Nie liczyłem tego. To było z jakiegoś artykułu brane jakiś czas temu. Ale były tam dokładne obliczenia, które wyglądały mega sensownie i na tyle skomplikowanie, że sam bym ich nie przeprowadził.
Idąc krok dalej: Jeżeli uważam, że on dużo 3b i dużo cb (tak jak sam napisałeś) To jego range cb będzie słaby i co za tym idzie zagranie r/call na flopie będzie mega często dobre, bo r jest EV+ (wystarczająco dużo spasuje przeciwnik - patrz fold cb na r) i przy zrobieniu sobie pot odsów na call, call też jest EV+.
-----
Masz luki w rozumowaniu, raz piszesz, że on będzie na mnie grać tak szeroko, że otwieranie staje się niekiedy wątpliwe, a raz, że moje przebijanie nie będzie profitowe, bo on jest tu mocny. Generalnie o wielu rzeczach możemy dyskutować i mogę Ci przyznać rację lub nie (taki już urok pokera, że jest wiele sub optymalnych stylów gry), ale w tej sytuacji zwyczajnie Twoje argumenty średnio trzymają się kupy.
ofc ja w tym spocie gram 4b/fold z CRE i tutaj masz świętą rację, ale chce mieć zawsze możliwie szeroki range steal i możliwość callowania (inna forma obrony) sprawia, że więcej mogę otwierać też śmieci.