Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Praca na Cyprze?

7 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
1,139 Wyświetlenia

Witajcie,

chciałem się zapytać, czy ma ktoś doświadczenia związane z pracą na Cyprze w ostatnim czasie (najlepiej ostatnie wakacje)? Narodziła się chęć pojechania tam, jednak chciałbym się zapytać jak wygląda tam szansa na znalezienie jakiejś sezonowej pracy? Nie chodzi mi o wysokie zarobki, bo na tym mi nie zależy, chcę po prostu pobyć jakiś czas na fajnej wyspie, i robić coś innego niż leżenie i granie w poksa ;) + oczywiście wyżyć z tego co zarobię :)

Może ktoś ma tam znajomych albo jest/był i może powiedzieć jak to wygląda?
Domyślam się, że w środku sezonu może być ciężko, żeby zostać jakimś kelnerem na plaży? :D (mam doświadczenie ;) )

6 odpowiedzi
bastian081

Imo możesz zainteresować się ofertą GoWork lub poczytać ich forum. Zarówno firma ta organizuje wyjazdy na Cypr jak i na ich forum można znaleźć sporo info na temat nie tylko ich oferty ale i pracy na Cyprze w ogóle.

http://www.gowork.pl/forum/forum_dzialy,2

Ja sam nie korzystałem z ich oferty więc się nie wypowiem choć kiedyś się interesowałem i trochę wertowałem tamto forum.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

dzięki za linka, głównie tam się wypowiadają osoby, które mają załatwioną pracę przez te gowork, więc to trochę inna bajka, ale warto było przeczytać ;)

bastian081

Opinie są różne. Moim zdaniem jadać przez jakąkolwiek agencję zarobi się sporo mniej niż na własną rękę z tym, że jadąc na własną rękę samemu trzeba wszystko załatwić. Imo w okresie letnim powinno być sporo pracy w hotelarstwie i gastronomii z tym, że na Cypr bilety są stosunkowo drogie imo i wyjazd zwłaszcza przez agencję na same wakacje 2-3 miesiące jest mało opłacalny. Jadać samemu może i miałoby to sens z tym, że trzeba pojechać na miejscu coś wynająć i dopiero się wtedy rozejrzeć a to większe koszty i ryzyko. Może dobrym wyjściem byłoby wykupienie wycieczki, jedziesz jak coś znajdziesz zostajesz jak nie wracasz do domu :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wiesz, nie zależy mi tak jak mówiłem na odłożeniu pieniędzy, ot, chciałbym pobyć 2 miechy na wyspie i się na niej utrzymać :> Ryzyka też żadnego nie ma, bo jak nie znajdę pracy to po prostu wrócę - płakać nie będę i z głodu nie umrę ;) Aczkolwiek chcę się zorientować czy w ogóle szanse są na znalezienie czegoś, dlatego pytam o to wszystko ;] No i sam bym nie jechał, ale pomysł z wycieczką i tak mi się podoba, zobaczę jak to wygląda cenowo :)
pozdrawiam

bastian081

Imo na wyspę w sezonie ściąga tyle turystów, że zapotrzebowanie na pracę i ludzi z poza Cypru jest spore. Nie wiem tylko jak to wygląda w środku sezonu i czy na tylko dwa miesiące byś znalazł bez problemu. Z tego co wiem agencje wysyłają już od kwietnia do końca września, października bo tak trwa tam sezon. Ja osobiście nie byłem więc się nie wypowiem. Wysłałem Ci zaproszenie.

Praca w barze na plaży rzeczywiście fajny pomysł. Jeden z barów na plaży na Cyprze :)

mają nawet własną stronę, kiedyś nawet widziałem jakieś oferty pracy mieli

a jeśli chodzi o plaże to ponoć najładniejsze ma Ayia Napa poza tym ponoć jest nazywana drugą Ibizą jeśli ktoś lubi nocne życie

Imo to co możesz zrobić z Polski jeśli chcesz jechać na własną rękę to np. wyszukać kilka hoteli z miasta do którego masz zamiar jechać i się skontaktować z nimi lub poszukać na ich stronach czy mają jakieś oferty choć i tak chyba najlepiej byłoby na miejscu się zorientować i poroznosić CV lub powypełniać aplikacje.

Może też to forum Ci się przyda:

http://www.forum.kypros.org.pl/

Ja osobiście gdybym chciał pracować nad morzem przez wakacje tzn. tylko dwa miesiące to zastanowiłbym też się po prostu nad Polską:

http://www.pracanadmorzem.pl/oferty/

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Wow, jest mi bardzo miło, że wrzuciłeś tu tyle linków - dzięki :f_thumbsup:
Teraz nie mam czasu tego przejrzeć, jutro zobaczę ;) Byłem już na takiej wyprawie w ciemno 2 razy w USA, więc wiem mniej więcej o co chodzi i jak wygląda szukanie pracy ;). A co do tego, że będę pracował dwa miesiące to pracodawca w sumie nie musi o tym wiedzieć..
Praca w Polsce nad morzem mnie nie interesuje, więcej wyciągnę z poksa :) Poza tym tak jak mówiłem, głównie chodzi mi o długi pobyt na wyspie, oderwaniu się od Polski, kto wie czy to dla mnie nie jedna z ostatnich szans na taki długi urlop, a żeby to zrealizować muszę też tam pracować ;]