Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Zasilacz UPS

9 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
574 Wyświetlenia
Besus

Witam!

Ostatnio podczas sesji wywaliło mi prąd, co skłoniło mnie do refleksji nad zakupem jakiegoś zasilania awaryjnego. Gram S&G więc taki powercut, szczególnie w końcowej fazie może być dość bolesny dla ROI... Myślę że dość szybko się zwróci taka inwestycja, patrząc na jakość sieci energetycznych w Polsce :P Jako że kompletnie się na UPS-ach nie znam, zwracam się tu z zapytaniem - ktoś z was korzysta/posiada? Jaki polecacie, aby pociągnął średniego peceta przez jak najdłuższy czas? Chciałbym się zmieścić w kwocie 600-800 zł.

8 odpowiedzi
radonis

Siemasz,
ja parę lat temu grając w strzelanke FPS online doszedłem do tego samego wniosku i zakupiłem UPS za ok 200-300zł i w przypadku chwilowej awarii prądu ~30min było to w zupełności wystarczające. Nie orientuje się w dzisiejszych cenach ale wydaje mi się, że nie ma sensu wydawać na to aż tyle kasy, bo takie sytuacje zdarzają się dość rzadko, a jeśli już to zwykle te parenaście minut wystarczy :)

thomaPL

okresl mniej wiecej pobor mocy twojego zestawu PC/monitor/laptop co tam masz. Zsumuj WATy. UPS maja podane parametr ile czasu podtrzymuje przy przy obciazeniu np 50%. Zwracam uwage ze nazwa np UPS xxxxxx 700VA nie znaczy ze ow ma 700W ( raczej kolo 400W - zalezy od marki i modelu )
Zsumowane WATy zestaw z faktyczna moca UPSa i zastanow sie jakie podtrzymanie Ci wystarcza. Zwracam iuwage ze warto rowniez podpiac pod UPSa modem / router co tam masz - chyba ze internet komorkowy to nie. Pamietaj zeby nie podlaczc lampki, zbednych gadzetow elektronicznych a przede wszystkim zadnej drukarki ( kazda przy uruchomieniu pobiera extremalnie duzo pradu jednorazowo i zabija UPSa). Jezeli nie wiesz jak zsumowac pobor mocy przez twoje sprzety, najlepiej sprawdz w parametrach na stronach producenta ( przewaznie sa podane pobor typowy i maksymalny )
Jezeli to typpowy PC + monitor - UPS z 700VA w nazwie starczy :) Na przyszlosc zaplanuj sobie raz na pol roku kontrole akumulatora w UPSie. Te tansze dosc szybko traca deklarowana wydajnosc. Sam akumulator to nie problem, na allegro mozna kupic odpowiednie modele i gabaryty i wymiane akumulaota zrobic samemu. Pozdr.

johnybravo80

Co do samego UPS to polecam firmy APC - są to urządzenia wysokiej jakości zapewniające również bardzo dobrą ochronę przepięciową.
Ale nie masz co liczyć na zakończenie turnieju przy pracy na UPS. Tego typu urządzenia ma pozwolić na bezpieczne zakończenie pracy bez utraty danych - tak około 5-10min. Aby nieć podtrzymanie do 1h to byś musiał wydać znacznie więcej niż 800zł

thomaPL

Jedna uwaga odnosnie APC ( rowniez polecam bo od dawna stosuje w wielu rozwiazaniach) ale !!!!!!!!
zwykle domowe UPSy APC nie sa kompatybilne z zasilaczami z wbudowanym PFC - wiekszosc nowych zasilaczy ma PFC - to standard.
W przypadku awarii UPSa, konsultant prosi o podanie danych urzadzen jakie byly podlaczone i jezeli byl podloaczony np komputer z zasilaczem PFC, informuja ze jest to niezgodne z warunkami uzytkownia. Generalnie smiech na sali, ale niby maja na to techniczne uzasadnienie. APC zeby konkurowac z innym dostawcami w sektorze tanich rozwiazan, te niedrogie buduje tak ze nie maja odpowiedniego zabezpieczenia przed funckja PFC ( chodzi o bardzo duzy chwilowy pobor mocy w przypadku spadku napienia - zasialcz magazunuje i wyrownuje a to zabija UPSa :) ). Oczywiscie wyzsze serie - np Smart sa juz na to przygotowane. W segmencie tanich UPS polecam EATON'a np seria Nova - wazne zeby UPS mial w specyfikacji cos w stylu: Architektura UPSa: line-interactive

Pozdrawiam

Besus Autor wątku
Besus

: o Mam monitor samsunga bx2331, AthlonaX2 64 6000+, kartę g-force GTS450, 5 GB RAM-u, dysk samsunga 0,5 TB.... Hmm no taki standardowy dość zestaw myślę, ile on może żreć podczas grania w poksa? 200-250W to chyba max, nie? :P

Nie gram MTT tylko S&G 9os turbo, w tym tkwi szkopuł :P Gdybym grał np. cash to problemu nie ma, schodzę w te 5 min ze stolików i już, ale niestety muszę dokończyć grę... więc to podtrzymanie potrzebne mi w granicach 20-25 min... 30 min byłoby idealnie, bo zabezpieczałoby nawet serię rozpoczętą przed chwilą aż do końca w razie dłuższej przerwy w dostawie prądu ; )

Rozumiem że w takim układzie przy np. 25% obciążenia dany UPS potrzyma dwa razy dłużej niż przy 50%, czy jakoś inaczej się to przelicza? Tzn. gdybym zakupił jakiś o mocy 800W, posiadający czas utrzymania przy 50% rzędu 15 min to przy 200W potrzyma gdzieś z 30 min, dobrze kombinuję? :P

EDIT: Polecacie jeszcze jakieś inne firmy oprócz APC? Z tego co się zdążyłem rozeznać APC są najlepsze ale też strasznie drogie... A może jakiś konkretny model?

sojowyjarz

A jaki masz internet? :)

Besus Autor wątku
Besus

neostrada, przewodowy, why?

jak braknie Ci prądu to neostrada też padnie :P