czy może mi ktoś wytłumaczyć kiedy powinienem się stosować do strategi WA/WB a kiedy do standardowych zagrywek HU na flopie?
"Way ahead/way behind lub wa/wb to sytuacja, w której trzymasz silną gotową rękę, która nie ma większych szans na polepszenie, a przeciwnik ma albo znacznie lepszą gotową rękę albo zdecydowanie gorszą, która także nie posiada wielu szans na skompletowanie lepszego układu. W tej sytuacji albo pokonałeś już swojego przeciwnika, który ma tylko niewiele outów, albo sam zostałeś już pokonany z nikłą szansą na polepszenie. Jesteś więc albo zdecydowanie z przodu (ahead), albo znacznie z tyłu (behind)."
Jakieś konkretne sytuacje, w których masz wątpliwości? Nie można dac złotej rady "graj zawsze tak i tak, będzie na pewno ok".
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;BB$5,60:169/54/8/0,9/33/8/0/56;Hero$7,65:///////;[/tg]
0,25/0,5 Fixed-Limit Hold'em (6 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.
Preflop: Hero is CO with A♣, Q♥
2 folds, Hero raises, 2 folds, BB calls.
Flop: (4,40 SB) Q♣, 2♣, 4♥ (2 players)
BB bets, Hero calls.
Turn: (3,20 BB) 6♦ (2 players)
BB bets, Hero raises, BB calls.
River: (7,20 BB) 3♥ (2 players)
BB bets, Hero calls.
Final Pot: 9,20 BB
Results follow (highlight to see):
Hero shows para damy (Ac Qh)
BB shows dwie pary, trójki i dwójki (3s 2d)
BB wins with dwie pary, trójki i dwójki (3s 2d)
---------------
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$6,00:///////;CO$21,70:257/37/20/5,5/28/24/38/46;[/tg]
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.67 by www.pokerstrategy.com.
Preflop: Hero is MP3 with K♦, J♣
MP2 folds, Hero raises, CO 3-bets, 3 folds, Hero calls.
Flop: (7,40 SB) 4♣, 7♥, J♥ (2 players)
Hero bets, CO raises, Hero calls.
Turn: (5,70 BB) 5♥ (2 players)
Hero checks, CO bets, Hero calls.
River: (7,70 BB) K♠ (2 players)
Hero checks, CO bets, Hero raises, CO folds, Hero gets uncalled bet back.
Final Pot: 9,70 BB
Hero shows dwie pary, króle i walety (Kd Jc)
Hero wins with dwie pary, króle i walety (Kd Jc)
------------------
To prawdziwa perełka myślałem ze z krzesła spadne river powinienem chyba call sam juz nie wiem i floptez nie wiem czy nie za pasywnie nawet nie pomyslalem ze 4 i 7 to moze byc draw....
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;BB$9,95:169/54/8/0,9/33/8/0/56;Hero$6,00:///////;[/tg]
0,25/0,5 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)
Preflop: Hero is CO with Q♠, K♥
MP3 folds, Hero raises, 2 folds, BB calls.
Flop: (4,40 SB) 7♥, K♦, 4♣ (2 players)
BB bets, Hero calls.
Turn: (3,20 BB) Q♦ (2 players)
River: (7,20 BB) 8♦ (2 players)
Final Pot: 11,20 BB
Hero shows dwie pary, króle i damy (Qs Kh)
BB shows strit, do ósemka (6h 5d)
BB wins with strit, do ósemka (6h 5d)
--------------------
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$9,55:///////;BU$7,10:133/41/2/0,3/48/9/80/33;[/tg]
Preflop: Hero is MP3 with T♥, A♦
MP2 folds, Hero raises, CO folds, BU calls, 2 folds.
Flop: (5,40 SB) 5♦, 6♥, A♥ (2 players)
Hero bets, BU calls.
Turn: (3,70 BB) 8♥ (2 players)
Hero checks, BU bets, Hero calls.
River: (5,70 BB) 6♠ (2 players)
Final Pot: 7,70 BB
Hero shows dwie pary, asy i szóstki (Th Ad)
BU shows para szóstki (7d Qd)
Hero wins with dwie pary, asy i szóstki (Th Ad)
--------------------------
Tu zagrałem źle chyba powinno być według WA/WB turn i river c/c, ale znowu ta 4 i 7 ? tyle ze bu to tag a w 3 przykladzie to byl losse pass nie ogarnalem tego
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$6,00:///////;BU$32,40:2 474/28/18/2,7/38/36/63/51;[/tg]
0,25/0,5 Fixed-Limit Hold'em (5 handed)
Preflop: Hero is SB with A♥, 8♠
2 folds, BU raises, Hero 3-bets, BB folds, BU calls.
Flop: (7,00 SB) 4♥, A♠, 7♣ (2 players)
Hero bets, BU raises, Hero calls.
Turn: (5,50 BB) Q♦ (2 players)
Hero bets, BU raises, Hero calls.
River: (9,50 BB) 5♣ (2 players)
Final Pot: 11,50 BB
BU shows para asy (Jd Ad)
Hero shows para asy (Ah 8s)
BU wins with para asy (Jd Ad)
------------------------------------
Ostatnio moje wykresy ida ostro w dół
ale czesto trafiaja mi sie rece typu
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$36,15:2 474/28/18/2,7/38/36/63/51;Hero$6,00:///////;MP3$7,05:699/31/19/1,5/34/37/44/57;CO$10,70:169/54/8/0,9/33/8/0/56;[/tg]
Preflop: Hero is BB with A♠, A♥
MP2 folds, MP3 calls, CO calls, BU folds, SB calls, Hero raises, MP3 calls, CO calls, SB calls.
Flop: (8,00 SB) Q♠, 6♥, 5♥ (4 players)
SB bets, Hero raises, 2 folds, SB 3-bets, Hero calls.
Turn: (7,00 BB) 4♠ (2 players)
SB bets, Hero calls.
River: (9,00 BB) J♣ (2 players)
SB bets, Hero calls.
Final Pot: 11,00 BB
SB shows dwie pary, damy i czwórki (4d Qd)
Hero shows para asy (As Ah)
SB wins with dwie pary, damy i czwórki (4d Qd)
Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;Hero$7,30:///////;BB$9,95:21/43/5/3,7/33/0/0/67;MP3$8,25:169/54/8/0,9/33/8/0/56;[/tg]
Preflop: Hero is SB with K♠, J♦
MP2 folds, MP3 calls, 2 folds, Hero raises, BB calls, MP3 calls.
Flop: (6,00 SB) J♠, K♦, 4♦ (3 players)
Hero bets, BB folds, MP3 raises, Hero calls.
Turn: (5,00 BB) 3♦ (2 players)
Hero bets, MP3 raises, Hero calls.
River: (9,00 BB) A♣ (2 players)
Hero bets, MP3 raises, Hero calls.
Final Pot: 13,00 BB
Hero shows dwie pary, króle i walety (Ks Jd)
MP3 shows kolor, król high (9d Td)
MP3 wins with kolor, król high (9d Td)
Ale gdy dostalem z srebrnego quizu 8/20 mysle ze jednak to ja czegos nie rozumiem i mam sporo do poprawienia.
Matko!
Musisz jeszcze trochę popracować nad swoją grą.
1) Dobrze zagrane, zgodnie z artykułem "2 graczy na flopie". Tutaj nie ma mowy o WA/WB bo najczęściej jesteś z przodu i grasz dla value, czyli po to, żeby wygrać jak najwięcej. River troszkę pechowy.
2) Błąd!
Tutaj też nie ma mowy o sytuacji WA/WB, ale nie zagrałeś jak powinieneś. Dlaczego grasz na flopie donkbet w agresora? Jak donkbet, to też 3-bet, ale to już inna sprawa. Tutaj powinieneś zagrać c/r. Masz najprawdopodobniej najlepszą rękę i grasz przede wszystkim dla value.
3) To też nie jest sytuacja WA/WB. Flop, turn ok. Na riverze robi się nieciekawie, ale myślę, że ok. Stawiam przeciwnika raczej na 2 pary, niż na flusha lub strita. Wydaje mi się, że tak pasywny gracz nie donkowałby flopa z drawem. (Nie wklejaj rezultatów! :P)
4) Dlaczego check turn?! Tutaj grasz bet dla value i protection! Nie daj szansy przeciwnikowi na free card przy tak drawowatym boardzie. Btw. to też nie jest sytuacja WA/WB.
5) Tutaj znajdujesz się w tak zwanej sytuacji WA/WB, gratulacje!
Krótka analiza: Zakres BU na pf jest bardzo szeroki i zgodnie z tabelką ORC grasz 3-bet z SB. Wszytko pięknie!
Na flopie trafiasz top pair, grasz continuation bet, ale dostajesz raise od BU na tym suchym boardzie.
Way Ahead
Jeśli BU ma A6, A5, A3, A2 lub ręce jak mało prawdopodobne KK, QQ, JJ, TT, ale także 99 66, 55, 33 i gra z nimi raise na flopie, to jesteś ahead, a twój przeciwnik ma tylko niewielką ilość outów na polepszenie swojego układu. Ale to nie wszystko.
Grając agresywnie mógłbyś zmusić przeciwnika do spasowanie gorszej ręki na flopie lub na turnie, co nie jest oczywiście twoim celem. Chcesz przecież, żeby gorszę ręce, mające niewielką ilość outów, cię sprawdzały, a tylko lepsze pasowały.
Way Behind
Jeśli BU trzyma AK, AQ, AJ, AT, A9, A7, A4 to jesteś behind i masz tylko bardzo mało outów. Jeśli BU ma seta, to też jesteś z tyłu z bardzo małą ilością outów, które mogłyby ci dać najlepszą rękę.
Tutaj grasz b/c flop, c/c turn, c/c river. Przegrywasz wtedy najmniej z gorszą ręką, a wygrywasz najwięcej z lepszą.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to śmiało.
Pozdrawiam
jak to mozliwe ze przez 2 lata bylem wygrywajacym graczem?
Pora bardziej zainteresować się zakładkami strategia wideo i coaching
Hurri jeśli mam być szczery, to popełniasz podstawowe błędy. Jeśli moja analiza ci w jakimś stopniu pomogła, to zapraszam do wklejania rozdań na forum. Nasi judge są znacznie lepszymi graczami ode mnie.
Pozdrawiam
Wiem, widzę rozdania już wkleiłem... bedzie dobrze
Dziękuję za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Simoo się wziął za oceny, takich rzeczy to nawet najstarsi górale nie pamiętają...