jakiego equity potrzebuje do profit-owego sprawdzenia shortstaka, będąc bigstakiem, w późnej fazie mtt?
nie ma czegoś takiego jak profitowe Equity , to wszystko zależy od stylu gry shorta , czy jest na tilcie , czym 3 betuje , czym pushuje pre first in , ITD . czy jest za tobą na late pozycji czy pushuje z wczesnej a może wjezdża ci ze SB a ty na BB , zasięg sprawdzenia modelujesz przez całą grę na stoliku +dynamika
czasem bedzie dobre K8s+ na call a czasem ATo bedzie za słabe
Miałem na myśli ile mniej wiecej %procent equity potrzebuje by określać zasięg. Chodzi mi o prace z equilabem. ♠_wink:
z mojego skromnego doświadczenia wiem że najlepiej wchodzą flipy w stosunku 55/45 dla nas albo
70/30 (nie dotyczy suited niskich Ax wheelowych
gdy się nadziejemy )
czyste 60/40 to coolerando
do profitu dorzucamy te risk premium powyżej wartości flipa i dopiero można mówić o profitowości
Skąd wziąłeś 40% equity?
Equity które będzie profitowe przy callowaniu jest zależne od pot oddsów. (jeżeli w ogóle dobrze zrozumiałem o co ci chodzi bo dziwnie to napisałeś)
Przykład (nie uwzględniam ICM):
Spot bvb:
Ziomek wjeżdża 10bb
Dla uproszczenia pot = 2,5 bb
Czyli musisz callnać 9 bb żeby wygrać 21,5 bb
9/21,5= 42% (w przybliżeniu) - to jest wartość equity która czyni twoje zagranie B/E. Każda ręka która ma powyżej 42% jest profitowym callem w tym spocie (a to ile ręka ma equity jest już zależne od range'u typa)
W później fazie, jeżeli jesteś bigstackiem nie ma aż tak to bardzo znaczenia bo masz dużo żetonów i niewiele ryzykujesz w przypadku callowania shorta. Twoje risk premium nie jest aż tak wysokie vs shorty. Za to jest ono zdecydowanie wyższe vs inne big stacki.
DO?BRZE GADA POLAĆ mu
nie wiem czy to nie było 43 % ziomek przypadkiem te minimum bo zawsze leciały komentarze w okienku czatu (w droższych turasach) od "doradców" coachów