Przejdź do forum
Nauka jezyka angiel...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Nauka jezyka angielskiego

18 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
3,909 Wyświetlenia
kuBakuDranski
PokerStrategist

Jakim sposobem najszybciej najefektywniej nauczyc jezyka angielskiego?
Mam na mysli w przypadku osoby, ktora czyta fora zagraniczne i oglada filmy szkoleniowe i rozumie z nich znaczna czesc, ale sam nie potrafi mowic i tlumaczyc w obcym jezyku (angielskim w tym przypadku)

Co polecacie? (oprocz wyjazdu za granice ;) )

17 odpowiedzi
YasQ
Oldschool Grinder

Wyrobic zloto i obejrzec filmiki Lechrumskiego:

Mindset - fast learning
Mindset - fast learning - część 2

Mówić, jak najwięcej mówić. Ale pewnie nie masz gdzie. Mówisz do siebie w myślach? To rób to po angielsku :) Nawet taka głupota jak "I have to eat sth", zamiast "Muszę coś zjeść" pomaga, bo skoro ogarniasz angielski to prawdopodobnie wszystko jest kwestią bariery językowej, którą najłatwiej przełamać przez doświadczenie. Możesz czytać na głos również, wiem, że to głupio brzmi, ale to może działać.
Oczywiście to co napisałem odnosi się do tego, że znasz angielski, tzn. masz już zasób słownictwa, tylko nie potrafisz z niego korzystać. Jeśli nie: www.ang.pl - sumienność i systematyczność w nauce słownictwa na tej stronce ich systemem (świetnym) wyciągnęła mój angielski z poziomu 0 do poziomu naprawdę przyzwoitego w krótkim czasie, poświęcając na angielski 20 minut dziennie, ale naprawdę codziennie :).

88mentor
PokerStrategist

Będzie Ci ciężko, ale dasz radę! Mnie osobiście wydawało się, że znam bardzo wiele słów angielskich, bo rozumiem 99% tekstu czytanego, i prawie tyle samo tego co ktoś do mnie mówi. Kiedy niedawno przyjechałem do UK, jedynym moim problemem było mówienie. Musisz się przełamać i mówić, mówić, mówić. Nawet sam do siebie. Mi to pomaga, bo słyszę sam siebie i sprawdzam swoją wymowę. Zaczynaj od prostych zdań, potem coraz trudniejszych. Następnie możesz mówić sam do siebie co robisz całymi zdaniami. Można szybko uzyskać dobre rezultaty. Mi to pomaga. Pozdrawiam.

Kilka porad / serwisów / programów, z których możesz skorzystać już teraz:

1. Serwis: http://www.slowka.pl/

Oprócz materiałów szkoleniowych na stronce warto sobie ustawić też komunikaty na maila, i codziennie przychodzi do Ciebie mail z dwoma słowkami + przykładowe zdanie na ich użycie, które można też odsłuchać na stronie.

2. Programik: SuperMemo UX

Bardzo fajny, polskiej produkcji program, który pomaga w nauce słownictwa / reguł gramatycznych. Zapodaje wiedzę w konkretnych porcjach, po 30 przykładów dziennie, na co składa się zarówno nowe słownictwo, regułki, przykładowe zadania, itp.

Do tego dochodzi system powtórzeń i przed każdą kolejną lekcją mamy "losowo" wybrane słówka/zadania do rozwiązania.

3. Podcasty

Kuba wielokrotnie polecał podcasty w języku angielskim np. na iTunes.

4. Proste zmiany

Np. można zmienić ustawienia wszelkiego oprogramowanie z jakiego korzystamy na język angielski.

Opcji jest wiele, ale tutaj wrzuciłem chociaż kilka prostych, leczy konkretnych pomysłów, które warto wprowadzić w życie :)

Życzę powodzenia i pozdrawiam!

kuBakuDranski Autor wątku
kuBakuDranski
PokerStrategist

Dzieki wielkie, skorzystam napewno!

Do nauki slownictwa profesor henry>all

Kakakeke
PokerStrategist

Dobrym sposobem jest oglądanie ulubionych filmów bez lektora i napisów, dialogi też dużo wnoszą ,choć czasami ciężko zrozumieć jakiś slang to warto w ten sposób przyswajać język obcy.

zarabiamnazycie
Oldschool Grinder
szpaq2
Elite Grinder

To ja wrzucę stronę z podcastami jaką polecali na pewnej stronie:
http://www.bbc.co.uk/podcasts/series/tae
Oraz świetny kanał youtube gdzie masz tekst po angielsku skonfrontowany z reportażem
http://www.youtube.com/user/VOALearningEnglish#p/c/74B9A596D1791B16/1/l2nXcLtEoE8

ktosik
Oldschool Grinder

Ja sprawdzałem wiele programów i najlepszy na jaki trafiłem to Rosetta Stone - polecam gorąco.

Head Admin
Marta
Poker Player

Podpisuję się pod wyżej zasugerowanymi pomysłami, każdy z nich jest dobry. Generalnie, im więcej robisz w kierunku nauki języka obcego - tym lepiej.

Jeżeli chodzi o udoskonalenie angielskiego w mowie, to nic nowego nie jestem w stanie powiedzieć - praktyka, praktyka, praktyka.. Im więcej mówisz, tym bardziej pewny siebie się stajesz. Wiele osób ma problem, który polega na tym, że boją się mówić w obcym języku ze względu na to, że zrobią błąd. I to jest błąd ;)
Być może masz możliwość wynajęcia korepetytora z angielskiego, możesz poprosić go o skupienie się głównie na konwersacjach.

Odnośnie filmów - bardzo dobrym pomysłem jest oglądanie filmów w oryginalnej wersji językowej + włączenie napisów (również w języku angielskim). Osłuchanie się z poprawną wymową słów jest również bardzo przydatne, zanim na dobre zaczniesz mówić.

Pozdrawiam i życzę sukcesów. Dla chcącego nic trudnego :f_pleased:

Zgadzam się z oglądaniem filmów i seriali w oryginale + angielskie napisy. Najlepszy sposób na osłuchanie i oczytanie się z angielskim. A do mówienia to tylko praktyka nawet jak zrobisz błąd to na następny raz już go raczej nie zrobisz.

napalm77
PokerStrategist

+10 za temat

Napisane przez zarabiamnazycie
http://pl.bibliobird.com/content

:f_thumbsup: :f_thumbsup: :f_thumbsup:

bartholomeus
PokerStrategist

Ja jedynie dodam, że dobrym sposobem są rozmowy na skypie.
Znajdujesz dostępną osobę i nawiązujesz kontakt (przedstawiasz się i i mówisz że chcesz pogadać po angielsku). Pierwsze próby mogą legnąć w gruzach, ale za którymś razem się uda! A o czym gadać ... o wszystkim: moje miasto, zainteresowania itd. Grunt to nie podawać zbyt wielu prywatnych info; niekoniecznie też trzeba do razu zapraszać na fb, ale to już chyba każdy powinien wiedzieć jak się chronić!
Polecam tę opcję, gdyż można pogadać niekoniecznie z rodowitym angolem, spotkać się można z różnymi akcentami i dowiedzieć się kilku ciekawych rzeczy. Znajomości też można nawiązać, ale tutaj trzeba być ostrożnym.

poquitoapoco
PokerStrategist

Ja grałem mixy w cod4 z obcokrajowcami, siedzieliśmy na teamspeaku i gadaliśmy. Przyjemne z pożytecznym :D

sebano2
PokerStrategist

Fajny temat.

Mam podobnie co autor wątku, tzn. rozumiem w większości co ktos mówi, czy co jest napisane na forach, ale za cholerę sam nie mogę się wysłowić,

Ja osobiście nie znoszę oglądać filmów z lektorem (za bardzo psuje ścieżkę dzwiękową) więc oglądam tylko z napisami (na razie polskimi). A jak nie ma napisów, to próbuje bez i później z napisami.

Polecam seriale na taki sposób nauki, obycia się z językiem.
Np House - poległem, za dużo terminów medycznych;
Big Bang Theory - dużo potocznych słówek, terminy fizyczne i po polsku większości niewiele powiedzą - polecam.
Castle - tu prawie bezproblemowo.

Co do zagajanie "obcych" przez np skype - hmm może być ciekawie:)