Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Zacięcia przy multitablingu

7 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
717 Wyświetlenia
Celebes87

Siema.

Sprawa wygląda tak: pogram chwilę (2-3h) i zaczynają mi zacinać stoliki. Gram ok. 20 jednocześnie i te zacięcia mnie bardzo denerwują. Bazę w HM mam ok. 10gb, może powinieneś to jakoś zmniejszać? Miał ktoś podobne problemy albo pomysł co to może być i jak sie za to zabrać aby przestało tak ciąć?

komp (skladany 3 lata temu bez 2 miesiecy) jezeli ma to znaczenie

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
maklakiewicz

Na którym dysku masz system?
Kiedy był instalowany system?
System optymalizowany pod ssd?
Baza optymalizowana?

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

ctrl+alt+del > uruchom menedżer zadań > wydajność > monitor zasobów > przeglądnij i przeanalizuj zakładki (Procesor CPU, Pamięć, Dysk) najlepiej podczas sesji i sprawdź które procesy zjadają najwięcej i czy przypadkiem nie osiagasz juz na czyms limitu. Sprawdz też w zakładce 'Procesor CPU' w Usługach czy na jednych z pierwszych pozycjach nie znajdują się nazwy "trustedinstaller" albo "wuauserv".

Odpowiedz
Cytat
Celebes87 Autor wątku
Celebes87

Po kolei:
system oczywiscie na ssd (540/340), mam na nim system i kilka programow. reszte rzeczy na hdd
instalowalem go ok. 1,5 roku temu. Za pierwszym razem też zacinał, zrobiłem dlatego format i jak tylko baza sie powiększyła to znowu zaczęło zacinać.
nie optymalizowałem pod ssd, nic o tym nie słyszałem
bazy też nie optymalizowałem :)

Ogólnie jak wyłączę HM2 to nic nie zarywa, uruchamiam kilka/kilkanascie minut jest znowu dobrze i to samo.

shippendales: sprawdzę przy najbliższej sesji. a jak znajdę takie nazwy to znaczy, że jakieś wirusy? mam kacperskyego i spr tez adwcleaner.

Zastanawiałem się czy nie przeinstalować systemu, no ale po pierwsze wszystko inne działa poprawnie, a po drugie problem po jakimś czasie wraca. Także tu tak wygląda jakby coś ten HM mocno obciążał. Jak się robi tę optymalizację bazy danych? Pospr dzisiaj obciążenia przy sesji jak zacznie już zarywać i zrobię screeny może.

W ogóle to dzięki za odpowiedzi, mam nadzieję, że uda nam się coś na to poradzić :f_drink:

edit: mimo wszystko sprzęt ma już 3 lata. niedawno dałem do serwisu do czyszczenia i pastowania itd. dodatkowo mi nie działały myszki i klawiatury bezprzewowodowe. myślałem, że to problem z usb, ale okazało się, że płyta głowna ma takie krótke spięcia??? czy na bardzo krótko co z przewodzeniem ma nie tak, nie pamiętam już. Może to ma związek jakiś? chociaż jak mówię - nic innego nie zarywa, jak wyłączę HM to też działa normalnie i ogólnie jak jest mniejsza baza danych to też początkowo raczej działa ok. Gram też długie sesje po 3-4h czasem zdarza się dłużej, a problem zaczyna się właśnie po 2-3h zwykle dopiero :|

edit2: robię właśnie optymalizację systemu win7 pod ssd, optymalizacja bazy danych jeszcze nie wiem jak się zabrać

Odpowiedz
Cytat
Shippendales

nie nie martw sie to nie wirusy - to usługi związane z Windows update, które czasem nie działają poprawnie i trzeba ściągać łatki, ponieważ pożerają dużą część zasobów komputera, mimo że nic większego nie robią - u mnie na przykład Windows update po jakichs 2-3 godzinach od załączenia kompa potrafił jeść 7gb ramu. Napisałem o tym bo też mam windowsa 7, a ostatnio sporo z nim problemów. Tak jak mówię, spędź troche czasu w monitorze zasobów, ciekawe narzędzie i mozna sie wiele rzeczy dowiedzieć.

Odpowiedz
Cytat
Celebes87 Autor wątku
Celebes87

Zrobiłem optymalizację systemu pod SSD, wyrzuciłem wszystko co niepotrzebne, zaraz zmniejszę bazę danych do rąk jedynie z tego roku i zobaczymy później jak to wpłynie i porobię screeny z tego monitora zasobów :f_drink: :f_drink:

edit: z 10gb bazy danych zostało 871MB :D także zobaczymy jakie efekty dalej. :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Przy takim zmniejszeniu bazy powinno być lepiej. W dziale o HM2 jesz sporo duży wątek = poradnik.

Odpowiedz
Cytat