Przejdź do forum
Analiza techniczna ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Analiza techniczna wykresów inwestycyjnych

16 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,526 Wyświetlenia
WielkiSzu
Elite Grinder

Naczytałem się trochę o analizie technicznej wykresów. Skutek jest taki, że oglądając wykresy moich wyników pokerowych dostrzegam różne formacje.
Korekty i impulsy, głowy-ramiona, podwójne dna i co tam jeszcze wymyślili.
Dostrzegam też długofalowe trendy (góra lub dół).

Skutek jest taki że analizując wykres wstecz zdaję sobie sprawę, że mogłem przewidzieć np downswing ponieważ wykres oznajmiał nadejście spadku.
Co to więc znaczy, że moja aktualna forma jest do przewidzenia? Wszak wykres zależy tylko od moich decyzji i co do tego mają te wszystkie wzory?

Z drugiej strony zasady te to może jakies perpetum mobile, które można dostosować do kadego wykresu i zawsze jakoś uzasadnić dając tylko wrażenie przewidywalności (nakręcając tym samym ludzi do gry z walutami).

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

15 odpowiedzi

Analiza techniczna która stosujesz na giełdzie działa tam, z racje tego że są pewne założenia które dla tamtego rynku są prawdziwe.

Jeśli chodzi o poker to nie masz sobie co doszukiwac Młotów czarnych świec czy podwójnych szczytów :-) Bo i tak założenia są inne a wykresy nie są następstwem gospodarczych przemian i psychologi lecz twojej gry tylko i wyłącznie.

Za to napewno analiza wykresów pozwala łatwiej na wyłowienie błędów i w miare sensowne określenie własnego poziomu gry.

Berni88
Oldschool Grinder

Według mnie Analiza Techniczna, którą wykorzystuje się przy analizie wykresów spółek, walut, kontraktów terminowych czy też surowców nie nadaje się do określenia przyszłej wartości naszego BR.

Podstawowe założenia AT:
1. Rynek dyskontuje wszystko
2. Wykresy cen ulegają trendom
3. Historia się powtarza

Ad.1 Tylko od nas zależy jak gramy w danym momencie. "Rynek" możemy określić jako ogólny stan naszej kondycji psychicznej, tak więc poziom naszej gry zawiera już różne czynniki zewnętrzne, które mają na nas wpływ. Według mnie wykres pokerowy pomaga tylko w analizie naszych stanów przeszłych, natomiast nie jest możliwe, aby powiedział nam jak będziemy się czuć np. za 2 tygodnie i jak to wpłynie na naszą grę.
Ad. 2 Na naszą grę mogą wpłynąć jakieś wydarzenie z życia codziennego co spowoduje, że łatwiej popadniemy w tilt i nasz wykres przyjmie postać trendu spadkowego. Nie jesteśmy na podstawie zaobserwowanych formacji stwierdzić, kiedy niekorzystny dla nas okres spadków się skończy.
Ad.3 Okresy wzrostu i spadku naszego BR są nieprzewidywalne w czasie. To że np. w kwietniu zeszłego roku zyskałem 20BI na danym limicie nie oznacza, że w kwietniu kolejnego roku uzyskam podobny wynik. Poza tym, pokonujemy kolejne limity i ciężko nam analizować wykresy z różnych limitów, więc analiza długoterminowa jest raczej niemożliwa.

Analiza techniczna składa się nie tylko z formacji, ale również wielu wskaźników technicznych i według mnie ich zastosowanie do analizy wykresu pokerowego nie da dobrych efektów przy określeniu przyszłej wartości naszego BR.

To na razie tyle ode mnie. Idę na zajęcia, jak temat sie rozwinie to jeszcze się wypowiem :)

murkins
Elite Grinder

WielkiSzu napisał
Naczytałem się trochę o analizie technicznej wykresów. Skutek jest taki, że oglądając wykresy moich wyników pokerowych dostrzegam różne formacje.
Korekty i impulsy, głowy-ramiona, podwójne dna i co tam jeszcze wymyślili.
Dostrzegam też długofalowe trendy (góra lub dół).

Skutek jest taki że analizując wykres wstecz zdaję sobie sprawę, że mogłem przewidzieć np downswing ponieważ wykres oznajmiał nadejście spadku.
Co to więc znaczy, że moja aktualna forma jest do przewidzenia? Wszak wykres zależy tylko od moich decyzji i co do tego mają te wszystkie wzory?

Z drugiej strony zasady te to może jakies perpetum mobile, które można dostosować do kadego wykresu i zawsze jakoś uzasadnić dając tylko wrażenie przewidywalności (nakręcając tym samym ludzi do gry z walutami).

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?

nie no jak formacje giełdowe dotyczą wykresu twojego bankrollu to musisz jeszcze sporo popracować nad swoja grą :P

Hmm nie wiem co palił WielkiSzu ale to musiał być super mocny towar :)

WielkiSzu Autor wątku
WielkiSzu
Elite Grinder

Berni88 - Dzięki za podjęcie dialogu.

Drążąc temat:
ad1. rynek jest pojęciem psychologicznym, i chyba odzwierciedla tendencje inwestorów czyli psychologii grupowej i tym różni się od mojego indywidualnego wykresu
ad2. również w inwestycjach występują nieprzewidziane wypadki które mają wpływ na rynek, co prawda rzadziej ale również. (kataklizmy itd).
ad3. Np godziny gry, pory roku mają znaczący wpływ na wyniki. Latem gra mniej ludzi, zimą więcej. Wieczory i weekendy pełne donków. Czy to nie powtarza się regularnie?

Taaa w 3-city stuff jest niezły ;)

Berni88
Oldschool Grinder

Odnośnie ostatniego postu to można znaleźć podobieństwa między pokerem i giełdą, ale wykresy pokerowe służą wyłącznie do analizy dotychczasowej gry. Dzięki nim i statystyką możesz zobaczyć jak grałeś, co robiłeś źle, nad czym powinieneś popracować. Według mnie nie powinno się szukać w nich na siłę jakiś schematów, formacji. Nie można powiedzieć, że np na poziomie 1000$ mój BR ma silne wsparcie poparte kilkoma zniesieniami Fibonacciego, które nakładają się na siebie i to powoduje, że w tym obszarze spadek mojego BR się zatrzyma. Oczywiście jeśli będziemy chcieli to znajdziemy na wykresie "głowę i ramiona", ale ten kształt nie ma żadnego znaczenia.

Odnośnie Analizy Technicznej. Według mnie to bardzo dobra metoda i pomaga ona przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Oczywiście prawidłowe z niej korzystanie wymaga sporo wiedzy i doświadczenia. Jednak nie umożliwia ona ustalenia naszych przyszłych zysków bądź strat z Pokera.

WielkiSzu Autor wątku
WielkiSzu
Elite Grinder

Ok dzięki, teraz z większym spokojem będę spoglądał na wykresy :)

Pazurrr
Elite Grinder

Berni88 napisał
(...)

Podstawowe założenia AT:
1. Rynek dyskontuje wszystko
2. Wykresy cen ulegają trendom
3. Historia się powtarza
(...)

Brakuje najważniejszego punktu:

4.Rynek i tak zrobi to, co sam zechce!, a my osiwiejemy, a Graala nie znajdziemy :P

Mimo to, znajomość AT może pomóc w wyciąganiu wniosków dot. naszych dokonań w przeszłości. Oczywiście AT w szczątkowej postaci, no bo jak np. określić wolumen?

murkins
Elite Grinder

ee tam graal to nic innego tylko samokontronla ustalony z góry plan działania przed każdym wejsciem w trade wyznaczony stop loss take profit , bez zmieniania pod żadnym pozorem cokolwiek by się nie działo , bierzesz chociarzby pivot points czy nawet dwie sma 14.21 i masz graala, 90% na giełdzie ( mówię tu o forex) zależy od psychiki nawet 2 średnie kroczące mogą ci dać milion dolarów pod warunkiem że będziesz przestrzegał zasad wchodził w trade gdy masz sygnał wchodził w przeciwny gdy masz sygnał odwrotny itp GRAAL to nie system GRAAL to twoja psychika mentalnośc zwycięzcy umiejętność dobrej oceny sytaucji na rynku "pozwól zyskom rosnąć i minimalizuj straty"

damianpat
BlackMember

murkins ja też chce ten towar co Ty ;)

Pozdrawian

Pazurrr
Elite Grinder

Czy zauważyliście, że w wypowiedzi murkinsa wystarczy podmienić kilka słów i mamy gotowa recepte na Graala pokerowego?

murkins
Elite Grinder

dobra nie ważne "siedzę" na forexie z 3-4 lata nie wiem nic sorry że się wtrąciłem

damianpat
BlackMember

Witaj murkins
Przepraszam, na pewno piszesz sensownie z tym, że brak przecinek i kropek, oraz nieco chaotyczny tok myśli sprawił, że nie zrozumiałem wypowiedzi, która z pewnością jest bardzo ciekawa

Pozdrawiam
jeśli masz chwilę, to proszę o ponowną wypowiedź w tym temacie, bym mogl ja zrozumiec ;)

mrozny
PokerStrategist

murkins napisał
dobra nie ważne "siedzę" na forexie z 3-4 lata nie wiem nic sorry że się wtrąciłem

czy na forexie mozna zakladac transakcje dlugoterminowe? i jaka maksymalna dzwignie mozna wtedy zrobic? pytam bo rosnacy dolar, kiedys musi spasc :)

Pazurrr
Elite Grinder

Wysokość dźwigni zależy od brokera, poprzez którego inwestujesz. Pierwsze, to zapoznaj sie z zasadami MM (money management) - jeśli chcesz na forexie inwestować transakcjami długoterminowymi i korzystać z dźwigni, to potrzebujesz potężne rezerwy finansowe.