Przejdź do forum
Szybka nauka NL dla...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Szybka nauka NL dla gracza FL

17 Posty
12 Użytkownicy
0 Reakcje
1,265 Wyświetlenia

Hejka

Chciałem sie Was zapytać o rade jak to zrobić aby w miarę szybko nauczyć się grania NL ? Docelowo chciałbym grindować sobie na NL100 NL200 FR./

Aktualnie gram SH i FR 2/4 3/6 zdaje się to jest porównywalny poziom do NL100 i 200 :)

Myśle że takie pogranie nieco innego stylu nie dość że pomoże mi sporo w FL to dodatkowo rozszerzy możliwości co do Tableselection. A przedewszystkim zabije rutyne :D

Gdybyście mieli się uczyć to na jakim limicie byście zaczeli ?
Myśle o BSS bo klikanie według tabelki SSS to nie dla mnie zabawa.

Od jakiego limitu co wpierw poczytać itd?

Pozdrawiam

16 odpowiedzi
evog
Elite Grinder

na 2p2 jest trochę postów dotyczących przejścia z FL na NL

ebdul18
Elite Grinder

3/6 to można porównywać do nl100, ale moim zdaniem porównanie i tak na wyrost.

hellYeahEnT
Elite Grinder

Ja bym Ci radzil zaczac od NL25 z 10,000-15,000 rozdan - ogarniesz wszystkie zakresy rak przeciwnikow i nauczysz sie podstawowej gry posflop ze standardowymi zakresami rak przeciwnikow.

ebdul18 napisał

Co przez to rozumiesz? Kompletnie nie da się tego porównać, czy po prostu NL100 FR jest trudniejsze niż 3/6 FL SH? (albo odwrotnie)

bMh
bMh
Oldschool Grinder

Podejrzewam ze chodzi tutaj mniej wiecej o bankroll jakim trzeba dysponowac.

RockyRaccoon
BlackMember

Tak jak napisał EnT, NL25 na początek, poczujesz się pewnie to przy odpowiednim bankrollu (którego już masz?:D) wskoczysz na NL50.
Pozdro!

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Jesli dobrze zrozumiałem i czegoś nie przeinaczyłem :)

TO BI na NL25 = 25 $ a BRM wymaga 25 BI czyli jakieś 1125 $
A to jest mniej niż mój obecny BR na FL. ;) Więc o to się nie martwię :)

bardziej chodzi o poziom graczy i takie aspekty no FL dosyć dobrze nauczyło mnie patrzenia pod kątem Equity czy choćby przewidywania zagrorzeń czy rekę chronić czy nie itd. Innymi słowa widze drawy co pewnie części graczy na początku sprawia trudność - sam tak miałem ;P I kilka rzeczy już sie wie.. ;)

ebdul18
Elite Grinder

tool8 napisał

ebdul18 napisał

Co przez to rozumiesz? Kompletnie nie da się tego porównać, czy po prostu NL100 FR jest trudniejsze niż 3/6 FL SH? (albo odwrotnie)

Nie ja zacząłem te porównania więc może żale kieruj do kogoś innego. Po drugie nie porównywałem nl100FR do FL SH. Po trzecie ogólnie przyjmuje się, że nl100 jest porównywalne z 3/6 FL ze względu na osiągane zyski, potrzebny bankroll i nie wiem, co jeszcze. Porównanie na wyrost, ale nie chce mi się tutaj nad tym rozwodzić, bo nie ma to sensu.

Napisałem posta powyżej żeby tylko skorygować błąd z pierwszego posta. Jak ktoś porównuje 2/4 do nl100 i 3/6 do nl200 to się po prostu myli i z mojej strony to jest end of story. Nie mam zamiaru tutaj prowadzić jakichś dyskusji na ten temat.

Bilson
Elite Grinder

Lesioo napisał
Jesli dobrze zrozumiałem i czegoś nie przeinaczyłem :)

25x25 = 625 ;)

Co do Twojego pytania, to tak jak powiedzieli moi poprzednicy: zacznij od nl25.

ebdul18 napisał
Nie ja zacząłem te porównania więc może żale kieruj do kogoś innego.

Nie chodziło mi o wylewanie żalów ?( Tylko bardziej o coś takiego:

ogólnie przyjmuje się, że nl100 jest porównywalne z 3/6 FL ze względu na osiągane zyski, potrzebny bankroll

A skoro napisałeś, że to "na wyrost", pomyślałem, że mógłbyś coś konstruktywnego na ten temat powiedzieć, że kryje się tu "coś więcej". Ja nie mam na ten temat pojęcia, stąd pytam.

Moim zdaniem 25 buyin na SH to troche malo mysle, ze tak 40-50 trzeba miec zeby grac normalna gre. Przy SH NL sa spore swingi i te 25 przy nawet malym downswingu moze byc malo.

VictorM
Oldschool Grinder

adi26 napisał
Moim zdaniem 25 buyin na SH to troche malo mysle, ze tak 40-50 trzeba miec zeby grac normalna gre. Przy SH NL sa spore swingi i te 25 przy nawet malym downswingu moze byc malo.

Na NL25 25BI to aż trochę zbyt dużo. Swingi pojawiają się dopiero na wyższych limitach.

Byc moze dla regularsa tak, ale wez pod uwage fakt, ze temat dotyczy gracza ktory nie gral NL. Wiec trzeba margines powiekszyc o te 15-20 buyinow.

adi nie siej paniki

trzeba dorzucić 20 BI? co ty piszesz w ogóle?

15-20 BI jeżeli nie grasz nie wiadomo ile stolików i nie tiltujesz spokojnie wystarcza żeby nie spłukać się, a na nastepny poziom wchodzisz zwiekszając ilośc BI, żeby nie grać scare money, ale NL 25 to spokojnie można z 15-20 BI ZACZYNAĆ

Lesioo napisał

a podobno FL to czysta matematyka ;)
:D

bez urazy Lesioo, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Zdarza się najlepszym... :-) z tym liczeniem.. pewnie dla tego tak ostatnio na FL poleciałem ;-)

po co 25 buyinow skoro po utracie ilustam schodzicie nizej....tak samo mozna miec 15 i zejsc nizej....gdzies jakis pro sie wypowiadal to mowie:P