Przejdź do forum
[BSS NL10 FR] Szkoł...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[BSS NL10 FR] Szkoła Kadetów - Geniusz oznacza nieskończoną zdolność pokonywania trudności.

36 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,256 Wyświetlenia

Witam.

Mam 23 lata i jestem studentem III roku Informatyki (niestety trochę się wszystko przedłuża).
W końcu udało mi się założyć bloga, nie chciało mi się strasznie, ale stwierdziłem, że będzie to dobry krok w kierunku motywacyjno - edukacyjnym.
Karierę pokerową rozpocząłem korzystając z kapitału na PS, równoczesnie z kumplem, z którym lubimy (za bardzo) pomelanżować. W tym miejscu od razu linkuję jego bloga (zakładamy równoczesnie ;) )

Poprzez dym do sukcesu

Udało mi się wskoczyć na NL5, ale niestety granie nocą speeda w stanie wskazującym na spożycie nie tylko alkoholu, oraz kiepska sytuacja finansowa zmusiły mnie do wypłaty chociaż tych 100$, które mi zostały ;)
Jeżeli chodzi o teorię, to przeczytałem wszystkie artykuły na temat BSS (basic, braz, srebro), 2 książki Harringtona, pare treningow oraz filmikow treningowych (strasznie ciezko mi sie je oglada, jezeli bedziecie probowac mi pomoc, to nie kazcie ogladac filmow, bo zasypiam ;) ).

Aktualnie zacząłem jeszcze raz, niestety z kapitałem początkowym 10$ na platformie Poker770.

Cele: :f_cool:
:spade: NIE MELANŻOWAĆ!
:spade: Przeczytać ponownie wybrane arty.
:spade: Przeczytać parę książek.
:spade: Wrzucać rozdania do oceny.
:spade: Nauczyć się dobrze analizować sesje ( w tym miejscu zwracam się z prosba do Was jak najlepiej to robic)
:spade: Stosować bankroll management w życiu ;)
:spade: Crushować limity!

Będę się starał w miarę na bieżąco aktualizować bloga ;)
Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
35 odpowiedzi
erefkey
Oldschool Grinder

grasz tylko speed czy też regular stoły ?

Jestem prekursorem stworzenia kanału dla NL4-5 jeśli jesteś zainteresowany odezwij się na priv :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez erefkey

Jestem prekursorem stworzenia kanału dla NL4-5 jeśli jesteś zainteresowany odezwij się na priv :pokerface:

Zapomniałem napisać, gram tylko regular stoły, przygoda ze speedem byla krotka i z kiepskim zakonczeniem ;p

Odpowiedz
Cytat
erefkey
Oldschool Grinder

Napisane przez Swirek89

Napisane przez erefkey

Zapomniałem napisać, gram tylko regular stoły, przygoda ze speedem byla krotka i z kiepskim zakonczeniem ;p

To prawie jak z tajlandzką prostytutką

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Za mną pierwszy dzień gry.
Bankroll: 17,24$ ( + 7,24$ )

Wykres - Sesja 1

Spoiler

Uploaded with ImageShack.us

Ogólnie trzymałem się prostego ABC, czasami trochę mnie ponosiło kolano ;p

Dzisiaj kolejna sesja, wieczorem wrzucę wyniki oraz parę rozdań.

Cele na dzis:
:spade: Mniej CBeta
:spade: Mniej 3Beta
:spade: 0 melanżu!

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam, dzisiaj osiągnąłem następujące cele:
:heart: 0 melanżu! (jestem pod wrażeniem)
:heart: Mniej 3Beta

Eee i to tyle, dalej za duzo CBetuje ;p
Dzisiejsza sesja była koszmarna, d początku albo magic river, albo fishe z 59o miażdżące TPTK/2 pary.

Na pocieszenie w lipnym dniu chociaż kareta siadła, mało płatna, ale jest.
Rozdanie 1:

Spoiler

iPoker - $0.02 NL - Holdem - 8 players
Hand converted by PokerTracker 4

BB: $0.95
UTG: $2.10
UTG+1: $2.63
MP: $1.04
MP+1: $0.68
Hero (CO): $2.09
BTN: $1.65
SB: $3.58

SB posts SB $0.01, BB posts BB $0.02

Pre Flop: (pot: $0.03) Hero has 4♣ 4♠

fold, fold, MP raises to $0.04, fold, Hero calls $0.04, fold, fold, BB calls $0.02

Flop: ($0.13, 3 players) 4♥ 3♥ K♣
BB checks, MP bets $0.20, Hero calls $0.20, fold

Turn: ($0.53, 2 players) A♣
MP checks, Hero bets $0.39, MP calls $0.39

River: ($1.31, 2 players) 4♦
MP checks, Hero bets $1.46, MP calls $0.41

MP shows K♦ T♣ (Two Pair, Kings and Fours) (Pre 48%, Flop 2%, Turn 0%)
Hero shows 4♣ 4♠ (Four of a Kind, Fours) (Pre 52%, Flop 98%, Turn 100%)
Hero wins $1.99

Villain 39/19/160 rąk

Proszę o poradę jak rozgrywać: QQ, JJ, TT.

Cele na jutro:
:spade: Zrzucać overpairy!
:spade: Przeczytać ze 2-3 arty przed sesją.

Dobry kawałeczek w czasie sesji:

Wykres po 2 dniu (po czarnej kresce; jak w PT4 uzyskać wykres z sesji z pokazanym EV?)

Spoiler

Bankroll: 7,27$ ( - 9,97$ )

Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Siema. Niestety, nie udalo sie zapanowac nad melanzykiem jak to bywa w piatek, ale nie jest mi zle z tego powodu :D
W miedzyczasie skorzystalem z promocji FTP/P* zwiazanej ze sparowaniem kont i darmowym ticketem Full Ring 20$ na FTP. Udalo sie trafic na pare sytych fiszkow i ich ogolic.

FTP - Wykres 1

Spoiler

Niestety na Poker770 udalo sie jedynie dziabnac pare bb, po sporej ilosci rak jak na malutka ilosc stolow. No coz lepiej tak, niz w plecy.

Bankroll: 7.72$ ( + 0,45$ )

Poker770 - Wykres 3

Spoiler

Gralem wczoraj sesje D&D, w stanie umyslowym po spozyciu gra sie calkiem przyjemnie ;D

Polecam:

Jezeli chodzi o rozwoj pokerowy, to zaczalem 'bawic sie' Hand Rangem oraz Equilabem. Mam zamiar poswiecic temu wiecej czasu, jakby ktos doradzil jak najefektywniej sie uczyc korzystajac z tych rzeczy to bede wdzieczny ;] Pozdro.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam, weekend minal pod znakiem pokera oraz drobnego melanzyku ;p Udalo mi sie obejrzec produkcje Lechrumskiego i pogrindowac.

FTP - Wykres 2

Spoiler

Poker 770 - Wykres 4

Spoiler

Bankroll 770: 9.20$ ( + 1.48$ )

Cele na dzis:
:spade: Uczestniczyc w treningu o 19.
:spade: Zastosowanie porad od Lechrumskiego.
:spade: Obejrzec filmik (albo przynajmniej z pol h filmiku ;p )
:spade: W czasie sesji sluchanie deszczu ;) Deszcz

Odpowiedz
Cytat

I jak pomaga słuchanie deszczu? Też przetestuję :P

Grasz SH oder FR? Ile grasz stołów i po ile czasu?
Też gram NL2 i też mam rolla powiedzmy kontrowersyjnego :D

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zajebiscie mi pomaga ;) Od wczoraj caly czas tego slucham przy sesji, jak i przy teorii.
Gram NL FR, 6-10 stolow, w miare mozliwosci conajmniej 4h dziennie.
Czas zainwestowany w teorie zaczyna sie oplacac, czuje sie duzo mocniejszy aktualnie co i widac po wykresie, ktory wrzuce zaraz ;p

Poker 770 - Wykres 5

Spoiler

Bankroll: 30,40$ ( + 21,20$ )

Jutro powinno mi wpasc jeszcze +20$ bonusu.
Idzie dobrze i czuje, ze jak bede dalej sie przykladal do teorii, to bedzie jeszcze lepiej :) A, bralem dzisiaj jeszcze udzial w treningu Rushera o 19 ;p

Cele na jutro:
:spade: Conajmniej 4h gry
:spade: Analiza rozdan w Equilabie

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam, wczoraj gralem dluuugo, niestety zaczalem od downswinga i na koniec 1 sesji beznadziejny overplay asow kosztujacy -3$ i konczacy sesje na -6.5BI!. Popoludniowa sesja za to zakonczyla sie +7.5BI i do tego ugralem tyle punktow, ze czekam na 40$ bonusu, z ktorym sie obijaja ;P
Jako, ze gram na TV 32' + monitor 19', wiec grajac wczoraj przeczytalem z 5 artow, oraz analizowalem na biezaco sesje w Equilabie, po jakims zagraniu ktorego nie bylem pewien czy bylo +EV. Najgorszy w tym wszystkim... jest soft iPokera, gram na ~10 stolach, pieniadze w puli jakies QQ na reku, a tu nagle Establishing connection i pozrzucalo wszedzie karty i wlaczylo sie z 20 pustych stolow co przyklacilo mi kompa na jakies 2-3 minuty :x Ten soft to tragedia, tylko dostane bonusa to stad spier*****.

Czas na wykresik z calego dnia ;)

Poker 770 - Wykres 6

Spoiler

Bankroll: 31.79$ ( + 1.39$ )

Cele na dzis:
:spade: Przeczytac kolejne pare artow.
:spade: Analizowac sesje w czasie gry ;)
:spade: O 20:45 obejrzec jak nasi rozjezdzaja Irlandie!

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Sesja calkiem udana, bylaby lepsza gdyby nie notoryczne lamanie moich AA/KK przez broadwaye i flushe, ale na szczescie mnie to smieszy ;d bardziej sie dziwie jak wygram preflop AI z premiumem niz jak przegram ;d

Poker 770 - Wykres 7

Spoiler

Bankroll: 34,73$ ( + 2.94$ )

Wrzuce jeszcze wykres z FTP, o ktorym zapomnialem, a gram caly czas na 2 monitorze 1 stol NL5 za ticketa ;p idzie calkiem pozytywnie. Poziom nie rozni sie w ogole z NL2 na iPokerze ;]

FTP - Wykres 3

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Kolejna dobra sesja, za to na FTP pozwolilem sobie pograc na NL10 no i niestety -10$ pod EV i poszedlem za ciosem i prawie torba ticketa, ale to mam to w dupie ;p
Doszedl mi w koncu 1 bonusik 20$ na 770.

Poker 770 - Wykres 8

Spoiler

Baknroll: ~61$ ( + 6$ ) ( + 20$ bonus )

Przy okazji shipnalem freerolka i dostalem tokena do satelitki jakies Mega 2-4 seat, ktora sobie zagram jutro ;p
Cele na jutro:
:spade: Spokojny grindzik
:spade: MTT za 0,55$ z rana ;p
:spade: Trening o 18!

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Siema, wczoraj nie siadalo kompletnie nic ;) Fisze callujace wszystko oprocz premiumow, bo oczywiscie maja detektor :D Eh, ale nie bede zrzucal na nich, tylko sie wezme do roboty ;] W MTT na P* za 0.55$ (1k$ GTD) polowe czasu bylem pierwszy, zeby pozniej 3 x przegrac AI bedac z przodu i zakonczyc na 100+ miejscu, szkoda.
Wstawiam wykresik z wczoraj:
Poker 770 - Wykres 9

Spoiler

Cele na dziś:
:spade: Grind

Pozdro!

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Troche tu nie pisalem, bo grindowalem ;) Udalo sie zlecic do wyplaty 80$ na Poker 770 z poczatkowych 10$, wiec jest gitara. Jak w koncu przeleja, bo zakladam, ze na tym zajebistym roomie zejdzie z 2 tyg, to wszystko leci na P* i dopiero zaczynam zabawe ;)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Witam, tak jak myślałem kasa z Poker770 w dalszym ciągu nie dotarła do mnie, ale minęło dopiero 8 dni, co dla tego roomu jest standardem.

W międzyczasie na konto na P* koleś podesłał mi 10$, żebym mógł już zacząć grać nie czekając na te 80$. Ilość i jakość fiszów na starsach jest wprost cudowna. Załączam wykres z wczoraj.

P* - 1 wykres

Spoiler

Bankroll: 26.68$ ( +16.68$ )

Cele na dziś:
:spade: Minimum 2 arty.
:spade: Minimum 4h gry.
:spade: Nie zapalenie papieroska tak i zwykłego jak i śmiesznego.
:spade: Brzuszki + pompki
:spade: Liga Mistrzów wieczorkiem!

Odpowiedz
Cytat

Przeczytałem "Geniusz oznacza nieskończoną zdolność pływania".

Trochę dziwne wydaje mi się to, że przede wszystkim czytasz arty. Imho filmy posiadają nieporównywalnie większą wartość edukacyjną, szczególnie dla kogoś, kto potrafi już robić winrate na NL2. "Analiza gry w equilabie" to również rzecz niezbędna, ale np. "analiza sesji w jej trakcie" oraz własne doświadczenie podpowiada mi, że robisz ją niepoprawnie, przez co ona niewiele daje.

Polecałbym Ci skupić się bardziej na produkcjach filmowych, robieniu notatek i wracaniu do nich co jakiś czas. Według mnie to powinno się znaleźć w codziennych celach każdego pokerzysty. Co do analizy gry w equilabie, mógłbyś opisać krok po kroku co dokładnie robisz?

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Na początku bloga wspomniałem, że ciężko mi się filmy ogląda ;) Ale wczoraj np. obejrzałem jakiśtam Rushera, to był nawet nawet.

Powiem Ci, że z reguły to co oglądam w tych filmikach na najniższe stawki to już albo mam opanowane albo z godzinnego filmu dowiaduje się co najwyżej kilku ciekawych rzeczy.
Moja analiza w equilabie polegała na:
- odtworzeniu spota, w którym miałem wątpliwości czy wrzucenie stacka było decyzją EV+ (zakres przeciwnika oceniałem na podstawie statystyk z PT4 oraz własnych spostrzeżeń/domysłów/ograniczeniu range'a do top)
- ćwiczeniu z Equity Trainerem

Bardzo prawdopodobne, że źle to robię, dlatego pytałem czy ktoś mógłby coś na ten temat napisać, ale nikt nie pisał, więc korzystając z tego, że już tu jesteś mógłbyś mi uświadomić parę rzeczy :D

Hmm, spróbuję się bardziej przekonać do oglądania tych filmów, może nawet od dzisiaj ;)

Odpowiedz
Cytat

Tzn. masz ADD? Bo nie rozumiem dlaczego nie potrafisz się skupić na filmach. Jeśli tak, to rób sobie rygorystyczne przerwy. Np. 20 minut oglądania/5 minut relaksu z dala od kompa/TV. Trudno mi sobie wyobrazić wygrywającego pokerzystę, który nie potrafi się skupić na kilka godzin ;)

Według mnie oglądanie filmów dla większości ludzi niewiele daje, o ile nie robisz sobie bardzo dokładnych notatek. Możesz oglądać 10 razy to samo i nic sobie nie utrwalisz, a równie dobrze mogłeś to obejrzeć raz, ale porządnie i dzięki temu zrozumieć wszystko, co zostało przekazane.

Jeśli filmy dla microstawek są dla Ciebie już chlebem powszednim, oglądaj bardziej zaawansowane produkcje. Zresztą jestem pewien, że chociażby w session review dla początkujących od arcymastera znajdziesz nowe koncepty i to doskonale uporządkowane.

Analiza rąk, to coś co chyba najwięcej osób robi źle, a to przyziemna czynność. Otwierasz jakąś rękę, wstawiasz range z preflopa do equilaba i na jego podstawie określasz prawidłową decyzję. Na F patrzysz jak board wpada w ten zasięg i również rozważasz swoje opcje. Ikonką z diagramem kołowym wywołujesz ekran, na którym będziesz miał jasno i wyraźnie napisane, ile % czasu Twój przeciwnik ma dane układy. Analizujesz T oraz R cards oraz swoje equity na danych kartach, do czego equilab ma podprogram. Następnie przeprowadzasz tę samą analizę, co w PF i F na Turnie oraz Riverze. Możesz sobie materiały ze swoich analiz wstawiać do worda i do nich wracać - tak samo jak do notatek. Twoim celem jest dokładnie wiedzieć, co oznacza, że ktoś otwiera 5%, 10%, 15% czy 40% z danej pozycji lub że raise'uje 5%, 10% czy 20% Flopów. A tę umiejętność da się wykonać tylko i wyłącznie z equilabem oraz kalkulatorem.

Ćwiczeń z Equity Trainerem nigdy nie robiłem i nie widzę w nich nic przydatnego. Może się mylę, ale takie jest moje prywatne zdanie.

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Dzięki za pomoc, przydała się ;p
Obejrzałem przedwczoraj 2 filmiki, które dały mi dużo.
Apropo Equity Trainera - używałem tego, ponieważ w filmiku o Equilabie trener mówił, że umiejętność oceny equity na dany zakres to 90% pokera czy cośw tym stylu i bardzo zalecał ćwiczenia z tym właśnie modułem.

Wczorajszy dzień obfitował w dużą ilość fiszków, których no niestety musiałem ogolić.

P* - 2 Wykres

Spoiler

Bankroll: 47.21$ ( +20.53$ )

Gdyby nie to, że 10 dzień czekam na wypłatę 80$ z Poker 770, to właśnie grałbym na NL5 ;)
Pierwszy limit crushnięty!

Niestety dalej będę grał NL2, dopóki nie dorzuce tej kasy na starsy :/

Odpowiedz
Cytat