Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

89s nl50

30 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
1,494 Wyświetlenia
Faust00
PokerStrategist

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.50(BB) Replayer
SB ($52.50)
BB ($79.73)
UTG ($23.82)
CO ($25.75)
Hero ($50.50)

Dealt to Hero 9♦ 8♦

fold, fold, Hero raises to $1, SB raises to $3.50, fold, Hero calls $2.50

FLOP ($7.50) 6♥ J♥ T♥

SB checks, Hero bets $5, SB calls $5

TURN ($17.50) 6♥ J♥ T♥ 9♠

SB checks, Hero checks

RIVER ($17.50) 6♥ J♥ T♥ 9♠ 3♠

SB checks, Hero checks

Uploaded with ImageShack.us

miałem notke x/f as pfr w 3b spot.

Odpowiedz
Cytat
29 odpowiedzi
MuskTfujWruk
Oldschool Grinder

preflop :
Potrzebujesz 57% FE nie patrząc sie na gracza z BB
On ma call 11% a 3bet 14% = 25%
Takze spokojnie mozesz stealowac, tym bardziej jesli gra gosciu duzo stolow.
Ale jesli dostosowuje sie do Ciebie to nie wiem czy call jest taki super.
Twoja reka opiera sie w duzej mierze steal equity...
Ja tam widze u niego 71% cbet in 3bet pot.
Twoja Top para prawie nigdy nie bedzie dobra a fd, 2 pairs + lapiesz nie wystarczajaco czesto. Zamiast reki 98s wole otwierac tutaj Axs Kxs i 4bet/foldowac pre.

as played
On tutaj OP i TP chyba zawsze bedzie tutaj cbetowac, dlatego ten Bet flop jest chyba ok. Na jego call to obstawiam go na
A :heart:T , A :heart:Q , A :heart:K , K :heart:Q , K :heart:T Q :heart: T, pewnie jeszcze jakies inne A :heart:x Ja udezalbym jeszcze na turnie dla darmowego rivera i dla protekcji reki tak za polowe pota

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

Ta reka to jak dla mnie no-brainer steal, otwieram dużo gorsze.

fd, 2-pairs+, sd łapię w 25%. To wystarczająco często na call, który potrzebuje 33%.

Odpowiedz
Cytat
MuskTfujWruk
Oldschool Grinder

Napisane przez Faust00
Ta reka to jak dla mnie no-brainer steal, otwieram dużo gorsze.

fd, 2-pairs+, sd łapię w 25%. To wystarczająco często na call, który potrzebuje 33%.

Dostaniesz flush draw na flopie 8.1/1
Dwie pary 49/1
nawet dodaj do tego tripsy, nie widze tutaj zadnych 25% i nie wiem czemu sadzisz ze zlapiesz sd ...

nie mowi ze to nie jest steal , ale jesli gosciu 3betuje ogolnie te 14% to na Ciebie moze 3betowac nawet 20% i skoro nie specjalnie folduje na cbety to karta 89 jest srednia ..

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

Czyli złapie FD w 12.3%.
2 pary+ to jest 3.5%
SD to jest 12%

Z racji, że złapanie jednocześnie FD i SD jest możliwe, to interesuje nas % złapania conajmniej jednego.

Wychodzi mi, że w 77.2% nie złapiemy ani FD ani SD, czyli w 22.8% mamy conajmniej jedno.

Idąc krok dalej nie da się złapać w jednej chwili FD/SD i 2par+, więc prawdopodobieństwa będą się sumować.

Czyli 22.8+3.5=26.3%

Myle sie gdzieś?

Odpowiedz
Cytat
MuskTfujWruk
Oldschool Grinder

Napisane przez Faust00
Czyli złapie FD w 12.3%.
2 pary+ to jest 3.5%
SD to jest 12%

Z racji, że złapanie jednocześnie FD i SD jest możliwe, to interesuje nas % złapania conajmniej jednego.

Wychodzi mi, że w 77.2% nie złapiemy ani FD ani SD, czyli w 22.8% mamy conajmniej jedno.

Idąc krok dalej nie da się złapać w jednej chwili FD/SD i 2par+, więc prawdopodobieństwa będą się sumować.

Czyli 22.8+3.5=26.3%

Myle sie gdzieś?

Nie wiem po prostu jak policzyles ze Twoja szansa na straight draw to 12%
ale na pierwszy rzut oka wydaje sie ze powinna ona byc mniejsza od szansy na fd ... zreszta nawet jesli lapiesz je w tylu % co piszesz to nie masz potrzebnych 33%. Zreszta, nawet jesli mialbys te 33% tak bardzo chcesz sie stakowac na flopie z sd lub fd na overpare ? albo na lepszy sd, fd ? Troche zbyt wariancyjnie to wyglada jak dla mnie.

Dlatego uwazam ze lepiej albo 4bet/fold preflop wykorzystujac CRE albo nie otwierac jesli gosc na nas duuzo 3betuje. Bo gra z typem po flopie ktory
CBetuje 71% 3bet potow z karta typu 89s wprowadza nas w niezle bagno

/edit

a co robisz gdy nie trafiasz boardu a on cbetuje powiedzmy te 70% zawsze grasz fold ?

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

Nie liczyłem tego. To było z jakiegoś artykułu brane jakiś czas temu. Ale były tam dokładne obliczenia, które wyglądały mega sensownie i na tyle skomplikowanie, że sam bym ich nie przeprowadził.

Idąc krok dalej: Jeżeli uważam, że on dużo 3b i dużo cb (tak jak sam napisałeś) To jego range cb będzie słaby i co za tym idzie zagranie r/call na flopie będzie mega często dobre, bo r jest EV+ (wystarczająco dużo spasuje przeciwnik - patrz fold cb na r) i przy zrobieniu sobie pot odsów na call, call też jest EV+.

-----

Masz luki w rozumowaniu, raz piszesz, że on będzie na mnie grać tak szeroko, że otwieranie staje się niekiedy wątpliwe, a raz, że moje przebijanie nie będzie profitowe, bo on jest tu mocny. Generalnie o wielu rzeczach możemy dyskutować i mogę Ci przyznać rację lub nie (taki już urok pokera, że jest wiele sub optymalnych stylów gry), ale w tej sytuacji zwyczajnie Twoje argumenty średnio trzymają się kupy.

ofc ja w tym spocie gram 4b/fold z CRE i tutaj masz świętą rację, ale chce mieć zawsze możliwie szeroki range steal i możliwość callowania (inna forma obrony) sprawia, że więcej mogę otwierać też śmieci.

Odpowiedz
Cytat
MuskTfujWruk
Oldschool Grinder

Nie chodzi mi o to ze on tam ma mocny range bo ciezko zeby takowy mial kiedy 3betuje te 14% i cbetuje potem 70%, ale o to ze nie chce go tam raisowac bez equity na flopie gdy nie trafie tych swoich 26,3%.

"Jego range cb będzie słaby i co za tym idzie zagranie r/call na flopie będzie mega często dobre, bo r jest EV+ (wystarczająco dużo spasuje przeciwnik - patrz fold cb na r)"

Akurat na fold Cbet na r bym sie nie patrzyl, chyba troche za mala probka i ciekawe czy pamietasz na jakich boardach to robil.

Jesli sam call na preflopie i potem raise z tymi 26,3% gdy trafisz jest EV+ no to ok
Ja nie lubie sie dostosowywac (pewnie dlatego ze jestem za slaby) w 3bet potach blufffraisujac ;/ wole po prostu fold preflop i otworzyc z inna reka

Odpowiedz
Cytat
Libera
Elite Grinder

Moim zdaniem na tym callu pre nie zarobisz więc wole tam foldować szczegolnie, ze on duzo CBetuje w 3bet potach a ty nawet z TP masz tam hero calle, jak juz jednak sie znalazles w tym spocie to pewnie tez, tam raz uderze, zeby zrzucil jakies Ax z air badz AQ AK bez kiera.

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

To jakie rece tutaj callujesz do 3b?

Idąc takim tokiem to KQ/KJ/JQ mogą być łatwo zdominowane itd.

Odpowiedz
Cytat
Libera
Elite Grinder

calluje broadwaye typu powiedzmy KQ AQ AK AA KK QQ w zaleznosci od tego jak on gra postflop, JQ KJ wole 4bet foldowac, tak samo z takimi sc mozesz czasami jebnac 4beta

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

I mam następne pytanie, czy broniąc taki range jak podajesz + jeszcze trochę 4b blefując - czyli broniąc jakieś 7-10% czy nie będziemy ultra łatwi do eksploatowania?

Z BTN na bank otwieranie mniej niż te 35-40% jest słabe a otwiera się nawet więcej.

Czyli wobec tego mamy na BTN fold to 3b na poziomie ~70-80%.

Czy to nie jest błąd?

Bo generalnie jak wstawiam ręce do oceny to dużo czytam opinii w stylu fold pf, nie wygłupiać się przebiciem, bo niewiele repuje itd. (w różnych spotach)

A potem gdy czytam o względnie optymalnych statystykach to widzę, że tutaj za duży fold na 3b, za duży fold na x/r, za mały x/r, za mały r cb itd.

Tylko cały czas się zastanawiam, skad się ludziom bierze fold na 3b 60%

Odpowiedz
Cytat
kustra
Elite Grinder

Bo ludzie bardziej potrafią grać postflop. Jeżeli nie potrafisz robić tego dobrze, to nie ładuj się specjalnie w takie spoty.

miałem notke x/f as pfr w 3b spot.

ta notka nie mówi nic.

Libera, także callujesz ten flop?

Jeszcze jedno pytanie:

tak samo z takimi sc mozesz czasami jebnac 4beta

W takim razie jaki 4b range chcesz tutaj mieć? Czy uważasz, że z 78s także mamy tutaj profitowy 4b/fold? Jeśli tak, to gdzie jest ta dolna granica?

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

Na pewno dużo graczy gra lepiej post flop niż ja, dużo też gra pewnie gorzej. Ale sądzę, że niezależnie od tego jak gram, nauczenie się grać lepiej byłoby ok. Dlatego wstawiam swoje rozdania do oceny. I z racji, że uważam, że granie tutaj fold jest weak (zmierzam do tego, że nie chce mieć 70-80% fold na 3b, a ten spot wygląda dobrze, bo 3b jest dosyć mały z szerokim zasięgiem a karty nie beda raczej zdominowane)

Co więcej chce sie nauczyć grać dobrze postflop. Callując mam określony plan, który opisałem wcześniej i w moim odczuciu widzę go całkiem sensownie.

A notka nie mówi wiele, ale też nie jest tak, że nic nie mówi. Jeżeli raz grał x/f to może to znaczyć tyle, że potrafi tak zagrać z częścią swojego air i nie cb całego zasięgu air mimo dużego cb.

Odpowiedz
Cytat
siweq86
Oldschool Grinder

zgadzam się z kustra. Notka naprawdę jest nieprzydatna, nawet nie masz zapisanego boardu. To samo możesz odczytać ze statystyk.

A co do callu preflop to z uwagi na zmniejszony stpr 98s będzie źle grało we 3betpotach. Jeśli ktoś Cię zbyt dużo restealuje to znacznie lepiej callować suited broadwaye. Suited konektory callowałbym tylko gdybym wiedział, że on za dużo nie barreluje we 3betpocie i łatwo go ograć z pozycją. To, że 89s jest rzadziej zdominowane to imo wiele nie zmienia, po prostu zbyt rzadko będziesz trafiał.

Odpowiedz
Cytat
kustra
Elite Grinder

@Spoko Faust. Nie chcę Ci mówić, że źle grasz, tylko chodzi mi o to, że gracze mają tak niski fold to 3b, bo grają całkiem dobrze w 3b potach i jest to dla nich opłacalne.

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

no ok, nie będę tutaj forsować tego, że mam racje, jeżeli moje obliczenia i potencjalny plan na rozegranie ręki nikogo nie przekonują to widocznie może rzeczywiście nie są tutaj wystarczające i fold jest lepszy.

Zgodnie z tym co policzyłem musiałbym średnio od niego wygrywać jeszcze 2.5$ jak trafię jedną z rąk, z którymi planuję grać dalej... naprawdę uważacie, że nie spełniam tego warunku?

-----------------------------------

A co do notki to zdecydowanie się nie zgadzam.

Wyobraź sobie 2 graczy, którzy cb 80% w 3b pot. Jeden może grać w 20% x/r // x/c z drawami/monsterami... drugi może grać w 20% x/f z totalnym air. Nie twierdze, że ta notka jest perfekcyjna - twierdzę, że zwiększa szanse na to, że on jak gra x - to jest to x/f.

Odpowiedz
Cytat
siweq86
Oldschool Grinder

ale w jakim celu ta notka dalej nie wiem. Przecież statystyka to samo oblicza. Patrz przykład - ostatni obrazek w spoilerze: AQs nl30 #4

Chyba, że w HM1 tego nie ma to możesz sobie notować ręcznie :)

Odpowiedz
Cytat
Faust00 Autor wątku
Faust00
PokerStrategist

zwracam honor, jak masz taka statystykę to moja notka nie ma sensu.

Odpowiedz
Cytat
kustra
Elite Grinder

Nie śpimy.

Odpowiedz
Cytat