Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Witam

5 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
320 Wyświetlenia
MinosTutor
PokerStrategist

Witam wszystkich!
Już dość długo gram w pokera (od 2009 roku?), na PS nawet nie wiem od kiedy jestemO_o[EDIT: już wiem] W zasadzie jestem średnio początkujący (chyba). Kilka książek przeczytałem, w PokerTrackerze3 miałem 51k rozdań, a mam go od października(?). Właściwie to wczoraj trafiłem do punktu wyjścia, czyli bankroll stopniał do 10$ (właściwie to wpłacałem 12$, 50$ z promocji i innych stron dość szybko przepuszczałem) :facepalm:
Mam postanowienie, by bardziej przyłożyć się do gry i w tym celu zakładam bloga (jak mi wyjdzie i się spodoba, to go przedstawię - o ile można, a chyba tak?) i zacząć udzielać się na forum. Sukcesywnie czytam artykuły, jakie można tutaj znaleźć, jednak równolegle czytam jeszcze inne stronki, książki i powoli to idzie.
Gram głównie short-handed na PartyPoker, ze stackiem najczęściej równym 40BB. Od jutra witaj NL2 :f_cool: Moja główna wada - zbyt loose. Nawet jak piszę na kartce i stawiam przed nosem GRAĆ TIGHT, to zwykle po jakimś czasie wychodzi jak wychodzi.

Co mnie się tyczy:
mam 20 lat, pochodzę z Brzegu, studiuję mikrobiologię we Wrocławiu i planuję porzucenie tego kierunku na rzecz Uniwersytetu Ekonomicznego - także wszelkie uwagi/uwagi/opinie/wiadomości/informacje/wrażenia mile widziane, jeśli mogą mi jakkolwiek pomóc w podjęciu decyzji (szukam czegoś, gdzie przyda się kreatywność!).
Interesuję się owadami, łucznictwem (robię łuki tradycyjne), innymi stanami świadomości (medytacja, świadome sny, hipnoza - kiedyś trafiłem na takie coś:

dziwi mnie tylko, dlaczego pokerzyści nie korzystają z usług hipnotyzerów, chyba że korzystają. Ja na razie jestem zbyt niedoświadczony na takie akcje, ale jeszcze trochę i może coś pokombinuję), żonglerką i pokerem (dzięki niebiosom, że nie brydżem - tylko dlatego, że nie rozumiałem Wikipedii, a był odnośnik do pokera, którego zawsze chciałem się nauczyć grać, ale nikt nie potrafił mi wytłumaczyć dokładnie zasad nawet 5draw).

A, i co jakiś czas gramy z czubakiem188 (przedstawił się niżej) HU na żetony. Jakby co, to już od jakiegoś czasu chciałem się tutaj ujawnić i dopiero dziś się dowiedziałem od niego, że on już ma ten krok za sobą :f_wink:.

No... wiem, że długie posty źle się czyta, ale mam nadzieję, że nie było źle.

4 odpowiedzi

Cześć MinosTutor,

bardzo ładne powitanie, jak na użytkownika z dwuletnim stażem na PokerStrategy.com i dziewiczym licznikiem postów. Cieszę się, że jednak wyciągnąłeś wnioski z przebiegu Twojej dotychczasowej kariery i postanowiłeś się bardziej udzielać na forum. To na pewno nie boli, a przyniesie wymierne korzyści w postaci lepszej gry ukoronowanej dobrymi wynikami finansowymi i wzrostem bankrolla.

Masz bardzo ciekawe zainteresowania. Jako że sam kiedyś strzelałem z łuku sportowego, to zapytam Cię, skąd u Ciebie smykałka do budowy łuków? Jakieś tradycje rodzinne, czy po prostu takie hobby?

Stack 40BB to trochę dziwna wielkość stacka, bo ani nie pasuje do strategii short stack, ani mid stack, ani big stack. Wydaje mi się, że to jednak bliżej MSS. Siadając do stołu graj ze stackiem 50bb i będziesz mógł całkowicie wykorzystać zalety tej strategii.

Artykuły

Na temat tej strategii mamy kilka artykułów, które pomogą Ci zrozumieć podstawowe założenia w tej strategii. Artykuły te znajdziesz pod tym linkiem. Przeczytaj sobie sekcję basic, gdzie masz 3 artykuły, których rozwinięcie znajduje się w sekcji złotej. Wiem, że to nie dużo, ale sekcja dotycząca MSS jest u nas dość nowa i cały czas pracujemy nad nowymi materiałami.

Filmy

Tu jest znacznie lepiej, gdyż mamy specjalistę od tej strategii. To nasz trener PanDuzePE, który nagrał serię filmów pod tytułem:
- SSS to MSS "Tak, to możliwe!"

Znajdziesz tam wiele wskazówek na temat tego, w jaki sposób prawidłowo grać według tej strategii oraz jak można zmodyfikować zasady SSS, aby można je było użyć do MSS.

Treningi

Ten sam trener prowadzi w niedzielę treningi:
- MSS - tak, to możliwe!

Jeżeli będziesz miał czas, to zachęcam do udziału, gdyż możesz zobaczyć grę trenera i pytać go o wszystko, czego nie rozumiesz.

Oceny rozdań

Bardzo ważnym elementem jest praca nad własną grą. Często trudno samemu zauważyć błędy, dlatego oferujemy na naszym forum możliwość oceny rozdań. Nasi sędziowie pomogą Ci w znalezieniu właściwej linii gry i w ten sposób szybciej będziesz mógł pokonywać limity. Zachęcam również do oceny rozdań innych użytkowników, gdyż w ten sposób szybciej nauczysz się analizować grę.

Jeżeli będziesz miał jakieś pytania, serdecznie zapraszam na forum.

Pozdrawiam,
dohpaZ

MinosTutor Autor wątku
MinosTutor
PokerStrategist

Grałem na 40BB, ponieważ część stołów na Party ma taką strukturę i tak mi zostało. Dzięki za podpowiedzi, na pewno wykorzystam czytając i oglądając, zanim zacznę znowu grać (wieczorem/jutro).

Co do łucznictwa - jak miałem 15 lat i nie stać mnie było na kupno łuku uznałem, że ludziom udawało się bez szlifierek kątowych, także miałem przewagę. Niestety nie miałem dostępu do internetu, ale kupiłem książkę o tej tematyce i tak się zaczęło.
Żeby nie być gołosłownym jedno ze zdjęć:

Mooris
PokerStrategist

Hej

Fajny łuk :) Zajmujesz się ich robieniem profesjonalnie, czy raczej jako hobby ?

Oczywiście życzę powodzenia w grze - wskazówki dohpaZa na pewno bardzo Ci pomogą.

Pozdrawiam

MinosTutor Autor wątku
MinosTutor
PokerStrategist

Dzięki =) Amatorsko. W razie czego mam życiowy plan awaryjnyxD Czasami można mnie spotkać na jakimś turnieju rycerskim, chociaż nie wiem jak w tym roku to będzie.