Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Co jest z tym limitem .5/1?

40 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
1,775 Wyświetlenia
evog
Elite Grinder

Cześć!
Mam na imię Robert i studiuję Informatykę na Politechnice Koszalińskiej.

Grałem już wcześniej FLSH, lecz od początku tego roku bardzo rzadko. Wróciłem do pokera niecałe 2tyg. temu. Przez ten czas zarobiłem niemałe (jak dla mnie) pieniądze. Niestety wypłacam większość pieniążków i zostawiam sobie 150$, czyli 300BB na 0.25$/0.5$.

Poniżej przedstawiam wyniki ostatnich 2tyg.:

Założenia:
1. Gram tylko w nocy (8pm+), lub wcześnie rano. Jest mi się wtedy łatwiej skupić, łatwiej znaleźć dobre stoliki. No i potrafię grać od 8pm do 4am w pełni skoncentrowany.
2. Gram tylko dobre stoliki. Muszą być co najmniej 2 osoby 50+vpip, z czego jedna bezpośrednio przede mną. Nie mam żadnych narzędzi wspierających table selection, więc zapisuję się w kolejkę do stołów o największym VPIP, obserwuję stół i jeżeli mi nie pasuje, zamykam go.
3. Na limicie 0.25$/0.5$ i 0.5$/1$ gram 6 stołów, wyżej 4stoły.
4. Na limit 0.5$/1$ wchodzę z 300$, czyli 300BB.

Nie mam zamiaru systematycznie uzupełniać bloga wynikami i tabelkami. Raczej nastawiam się na podsumowywanie większych okresów. Czasami wstawię tutaj jakieś ciekawe artykuły, które znajdę w sieci. Więc warto będzie zaglądnąć co jakiś czas;).

Pozdrawiam wszystkich czytelników!

39 odpowiedzi

Ładnie ładnie widzę że limit całkowicie zdominowałeś... Na Twoim miejscu już dawno grał bym wyżej ;-)

Ciekaw jestem co na blogu po wlepiasz z artykułów;-)

Pozdrawiam

Walderam
Oldschool Grinder

Powodzenia! Widzę ładne wyniki, wykresik robi wrażenie. Mieliśmy kilkakrotnie okazję spotkać się przy stoliku i muszę powiedzieć, że masz u mnie pełen szacunek :)

Na pewno będę tutaj częstym gościem :)

Dobranoc

evog Autor wątku
evog
Elite Grinder

Hej!
Dziś napiszę jak wygląda moja sesja pokerowa.

Zacznę może od opisania, jak to wyglądało parę miesięcy wcześniej. Przychodziłem z uczelni, włączałem na godzinkę pokera. Później trochę czasu spędzałem na siłowni, prysznic, jedzenie i siadałem do pokera. Jeżeli miałem coś do zrobienia na uczelnię, odsuwałem to na późniejsze godziny, często nawet na późniejsze dni. Dzięki takiemu podejściu w pokerze często wyniki były marne, i na uczelnie dość duże braki.

Jakiś czas temu postanowiłem tak rozdzielić sobie czas, aby obowiązki i przyjemności nie kolidowały ze sobą. Siłownia godz. 19.00, poker 8pm+, obowiązki studenta zaraz po przyjściu z uczelni i przeglądnięciu forum PS;). Jak na razie wszystko ładnie działa, czasami mam ochotę włączyć sobie stoliki wcześniej, ale tłumaczę sobie, że ciężko będzie znaleźć dobre stoliki. Po pewnym czasie funkcjonowania tego planu, nawet nie mając nic grubszego do zrobienia na uczelnię, łapię się za książkę, coś czego nie muszę zrobić „bo szkoda mi czasu”. Są też minusy takiego podejścia. Już nie pamiętam kiedy ostatnio oglądałem film, lub grałem w grę;).

OK! Czas na opisanie przygotowań i sesji właściwej.

Jest godzina 21, ja akurat jem obiad/kolacje (zależy czy po siłowni;)). Do jedzenia, jeżeli mam w planach sesję pokerową, włączam sobie VIDEO z odpowiedniej sekcji na PS. Wg mnie nie ma nic lepszego niż „rozgrzanie mózgu” przed wysiłkiem. Podczas oglądania video często zastanawiam się jak sam rozegrał bym taką sytuację. OK, jedzenie i video skończone, czas zacząć właściwe przygotowania.

• Porządek na biurku jest bardzo ważny, niepotrzebne elementy często rozpraszają moją uwagę. Zawsze mam przy sobie butelkę wody niegazowanej, nie muszę biegać po coś do picia.
  • Gram z muzyką, ale słucham jej tylko na słuchawkach (dobre słuchawki muzyczne, gdzie całe ucho wchodzi „do” słuchawki, a nie jakieś tanie, miniaturowe słuchawki komputerowe). Dobór muzyki jest bardzo ważny.
  • Staram się nie słuchać polskich kawałków czy też radia, ponieważ tekst w piosenkach mnie rozprasza. Raczej słucham trance, który pomaga mi wpaść w rytm sesji pokerowej.
  • Tilt Blocker bardzo się przydaje, aby nie zawracać sobie głowy chwilowym wynikiem. Kiedyś spoglądałem do elephanta co jakiś czas, teraz wynik oglądam dopiero po skończonej sesji, która nie rzadko trwa od 8-10pm do 3-4am.
  • Krótkie 2-5min przerwy robię co około 1h. Włączam sitouta na wszystkich stolikach, wstanę, wyprostuję się, pójdę do toalety. Podczas powrotu do sesji, analizuję wszystkie stoliki i zamykam te najgorsze (w trakcie gry również stosuję table selection).
  • Problematyczne ręce, które nie wiedziałem jak rozegrać, lub musiałem się nad nimi dłużej zastanowić, kopiuję od razu do pliku tekstowego. Może nie jest to właściwe podejście, bo trochę rozprasza moją uwagę, lecz nie jestem przekonany do przeglądania całego hand history poprzedniej sesji.
  • Jeżeli wiem, że szykuje się dłuższa sesja, często wezmę 2 tabletki „Life energy” przed jedzeniem. Jest to tabletki na bazie guarany(kofeina), które pobudzają organizm. Należy jednak pamiętać aby je stosować najpóźniej 4 godz. przed snem.

To wszystko, czym chciałem się dzisiaj podzielić. Wstałem wcześnie, wczoraj w nocy nie grałem w pokera, i pomyślałem że na to spożytkuję mój czas. Dodam że na mnie taki plan działa dużo lepiej niż bezmyślne włączanie pokera na 0,5-1h kiedy mam „trochę” wolnego czasu. Jeżeli ktoś przeczytał cały mój wywód, bardzo dziękuję za poświęcony czas. Liczę na komentarze dotyczące pomysłu i oceny mojej sesji.
Pozdrawiam!

Jesteś kandydatem do przeglądu blogów ;)

Konkretnie, przejrzyście i ciekawie :)

sebczuks
PokerStrategist

No stary, pełne profesjonalizmu podejście do sprawy.

Plan działania wręcz idealny.

Za pozwoleniem, będę robił tak samo.

Dinde
Oldschool Grinder

evog napisał

• Staram się nie słuchać polskich kawałków czy też radia, ponieważ tekst w piosenkach mnie rozprasza. Raczej słucham trance, który pomaga mi wpaść w rytm sesji pokerowej.

Może wydawać się to dziwne, ale ja też to zauważyłem. Słuchając polskiego Hip-Hopu podczas sesji nie mogę się jakoś skupić. Zaraz utkwi w głowie jakiś moment i można się rozproszyć, dużo łatwiej szło mi z muzyką zagraniczną, z tą różnicą, że głównie słuchałem house, trochę mniej muzyki elektronicznej.
Trafna uwaga.

evog napisał

• Jeżeli wiem, że szykuje się dłuższa sesja, często wezmę 2 tabletki „Life energy” przed jedzeniem. Jest to tabletki na bazie guarany(kofeina), które pobudzają organizm. Należy jednak pamiętać aby je stosować najpóźniej 4 godz. przed snem.
  • Co do tego, to radzę uważać z tabletkami. Są one mocniejsze od napojów energetycznych i częste ich zażywanie może wywołać dużo niepożądanych skutków. No i do tego, od kiedy pijam Bullity ( takie napoje energetyczne ) choć staram się minimalizować ich ilość ( 1 tydzień ) to zauważyłem, że kawa już tak nie pobudza.

Powodzenia, bo jak na razie ładnie ci idzie.
    Pozdrawiam.

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

Wrzuciłem dzisiaj staty do oceny na 2p2, niejaki DougL napisał komenta:

Solid brag, imo. Nice sample size.

You are crushing the 6m games with very TAG stats. I don't see anything glaring, and I'm not sure you can improve a 4.5 big bet/100 WR. Time to move up.

At some point, you're going to have to work on your BB defense. I don't know how much stealing goes on at .25/.50. As you move up to .5/1 and 1/2, people are going to be stealing a lot and you won't be able to give up this much. You should start thinking about what your villains are stealing with and what ranges you need to play in the BB vs. those ranges. Don't go nuts, just start thinking about that area of your game.

W tym tygodniu priorytetem będzie poprawa gry na blindach i zapoznanie się z tabelką preflop approx.

Wykresik za miesiąc marzec:

• Hands: 32833
    • Zysk: $752.23

Obecny bankroll: $282.45

Założenia:

• $300 - przejście na $0.5/$1
    • $800 - przejście na $1/$2
    • $2000 - przejście na $2/$4

Cele na kwiecień:

• poprawa gry
    • rozegranie 30k+ hands
    • wejście na $2/$4
    • uzyskanie Platynki na PS

Mam nadzieję że uda się wszystko zrealizować :]. Z wejściem na $2/$4 może być trochę ciężko, ale jestem dobrej myśli.

murkins
    Elite Grinder

jednej rzeczy w tych planach brakuje:
    spadek z 800$ do powiedzmy 500$ wracam na 0.5-1
    z 2000$ na np 1300$ wracam na 1/2 :)
    upswing nie będzie trwał wiecznie =)

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

Miałem kiedyś downswing z $700 do $300. Było tam dużo mojej winy bo z $600 wchodziłem na $1/$2 kiedy to się zaczęło. Potem nie chciałem zejść limit niżej, przy stracie 50BB, bo wmawiałem sobie że to tylko chwilowy downswing.

Mam nadzieję że, gdy downswing nadejdzie, uda mi się zminimalizować straty.

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

=) =) =) =) =) =) =)
    Known players:
    [tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$25,95:71/72/0/0,4/58/0/40/47;MP2$8,95:24/50/17/0,7/38/0/-/60;Hero$11,50:///////;BU$4,30:16/63/25/3,2/38/17/-/20;[/tg]
    0,25/0,5 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)
    Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is CO with J♠, J♥
    MP2 raises, MP3 folds, Hero 3-bets, BU caps, SB calls, BB folds, MP2 calls, Hero calls.

Flop: (17,00 SB) 9♦, J♦, 7♦ (4 players)
    SB checks, MP2 checks, Hero bets, BU raises, SB calls, MP2 folds, Hero 3-bets, BU caps, SB calls, Hero calls.

Turn: (14,50 BB) 7♥ (3 players)
    SB bets, Hero raises, BU 3-bets, SB calls, Hero caps, BU calls, SB calls.

River: (26,50 BB) 4♣ (3 players)
    SB bets, Hero raises, BU calls (All-In), SB 3-bets, Hero caps, SB calls.

Final Pot: 35,10 BB

Results follow (highlight to see):
    Hero shows a full-house, jacks full of sevens (Js Jh)
    SB shows a full-house, fours full of sevens (4d 4h)
    BU shows a flush, king high (Qd Kd)

Hero wins with a full-house, jacks full of sevens (Js Jh)

slimy3
    Oldschool Grinder

Super wyniki. Na jakim roomie grasz?

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

Gram na PokerStars.
    Uważam, że tak dobre wyniki osiągam nie dzięki mojej dobrej grze, lecz dzięki starannemu Table & Seat Selection. Do selekcji stołów używam pokertableratings.com, jeżeli jakiś stół mi nie odpowiada, szybko wymieniam go na inny. A nad grą muszę jeszcze dużo pracować;)

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

Gram, gram i stoję w miejscu.
    Ostatnie 6,5k rozdań -$30. Dwa nieudane wejścia na $.5/$1.
    Tak wygląda podsumowanie moich ostatnich zmagań;)

Mam nadzieję, iż zasada "do trzech razy sztuka" to nie tylko chwyt marketingowy, i niedługo wbijam na $.5/$1.

Dzisiaj mój bankroll jeszcze trochę stopnieje, mam zamiar zagrać kilka mniejszych turniejów.

kaczuba
    Oldschool Grinder

Fajny 'wąwóz' i ciekawe podejście mentalne do turniejów. ;)

murkins
    Elite Grinder

nie tiltuj :)

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

przegrałem AK vs K8 na flopie KKx w daily 30k;), została mi tylko satelitka za 100FPP do VIP100K(tylko po co mi ta satelitka jak niedługo będę miał status Gold na P*) i postanowiłem zmywać się z niej.
    Oto co wyszło:

No Limit Holdem Tournament
    8 players
    Converted at weaktight.com

Stacks:
    UTG Dmi1127 (1395)
    UTG+1 nadlulga67 (6509)
    MP1 Jan999 (3248)
    MP2 Jakkeri69 (8148)
    CO bunk86 (13070)
    BTN rondewe (3850)
    SB pajan69 (2265)
    BB Hero (5500)

Blinds: 125/250 Ante 25

Pre-flop: (575, 8 players) Hero is BB
    3 folds, Jakkeri69 raises to 500, 3 folds, Hero goes all-in 5,475, Jakkeri69 calls 4,975

Flop: (11,275, 2 players)

Turn: (11,275, 2 players)

River: (11,275, 2 players)

Final Pot: 11,275
    Jakkeri69 shows:
    Hero shows:

Hero wins 11,275 ( won +5,800 )
    Jakkeri69 lost -5,475

nastepna reka

No Limit Holdem Tournament
    8 players
    Converted at weaktight.com

Stacks:
    UTG nadlulga67 (6484)
    UTG+1 Jan999 (3223)
    MP1 Jakkeri69 (2648)
    MP2 bunk86 (13045)
    CO rondewe (3825)
    BTN pajan69 (2115)
    SB Hero (11275)
    BB Dmi1127 (1370)

Blinds: 125/250 Ante 25

Pre-flop: (575, 8 players) Hero is SB
    Hero says "27o my favorite hand", nadlulga67 raises to 1,750, 1 fold, Jakkeri69 goes all-in 2,623, 3 folds, Hero goes all-in 11,250, 1 fold, nadlulga67 goes all-in 4,709

Flop: (20,782, 3 players)

Turn: (20,782, 3 players)

River: (20,782, 3 players)

Final Pot: 15,991
    Jakkeri69 shows:
    Hero shows:
    nadlulga67 shows:

Hero wins 20,782 ( won +9,532 )
    Jakkeri69 lost -2,623
    nadlulga67 lost -6,459

Jak nie trzeba to idzie karta;)

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder

Kolejna próba wejścia na $.5/$1 zakończona niepowodzeniem.
    Daje sobie jeszcze milion szans, może się uda ;)

W$@SD @$.5/$1 = 46,8% ;)

evog Autor wątku
    evog
    Elite Grinder
    slimy3
    Oldschool Grinder

Wow, na tym 0.5$1 rzeczywiście same spadki. Ja też się męczę od ~50k rozdań i nie mogę tego pobić.