Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pograjmy w pokera

148 Posty
42 Użytkownicy
203 Reakcje
13 K Wyświetlenia
Flowwater

Witam wszystkich. Jestem Artur i mam 23 lata :)
Niedawno wypiłem sobie browarka i wpadłem na pomysł, żeby zacząć pisać bloga.

Przeszłość pokerowa
W pokera zacząłem grać 1,5 roku temu. Można mnie było spotkać na cashówkach od nl2 do nl50 na Starsach. W grudniu 2015 doszedłem do bankrola 40BI na nl50 . Przez następny miesiąc grałem nl50 zoom z wynikiem -1,5bb/100 przy 50 000 rozdań. Potem wypłaciłem większą część bankrola na życie i zrobiłem sobie prawie dwa miesiące przerwy od pokera.

O czym blog?
Wracam do gry z 54Bi na nl10 sh. Wstępnie będę grał dwa stoły zoom na lapku. :)
W blogu będę opisywał swoje poczynania. Postaram się wstawiać regularnie jakieś ciekawe łapki i chętnie podyskutuję na różne tematy, a w szczególności na temat pokera i polepszania gry.

Życie poza pokerem
Czuję się jeszcze dzieckiem i dobrze mi tak. Uwielbiam ze wszystkiego żartować i się śmiać. W liceum miałem naganne zachowanie ;p Zawsze lubiłem matmę. Studiowałem budownictwo jeden dzień i mi się znudziło. Później jeszcze studiowałem matematykę, ale po kilku dniach mi się też znudziło, bo było za dużo bezsensownego wkuwania. Ogólnie studia są nie dla mnie. Lubię naturę, wolność i góry. Pewnego wieczoru, gdy byłem z kolegami na wakacjach na południu Polski, wybrałem się prawie bez niczego(nie wziąłem ze sobą nawet wody) wgłąb nieznanego lasu i spędziłem tam samemu noc. :b Ogólnie pociągają mnie rzeczy ekstremalne. Z dwa lata temu trenowałem wspinaczkę, a nocami wchodziliśmy z kolegami nielegalnie na wszystko co się tylko da i co jest wysoko: budynki, wieże, kominy, dźwigi(w Warszawie siedziałem w kabinie 200metrowego dźwigu, gdy budowali "Złotą 44"). Tylko raz złapała nas policja za wejście na szkołę i dostaliśmy po 100zł mandatu :D :f_p: Zawsze lubiłem ryzykować życie. Poza tym mam dobre serce i bardziej pociągają mnie u dziewczyn tyłki niż cycki ;p Mój nick wziął się od Bruca Lee:

Cele pokerowe
Mindset! Jakość! Radość z gry! Najwięcej value uciekało mi w przeszłości przez mindset. Zdarzało się nawet, że grałem na tilcie heads-upy z regularsami na nl100 z 10Buyinami. Teraz jest już zdecydowanie lepiej :P ale i tak jeszcze dużo do poprawy. Będę się skupiał na tym, by mieć poukładane i spokojne życie i do gry siadać z czystym i zadowolonym umysłem tak, by cieszyć się grą i wciągać w każde kolejne rozdanie. Zamierzam grać w zależności od chęci około 100h miesięcznie + około 25h przeznaczać na naukę, co na dwóch stołach zoom da pewnie jakieś 30 000 rąk. Do kasjera wstępnie będę zaglądał co dwa tygodnie i informował was o wynikach.
Nl16 wstępnie zaatakuję z 50BI.

Jeśli też gracie zoomy nl10 sh lub wyższe dajcie znać. Będę was bardziej po koleżeńsku 3betował :D

Obecny bankroll: 54BI NL10

Odpowiedz
Cytat
147 odpowiedzi
LanzaCK

100h miesięcznie na 2 stołach zoom powinno dać ~50k rozdań. Też grał NL10 SH zoom, powodzenia :)

Odpowiedz
Cytat
Luffyy213

Tak jakbym czytał siebie :D Też gram NL10 SH, pozdro :)

Odpowiedz
Cytat
TAndronicus4

Jeśli też gracie zoomy nl10 sh lub wyższe dajcie znać. Będę was bardziej po koleżeńsku 3betował :D

Zdarzało się nawet, że grałem na tilcie heads-upy z regularsami na nl100

Jak będziesz stiltowany shotował nl100 to daj po koleżeńsku sygnał :coolface:

Powodzenia :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

100h miesięcznie na 2 stołach zoom powinno dać ~50k rozdań. Też grał NL10 SH zoom, powodzenia :)

LanzaCK- u mnie wychodzi zazawyczaj nieco ponad 300h/h na dwóch stołach, ponieważ staram się jak najdokładniej analizować rozdania, czasem zatrzymuję drugi stół przy cięższej decyzji i często kończy mi się timebank. No chyba, że taki ślimak ze mnie :D

Tak jakbym czytał siebie :D Też gram NL10 SH, pozdro :)

Luffy213 - to miło, dzisiaj mnie 3betowałeś SB vs BU, standardowo bym się stackował, bo miałem K3o, ale zobaczyłem, że nie masz nawet dwóch buyinów w stacku, więc dałem Ci trochę zarobić ;p

Jak będziesz stiltowany shotował nl100 to daj po koleżeńsku sygnał :coolface:

Powodzenia :f_drink:

TAndronicus4 - ok, postaram się pamiętać :) Ogólnie zawsze ciągnęło mnie do HU, bo to esencja pokera i chętnie bym w przyszłości spróbował się w tej odmianie, ale nie mogłem znaleźć za bardzo materiałów o HU - a przynajmniej na Pokerstrategy takich nie widzę(chodzi mi o cashówki). Może ktoś z was mógłby coś polecić?

Ogólnie radzę wam mnie nie blefować ;p wstawię z jedną rączkę z dzisiaj:
Poker Stars $0.05/$0.10 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2885723
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $10.00
SB: $10.28
BB: $10.00
Hero (UTG): $10.00
MP: $10.42
CO: $10.00

Pre Flop: ($0.15) Hero is UTG with 6 :spade: 6 :heart:
Hero raises to $0.30, 2 folds, BTN raises to $1.10, 1 fold, BB calls $1, Hero calls $0.80

Flop: ($3.35) T :spade: 4 :spade: 3 :heart: (3 players)
BB checks, Hero checks, BTN bets $1.80, BB folds, Hero calls $1.80

Turn: ($6.95) Q :club: (2 players)
Hero checks, BTN bets $7.10 all in, Hero calls $7.10 all in

Przeciwnik Rusek, 3 stoły 53hands 27/19
Zazwyczaj w tej sytuacji grałbym x-f na flopie. Zagrałem tutaj calldown, ponieważ ten wysoki sizing preflop w mojej ocenie bardzo ograniczał jego AA i KK(na niskich stawkach często widzę większe 3bety z AK i myślę, że spowodowane jest to strachem w grze postflop i chęcią wygrania puli już preflop). Na flopie zrobiłem call ponieważ miałem backdoora oraz sizing cbeta wydał mi się jakoś nieproporcjonalny do wysokiego 3betu preflop. Na turnie miałem ciężko decyzję, ale do callu przekonał mnie jego timing, ponieważ zagrał shipa bardzo szybko, wręcz bezmyślnie. Myślę, że z AA, KK mógłby tak zagrać choć, w większej ilości czasu z tymi rękoma jednak by się zastanowił nad moim rangem. Po tej całej akcji w jego shipie widziałem tak jakieś 2# AA 2# KK 2#KQ dla value oraz dla blefu: 5 najlepszych kombo AK, z 1 kombo AsJx i w sumie ten range wystarczył do poprawnego calla. Ogólnie dla mnie marginalne rozdanie, a całość opierałem głównie na sizingu preflop. Co myślicie o tym?

Poza tym pomóżcie. Jak wstawić tutaj wykres z HM? Jestem nieogarnięty w tych kompach i tej nowoczesności ;)

Spoiler

Przeciwnik pokazał AsKc

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Hej wszystkim. Ostatnio troszkę pograłem. Gra szła na zmianę bardzo dobrze i źle, ponieważ często się niecierpliwiłem i grałem bezmyślnie. Pewnie wpłynał na to fakt, że to tylko nl10 w porównaniu do tego co grałem wcześniej. Tak czy tak wchodzę chwilowo na nl16, ponieważ nazbierałem już trochę tych punktów przez ten miesiąc i na nl16 prawdopodobnie zrobię golda i pyknę sobie 26.03 we freerolu. Zawsze to jakaś odskocznia, a wejściówka jest warta jakieś kilkanaście $. Miesiąc dokończę na nl10.
Przemyślenia z ostatnich kilku dni gry:
-Najważniejsze: spokój, brak pośpiechu i dokładnie analizowanie range
-Unikać blefowania rekreacyjnych graczy przez więcej niż jedną ulicę, ponieważ grają bardzo fit or fold
-Ogólnie gra na nl10 wydaje mi się dość pasywna, jest mało valuebetowania tam, gdzie raczej powinno one być. W związku z tym raczej jak widzę agresję, to odpuszczać i unikać blefcatchowania. Dlatego z jakimś słabym showdown value na unka nl10 wydaje mi się lepszym pomysłem zagrać cbet i odpuścić zamiast grać linią pasywną i łapać blefy(ponieważ jest ich stosunkowo mało-tak mi się wydaje). Dlatego też pewnie cbet flop będziesz zdecydowanie wyższy niż cbet na reszcie ulic.

;p

Odpowiedz
Cytat
Luffyy213

Zrób screenshota swojego wykresu i wpisz w google frazę jak wstawić zdjęcie na forum, bo sam nie za bardzo wiem. ;)

Ja za to zszedłem na NL5, po zjeździe na 10BI na NL10. Te swingi nieźle siadają człowiekowi na psychikę.

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

31 jakoś ogarnę i wstawię ten wykres, choć póki co kiepsko on pewnie wygląda

Odpowiedz
Cytat
nikoro309

Zdjęcia na forum można wstawić robiąc screena i zapisując na pulpicie, następnie jak masz pole w którym piszesz nowe posty to na to pole przesuwasz ikonę z pulpitu i automatycznie konwertuje zdjęcie na forum.

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Hej. Wstawiam wykres z ostatnich dwóch tygodni:

Niestety poszło nie po mojej myśli. Pierwsza połowa wykresu to nl10 i dość solidna gra z mojej strony. Potem zachciało mi się wyrobić złoto na starsach i zwiększałem stawki aż do nl50 ostatniego dnia, by zdążyć to wyrobić, co jak widać źle się odbiło na wynikach. Ostatnie kilkaset rąk to znowu nl10 i gra po pijaku i w złym nastroju, co też nie było dobrym pomysłem.

A turnieju dla złota i tak nie rozegrałem, ponieważ zablokowali mi konto na dwa dni w celu weryfikacji użytkownika. Pieniędzy za turniej też mi nie oddadzą, bo pisałem maila.

W tym miesiącu dalej kontynuuję swój plan. W połowie kwietnie wstawię wykres.

Obecny bankroll: 48bi nl10

Do usłyszenia ;)

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan

Hahahah xD znaczy nie żebym się śmiał z tego zjazdu, tylko z samej sytuacji... wchodzenie wyżej żeby wyrobić jakiegoś GoldStara, sam tak robiłem wiele razy, i kończyło się pododbnie :f_ugly:
Ten GoldStar nie jest wart przegrania choćby 5bi więc szkoda roboty, mówię jak jest :f_biggrin:

GL! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

RotakesMan- hehe ;p wiem, że to był kiepski pomysł. Mam nadzieję, że więcej tego błędu nie popełnimy ;p

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Hej. Sprawdziłem własnie swoje wyniki, bo czułem, że idzie źle. Niestety idzie bardzo źle i nie wiem co się dzieje z moją grą. Wstawiam wykres:

Teraz dla porównania wyniki sprzed około pół roku ze stawek nl10,nl16 ze stołów regularnych(2-3 stoły z dobrą selekcją, nieduża próbka, bo dość szybko poszedłem wyżej na zoomy)

Nie mam pojęcia o co tutaj chodzi. Nie wiem co ja mam teraz robić, bo póki co zoomy mi w ogóle nie wychodzą. Jedyny pomysł jaki mi się nasuwa to przejść na stoły regularne choć czuję bardzo duży niedosyt, że nie udaje mi się wygrywać na zoomach. Zrobię sobie teraz pewnie krótką przerwę i lada dzień chyba spróbuję na nowo grać stoły regularne .

Obecny bankroll: 49Bi nl10

Odpowiedz
Cytat
kulinho92

Nie wiem ile grasz stolików zoom i ile regularnych grałeś, ale tak na oko patrząc na 2 wykresy Twoja gra znacznie się różni(czerwona). Myślę, że to efekt tego, że na regularnych stolikach byłeś max skupiony i nie uciekała Ci akcja, a na zoomach grasz total standard to co umiesz.

Jak grałeś załóżmy 4 regularne, to cieżko grać 4 zoomy.

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Zoomy grałem zawsze tylko dwa stoły i to z bardzo dużym skupieniem, stoły regularne grałem zazwyczaj trzy na raz, bo już na czterech nie byłem tak dobrze skupiony. Myślę, że główna różnica polega na tym, że na regularnych stołach prawie zawsze miałem bardzo słabego gracza, bo robiłem dobre table selection, ale aż ciężko uwierzyć, żeby tylko dzięki temu była taka różnica. Ponadto raczej staram się nie blefować fishy, więc tym bardziej dziwi ta czerwona na regularnych stołach, gdzie fishy jest dość dużo.

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Popykałem trochę nl10 na stołach regularnych. Czuję się tutaj dużo pewniej niż na zoomach, ale cały czas grałem "zniecierpliwioną" grę i zacząłem już świrować za dużo i grać zbyt loose tak mi się wydaje, tzn. 34/30 3bet13 choć w sumie może to i nie przesada? Tak czy siak robiłem dużo błędów, dlatego wbijam na NL25 ;) wykres z tych ostatnich gierek:

W przeciwieństwie do zooma, zrobię tutaj trochę agresywniejszy BM :
22Bi nl25, 18BI-zejście
30-50Bi nl50(winrate >10bb/100 -30Bi, <5bb/100 - 50Bi)

Mam nadzieję, że z czasem jak bedą wyniki pojawią się jakieś dyskusje o rozdankach czy coś na tym blogu. Pod koniec miesiąca wstawię znowu wykres.

Obecny bankroll: 22BI na nl25

Do następnego:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Schodzę na 16stki bo ta suka wariancja mnie nie lubi

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Ostatnio mało grałem. Dużo przegrywałem.
Bankroll 18bi nl16
Aktualizacja na koniec maja

Odpowiedz
Cytat
Flowwater Autor wątku
Flowwater

Hej. W tym miesiącu mało grałem. Wykres z mieszanego nl16 i nl25:

W czerwcu i lipcu prawdopodobnie będę mało(może 50h w miesiącu) grał, no bo w końcu wakacje.
Bankroll 30Bi nl25
Aktualizacja pod koniec czerwca.
:)

Odpowiedz
Cytat
RotakesMan

Jak tak żre to trzeba grać jak najwięcej a nie olewać :f_mad:
Zakładam, że to zwykłe stoły, ile godzin poświęciłeś na grę?

GL! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat