieje i strategia, hahaha![]()
A tak na poważnie, imo naprawdę nie da się wygrać turnieju, bez pewnej dozy szczęścia. Już to pisałem wiele razy - będziemy często w sytuacjach typu coinflip i wygranie kilku takich pod rząd to naprawdę nie jest prosta sprawa, gracie to wiecie. Aczkolwiek nie zaprzeczam, że znajomość ICM i ogólne doświadczenie z pewnością pomagają w zajęciu wyższych miejsc![]()
Dokładnie
a może chciał już iść spać / żona wołała?
Na jednym jego filmiku session review też nie potrafil za bardzo sie wytlumaczyc czemu jakas reke tak a nie inaczej rozegral. Stwierdzil, ze moze to byl ostatni turniej i byc moze chcial isc spac