Witam wszystkich!
Poszukuje ksiazek na temat pokera w jezyku polskim.Jezeli ktos mi moze polecic jakas ksiazke to bede wdzieczny za informacje.Z gory dzieki.
Pozdrawiam
Witam!
Przykro mi ale nie znajdziesz:( Tylko po angielsku no chyba ze chcesz sie dowiedziec na prawde podstawowych rzeczy o holdemie... Znajdziesz ksiazki o pokerze w jezyku polskim ale tylko i wylacznie przedstawiajace np. co to jest flop albo co jest silniejsze kareta czy full... wiec chyba nie warto poniewaz takie informacje mozna znalezc na kazdej stronie internetowej traktujacej o pokerze.
Jakbys szukal jakichs ksiazek po angielsku to moge pomoc.
Pozdr!
Witam!
Mam pytanie:
Jest moze na forum osoba która czytała ksiazke "Poker współczesny.Texas holdem i inne odmiany pokera" autorstwa Krzysztofa Pawłowicza.
Jezeli tak to prosze o recenzje. Warto ja kupic czy nie?
Pozdrawiam!
Odrazu mówie że nie warto, nie ma jeszcze żadnej wartościowej książki przetłumaczonej na nasz ojczysty język.
A Ja się nie zgodzę
Na pewno jakaś książka jest godna uwagi. Większość playerów odrzuca je odrazu tak jak Jimi
Też słyszałem o tej książeczce Pawłowicza
ściągnę i dam znać
Nie no książka jest SUPER jaśli twoim celem jest rozwianie wątpliwości czy trójka wygrywa z dwiema parami. Swoją drogą mógłby ktoś przetłumaczyć i wydać np. taki "Supersystem". Ja bym to kupił...no i kupiło by to pewnie więcej osób niż jakieś cholerstwo K. Grocholi o potłucznej miłości jakiejś parki która nigdy nikogo nie obchodziła. Jakbym znał perfekt angielski i miał trochę pieniędzy to sam bym zainwestował w taki interes. Tak właściwie moge to zrobić...Potrzebne mi są tylko 2 osoby - jedna z pieniędzmi i jedna z językiem, jacyś chętni?
JimiVega sam kiedys myslalem o tlumaczeniu dobrej ksiazki...przerazaja mnie jednak kwestie organizacyjne, no i trzeba miec jakis kapital...
w kazdym razie gdyby ktos cos takiego organizował (tylko w miare powaznie) to ja jestem chetny, doswiadczenie mam, tlumaczylem juz nawet ksiazke dla wydawnictwa Helion , tyle ze nie byla ona o pokerze...
nie wiem tylko czy bylby popyt na takie cos...bo jakby mialo ja kupic tylko pare osob z forum to maly sens calego zamieszania:) a tematyka u nas wlasciwie dopiero raczkuje i poker nie jest popularny (choc zaczyna byc coraz lepiej)
Moim zdaniem popyt by był ale ja się tłumaczenia raczej nie podejme. Niech mi ktoś znajdzie pokerzyste który nie chciałby mieć dobrej książeczki o pokerze po polsku. A teraz zastanów się ilu tych pokerzystów w Polsce jest...hmm...troche, na tyle duże że interes by się opłacił. Takie jest moje zdanie, przy czym ja się tam moge tylko domyślać.
ja mysle ze nie mozna sobie przetlumaczyc ot tak, nawet gdy ktos potrafi...musi byc pozwolenie autora, oryginalnego wydawcy, musi byc zapewne przedstawiony jakis plan co do nakladu i mnostwa innych rzeczy...krotko mowiac moje zdanie jest takie ze indywidualnie (albo nawet w niewielkiej grupie) nie ma co sie w to bawic bo i tak pozwolenia sie nie dostanie, musialoby sie tym zajac jakies powazne wydawnictwo...pozostaje wiec czekac az ktos to ruszy albo tlumaczyc we wlasnym zakresie i nieoficjalnie (ale to juz nielegalne i ja sie nie podejmuje:)
No nie oczywiste jest że poza tłumaczeniem jest pełno innej roboty. Co do takich akcji, to widziałem na hmmm "pewnym forum pokerowym" że się kilka osób przymierzyło do przetłumaczenia i wydania książki Harringtona, podobno już kończą
Przede wszystkim wszystkie pozycje Harrington on Hold'em, zwłaszcza pierwsza. Supersystem Brunsona, Ace on The River, The Theory of Poker, Small Stakes Hold'em itd... sporo ich jest
przeczytałem kilka książek m.in supersystem brunsona,championship nl and pl holdem tj cloutier,serie e-booków roya roundera, i wsystkie mówią przede wszystkim :
- bet bet bet,raise raise raise
- mix up your play
- piłeś - nie graj
- outs,odds - dobra rzecz
i chyba tyle w skrócie w żadnej nie znajdziecie supersystemu który da wam przewage nad innymi, poprostu trzymanie sie "pokerowej matematyki" w dłuższym okersie czasu + troche szczęścia powinno wystarczyć
ja przeczytalem jakies dwie, i w trakcie drugiej juz stwierdzilem ze nasze artykuly o strategi sa lepsze.
ale planuje przeczytac harringtona
Witam,
Czytając wasze wypowiedzi dotyczące publikacji książek o pokerze w języku polskim da się zauważyć, że chętni na zakup by się znaleźli natomiast nikt nie bardzo wie jak sie do tego zabrać. Moje kilka propozycji brzmi:
1. Prześlijcie mi maile z wartościowymi tytułami książek anglojęzycznych, które według was warto by mieć tłumaczone,
2. 'Polsh' jeśli już współpracowałeś z wyd. Helion to z pewnością posiadasz potrzebne doświadczenie w tłumaczeniu no i masz kontakt z tym wydawnictwem. Spróbuj z nimi się skontaktować w sprawie wydania takich pozycji książkowych.( Ja poszukam również w miarę swoich możliwości innych wydawnictw)
3. Dobrze by było by również osoby chętne podjąć się tłumaczenia książek również zgłosiły swoje kandydatury. Oczywiście im więcej doświadczenia w grze tym lepiej a o angielskim chyba nie trzeba poważnym ludziom wspominać.
Jeśli zlecić tłumaczenie na zewnątrz, czyli osobom nie zainteresowanym pokerem z pewnością cena będzie nieporównywalnie wyższa.
Moje zdanie jest takie: jeśli do jakiegokolwiek wydawnictwa zgłosimy listę pozycji książkowych które są ciekawe, dołożymy nazwiska profesjonalnych tłumaczy ( 'Polsh'
) to już oni sobie przekalkulują opłacalność przedsięwzięcia i jeśli to im sie będzie opłacało to wszystkie skomplikowane sprawy jak załatwienie pozwoleń od autora itp. już sami zorganizują
Niezaprzeczalnym bonusem dla wydawnictwa jest właśnie to, że nie ma takich pozycji na rynku i jeśli zrobią to po naszej myśli we współpracy z doświadczonymi polskimi graczami odniosą sukces.
Pozdrawiam Tomek
Mój mail tskuter@interia.pl
a wiec napisze tez cos o ksiazkach bo juz ich kilka przeczytalem(wszystkie po angielsku) :
Limit:
Winnig Low Limit Holdem- dobra ksiazka dla poczatkujacych i dla tych ktorzy jeszcze nigdy nie grali w pokera. Jest sporo o grze na pre-flopie, ale artykuly na pokerstrategy sa moim zdaniem lepsze.
Internet Texas Holdem- bardzo mi sie podobala, wszystko super wyjasnione i latwe do zrozumienia.
Small Stakes Hold'em- jedna z najlepszych ksiazek o Limicie, ale dla poczatkujacych za trudna.
No Limit:
Herringoton on Holdem- BIBLIA POKERA NO-LIMIT! ksiazka naprawde super napisana! Preferuje styl Tight Agressiv, mozna sie wiele nauczyc, POLECAM!
Phil Gordon's Little Green Book- tez fajna, latwo sie ja czyta.
Kill Phil- dobra, ale moim zdaniem tylko dla ludzi zaczynajacych zabawe z No-Limit.
Jezeli macie jakies pytania do tych ksiazek to z checia pomoge.
P.S moim zdaniem polski rynek pokerowy jest jeszcze na tlumaczenie ksiazek za maly. przeciez wydawca chodzi o kase, a interes w polsce by sie jeszcze nie oplacal...
A jaka ksiazke bys polecil do przeczytania jako pierwszą?
Z FL juz cos wiem wiec nie dla zupelnie poczatkujacych, a z NL raczej dla poczatkujacych (czyli pewnie Harrington)?