Witam!
Gdy odpalam PT3, a szczególnie klikam begin auto import, to komputer zaczyna mi straaasznie wolno działać, aż tak, żę jak gram parę stołów to często ręce same mi się zrzucają, bo stoliki 5 sec się przełączają. Wcześniej nie miałem tego problemu.
Patrzylem też w menadzerze urządzeń i wtedy mam odpalone jakies 5 procesów postsql, które jak zakończę to wszystko ładnie działa, no ale HUD się nie zmienia.
Dopiero po przekroczeniu ~10k użytkowników w mojej bazie zaczęły się problemy.
Jakieś rady?>
Witam.
Podaj specyfikację Twojego komputera włącznie z systemem operacyjnym, wersją PostgreSQL.
Na sam początek może pomóc housekeeping, vacuum+analyze. Oprócz tego sprawdź czy masz ustawione przenoszenie zaimportowanych już plików z hand history do folderu Processed.
Nie możesz zabijać procesów postgres.exe bo one odpowiadają za działanie serwera bazy danych.
Pozdrawiam.
Win xp SP3
PostSql 8.3
Mógłbyś powiedzieć o co chodzi w tym housekeeping?
Wiem, że nie mogę zabijać tych procesów, jednak zabijałem je bo wolałem grać bez huda, niż praktycznie nie grać i patrzeć jak monstery mi sie zrzucają mimo, że 5 razy kliknąłem raise. 893 ram celeron 1.73 GHZ
Mam zaznaczone przenoszenie.
Masz czystą bazę SQL czy już zdarzyło się ją przeinstalować?
Zawsze możesz exportować bazę całego PT3, potem usunąć PT3 i bazę SQL i zainstalować wszystko od nowa (oczywiście po restartach komputera) i wtedy zaimortować z powrotem swoje wszystkie dane do PT3.
Pozdrawiam!
Miałem to samo.Skorzystałem z pomocy znajomego, który wykonał kilka "dziwnych operacji" mających załatwić problemy, usunąłem antywirusa(Trochę mulił kompa.) i dokupiłem pamięci ram.
Któraś z tych 3 rzeczy pomogła :D.
Pozdrawiam.
Antywirusa praktycznie nie mam. Ramu nie dokupie bo laptop, poza tym wczesniej dzialalo. Jakie dziwne operacje?
Nie mam pojęcia Oksiu, ja jestem zielony w tych sprawach.Zostawiłem go przy kompie i coś tam porobił.
start - programy - postgresql - pgadminIII
potem jak na screenie - porządkowanie - vacuum, full, analyze (w moim przypadku postgresql 9 i baza stars, u Ciebie będzie pewnie 8.4 i Twoja nazwa bazy)

Dodatkowo to co już napisał imgoingtomirage - przenoszenie zaimportowanych plików - zaznacz tak jak na screenie 1 w tym temacie (move processed....) :
http://www.pokertracker.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=22715
Mam zaznaczone.
Niestety, ale nie moge sie polaczyc z baza postsql bo nie znam hasla. Jest jakies domyslne? Bo te ktore ewentualnie moglbym podac przy instalacji nie dzialaja.
Dodam ze uzytkownik: postgres
a gdy tworze nowa to elephant. Mozzliwe wiec ze mam ta postsql co instaluje sie przy insytalacji elephanta
Domyślne hasła to postgrespass lub dbpass, jeśli natomiast nie działają, to jak zresetować hasło dowiesz się w 5 punkcie naszego FAQ.
Z tego co podałeś to specyfikacja Twojego laptopa nie jest najlepsza i przy obszernej bazie danych parametry mogą być problemem.
Wykonaj housekeeping tak jak napisał emomaniac. Podczas korzystania z PT3 wyłącz wszystkie aplikacje mogące obciążać Twój komputer lub zakłócać pracę PT3 (antywirusy etc.).
Pozdrawiam.
Właśnie próbowałem wyeksportować bazę danych. Komputer tak się pozwieszał że zabicie procesów postsql i pt3 zajęło mi 5 minut, ale i to nie pomogło, musiałem resetować.
Co ciekawe obciążenie procesora podczas całej operacji wahało się od 2-7%..
Jezeli nie masz mozliwosci rozbudowy komputera - chociaz watpie, bo notebook to nie problem zeby rozbudowac RAM, to sprawdz wydajnosc dysku - np programem HD Tune - benchmark. To chyba dosc stary sprzet wiec dysk moze miec usterke i pracowac powoli. Windows - kazdy, ma to do siebie ze z biegiem czasu strasznie sie rozrasta i strasznie zamula. W przypadku, mowiac bez ogrodek, slabych konfiguracji, warto przeinstalowac system na swiezo - nawet co pol roku. Wiem ze to malo profesjonalna metoda ale dziala.
Podaj model lapa albo sprawdz ile maksymalnie RAM'u obsluzy, sprawdz dysk - moze byc tak ze bardzo, bardzo wolny, czasem inwestyscja 200zl w nowy o wiele bardziej wydajny dysk, da Ci duzy komfort pracy i spokoj na dluzszy czas.
Pozdr.
Usprawnij kompa - np defragmentacja dysku jakimś darmowym programem, czyszczenie i defragmentacja rejestru itp.
Sam kiedyś grałem bez problemu korzystając z PT3 na celeronie 2.0 i 256 Mb ramu 6 stołów na ongame (kiedyś był to pamięciożerny room).
Najprawdopodobniej wygląda to na sprawkę sprzętową. Albo słaby wolno pracujący lub z uszkodzonymi sektorami dysk (można sprawdzić jednym z wielu programików) albo pozapychane wentylatory (słabe chłodzenie procesora lub chipsetu może spowalniać jego pracę). Najlepiej oddaj go w ręce jakiegoś (prawdziwego!) fachowca.
Pomogło housekeeping, vacuum+analyze.
Działą 'jak ta lala'
Dziękuję bardzo wszystkim, którzy udzielili się w tym wątku można zamknąć.
Warto wykonywać vacuum średnio co 10k rozdań, a po każdym manualnym imporcie dodatkowo analyze.
Napisane przez emomaniac
start - programy - postgresql - pgadminIIIpotem jak na screenie - porządkowanie - vacuum, full, analyze (w moim przypadku postgresql 9 i baza stars, u Ciebie będzie pewnie 8.4 i Twoja nazwa bazy)
Dodatkowo to co już napisał imgoingtomirage - przenoszenie zaimportowanych plików - zaznacz tak jak na screenie 1 w tym temacie (move processed....) :
http://www.pokertracker.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=22715
Sorry, że odkopuje temat ale co robi dokładnie owa czynność jakie są jej skutki? bo mam problem z hm2 bo zamula strasznie mi kompa i szukam ratunku
Porządkuje bazę i może zmniejszyć ilośc zajmowanego przez nią miejsca. Jeszcze lepiej zrobić przy tym reindex, jeśli zależy Ci na miejscu na dysku
https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?threadid=301700#post2734675