Hej, planuję wymienić w końcu XP na jakiś inny Windows, ale nie wiem, który wybrać
Są też różne wersje OEM i BOX. Czytałam o różnicach, ale jedni piszą, że OEM można przenosić na inny komputer (trzeba dzwonić do obsługi i powiedzieć, że płyta się spaliła) inni mówią, że owszem można przenieść jeśli płyta się spali, ale tylko na taką samą, a jeszcze inni, że wcale nie da się przenosić
Wiem, że Windows 10 jest w formie aktualizacji więc może lepiej kupić Windows 7, bo tańszy i zrobić aktualizację do 10?
Od 8 wersje OEM można przenosić na inny komputer, trzeba ją tylko na poprzednim komputerze sformatować albo dezaktywować. W przypadku 7 jest inaczej, OEM jest przypisany do płyty głównej a Box można przenosić. Kupując 7 a potem aktualizując ją do 10 dostajesz niby także wersje WIn 10 OEM ale także nie możesz jej przenieść na inny sprzęt, kupując w sklepie Win 10 OEM możesz przenieść ją na inny sprzęt. I to jest ta zasadnicza różnica.
Sposób z aktualizacją ma taki minus, że jest przy tym znacznie więcej pracy, zmieniając coś na komputerze np. płytę główna bo dysk można sklonować musisz instalować najpierw jeden system potem 2 bo możesz nie przejść aktywacji od razy. W teorii po zaktualizowani tej 7 do 10 powinno dać się ją zainstalować ponownie bez instalacji tej 7 wpierw ale jak na razie nie zawsze ta aktywacja przechodzi więc zajmuje to znacznie więcej czasu.
Druga sprawa to ta wersja USB za 499 zł ma taki plus, że są tam 2 wersje Windowsa 10 32 i 64 bitowy. Przy tych trochę tańszych i 7 trzeba wybrać wersje albo 32 albo 64 bitową. 32 bitowe wersje obsługują do 4gb ramu a mając do 2-3 GB znacznie lepiej jest właśnie taką zainstalować a chcąc sobie kiedyś rozszerzyć ram bez problemu możemy zmienić sobie wersje systemu a jako, że korzystałaś z XP to raczej więcej niż 4 nie masz.
7 kończy powoli swój żywot, dodatkowe wsparcie jest niby do 2020 roku ale dostawcy sprzętu czy programów generalnie powoli odchodzą od niego i pewnie z czasem będą się pojawiać problemy z brakiem sterowników czy niekompatybilność aplikacji. Dlatego moim zdaniem nie warto kupować 7 a jak napisałem wyżej zabawy z aktualizacją zajmują znacznie więcej czasu.
Dlatego ja na twoim miejscu wybrałby 10 Home tą wersje USB za 499 (nie kupuj tylko w sklepie Microsoft bo tam są śmiesznie zawyżone ceny) dzięki temu będziesz mogła przenieść sobie system na inny sprzęt, dokonać zmian w sprzęcie bez zbędnych trudności i problemów z aktywacją.
Wow, to chyba konsultant Microsoftu
Napisane przez Azzinoth
7 kończy powoli swój żywot, dodatkowe wsparcie jest niby do 2020 roku ale dostawcy sprzętu czy programów generalnie powoli odchodzą od niego i pewnie z czasem będą się pojawiać problemy z brakiem sterowników czy niekompatybilność aplikacji.
btw- Onlynutz używa teraz win xp, którego wsparcie skończyło się jakieś 2-3 lata temu i ciekawe czy odczuwa braki sterowników czy niekompatybilność aplikacji
ja również używam xp i uważam,że nie ma po co zmieniać...xp jest lekki i bardzo prosty w obsłudze...
Onlynutz używa teraz win xp, którego wsparcie skończyło się jakieś 2-3 lata temu i ciekawe czy odczuwa braki sterowników czy niekompatybilność aplikacji
Nie odczuwam
właściwie to nie musiałabym zmieniać tylko, że chcę więcej ramu i martwię się o bezpieczeństwo komputera
Napisane przez Azzinoth
W przypadku 7 jest inaczej, OEM jest przypisany do płyty głównej a Box można przenosić.
Nie jest to prawdą. Posiadam 7 OEM i używałem na starym PC i później bez problemu przeniosłem licencję na lapka. Nawet nie trzeba było ściemniać w obsłudzie klienta o spalonej płycie. Powiedzieli mi po prostu "Proszę odinstalować na starym komputerze i zainstalować na nowym" i koniec rozmowy. Nawet o klucz nie pytali.
Napisane przez sojowyjarz
Wow, to chyba konsultant Microsoftu![]()
btw- Onlynutz używa teraz win xp, którego wsparcie skończyło się jakieś 2-3 lata temu i ciekawe czy odczuwa braki sterowników czy niekompatybilność aplikacji
![]()
Nie jakieś 2-3 lata temu a w kwietniu 2014 roku skończyło się dodatkowe wsparcie. A np VIsta czy XP dysk SSD traktują jako zwykły, nie działa tak funkcja TRIM, problemy z korzystaniem Office 365 itd itd. Jest masę innych ograniczeń.
I nie żaden konsultant a mam z tym często do czynienie.
OnlyNutzz jeżeli zależy ci na ramie to najlepiej wziąć tą 10 z 2 wersjami. Mniej zabawy dla ciebie po prostu. Po wymienię komputera dalej możesz zainstalować system na tym nowym.
MaverickPL to trochę źle ci powiedzieli. Bo o ile to, że udałoby ci się wykorzystać ten sam klucz na innym urządzeniu i go aktywować to nic nadzwyczajnego to jednak według ich systemu licencjonowania miałeś pirata. Wiadomo dla kogoś korzystającego z domu to żadna różnica ale w firmie to mogły by być spore problemy. Dopiero od 8 zmienili te bezsensowne licencje.
OMG, ten Windows kosztuje prawie tyle, co procesor
Można go zainstalować na dwóch komputerach (win 10 usb)?
Ogólnie komputer rzadko zmieniam, nigdy nie spędzałam przed monitorem tyle czasu, co teraz. Mój obecny ma z 6 lat
Na 1 jednocześnie. Dla klientów indywidualnych sprzedają tylko licencje 1 stanowiskowe. Ta 7 o której wspominałaś to raptem 120 zł taniej ale z ograniczeniami.
Ale na co masz fakturę ? Na coś co mogłeś ściągnąć z internetu za darmo ? I Albo aktywacja ci przejdzie albo nie.
Zresztą aukcja już dawno poleciała przez allegro.