Wiem, że tabelka ORC jest tak ułożona, że zapewnia optymalną grę na preflopie. Stąd moje pytanie czy jeżeli będę grał bardziej tight na pozycjach BU i SB to czy sprawi to tylko to, że winrate będzie niższy i wariancja będzie mniejsza bo nie wydaje mi się, że w jakiś radykalny sposób sprawi, że strategia nie będzie już strategią wygrywającą. Chodzi mi głównie o steal z takimi kartami jak K3o, Q4o, J5o etc.
ORC nie jest optymalną strategia dla PF. ORC jest zbudowane na podstawie przewagi equity nad resztą graczy.
Steele K3o czy Q4o to jest gra bardziej loose a nie tight. Jak teraz grasz K9o+ na BTN to nie przeskakuj na K3o bo może to się okazać nie dochodowe. Z czym kraść to zależy od blindów w 90%
ORC jest oparta o matematyczne wyliczenia. Napewno nie ma sensu grać bardziej tight, tracisz w ten sposób za dużo value. Jeśli zajrzysz do ksiązki stoxa, który również podaje swoją tabelę ORC, opartą o analizy w pokerstove i bazy danych wygrywających graczy, to zobaczysz, że różni się minimalnie. To fantastyczny punkt wyjścia jednym słowem. Wszelkie odstępstwa można robić już przeciwko konkretnym graczom, np, jesli goście na blinach są bardzo tight, możesz grać więcej rąk na buttonie. Na CO musisz dodatkowo uważać czy button nie 3betuje za luźno, itd. Gwarantuję, że w miarę doświadczenia wychwycisz takie rzeczy. Na razie graj według ORC, a skup się na dobrej grze postflop, bo głównie od niej zależy winrate tak naprawdę, a także na grze w sytuacji, gdy na pf przed Tobą już się coś dzieje, a tak jest najczęsciej na niższych limitach.
z SB - chodzi mi o to, ze b. czesto dostaje calldown do river i ja mam K3, a na BB K5 i na SB chcialem grac troszke bardziej tight, ale skoro mowicie, ze to nie ma sensu to ok - nie bede kombinowal.
Jeśli mówimy o stealach ze sb, to byłbym bardziej skłonny grać ewentualnie trochę bardziej tight. Tabela wyznaczona jest w oparciu o equity, ale w wojnie blindów wiele innych rzeczy ma duże znaczenie. Jeśli źle Ci się gra jakąś kartę, to wyrzuć ją. Postaraj się jednak skupić na graniu przecwiko przeciwnikowi. Wiele rzeczy trzeba brać pod uwagę. Od oczywistych jak statsy Fold BB, po takie rzeczy jak Went to showdown, czy jest aggro i duzo 3betuje preflop, czy gra fit or fold, czy może dużo blefuje i kombinuje. Wojna blindów to bardzo ważna sprawa w FL, bo rozgrywanie duzego zakresu rak, to okazja do wielu bledow nawet od solidnych graczy.