Witam wszystkich,
odkąd używam od kilku dni nowego laptopa mam problem z połączeniem internetowym. Posiadam internet od UPC 50mb i normalnie jak robiłem test na speedtest to wychodził download pomiędzy 25-30mb, a na kablu ok 35mb.
Na nowym kompie download nie przekracza 1mb, a powyłączałem wszystkie zapory. Na początku myślałem, że to ten McAfee tak zamula bo jak go wywaliłem to statystyki na speedtest były normalne, a po kilku dniach wszystko wróciło do "normy" (<1mb). Gdzie może leżeć przyczyna?
Spoiler
Posiadam internet od UPC 50mb i normalnie jak robiłem test na speedtest to wychodził download pomiędzy 25-30mb, a na kablu ok 35mb
Rozumiem że w tym kontekście słowo "normalnie" znaczy "wifi"?
Ściągnij któryś z tych plików http://ftp.atman.pl./
i w trakcie pobierania sprawdź jaką masz prędkość'
Napisz jaki masz router.
Tak, zgadza się... "normalnie" w sensie na wifi
Dzisiaj rano ni z tego, ni z owego, zrobiłem test na speedtest'cie i wyszło ponad 30mb download, i tak zapewne będzie przez pół dnia a później zapewne znowu przez kilka godzin będzie lipa poniżej 1mb. Na początku myślałem, że może jakiś sąsiad się podpiął i kradnie internet, ale przecież i tak zbyt wolno chodzi, poza tym u współlokatora internet chodzi bez zarzutów.
Router Technicolor taki typowy od UPC nie wiem jaki to jest model
moze byc tak, ze w szczycie - czyli kiedy wszyscy uzywaja, przepustowosc brzegowego routera nie jest taka zeby kazdemu zapewnic jego nominalna predkosc ( przy czym zwracam uwage ze UPC daje Ci internet np "do 20MB/s" i nikt tego nie gwarantuje
inna kwestia ktora rowniez moze miec objawy w "szczycie" to rozlaczanie albo wolna praca WiFi - adekwatnie jezeli w danym ( mowa tu o blokach ) budynku jest wielu klienow w WiFi, urzadzenia bardzo czesto bardzo podobne i nie ma znaczenia ze nadaja na innych kanalach, po prostu w "kupie" dzialaja znacznie wolniej
jak masz mozliwosc polecam kabel.
Panowie a mial ktos z was stycznosc z tansmiterami sieciowymi np. http://allegro.pl/transmiter-sieciowy-tp-link-tl-pa2010kit-powerline-i3892755416.html ?