To moje 3 grosze.
Xboxa mam podłączonego do monitora, trochę kabli się naszukałem, ale dało radę (głównym problemem było tak naprawdę podłączenie głośników przy graniu na monitorze - milion przejściówek: )
Co do "gry są praktycznie te same", które pojawiło się wcześniej, to jest to zbytnie uproszczenie. Flagshipy, a w te najbardziej lubimy grać, wychodzą tylko na "swoją" konsolę.
Xbox: seria gears of war, halo, splinter cell (z ostatnim conviction), forza motorsport, i dzisiejszy Alan Wake, do tego pół-exclusive'y (na które reszta platform musiała długo czekać) czyli oba dodatki do GTA4, w tym lepszy od samego gta4 ballad of gay tony
PS3: metal gear solid, god of war, gran turismo, heavy rain, killzone, uncharted, czy mało znany, a podobno ultra-genialny demon's souls (i ultra trudny); dopisałbym jeszcze final fantasy, ale exclusive utracony, wyszła na obie konsole.
Należy się też liczyć z tym że microsoft lubi "kupować" gry, takich akcji jak z GTA było chyba więcej.
Do tego sony notuje straty na rynku, microsoft zyski. Może się to przełożyć na ilość tytułów w niedalekiej przyszłości.
Jak wcześniej napisano, PS3 ma darmowy net, a xbox nie. Natomiast xbox live wydaje się być stabilniejszy (nie widuję newsów o padająch serwerach, w przeciwieństwie do PS3 po update'ach softu: )
Do tego wydaje mi się, że chyba łatwiej znaleźć graczy do multi na xbox live, z racji zwyczajnie większej ilości posiadaczy tej konsoli, szczgólnie w europie i stanach, czyli naszej grupie kulturowej. W halo głównie słyszę Amerykańców, Niemców i Francuzów. No i sporo Polaków, ale trzeba z nimi lubić grać
Jak na PS3 jest to nie wiem do końca, bo grałem tylko single-playerowe giery akurat
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się też że gry są ciut tańsze na Xba, szczególnie używane (bo jest ich więcej?)
Dalej: na xboxa najprawdopodobniej wychodzi więcej tytułów (choć nie chce mi się tego sprawdzić, więc można to potraktować jako anecdotal evidence: )
No i dochodzi Natal, w tym roku, który ma zrewolucjonizować przemysł. Odpowiedzią PS3 jest, także impressive, ale jednak nie aż tak, ichnia "różdżka"
Podsumuję zdaniem mojego brata, maniaka gier i posiadacza obu konsol, który nie jest "fanboyem" żadnej z firm:
"nieee, ps3 ostatnio odpalam tylko do filmów"