Przejdź do forum
rozmiar bazy danych...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

rozmiar bazy danych?

21 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
2,326 Wyświetlenia
kempesKGB

siemanko, ostatni przegladalem dysk i zdziwilem sie, ze moja baza ok. 1,2mln handow zajmuje 41 GB... czy to normalne? uzywam notecaddy, czy to on jest winowajca?

Odpowiedz
Cytat
20 odpowiedzi
DieHardPL
salyk

Witam,

zajrzyj do naszego FAQ:
FAQ & poradniki czyli przeczytaj zanim założysz temat w tym dziale

i zrób punkt 10, najprawdopodobniej to logi tyle miejsca zajmują.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
pokerowy85

a co jeżeli to katalog C:\Program Files\PostgreSQL\8.4\data\base\ zajmuje duzo miejsca?
Mam tam duzo plikow i nie wiem czy sa potrzebne czy mozna je wyrzucic?

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB Autor wątku
kempesKGB

to nie logi, folder C:\postgreSQL\data\base tyle zajmuje

Odpowiedz
Cytat
salyk

To jest baza danych..

Spróbujcie natomiast zrobić Vacuum bazy, uporządkuje to pliki i może również zwiększyć miejsce.
http://hm2faq.holdemmanager.com/questions/1171/Vacuum+Analyze+Database+

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

A czy moze tez zwiekszyc? Mi po vacuum baza 8mlh rozrosla sie z 25GB do 45GB.

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB Autor wątku
kempesKGB

a tez uzywacie notecaddy? bo wydaje mi sie, ze od momentu kiedy zaczalem go uzywac baza sie tak rozrosla

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

Ja uzywam. W tej chwili baza 10 mlnh ma 55GB. Ciekaw jestem ile by miala przy NCEdge 100GB?

rdit: Na drugim kompie mam ta sama baze, ale wyczyscilem notatki i robie je od nowa. Baza zajmuje 22GB.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Ostatnio próbowałem eksportować tylko moje ręce/lub usuwać hh i strasznie długo trwają takie operacje (kilka godzin). U was też tak jest?

Macie sprawdzone szybkie sposoby na odchudzanie bazy? Jak tak to jakie?

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

U mnie eksport moich rak tez trwa bardzo dlugo, nie wiem ile bo zawsze odpalam to na noc.

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

Poszperalem troche i znalazlem temat, w ktorym jeden koles pisze ze baza zajmuje mu strasznie duzo miejsca i jak zrobil najpierw reindex a pozniej vacuum z PGadmin to baza zmniejszyla mu sie ze 150 do 35GB. Wlasnie to testuje.

http://assaultwareforums.com/showthread.php?1162-Notecaddy-slows-HM2-down-and-uses-a-ton-of-space-on-HD/page2

A tutaj jest metoda jak sprawdzic ile miejsca pozera NC:

http://wiki.assaultware.com/How-can-I-check-how-much-storage-NC-used-Is-NC-saved-in-database-or-separately.ashx

U mnie to okolo 500MB.

edit: Baza zmniejszyla sie z 58GB do 18GB. Wszystkie rece nadal sa.

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB Autor wątku
kempesKGB

Heh, pozmienialem duzo notek w NC, zdeaktywowalem niekatywne, i postanowilem zresetowac notki zeby wszystko ladnie przeszlo od poczatku.
Baza momentalnie zmniejszyla sie z 42GB do 2GB :D
Jutro puszcze robienie wszystkich notek od nowa, z tym, ze wywalilem jedna, ktora robila notke z kazdego HH gdzie doszlo do showdownu, wiec podejrzewam, ze zajmowala najwiecej miejsca.
Zdecydowanie NoteCaddy jest winowajca.

Odpowiedz
Cytat
jubi89

Napisane przez kempesKGB
Heh, pozmienialem duzo notek w NC, zdeaktywowalem niekatywne, i postanowilem zresetowac notki zeby wszystko ladnie przeszlo od poczatku.
Baza momentalnie zmniejszyla sie z 42GB do 2GB :D
Jutro puszcze robienie wszystkich notek od nowa, z tym, ze wywalilem jedna, ktora robila notke z kazdego HH gdzie doszlo do showdownu, wiec podejrzewam, ze zajmowala najwiecej miejsca.
Zdecydowanie NoteCaddy jest winowajca.

Mógłby ktoś napisać jak to się dokładnie robi krok po kroku, albo dać jakiegoś linka do takiej instrukcji ?

Odpowiedz
Cytat
salyk

Napisane przez jubi89

Mógłby ktoś napisać jak to się dokładnie robi krok po kroku, albo dać jakiegoś linka do takiej instrukcji ?

Kolega zapewne wszedł w notecaddy, File -> Reset notes, wyczyścił wszystkie notatki, a później, wyłączył niektóre definicje, aby NoteCaddy nie robił z nich notatek :f_thumbsup:

Może kolega kempesKGB coś więcej napisze :f_rolleyes:

Odpowiedz
Cytat
kempesKGB Autor wątku
kempesKGB

dokladnie tak zrobilem, baza zajmuje teraz kolo 5gb

Odpowiedz
Cytat
jubi89

Podbije jeszcze raz

Mógłbyś napisać, które notki zdeaktywowałeś ? Jest ich dość sporo i nie wiem, które się przydają, a które nie.

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Zadam może troche smieszne pytanie, ale czy NC trzeba odzielnie kupowac oprocz HM2? , bo jak wchodze w notecaddy, to widze tylko opcje play demo, i exit. Wiec wyglada na to, ze nie mam notecaddy, wiec nie wiem czemu po kazdym imporcie HM kreuje mi nowe notatki? Jak wtedy to wylaczyc, albo skonfigurowac, bo widze ze niezle obciaza mi to system.

Odpowiedz
Cytat
Główny administrator
spinek

Cześć Matesu,

Tak, NoteCaddy trzeba kupować oddzielnie, ale parę definicji notatek jest dodanych do HM2 gratis. Aby całkowicie wyłączyć NoteCaddy trzeba mieć odznaczone w Hud Options -> Displayed Stats opcje:
1. Show Caddy Notes
2. Start Caddy Report On HUD Launch

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Tzn bardziej chodzilo mi o to, jak wylaczyc opcje nie tyle wyswietlania NC co zaprzestania importowania notatek, co wiaze sie, tez z tym, ze przydalaby sie informacja gdzie to wszystko sie zapisuje, bo z tego co czytalem moze to tez niezle obciazac hm, a ostatnimi czasy strasznie mi on zamula:/

Odpowiedz
Cytat