Przejdź do forum
Z chłodnego pokoju ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Z chłodnego pokoju do gorącego Vegas!

24 Posty
8 Użytkownicy
7 Reakcje
881 Wyświetlenia
VooCash7
Poker Player

Witam,
Zacząłem grać w pokera 3 miesiące temu. Gram NL holdem. Obejrzałem kilka szkół, czytam literaturę (obecnie Theory of poker) i ćwiczę grę. Znam wszystkie podstawy a teraz uczę się czytania rąk i interpretowania statystyk. Jestem amatorem ale mam zamiar wjechać wysoko. Obecnie grywam na P* UK ponieważ przebywam na wyspach. Nick Vital Colt.

Dopiero uczę się całej nomenklatury związanej z pokerem, dlatego często mogę nie znać niektórych skrótów myślowych. Ostatnio testuję również PT4 z czego jestem bardzo zadowolony i zamierzam kupić ten soft.

Gram głównie na mikrostawkach, 0.01/0.02. chociaż ostatnio spróbowałem swoich sił na 0.05/0.10. CO okazało się niezłym posunięciem ale kilka bad beatów zbeształo mnie totalnie. stawki 0.02/0.05 próbowałem kilka razy ale są dla mnie bardzo niewygodne.

Depozyt początkowy: $14
Mój budżet 25/07/2015: $58
Początkowe stawki: 0.01/0.02
Główny typ gier: cash, czasami SnG + freerolle
VPIP: 17-25

Kilka podstawowych info z PT4 (ostatnie 3 tygodnie - trial):
Zysk
Ręce
LeakTracker

Cel next 3 miesiące:
- Przejść na stałe na stawki 0.05/0.1
- Powiększyć bankroll do $150-200
- Znaleźć swoje leaki i wyelimnować z 1-3
- Znaleźć odpowiedni typ gier (obecnie cash jest dla mnie ok ale może SnG to moje przeznaczenie, albo MTT)

Jak zauważycie że robię jakieś głupie rzeczy albo że gram niewłaściwie, jak fish to walcie śmiało.

Pozdrawiam
Vital Colt

Odpowiedz
Cytat
23 odpowiedzi
Stafu
Poker Player

Witaj, życzę powodzenia, mam tylko takie spostrzeżenie dotyczące twojego celu, ponieważ napisałeś że w ciągu 3 miesięcy chcesz powiększyć bankroll do 150-200$ a jednocześnie przejść na stawki nl50. Może się to okazać nierealnym celem ponieważ są to tylko 4BI na ten limit. Taki bankroll powinno się mieć na stawkach nl5, natomiast na stawki nl50 zalecane jest przynajmniej 1500$ żeby móc swobodnie grać. Co o tym sądzisz?

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Napisane przez Stafu
Witaj, życzę powodzenia, mam tylko takie spostrzeżenie dotyczące twojego celu, ponieważ napisałeś że w ciągu 3 miesięcy chcesz powiększyć bankroll do 150-200$ a jednocześnie przejść na stawki nl50. Może się to okazać nierealnym celem ponieważ są to tylko 4BI na ten limit. Taki bankroll powinno się mieć na stawkach nl5, natomiast na stawki nl50 zalecane jest przynajmniej 1500$ żeby móc swobodnie grać. Co o tym sądzisz?

Prawdopodobnie masz rację. Jest wtedy większy komfort... ale zaraz

Co znaczy 4BI ? i czy NL5 oznacza stawki 0.05/0.1? a NL50 0.5/1? Tak jak wspominałem niektóre skróty jeszcze mi nie siedzą. Ale jeśli masz to na myśli to rzeczywiście może być cięzko wejśc na takie stawki. chyba to poprawie

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga
PokerStrategist

Widzę że kolejny nam agrro Czesiek wchodzi do gry. :coolface: Jaka czerwona linia :) nice game sir!!!

NL2 oznacza stawki 0,01/0,02 $ chodzi żeby na ten stolik wejść z maksymalnym wpisowym potrzebujesz 2$ czyli zazwyczaj 100 Big blindów a więc NL2 i dalej NL5 to 5$ czyli stawki 0,02/0,05 $ itd NL50 to 50 $ i 0,25/0,50$.

BI - Buy In jest wartością maksymalnego wpisowego na dany stolik i właśnie NL x i ten x jest stawką, czyli jednym BI - buy in'em.

Stafu napisał dobrze ponieważ założyłeś że mając 200$ chcesz grać NL50 a więc stawki 0,25/0,50 i mieć tylko 4 BI na grę, co jest samobójstwem, gdyż poker jest taką dziedziną w której doświadczasz złożonego wpływu statystyki na twoje wyniki - wariancja. Musisz się z tym pogodzić że grając w pokera będziesz przegrywał mocne układy typu 2 pary, strity, kolory itd. Jest to zgodne z matematyką i statystyką. A więc grając w poker również ważna jest głowa, żeby takimi rzeczami się nie przejmować.
Dlatego nie możesz na grę przeznaczyć tylko 4 BI ponieważ trafisz gorszy okres w swojej statystyce i 4 razy pod rząd przegrasz AA na preflopie i będziesz spłukany. A poker w pewnym sensie jest bliższy inwestowaniu na giełdzie niż hazardowi, więc aby temu zapobieć istnieje takie coś jak:
BRM - Bankroll Managment - czyli twój kapitał na dane stawki. Dla początkujących graczy przyjęło się że strefą komfortu w grach cash grając na nie więcej niż 4-6 stolików jest 25 BI. A więc odpowiedni na NL 2 to 50$, NL5 125$. Oczywiście jest to kwestia indywidualna. Ja np. wolę jednak bardziej konserwatywny BRM i np 35-40 BI na limit. Oczywiście grając wyżej na wyższych stawkach wariancja jest większa bo są lepsi gracze i tam nawet 100BI jest dobrym wyborem. Najważniejsze jest nie grać
Scary money - czyli kwoty których straty się boisz. Aby grać dobrze nie możesz mieć w głowie że jak stracisz - przegrasz rozdanie to będzie to złe bo np. odkładałeś na to 2 miesiące. Trzeba się do tego przyzwyczaić. i 4BI napewno będziesz grał bardziej zachowawczo właśnie przez scary money.

Widzę że poszedł edit i zrobiłeś 0,05/0,1 $ stawki. Będzie dla ciebie najlepsze jak będziesz miał ok 250 $ żeby tam grać. Oczywiście możesz próbować swoich sił, tylko musisz się czuć z tym komfortowo że możesz przegrać. Wtedy najważniejsze jest robienie stop loos'ów a więc przykładowo atakujesz wyższe stawki bez BRM na nie i przegrywasz 5 BI i schodzisz znowu na niższe, by odrobić straty.

Mam nadzieję że ci się uda. Pamiętaj NL2- NL25 to stawki do szybkiego przechodzenia. Nigdy się tam nie zatrzymuj bo np. możesz zarobić na piwo na tydzień. One są tylko po to by się przyzwyczaić do gry i żeby się rozwinąć. Połowa tego forum zrobiła na NL2 miliard rąk i jest w strefie komfortu i już pewnie nigdy nie wyjdzie.

I również nie klikaj jak małpa, jak połowa forum. Nie graj więcej niż 6 stołów. Skupiaj się na każdej ręcę, analizuj każde rozdanie, lepiej zagrać ze skupieniem 1-2 godziny niż klikać 30 stołów przez 5h bezmyślnie.

Również odniosę się do twojego zastanawiania nad odmianą gry. SNG nie polecam, obecnie ciężko tam coś zrobić. Cash i MTT są najważniejszymi dyscyplinami NL holdem i to nigdy nie zginie, choć dużo ludzi wróży z fusów że tak będzie. Obecnie furorę robi Spin&Go. Ja własnie przeniosłem się na ten format i jest to super nie dość że zabawa to jeszcze spora ilość słabych graczy, to jeszcze nawet sami regularni gracze nie wiedzą jak do końca grać ten format i jest sporo do zrobienia i nauczenia się czegoś nowego. A więc polecam :)

Powodzenia w przygodzie, abyśmy się za 3-4 lata spotkali wysoko :)

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

@Ashikaga. Dzięki za uwagi, motywujące :)

Mam zamiar również jak najszybciej wyjść z NL2 bo widać często randomowość w ich grze co da mi złe nawyki... chyba.

Najgorsze dla mnie jest to że nie wiem jakie leaki popełniam. Jak widzicie na PT4 wszystko wygląda ok.

Odpowiedz
Cytat
Ashikaga
PokerStrategist

Leaków nie popełniasz. Leaki masz :)
popełniasz błędy. Ale to robi każdy nawet gracz NL1000 bez leaków :)

Najważniejsze jest łatanie leaków i to jest rozwój. Nie sugeruj się statystykami po 3000 rąk. Coś można będzie można powiedzieć przy 100k rozdań.
:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 764
Typ gier: cash
Zysk/strata: +$0.84
Aktualny bankroll: $59.60
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Dniówka

Total

Kilka Spin n Go zagrałem żeby zobaczyć co to jest. Kilka $$ wpadło i to zwiększyło moj br

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update 2
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 5351
Zysk/strata: +$24.89
Aktualny bankroll: $107.37
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 1

Generalnie dalej jade NL2. Grałem tym razem 4 stoły na raz. Co się średnio odbiło na grze (patrz wykres). Nie do końca kontrolowałem sytuacje na wszystkich stołach. A że jestem aggresive to z reguły mam niezłą czerwoną linie, ale żeby tak grać muszę uważnie obserwować graczy. Przy 4 stołach nie zawsze sie udaje. Mimo to jestem na plus.
Skorzystałem z mega bonusu od P* i doładowałem 25$, ale nie dostałem bonusu.

Idzie całkiem spoko, wyczuwam mniej więcej graczy na których gram. Czuje mniej więcej ich zakresy, padło tylko kilka takich obvious beatów w których myślałem że chcą blefować. Jak się okazało jednak nie ;)

Kupiłem PT4. Stwierdziłem że jest lepszy niż HM2 i mniej obciąża mojego biednego lapka. Poniżej wykres z tygodnia i total.

Dodatkowo taka śmieszna sytuacja gdy koleś nawet nie checkował na river tylko od razu fold :D. Tak się dzieje gdy wytresujesz sobie przeciwników :D

Spoiler

PokerStars - $0.02 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 4

kinht (MP+1): 175 BB (VPIP: 13.89, PFR: 8.33, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 37)
RoyalAll (MP+2): 97.5 BB (VPIP: 28.97, PFR: 14.95, 3Bet Preflop: 5.56, Hands: 113)
jec8n (CO): 74.5 BB (VPIP: 7.09, PFR: 3.55, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 142)
POLYDER (BTN): 104 BB (VPIP: 13.89, PFR: 11.11, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 37)
zuykov_rus (SB): 89.5 BB (VPIP: 27.27, PFR: 10.61, 3Bet Preflop: 4.55, Hands: 66)
Vital Colt (BB): 144.5 BB
carlosrac21 (UTG): 84 BB (VPIP: 21.43, PFR: 7.14, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 15)
irenklimova (UTG+1): 104 BB (VPIP: 15.00, PFR: 10.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 22)
balthazaris (MP): 103 BB (VPIP: 11.38, PFR: 7.78, 3Bet Preflop: 3.77, Hands: 168)

zuykov_rus posts SB 0.5 BB, Vital Colt posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Vital Colt has A♠ J♠

fold, fold, fold, fold, fold, fold, fold, zuykov_rus raises to 2 BB, Vital Colt raises to 4.5 BB, zuykov_rus calls 2.5 BB

Flop: (9 BB, 2 players) 8♠ T♠ 4♥
zuykov_rus bets 5 BB, Vital Colt calls 5 BB

Turn: (19 BB, 2 players) 8♦
zuykov_rus checks, Vital Colt bets 9 BB, zuykov_rus calls 9 BB

River: (37 BB, 2 players) 9♥
fold

Spoiler

Vital Colt wins 35.5 BB

Odpowiedz
Cytat
pzbrojny
PokerStrategist

Dobrze ze nick nie zamazales,bo z takim pistoletem na solo nie chcialbym wychodzic:)

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Ograniczam liczbę stołów do 2 bo na 4 mam słaby read.

Troche szczęscia nie zaszkodzi :D
Krzywa szczęścia

Odpowiedz
Cytat
Witek24
Legacy Member

Niezła krzywa :D

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Czy zna ktoś statystykę którą mogę wrzucić do huda, która pokazuje jak często gracz który 3betuje dochodzi do showdowna albo raisuje postflop?

Odpowiedz
Cytat
pzbrojny
PokerStrategist

Napisane przez VooCash7
Czy zna ktoś statystykę którą mogę wrzucić do huda, która pokazuje jak często gracz który 3betuje dochodzi do showdowna albo raisuje postflop?

wtsd w 3betowanej to nie wiem ...Ale jest cbet F T R,fold to cbet ,fold to raise cbet i raise tez..to Ci wychodzi na to samo. Pewnie wszystko jest albo mozna samemu stworzyc,ale nie wiem jak.
Ale Ty ich jedz bez huda..pokaz kto jest najlepszym rewolwerowcem na nl2:)

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

hehe dzięki ;) zrobiłem statystkę. Zwyczajny 3bet / wtsd

((cnt_p_3bet / cnt_p_3bet_opp) * 100)/(cnt_wtsd)

Czy może ktos stwierdzić czy jest ok??

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update 2
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 1852
Zysk/strata: +$2,66
Aktualny bankroll: $108,01
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 2

http://screenshooter.net/102652230/vnlkwah

Ciężki tydzień, karta słaba, przeciwnicy bardzo agresywni. Musiałem się ograniczać i grać bardziej tight.

Nie będzie mnie dwa tygodnie, wyjeżdzam na wakacje :)

Odpowiedz
Cytat
arkhos
Oldschool Grinder

Niezła czerwona linia, powodzenia w wyzwaniu :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update 3
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 5276
Zysk/strata: -$19,11
Aktualny bankroll: $47,23 (wyplacilem $45)
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 3

http://screenshooter.net/102652230/lkytcym

Ostatnio testowałem inny styl grania, bardziej aggresive i jak sie okazało nie najlepszy :D co widać na wykresach. Wróciłem do starych metod, grania agresywnie ale z pewną ręką i interpretacja przeciwników.

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update 4
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 2440
Zysk/strata: $7,1
Aktualny bankroll: $64,04 (dostałem bonus $$ z Poker Dream team collection)
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 4

Odpowiedz
Cytat
Skibcio
PokerStrategist

Nie zapomnij umieszczać linku do swojego raportu w temacie MBC.

Odpowiedz
Cytat
VooCash7 Autor wątku
VooCash7
Poker Player

Update 5
Ilość rozegranych rąk/turniejów: 521
Zysk/strata: $0,92
Aktualny bankroll: $62,10
Czas uczestnictwa w rywalizacji(w tygodniach): 5

Odpowiedz