Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Xbox 360 czy Sony PS3

69 Posty
30 Użytkownicy
0 Reakcje
5,152 Wyświetlenia
mariuszl2

PS3 - duuzo bardziej zaawansowana technologicznie, nie chodzi o sam blu-ray ale o procesor Cell ktory w niej smiga.

Dwoch moich kumpli kupilo wlasnie w odstepie miesiaca konsole - jeden xboksa a grugi ps3 i powiem szczerze sklanialbym sie ku ps3, dostajesz wiecej za ciut wiecej pieniedzy.
No i darmowe granie przez neta jest, a Microsoft karze sobie za to placic chyba cos kolo 140 zl rocznie (zdziercy perfidni). Gry wychodza praktycznie na obie konsole takie same, rzadkoscia sa juz exclusivy na jedna platforme.

galer

Nie wiem czy to jeszcze działa, ale kiedyś były stronki gdzie mozna było otrzymywać jakieś złote, srebrne karty, czy kody, któe przedłużały dostęp do XboxLive. Można to było robić bez końca :P

Thorek

PS3 - duuzo bardziej zaawansowana technologicznie, nie chodzi o sam blu-ray ale o procesor Cell ktory w niej smiga.

Co z tego, skoro żadna z gier tego nie wykorzystuje? :)

Nie wiem czy to jeszcze działa, ale kiedyś były stronki gdzie mozna było otrzymywać jakieś złote, srebrne karty, czy kody, któe przedłużały dostęp do XboxLive. Można to było robić bez końca

To na początku działało ze 3 lata temu. Teraz już to nie przejdzie, ale nadal mając konsole na gwarancji można zadzwonić do supportu Microsoftu i powiedzieć, że popsuł nam się pad. Dostajemy wtedy nowiutki pad, nie musząc oddawać starego. Taki bajer, a wciąż działa :).

Ja moge Ci z czystym sumieniem polecic PS3. I nie tylko dlatego, ze jest to pierwsza rzecz, jaka kupilem sobie z gry w pokera :) (nawiasem mowiac wiekszosc kasy zarobilem grajac HU SNG 10$, do czego natchnal mnie Twoj blog).

Generalnie najwieksze zalety to darmowa i w pelni dzialajaca usluga online, doskonaly pad (szczerze mowiac totalnie nie rozumiem ludzi mowiacych, ze pad do xboxa jest wygodniejszy, bo ja mam wrecz odwrotne zdanie. no ale to kwestia gustu, a o gustach sie nie dyskutuje), wbudowany blue ray- za niewiele wiecej kasy masz naprawde pozadny odtwarzacz BR. Dodam jeszcze, ze (juz troche branzowo mowiac, bo zajmuje sie mikroelektronika) uwazam, ze PS3 ma wiekszy potencjal do wykorzystania niz xbox- za sprawa procesorow DSP, na ktorych smiga i ktore do obliczen wykonywanych wlasnie podczas gry sa wrecz doskonale.
Trzeba powiedziec, ze PS3 moze i kosztuje troche wiecej (jak sie dobrze poszuka to bedzie to bardzo mala roznica), ale pamietac musisz, ze spora czesc zabawy to jest wlasnie granie online. I nawet jak juz zalozysz sobie lewe konto zarejestrowane w innym kraju to bedziesz musial bulic abonament, ktory maly nie jest. Co wiecej (moge sie mylic, wiec ewentualnie prosze o poprawienie)- jesli chcesz na xboxie grac online to nie moze to byc konsola przerobiona, wiec odpada Ci w tym momencie mozliwosc sciagania piratow.
Co do gier na PS3 to w polsce maja one wysoka cene i bez onkretnej promocji sa po prostu drogie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, zeby kupowac z anglii, gdzie gry szybko tanieja i generalnie ich cena jest nizsza.

Gdy kupowalem swoja konsole drugi kumpel wahal sie wahal i kupil xboxa- teraz zaluje :)

Pozdrawiam i zycze dobrego wyboru :) (w sumie to co bys nie wybral pewnie bedziesz zadowolony)

rafaeelloooo Autor wątku
rafaeelloooo

To jeszcze jedno pytanie:

jak wygląda możliwość podłączenia konsoli X lub Ps pod monitor?

kevONEin

mozna kupic do Xa kabel vga MS (drogo - ~100zl?) albo niefirmowy za jakies 30zl. ja na niefirmowym kiedys troche gralem i zadnych problemow nie bylo, obraz byl przyzwoity.

prosty

jak masz monitor z HDMI to nie ma problemu _biggrin:

szymok

To moje 3 grosze.

Xboxa mam podłączonego do monitora, trochę kabli się naszukałem, ale dało radę (głównym problemem było tak naprawdę podłączenie głośników przy graniu na monitorze - milion przejściówek: )

Co do "gry są praktycznie te same", które pojawiło się wcześniej, to jest to zbytnie uproszczenie. Flagshipy, a w te najbardziej lubimy grać, wychodzą tylko na "swoją" konsolę.

Xbox: seria gears of war, halo, splinter cell (z ostatnim conviction), forza motorsport, i dzisiejszy Alan Wake, do tego pół-exclusive'y (na które reszta platform musiała długo czekać) czyli oba dodatki do GTA4, w tym lepszy od samego gta4 ballad of gay tony :)
PS3: metal gear solid, god of war, gran turismo, heavy rain, killzone, uncharted, czy mało znany, a podobno ultra-genialny demon's souls (i ultra trudny); dopisałbym jeszcze final fantasy, ale exclusive utracony, wyszła na obie konsole.

Należy się też liczyć z tym że microsoft lubi "kupować" gry, takich akcji jak z GTA było chyba więcej.

Do tego sony notuje straty na rynku, microsoft zyski. Może się to przełożyć na ilość tytułów w niedalekiej przyszłości.

Jak wcześniej napisano, PS3 ma darmowy net, a xbox nie. Natomiast xbox live wydaje się być stabilniejszy (nie widuję newsów o padająch serwerach, w przeciwieństwie do PS3 po update'ach softu: )
Do tego wydaje mi się, że chyba łatwiej znaleźć graczy do multi na xbox live, z racji zwyczajnie większej ilości posiadaczy tej konsoli, szczgólnie w europie i stanach, czyli naszej grupie kulturowej. W halo głównie słyszę Amerykańców, Niemców i Francuzów. No i sporo Polaków, ale trzeba z nimi lubić grać ;) Jak na PS3 jest to nie wiem do końca, bo grałem tylko single-playerowe giery akurat :)

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się też że gry są ciut tańsze na Xba, szczególnie używane (bo jest ich więcej?)

Dalej: na xboxa najprawdopodobniej wychodzi więcej tytułów (choć nie chce mi się tego sprawdzić, więc można to potraktować jako anecdotal evidence: )

No i dochodzi Natal, w tym roku, który ma zrewolucjonizować przemysł. Odpowiedzią PS3 jest, także impressive, ale jednak nie aż tak, ichnia "różdżka" :)

Podsumuję zdaniem mojego brata, maniaka gier i posiadacza obu konsol, który nie jest "fanboyem" żadnej z firm:

"nieee, ps3 ostatnio odpalam tylko do filmów"

Thorek

Zarówno iksa, jak i PS3 można podłączyć bez problemu do monitora, ale moim zdaniem to jest przestępstwo. Po to są konsole, żeby rozwalić się w fotelu czy na łóżku i grać sobie w wygodnej pozycji na 40 calach :).

Napisane przez Thorek
(...) ale moim zdaniem to jest przestępstwo. Po to są konsole, żeby rozwalić się w fotelu czy na łóżku i grać sobie w wygodnej pozycji na 40 calach :).

plus milion! :f_thumbsup:

szymok

Napisane przez xmarylin

Napisane przez Thorek
(...) ale moim zdaniem to jest przestępstwo. Po to są konsole, żeby rozwalić się w fotelu czy na łóżku i grać sobie w wygodnej pozycji na 40 calach :).

plus milion! :f_thumbsup:

Monitor mam przy łóżku, a na 40 cali mnie nie stać :)

ozi
ozi

Imo ps3.
Fanboyem nie jestem, ale moc xboxa została wyczerpana i żadnych porywających efektów więcej nie zobaczymy.
Ps3 jest ciągle odkrywane i z każdym exclusivem jestesmy tego świadkami - wystarczy spojrzeć na Uncharted 2, a następnie God of war 3 - ciekawe co będzie następne?
A fakt posiadania bluraya to już znacząca przewaga - o ile jakiś czas temu nie miało to znaczenia, tak teraz xbox przegrywa na tej płaszczyźnie - wystarczy spojrzeć na Final Fantasy 13 - wersja na xboxa została wykastrowana z jakości i zajmowała 3 DVD, wersja na ps3 zajmowała 1 blueraya i była w fullhd.
Jeżeli chodzi o wygodę użytkowania pada, to pad od sony nie ma sobie równych - wystarczy spytać kogokolwiek grającego powiedzmy w Fifę na turniejach, gdzie raz są na ps3, a raz na xboxie :).

Podsumowując: jakiś czas temu lepszym wyborem był xbox (patrząc na tu i teraz - znaczy tam i wtedy :P), lecz teraz zdecydowanie ps3 :).

Morsik034

Xboxa miałem chwile, ale jakoś bez szału! PS3 to PS :) mistrz konsoli - według mnie .

Jeżeli chodzi o technologie, rozwój itd. to PS3 - bardzo ogarnieta konsolka + 4x, 5x calowy TV dla dowalenia efektu + jakieś kino domowe... _cool:

Ale nie każdego stać - sam nie mam takiego wypasu... na monitorze też da sie grać, czy na jakimś mniejszym tv!

i fotel wygodny to podstawa... :) albo łóżko :facepalm:

szymok

Napisane przez ozi
Imo ps3.
Fanboyem nie jestem, ale moc xboxa została wyczerpana i żadnych porywających efektów więcej nie zobaczymy.
Ps3 jest ciągle odkrywane i z każdym exclusivem jestesmy tego świadkami - wystarczy spojrzeć na Uncharted 2, a następnie God of war 3 - ciekawe co będzie następne?
A fakt posiadania bluraya to już znacząca przewaga - o ile jakiś czas temu nie miało to znaczenia, tak teraz xbox przegrywa na tej płaszczyźnie - wystarczy spojrzeć na Final Fantasy 13 - wersja na xboxa została wykastrowana z jakości i zajmowała 3 DVD, wersja na ps3 zajmowała 1 blueraya i była w fullhd.
Jeżeli chodzi o wygodę użytkowania pada, to pad od sony nie ma sobie równych - wystarczy spytać kogokolwiek grającego powiedzmy w Fifę na turniejach, gdzie raz są na ps3, a raz na xboxie :).

Podsumowując: jakiś czas temu lepszym wyborem był xbox (patrząc na tu i teraz - znaczy tam i wtedy :P), lecz teraz zdecydowanie ps3 :).

Fanboyem nie jesteś, ale - no offense - you speak like one :)

PS3 ma niezaprzeczalnie większą moc. Ale na jakiej podstawie można powiedzieć że moc xboxa została wyczerpana? Abstrahując od faktu że nie tylko grafą gra żyje :)

Spójrzmy np na Mass effect 2 (nota bene niedostępny na ps3). Gra niebrzydka, conajmniej (zostawiając już na boku inne jej walory). Porównania w necie mówią, że dopiero na bardzo mocnym PC widać różnice, co jednak świadczy o potencjale tego starucha :)
Final XIII rzeczywiście okrojony na xboxa, mega plus dla PS3, ale to pierwsza taka gra. A takie gry to tylko w Japonii się robi, i to latami, więc zbyt wiele takich przykładów nie będzie. Tak czy siak duży plus dla PS3 za blueraya jeszcze raz.
Dobrym przykładem na samą moc jest wspomniany Uncharted 2, najładniejsza grą ever, ale to znów exclusive, tak jak Killzone 2 np. No i mój mega faworyt wszechczasów, zaraz po Mass Effect, czyli MGS 4 jeszcze jest na PS3 :)
Niewykluczone że jak wyjdzie gears of war 3 to on pozamiata, i to nie tylko graficznie, ale też zwyczajnie grywalnością. Nie ma co porównywać exclusive'ów.

Można więc porównać ostatnie multiplatformowe hity.
Żeby nie było, że biorę dane znikąd, to poprę linkiem do artykułu z gamespotu: http://www.gamespot.com/features/6242816/index.html

A dla tych ktróym nie chce się czytać, to w skrócie:
-Batman Arkham asylum lepej wyglądał na xboxie,
-Assassin's Creed 2 lepiej na xboxie
-CoD: MW2 praktycznie tak samo na obu konsolach, z lekką przewagą xboxa.
-Dragon Age wyglądał wyraźnie ładniej na PS3, ale przycinał.
Ogólnie: różnice są bardzo niewielkie, i na pewno z następnymi grami będzie "raz tak a raz tak". To zależy nie tyle od mocy konsoli, co od skilla i chęci piszących gry (i głębokości portfela zamawiających te gry)

Nie mówię że tak będzie cały czas, ale historie o grafice PS3 rozwalającej xboxową można włożyć (na razie!) między bajki. Zobaczymy jak będzie dalej. Np z red dead redemption w przyszłym tygodniu, następnym potencjalnym ultra-mega-hitem.

Co do padów: grałem dużo na psone, ps2, trochę na ps3; grałem dużo na xboxie i xboxie 360. Ja wybieram tego ostatniego. Nie przeczę, może w Fifę gra się lepiej (biorąc pod uwagę to że Fifa wychodziła jeszcze na ps2, i wszyscy poważni turniejowcy są zapewne do takiego rozkładu pada przyzwyczajeni). Ścigałki jednak wypadają lepiej raczej na xboxie, tak samo jak shootery i wszelakie TPP, gałka po prostu leży w lepszym miejscu, a spusty w xboxie lepiej nadają się do strzelania :)

@ morsik:

Mistrz konsol to chyba Nintendo ze swoim Wii (i DSem), gra na tym więcej ludzi niż na wszystkim innym razem wziętym :)

Ale generalnie PS3 sprzedaje się najgorzej, nie jestem pewien czy to świadczy o mistrzostwie :)

PS. ciekawe czy autor tematu jeszcze to wszystko czyta :)

Co do podlaczania do monitora to PS3 wymaga wsparcia dla HDCP. Z nowymi monitorami wyposazonymi w HDMI problemu nie ma, ale jesli wyswietlacz jest starszy to musisz zwrocic na to uwage.

Co do mocy obu konsol smiem twierdzic, ze PS3 ma wiekszy potencjal ze wzgledu na to, ze (jak juz napisalem) smiga na platformie cell, czyli kilku wspolpracujacych ze soba procesorach DSP(sygnalowych). Jak to zostanie wykorzystane przez tworcow gier to juz sprawa osobna, ale wg mnie mozliwosci ma wieksze (zreszta mozna zobaczyc to juz na przykladzie uncharted 2). Warto tez powiedziec ze czesc gier na PS3 swieci w rozdzialce FullHD (wydaje mi sie ze xbox tego nie oferuje, ale mozliwe ze sie myle). Oczywiscie zeby zobaczyc roznice miedzy 720p, a 1080p potrzeba naprawde duzego ekranu, no ale jednak to jest fakt.

Pozdro.

PS3. XBox 360 nazywa tak, jak się nazywa, bo każdy kto go zobaczy odwraca się o 360 stopni i wychodzi

ta o 360....

krzyziu1

Napisane przez 0przem
PS3. XBox 360 nazywa tak, jak się nazywa, bo każdy kto go zobaczy odwraca się o 360 stopni i wychodzi

:facepalm:

ozi
ozi

Napisane przez 0przem

Napisane przez 0przem

: DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD