Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Zakup laptopa

61 Posty
24 Użytkownicy
0 Reakcje
4,965 Wyświetlenia
Scoti1986

Witajcie.
Planuję zakup laptopa za ok 3k zł. Głównie będzie wykorzystywany do pokera ale jakieś ciekawe gierki też czasami bym sobie odpalił.

Minimalne wymagania:
- dysk twardy: 500GB
- RAM: 4GB
- Dobry procek ;)
- Najlepiej mało awaryjny.

Obecnie używam Aristo Prestige 1600. Mam go już od ponad 4 lat i (wypluć) nie był w serwisie ani razu. Jedyne co mi przeszkadza to jego wydajność. Na cashach mogę grać na 12 stolikach jednocześnie i jest ok ale jak gram MTT to przy odpaleniu dziesiątego wszystko mi się zacina :/

Znalazłem coś takiego:
Dell Inspiron 15R INS15RI3ALU

Macie jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam

60 odpowiedzi

Ja kupilem pare tygodni temu Lenovo Y560 i5.

Jestem bardzo zadowolony :)

Gierki elegancko smigaja na najwyzszych detalach (nowy cod i nfs, fifa i gta4 tez daje rade)

zaplacilem 3.2k.

pozdro

letsgamble92

Napisane przez Scoti1986
Witajcie.
Planuję zakup laptopa za ok 3k zł. Głównie będzie wykorzystywany do pokera ale jakieś ciekawe gierki też czasami bym sobie odpalił.

Minimalne wymagania:
- dysk twardy: 500GB
- RAM: 4GB
- Dobry procek ;)
- Najlepiej mało awaryjny.

Obecnie używam Aristo Prestige 1600. Mam go już od ponad 4 lat i (wypluć) nie był w serwisie ani razu. Jedyne co mi przeszkadza to jego wydajność. Na cashach mogę grać na 12 stolikach jednocześnie i jest ok ale jak gram MTT to przy odpaleniu dziesiątego wszystko mi się zacina :/

Znalazłem coś takiego:
Dell Inspiron 15R INS15RI3ALU

Macie jakieś inne propozycje?

Pozdrawiam

IMO żal 3k na laptopa ze zintegrowaną kartą graf

Mi osobiście, bardzo podoba się ten model http://allegro.pl/hp-probook-4720s-i3-350m-3gb-17-3-320-ati-office-i1353013135.html

ablazer

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1320540

Takie coś zakupiłem parę tygodni temu.

Scoti1986 Autor wątku
Scoti1986

A co powiecie na to:
Lenovo

http://www.x-kom.pl/p/59463-notebook-laptop-16-msi-ge600-086xpl-i5-460m-4096-500-dvd-rw.html

ranking kart graficznych w laptopach

wszystkie bebechy będą podobne. różnić się będą tylko kartami. z tych lapsów które oglądałem w tym przedziale cenowym chyba właśnie te msi wypadło najkorzystniej.

Napisane przez letsgamble92
Mi osobiście, bardzo podoba się ten model http://allegro.pl/hp-probook-4720s-i3-350m-3gb-17-3-320-ati-office-i1353013135.html

146*) ATI Mobility Radeon HD 4350
w dodatku proc i3, ale za to rozdziałka większa, bo 1600x900

Napisane przez ablazer
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/1320540

119) ATI Mobility Radeon HD 5145

Napisane przez Scoti1986
A co powiecie na to:
Lenovo

128) NVIDIA GeForce 310M

http://www.x-kom.pl/p/59463-notebook-laptop-16-msi-ge600-086xpl-i5-460m-4096-500-dvd-rw.html

50) ATI Mobility Radeon HD 5730

Hoobert

Napisane przez Scoti1986
A co powiecie na to:
Lenovo

daj znać jak coś wybierzesz, a szczególnie jeżeli tego lenovo, bo też się nim zainteresowałem.

flashion

beat this!

tylko spiesz się, bo niebawem go nie będzie.

v31dt

w najnowszym numerze czasopisma pc format 1/2011 masz test kilkunastu nowych laptopow pod wzgledem przeznaczenia (praca, gry, domowe zastosowanie itp), warto sie zapoznac przed kupnem laptopa.

Sam wybierałem laptopa z miesiąc. Najważniejsze nie są tak na prawdę cpu/gpu tylko wiele składowych tworzących całość.
Takie rzeczy jak:
- wygoda pisania na klawiaturze (ma blok numeryczny/nie ma? Klawisze są duże czy takie że naciska się 2 na raz jednym palcem?)
- touchpad
- awaryjność/jakość serwisu/jaka gwarancja
- ile trzyma na baterii
- jakość wykonania (tandetny plastik czy aluminium?)
- temperatury (niektóre nie osiągną więcej niż ~30 stopni inne mogą się nagrzać do 55)
- Matryca glare/mat (mat jest dobry jak często jesteś w terenie, glare lepsza do oglądania filmów etc bo są żywsze kolory ale tak czy inaczej w takiej cenie nie znajdziesz laptopa z dobrą matrycą ORAZ grafiką. Co najwyżej jakieś zintegrowane badziewie)

I tak można wymieniać w wieczność. Za rok i tak twoja karta graficzna nie będzie dorównywać tym nowym i wtedy ważniejsze będą te rzeczy wymienione wyżej.

Scoti1986 Autor wątku
Scoti1986

Napisane przez flashion
beat this!

Większość rzeczy jest podobnych co w tym lenovo jedynie karta graficzna wydaje się być dużo lepsza. Ja nie mam zamiaru za dużo grać w gry, więc wybieram lenovo głównie z powodu niższej ceny ale też ta firma jest chyba bardziej uznana w produkcji lapków niż Samsung.
Jak dojdzie to zdam relację :)

DieHardPL

Kupowałem lapka we wrześniu i po zagłębieniu się w temat wybrałem Samsunga. Na forach komputerowych polecali Delle i właśnie Samsungi. Dell trochę wyższy prestiż, a Samsung lepszy stosunek ceny do jakości. Kupiłem 17, model R780 i jestem mega zadowolony, a cena też była ok. Jedyne do czego bym się przyczepił to kiepskie głośniki, ale za to jest bardzo lekki plus ma dobre rozmieszczenie portów.

Hoobert

Napisane przez CronTheFish
Sam wybierałem laptopa z miesiąc. Najważniejsze nie są tak na prawdę cpu/gpu tylko wiele składowych tworzących całość.
Takie rzeczy jak:
- wygoda pisania na klawiaturze (ma blok numeryczny/nie ma? Klawisze są duże czy takie że naciska się 2 na raz jednym palcem?)
- touchpad
- awaryjność/jakość serwisu/jaka gwarancja
- ile trzyma na baterii
- jakość wykonania (tandetny plastik czy aluminium?)
- temperatury (niektóre nie osiągną więcej niż ~30 stopni inne mogą się nagrzać do 55)
- Matryca glare/mat (mat jest dobry jak często jesteś w terenie, glare lepsza do oglądania filmów etc bo są żywsze kolory ale tak czy inaczej w takiej cenie nie znajdziesz laptopa z dobrą matrycą ORAZ grafiką. Co najwyżej jakieś zintegrowane badziewie)

I tak można wymieniać w wieczność. Za rok i tak twoja karta graficzna nie będzie dorównywać tym nowym i wtedy ważniejsze będą te rzeczy wymienione wyżej.

Lenovo o którym pisał Scoti ponoć ma mega wygodną klawiaturę + część numeryczną, jest to uznana jednak, solidna firma, ma metalicznie wykończone wnętrze (nie widziałem na żywo, ale słyszałem parę opinii). Do tego, tak jak piszesz trudno teraz o matowe matryce, podobno ... bo jednak się, aż tak bardzo nie orientuję.

Hoobert

Napisane przez Scoti1986

Napisane przez flashion
beat this!

Większość rzeczy jest podobnych co w tym lenovo jedynie karta graficzna wydaje się być dużo lepsza. Ja nie mam zamiaru za dużo grać w gry, więc wybieram lenovo głównie z powodu niższej ceny ale też ta firma jest chyba bardziej uznana w produkcji lapków niż Samsung.

czyli już zakupiłeś lenovo, można wiedzieć gdzie i za ile ?

Scoti1986 Autor wątku
Scoti1986

Napisane przez Hoobert

Napisane przez Scoti1986

Napisane przez flashion
beat this!

czyli już zakupiłeś lenovo, można wiedzieć gdzie i za ile ?

Kupiłem dokładnie z tego linku, który podałem. Nie znalazłem na necie tańszego z tymi samymi parametrami. W poniedziałek lub wtorek powinien u mnie być :)

Hoobert

oki, to czekam na recenzję, prawdopodobnie jeszcze przed świętami i ja go zakupię.

mko101

MSI FX600

Cudo!

Mam zamiar wlasnie go sobie na swietna sprawic :)

Scoti1986 Autor wątku
Scoti1986

Napisane przez mko101
MSI FX600

Cudo!

W czym jest lepszy od tego lenovo poza grafiką?

Napisane przez Scoti1986

Napisane przez mko101
MSI FX600

Cudo!

W czym jest lepszy od tego lenovo poza grafiką?

wyglądem i ceną :D a tak poważnie, lenovo ma proc ciut lepszy. natomiast msi ge600 ma taki sam proc jak lenovo (i5-460) za to jest tańszy oraz ma karte ati, która kładzie na łopatki oba te laptopy.

może zastosuj tu zasadę, jaką się stosuję z rowerami. jeśli nie możesz zdecydować się na rower ze względu na osprzęt, który jest bardzo do ciebie zbliżony, wybierz ten, który się tobie bardziej wizualnie podoba.

jeśli chodzi o grafe, to myślę, że nie ma się co zastanawiać

Scoti1986 Autor wątku
Scoti1986

Znajdź mi tańszego z podobnymi parametrami poza grafiką od tego lenovo, bo ja nie bardzo umiem takiego znaleźć.