Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Grunt to mieć plan

75 Posty
15 Użytkownicy
47 Reakcje
4,771 Wyświetlenia
Conradl
Poker Player

Cześć i czołem,

z racji, że padło już kilka słów o mnie we wpisie tu

chciałbym przystąpic do drugiego kroku, w którym zakładam target na grę.

Gram na P*
Aktualny bankroll 62$
Gram NL2 6 max (regular) 4 stoły
target: 1000$

Aktualizacje minimum raz tygodniowo (pod koniec weekendu) - chyba, że wydarzy się coś nieobliczalnego :)

trzymajcie kciuki !

Odpowiedz
Cytat
74 odpowiedzi
DamianLuna
PokerStrategist

Hej,

Dla zwiększenia motywacji polecam udział w zabawie Mega Bankroll Challenge.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :f_drink:.

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Hej!

Dzięki - udział w challenge'u potwierdzony !
:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

Siemanko, bede śledził. jednak najpierw mam pare pytań

1. Powiedz mi skąd się wzieły literki RNMD w twoim nicku ??? :thinking: zakładałem konto 8 lat temu i pamiętam że wpisałem z dupy sobie 4 literki bez kompletnie najmniejszego znaczenia bo Chamberlion Było zajęte. Widziałem ostatnio osobę z takim zakończeniem nicka mówie no dobra... :pcuser: przypadek, dziwny ale przypadek. za pare dni następna osoba to samo troche mnie to zmieszało ale no powiedzmy dalej przypadek :P . Wchodze na twojego bloga i mówie nie, niemożliwe albo ja wpisałem coś co coś oznacza i nie wiem co albo ktoś mnie naśladuje (niemożliwe bo dopiero od niedawna się udzielam na blogu a ty jesteś od 2010) albo WTF??!
Także liczę na wyjaśnienie w tej kwesti :P

2.

chcę sobie udowodnić, że przynajmniej te śmieszne stawki NL2 – na których większość osób już nie gra bo są wręcz banalnie śmieszne, - są i dla mnie do przejścia. I nawet jeśli mi się uda, nawet jeśli pierdolnę na farcie jackpota na P* to nie pójdę na NL5  - Nie i koniec 

Tell me why !! ?? NL2 i NL5 to bagno pokera,IMO strata czasu i nerwów. zbudowanie bankrolla na nim jest bardziej czasochłonne niz zbieranie butelek i złomu. Masa nitów pomieszana z mega fishami. Nie jesteś w stanie dopasować gry na nieznanego gracza. Nie ma sensu sie tam zadomawiać, najlepiej IMO w ogole to ominąć i zacząć od NL10. Nie chce Cie namawiać do shotowania wyzszych stawek jak sie nie czujesz ale na NL2 i NL5 nie jest aż tak tragiczny poziom jak chyba myślisz. Owszem jest na pewno najsłabszy z wszystkich ale na pewno nie proporcjonalnie do stawek. Tam grają ludzie np. z ukrainy dla ktorych te pieniadze cos znaczą i naprawde coś tam grają. Bez sensu moim zdaniem tłuc się o groszaki z ludzmi którzy grają trochę gorzej niż na NL5 i NL10. Pozatym jak dojdziesz już do optymalnej strategii na tym NL2 to będziesz musiał ją edytować do NL10 w jakimś tam stopniu (moim zdaniem dopiero tam uczymy sie dzisiejszego pokera). Masz robote w korpo wiec podejrzewam że zaryzykowanie 1000zł na hobby nie jest dla ciebie problemem.
Poradze Ci 2 warianty oczywiscie zrobisz jak uważasz i mi już nic do tego ale rozważ to.

I. dopłać sobie 10-20bb na NL10 i zacznij tam grę. Fishe z NL10 nie różnią się od fishy z NL2. Jest ich dalej pełno ale playerpool jest bardziej stabilny, ta gra zaczyna przypominać już dzisiejszego pokera. i Podam tylko takie moje orientacyjne odczucie Stawki są 5 razy wieksze niż na NL2 a poziom powiedzmy 1.5 razy większy więc chyba jasne co sie bardziej opłaca grać.

II. Jeśli nie chcesz sztucznie zbudować bankrolla bo tak sobie założyłeś że chcesz go ugrać to ok ALE
Jak tylko zbudujesz 25BI na NL5 (125$) to odrazu tam wchodź jak 25 na NL10 (250$) to natychmiast na NL10
Mówisz że pracujesz w korpo więc to nie są dla ciebie pieniądze które jak stracisz to pojdziesz z torbami.
Jeszcze raz powtórze granie na NL2 to strata czasu, zbudowanie rolla 1000$ na NL2 zajmie ci z 2 lata. A jak zaczniesz agresywnie atakować stawki na początku to po 2 latach możesz być na NL200 i nie pracować już w korpo :) Nie wynosząc się z NL2 zmarnujesz kupe życia przed kompem za pare dolarów. a tak owszem istnieje ryzyko że będzie bad run i może nawet torba ( w co nie wierze 25Bi na NL10 to naprawde nie mało ja atakowałem NL16 z 10 storbiłem, dopłaciłem spowrotem 10 i mam teraz normalnego rolla juz na NL25)

aha no i co do zooma

Jeszcze w tym wątku. Zaczałem od NL2 zoom – po 12k rozdań byłem mocno w plecy. Trochę ja skopałem, ale klasycznie przygrwałem AA z J4o, itd. Itd. – uważam osobiście, że zoom to po prostu wielka prasa do przetwarzania ryb we wladyslawowie. Sieczka, wpada wszystko i wypada cokolwiek

Po części się zgadzam ale nie do konca, ale to rozumiem że to dobrze ? Bo mam wrażenie że bardzo negatywnie o tym piszesz. jak dla mnie nie ma lepszej odmiany pokera niż fast poker o ile playerpool nie przekracza 200 graczy bo wtedy jest tak jak piszesz (co dalej przy zalożeniu że to mielarka fishy jest bardzo dobre) Tak czy siak to dalej ten sam poker, mamy mniejszą informacje o graczu ale dalej na podstawie pewnych aspektów można fajnie określić czy to fish czy reg czy dobry reg itd. Jak chcesz żebym ci to rozwinął to dawaj na priv :)

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Siema,

dzięki za odpisanie. Mam nadzieje, ze kwestia nicku i jego koncówki nie była jedynym powodem.

Szczerze mówiąc ?? Nie mam pojecia dlaczego mam to "RNMD" - po prostu jakis czas temu, poprosilem o przypomnienie hasla na maila i ponownie zalogowalem sie na strone. Nie pamietam tez okolicznosci rejestracji konta, i biorac pod uwage, ze sam zauwazylem kilka osob z ta koncowka obstawiam - ze to z automatu przedzielony jakis text przy formularzu rejestracji.

nie ma w tym zadnego klucza.

co do moim planów i NL2 i korpo i tego wszystkiego.

Slyszalem bardzo duzo opinii, ze NL2 to sieczka rąbanka. Słyszałem również sporo rekomendacji, aby nawet nie odpalać tego - nie w kwestii bankrolla i ewentualnego jego budowania bądź tracenia - ale po prostu na jedno i drugie to jest mega strata czasu. To ze pracuje w korpo to tez nie jest tak, ze moge sobie shootowac NL25 dla wlasnej fanaberii. Pozwolilem sobie wplacic malego zaskorniaka, zeby sie sprawdzic. Oprocz tego czy przejde NL2 wazniejsze dla mnie mindset. Regualrnosc, podejscie do pokera, podejscie do downswingow, do tiltu, wplyw tego wszystkiego na decyzje itd.

Na dzien dzisiejszy do tej upragnionej 100 brakuje mi 38 dolców. Jak bedzie dobrze szlo, tak jak sobie zakladam powoli regularnie, moze wczesniej - tak jak mowisz, przy 75 wejde na 5.
Tez nie che robic z tego projektu zycia, ze mam smieszne 60 dolcow, spuszczam sie nad jakims NL2 i robie z tego wielkie halo.
Tu w tym watku najwazniejsza jest dla mnie regularnosc - ale dziekuje ci mocno za dobre rady i nie powiem,,, jest duza szansa ze pojde za twoja rada.

Kiedys jak mialem w rollu blikso 800$, siedzailem dosyc czesto na NL10 bylem rowniez na NL25 okazjonalnie i ta zabawa nie trwala 1 wieczor. Zdarzalo sie stracic BI, ale zdarzalo sie wyjsc na koniec sesji z bardzo ładnym plusem. Moze to byc dobry prognostyk, a moze tez za niski wolumen zeby wydawac opinie.

Plan jest taki, ze do tych 75 na pewno gnije na NL2. dzis na pewno usiade do kompa i zobaczymy jak wyjdzie :)

dzieki raz jeszcze za odzew
pozdro !

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

Edit:
Pojebałem sie 25BI to 125$ ! :)
Zrobisz jak uważasz. Ja do pokera podchodzę jako hobby i coś co lubie robić ale głównym czynnikiem tego są jednak pieniądze które coś dla mnie znaczą. Granie o groszaki z NL2 i NL5 zabierało mi powage do gry i jak nie było allin to pula nic nie znaczyła, mozna sobie wyobrazić jak wyglądała moja gra.

Co do volume, poniżej 50k nie ma w ogole co siadać do bazy jako takiej (pojedyncze ręce to wiadomo) a tak naprawde to powiedziałbym 100k Przy czym jeśli chcesz mieć już analize z prawdziwego zdażenia to 200k+ rozdań. I tutaj wracamy do tematu zoomów :) Ja pracując na etacie byłem w stanie (grajac 2/3 stoliki zooma) zrobić 60k rozdań w miesiącu na NL16 z winratem 3bb/100. Dla ciekawostki dodam że podczas ostatniej sesji około 800 rozdań w ktorych wygrałem 100$ (fajny run ale jeszcze nie aż taki nie wiadomo jaki) winrate skoczył mi do 3,75bb wiec widać jak ta próbka jest rzetelna. Nie jest na pewno już przypadkowa ale bardzo bardzo nie precyzyjna w statystyce ogólnej a gdzie statystyki na konkretnych pozycjach z konkretną ręką w konkretnej puli, na to czasem i 200k nie starcza dokładniej. Dlatego podkreślam, teraz liczy się volume, oczywiscie nauka też ale duzo nauczysz sie z samej gry (jeśli już zacząłeś ją rozumieć i wiesz na co zwracać uwagę) Proponuję ci stworzyć Range preflop lub posiłkować się czyimiś Rangami, może już to zrobiłeś. Jeśli nie to w kontekscie nauki to jest 1 punkt do ktorego powinienes sie odnieść.

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

A z tym nickiem to dziwna faza. może algorytm przy tworzeniu konta proponuje takie rozszerzenie do nicku jak jest zajęty

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Mi tez sie pojebalo z 25 BI - plan jest bić NL2 do setki minimum.

Co do tych słów, że "najważniejszym czynnikiem są pieniądze". Nie chciałem aby zabrzamiło to tak, że w ramach swojego pojebanego hobby, pale pieniądze na poker roomach. Nie chciałem ani tu nikogo urazić, ani wymierzac policzka nikomu dla ktorego zwyczajowo, jak czesto w tym kraju "kazdy grosz sie liczy"
Swoje stare tracenie rolla zwalam na mlodziencza fantazje i staram sie tego nie rozpamietywac.
Nie jestem na pewno typem, ktory jak straci to se wplaci.... a pozniej jak straci to se wplaci wiecej.... Nie nie nie.
Mam milion ciekawszych wydatkow - a to jest tylko challenge. Dlatego roll 62 a nie 562 dla zabawy.

Co do zooma, nie ukrywam - moze kiedys wroce, Poki co chce wgrysc sie w gre, kumac, rozumiec to bagienko NL2 - o ile to mozna jeszcze zrozumiec.

Co do wolumenow i analiz, poczekam do konca miesiaca i zobacyzmy ile tego wyszlo
od poczatku lipca skacze wlasnie 12k zommow, 10k normalnych stolikow - pozyjemy zobaczymy :)

Odpowiedz
Cytat
xeperek
PokerStrategist

Nie wiem czy czasem RNMD to nie skrót od ReNaMeD - ułatwienie tak jak podejrzewa Chamberlion.

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

Znaczy ja na pewno wymyśliłem to sam, wpisałem 4 literki z dupy. Tak już mam hasła wymyślam podobnie że pisze coś co nic nie oznacza a wyglada jak szyfr :P

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Czas nie pozwala grac ostatnio tyle ile by sie chcialo - ale czuje w kosciach wplyw pojawienia sie na forum i uruchomienia oficjalnego challanegu.

Na przelomie wczorajszego wieczoru i dzisiejszego poranka: 851 rozdan na NL2 (nie ropzatruje tego pod katem analizy na takich promilowych probkowach - chodzi o raportowanie , progresu badz spadkow)

851 hands
My C won: $9,53
BB/100: 56

stan rolla : 73,25 $

pozdro dla czytajacych ;)

Odpowiedz
Cytat
mrozzu
Poker Player

GL :f_drink: Będę śledził.

Tutaj panowie macie rozwiązanie zagadki:
https://polska.pokerstrategy.com/forum/thread.php?postid=2773778#post2773778

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

Rzeczywiscie miałem samo Chamberlion znalazlem powitalnego maila z 2009. Pewnie zalozylem i nawet nie wchodziłem. a pozniej jak sie chcialem zalogowac to mialem juz tak i se ubzdurałem ze sam to wpisałem. Ładnie mam.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

RNMD -> to jak już ktoś zauważył skrót od ReNaMeD. Kilka lat temu konta sprzed 2010/2011 roku otrzymały taką końcówkę. Były to konta których właściciele z nich nie korzystali, tzn. 0 postów, 0 komentarz, 0 znajomych + chyba długo okres bez logowania. Jeśli nie chcecie tej końcówki to można ticket wysłać i poprosić o jej usunięcie, jeśli nie ma już takiego usera ;)

Odpowiedz
Cytat
Chamberlion
Poker Player

Mógłbyś opisać jak wysłać ten ticket ? :f_confused:

Odpowiedz
Cytat
DzikiHenry
Oldschool Grinder

Napisane przez ChamberlionRNMD
Mógłbyś opisać jak wysłać ten ticket ? :f_confused:

opcje profilu -> pomoc
https://polska.pokerstrategy.com/home/support/

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Spróbuj tutaj:
-Napisz ticket do supportu

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Bankroll Challenge update #1

Ilość rozegranych rąk: 1 686
gier: cash NL2
Zysk/strata: +14,94
BB/100: 44,3
Aktualny bankroll: 78,66$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Komentarz:
Parcie na grę jest duże ale rzeczywistość i brak czasu weryfikuje zamiary. Zbyt dużo pracy i obowiązków pobocznych, a z kolej nie chce siadać już do gry na 10 min, bez odpowiedniego nastawienia. Co cieszy, to dobry wynik na tak małej próbce.

Plan na next week: minimum 5k rozdań (co i tak będzie niewielkim wynikiem).

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Pewnie i tak niewiele osób to przeczyta i śledzi moje poczynania - ale też dla własnego siebie, postanowiłem napisać kilka zdań - szybki status z moich postanowień.

Większe update'y będą raz w tygodniu (pewnie poniedziałki) z podsumowaniem całego tygodnia, ale to nie znaczy, że w tygodniu nic się nie dzieje :)

Kilka wniosków:
1. Po kilku przemyśleniach i kilku ciekawych rozmowach, postanowiłem nieco przeprosić się z ZOOM'ami. Stoły regularne może są mniej kosmiczne pod względem tej sieczki rąbanki o której wspominałem, ale dla osoby jak dla mnie u której kuleje wolumen i ilość czasu na granie - zoom jest zdecydowanie lepszą alternatywą. Ilość rozdań powoduje, że jest więcej akcji, nie ma nudy i coś się dzieje.

2. Moj cel na ten tydzień - czyli 5k rozdań - obstawiam, że zostanie zrealizowany z nawiązką co już jest mini sukcesem.

3. Dużo pracuje głowa. Skupienie, cierpliwość, mindset. Staram się grać rozumiejąc grę i staram się mieć zawsze konstruktywną odpowiedź na pytanie: dlaczego zagrałem tak a nie inaczej. Oczywiście u takiego Rookie zdarzają się "dziwne rzeczy" - ale od czegoś trzeba zacząć. W porównaniu z happy click'aniem zrobiłem krok do przodu. Poza tym nastawienie do sytuacji powoduje, że wylane mam na leszczy otwierających z wczesnych pozycji z 94o. Jak się okazuje idiotów nie trzeba siać.

4. Końcowka lipca to przede wszystkim odbudowywanie tego wariatkowa, które straciłem na początku miesiąca. Gdyby wolumen pozwolił, zamknął bym miesiąc na B/E - co było by punktem wyjścia i dobrym prognostykiem (świadoma gra) na sierpień.

Trzymajcie kciuki - w poniedziałek na koniec miesiąca wrzucę całe podsumowanie, może jakieś wykresy i konkretne liczby.

ps. pozdro dla mentorów

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Bankroll Challenge update #2

Ilość rozegranych rąk: 9 185
gier: cash NL2
Zysk/strata: -3,98
Aktualny bankroll: 76,78$
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

Dziś tylko suchy apdejt. Komentarz i kilka słów o tygodniu później lub jutro.

Odpowiedz
Cytat
Conradl Autor wątku
Conradl
Poker Player

Komentarz do ostatniego tygodnia zmagań w Bankroll Challenge:

1. Ilość rozdań. Tu na pewno na plus, zakładałem sobie optymistycznie, że chciałbym ogarnąć 5k hands, udało się dwa razy więcej – co jest jak na moje możliwości kozak wynikiem. Taką ilość per tydzień biorę w ciemno.
2. -3,98$ - Każda wartość na minusie nie będzie dobrą wiadomością, nawet wynik na minimalnym plusie bądź B/E na NL2 nie jestem powodem do zadowolenia, ale trzeba brać temat na klatę takim jakim jest. Po prostu przy skupieniu na grze, przy rozkminie wychodzą błędy sprzed lat, gdzie panował happy poker – i głupie decyzje, beznadziejne calle wychodzą do dziś. Cel na kolejne tygodnie to eliminacja głupich ruchów. Wystarczy, że kwadrans po sesji przeglądam swoje rozdania i patrzę na siebie jak na idiote. Myślenie to jedno – ruchy z automatu to drugie.
3. Mindset, świadomość. Tu największy przeskok na plus. Coś na co nigdy nie zwracałem uwagi, grałem hobbistycznie dla zabicia czasu, nie zwracając (prawie) uwagi na wyniki (również NL2). Teraz staram się panować nad tym co robię, po co to robię, z czego wynikają moje błędy, i jak ich nie powielać podczas gry. Długa droga przede mną – ale na tej płaszczyźnie widać największy progres. Czego sam też bym pewnie nie dokonał, gdyby nie kilka rozmów.
4. Cele na kolejne tygodnie rozpatruje w 2 kategoriach.
a) Utrzymać ilość rozgrywanych rozdań per week – może być ciężko, ale w tym tygodniu pokazałem, że jest do zrobienia.
b) Drugi cel to: „Nie tracić” tzn. nie oddawać kasy w postaci wpierdalania się w bezsensu rozdania, albo calowania pot size rivera z niczym. Tu jest największy leak. Mogę budować przez godzinę czasu po parę centów swój buyin i przepierdalam go w jednej sekundzie zjebanym ruchem. Nie kartami, nie faktem „.. że mu doszło…” albo „ ze jednak kurwa miał….” tylko moim zjebanym ruchem.

Drugi cel ma spowodować, że może jeszcze nie będę miażdżył NL2, a będę się tam przynajmniej komfortowo czuł. O wyższych stawkach (o czym wspominałem w poprzednich wpisach) nawet nie myślę., Muszę wyeliminować podstawowe błędy, które nawet na NL5 powodowały by jeszcze większy wkurw.

Ten tydzień sponsorowały literki „J” jak „Jebać wynik” oraz R jak „Robić swoje” oraz cyfra nl2 ;)
pozdro

Odpowiedz
Cytat