Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Tempratura procesora podczas gry

19 Posty
11 Użytkownicy
19 Reakcje
2,588 Wyświetlenia
themazur89

Witam. Dziś po montażu nowego wiatraka (stary zużyty) postanowiłem sobie odpalić HWMonitor żeby spojrzeć na temperatury i jestem zaniepokojony mocno. Odpalona przeglądarka i nic więcej - temperatury procka od 45 do 40, najwięcej zawsze core 0. Podczas odpalenia Poker Stars kilku stołów + HM3 temp. po 65 nawet 70 stopni. Temp. GPU tez 60 i na płycie TMPIN2 też najwyżej ponad 50 stopni (reszta płyty po 27-30). Pastę wymieniałem nie dawno nawet użyłem jakieś laptopowej ponoć bardziej wydajna. Jeśli chodzi o kompa to na nowym SSD śmiga aż milo, żadnych zacinek itd., a HM też super pracuje. Mój sprzęt:

Gigabyte GA-B852-D3H
Intel i5 4570
Ballistix sports DDR3 8GB 1600MHz, Hyperx DDR3 8GB 1600 MHz
Zasilacz Corsair VS 450W ATX 120mm
Dysk SSD Crucial MX500
Obudowa Zalman Z3 Plus
Windows 7

Co myślicie ?

Odpowiedz
Cytat
18 odpowiedzi
yarish

"od 45 do 40" to normalna wartość dla temp. procesora. Pokerstarsy od jakiegoś czasu dążą do jak najkwiększego zużycia zasobów by (prawdopodbnie) uprzykrzyć życie regom. Nie martwiłbym się tym jeżeli nie masz problemu z wydajnością w niczym innym.

Odpowiedz
Cytat
mardmo

Zmień ustawienia grafiki w p* na minimum. Może to z deka pomoże.

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

65-70C to całkiem normalne temperatury dla procesora pod średnim obciążeniem. Jeśli nie przekracza 80C to nie przejmowałbym się tym zbytnio. Możesz spróbować poprawić sytuacje z pomocą Intel eXtreme Tuning Utility i undervoltując CPU, ale nie ma co się tym przejmować.

W sumie tak jak yarish pisze - silnik Aurora na pokerstars kompletnie zażyna sprzęty. Nawet na nowych CPU potrafi niemiłosiernie ciąć, spróbuj może wrócić do starego silnika:
1. Znajdź folder ustawień pokerstars i otwórz plik user.ini
2. Pod '[PipeOption]' dopisz nową linijkę 'LegacyPokerTable=1' i zapisz.
3. Uruchom klienta P*, powinieneś mieć stary znacznie mniej wymagający silnik.
4. Jeśli to nie działa to przeinstaluj klienta starsów i powtórz procedurę.

Odpowiedz
Cytat
BleakAmaranth

Napisane przez EmiyaKiritsugu
65-70C to całkiem normalne temperatury dla procesora pod średnim obciążeniem. Jeśli nie przekracza 80C to nie przejmowałbym się tym zbytnio. Możesz spróbować poprawić sytuacje z pomocą Intel eXtreme Tuning Utility i undervoltując CPU, ale nie ma co się tym przejmować.

W sumie tak jak yarish pisze - silnik Aurora na pokerstars kompletnie zażyna sprzęty. .

A przy takim czymś w laptopie pownienem się zacząć martwić? Odpalone starsy+HM3+HM2+StarsHelper. Całkiem niedawno czyściłem wnętrze lapka sprężonym powietrzem.
Kupiłem na razie podkładkę chłodzącą i mam w laptopie jakiś sytem Cooler Boost 3, który wrzuca chłodzenie na wyższe obroty, więc to tymczasowo pomaga. Czy sprzętowo powinienem coś wymienić? (Wiatraki/Taśmę/pastę czy jak to się tam nazywa ?)

Dzięki za pomoc!

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

Laptop to nieco inna para kaloszy bo o ile 80C na stacjonarce to bardzo wysoko to na lapku to dalej akceptowalna temperatura bo zwyczajnie nie ma miejsca na dobre chłodzenie.

Tym niemniej możesz wiele zrobić dla temperatur swojego laptopa, zainstaluj ten Intel XTU o którym wyżej pisałem. Tam w zakładce 'Advanced Tuning' możesz zmienić parametry pracy procesora. To co możesz zrobić to:
1. Wyłączenie turbo boosta - w 'Core' ustaw Ratio multiplier na 26x dla każdego rdzeni. De facto możesz tym praktycznie dowolnie sterować odpowiednio modyfikując wydajność i temperatury do swoich potrzeb. Wyłączenie boosta powinno samo w sobie dać Ci 5-10C
2.Undervolting - W zakładkach core, cache,graphics masz możliwość ustawienia Core voltage offset . Tutaj trzeba się trochę pobawić bo każdy układ jest unikatowy. Jeden bez problemu przyjmie duży undervolting, a drugi będzie się wieszał przy minimalnym. Na początek ustaw -0,060V na Core i Cache i -0,030V i wypróbuj czy komputer się nie zawiesza zarówno przy stress tescie jak i przy bezczynności(tylko pulpit uruchomiony). Jeśli po 10 minutach nie będzie bluescreena /resetu to możesz nieco zwiększyć wartości. Sam u siebie mam -0,1V

Co do sprzętu - chyba najbardziej pomaga zdjęcie dolnej klapy , ale raczej wtedy gdy laptop służy Ci stacjonarnie.

Odpowiedz
Cytat
mampokera

.

Odpowiedz
Cytat
Danielw88

dell latidude (podpięty w stacji dokujacej i monitor ) z Intel Core i5-3340M @ 2.70GHz czyli nic specjalnego ale to co sie z nim dzieje ostatnio to temperatury rdzeni po 80-85stopni gdy mam powiedzmy 4stoły party lub tego typu softu i przeglądarke. youtube na niskich detalach potrafi sie lagować na tym obciążeniu.
w poniedziałek go zawioze na wymiane pasty i dam znać czy pomoglo cos.

Odpowiedz
Cytat
themazur89 Autor wątku
themazur89

W sumie tak jak yarish pisze - silnik Aurora na pokerstars kompletnie zażyna sprzęty. Nawet na nowych CPU potrafi niemiłosiernie ciąć, spróbuj może wrócić do starego silnika:

Nie mogę znaleźć tego pliku user.ini :P

Odpowiedz
Cytat
EmiyaKiritsugu

C:\Users\mateu\AppData\Local\PokerStars.EU <- tu jest, gdzie 'mateu' to twoja nazwa użytkownika

W sumie ta - pasta termoprzewodząca to podstawa, i7-6700 swoje lata ma więc pewnie warto ją wymienić, chociaż jakbyś chciał się sam do tego zabrać to polecam zaopatrzeć się w ściereczki/chusteczki nasączone alkoholem bo pewnie bedziesz musial trochę rdzeń wyszorować.

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

Spadek wydajności przy korzystaniu z baterii i dodatkowo z powodu wzrostu temperatury będzie odczuwalny. W niektórych modelach spadek wydajności (thermal throttling CPU) zaczyna się już przy 75 stopniach. Dla każdego laptopa ze względu na konstrukcję inna temperatura będzie "normalna".
Polecam czyszczenie wiatraków i radiatorów, przesmarowanie świeżą pastą, wymianę termopadów (jeśli występują). W większości modeli można zrobić to samemu: wystarczy 1g pasty (np. Gelid Extreme), odrobinę alkoholu IPA, specjalnie chusteczki nie są konieczne wystarczy zwykła np. z bawełny.

Odpowiedz
Cytat
themazur89 Autor wątku
themazur89

C:\Users\mateu\AppData\Local\PokerStars.EU <- tu jest, gdzie 'mateu' to twoja nazwa użytkownika

W sumie ta - pasta termoprzewodząca to podstawa, i7-6700 swoje lata ma więc pewnie warto ją wymienić, chociaż jakbyś chciał się sam do tego zabrać to polecam zaopatrzeć się w ściereczki/chusteczki nasączone alkoholem bo pewnie bedziesz musial trochę rdzeń wyszorować.

Aaa ok zawsze zapomne ze to jest w AppData :P Pastę wymieniałem w ciagu kadencji procka już jakieś 2-3 razy. Kupie lepsze chlodzenie z prawdziwego zdarzenia jak nie to skalpowanie procka.

Odpowiedz
Cytat
pzareba

ja mam starego procka AMD FX4300 i przy sześciu stołach na Starsach oraz odpalonym trackerze najgorętszy rdzeń ma 37 stopni a mam boxowy cooler na procku. Nawet jak odpale OBS i streamuje gre to temperatury nie przekraczaja 41 stopni , ale fakt cooler juz mocno słychać

Odpowiedz
Cytat
pawel1803

Ja mam nowy laptop i ogólnie jeśli nic nie robię to temperatury mam około 40 stopni.

Odpowiedz
Cytat
themazur89 Autor wątku
themazur89

Na starym silniku Starsy po prostu pływają :D Temperatura procka 50 podczas gry - dzieki !

Odpowiedz
Cytat
Danielw88

Napisane przez maklakiewicz

Polecam czyszczenie wiatraków i radiatorów, przesmarowanie świeżą pastą, wymianę termopadów (jeśli występują). W większości modeli można zrobić to samemu: wystarczy 1g pasty (np. Gelid Extreme), odrobinę alkoholu IPA, specjalnie chusteczki nie są konieczne wystarczy zwykła np. z bawełny.

miałem dać lapka do serwisu ale chcieli go tydzień trzymać i zrobiłem to sam. z Twojego polecenia Gelid Extreme +wyjęcie małej ilości kurzu z pod wiatraka i temperatury poszły w dół o 10stopni :f_love:
odrazu komputer wydaje się mocniejszy w wydajności bo wcześniej go krztusiła praca na wysokich temperaturach :D

Odpowiedz
Cytat
maklakiewicz

To prawidłowo :) Po tygodniu leżakowania w serwisie to i cena usługi rośnie :)
Który dokładnie masz model tego Della?

Odpowiedz
Cytat
Danielw88

12calowy dell latitude e6230 , z i5 3340m i 16gb ramu. Straszny piekarnik był z tego małego skurczybyka ale teraz aż miło monitorować temperatury :D jedynie bede musiał mocniej kaloryfer rozkrecić bo alternatywne źródło grzania wróciło do pierwotnego działania :)

Odpowiedz
Cytat
TheBluffPL

siema, miałem podobny problem podczas pracy w Pio, undervolting na chwilę pomógł, ale i tak przy bardziej skomplikowanych spotach temperatura CPU wystrzeliwała do 98C:

mam ASUSa ROG Strixa GL702ZC z Ryzenem 7 1700, wentyl bezpieczeństwa przy tym procku to 95C w związku z czym lapek regularnie się wyłączał (tylko w czasie pracy w Pio). w końcu oddałem go do dobrze ocenianego serwisu, ziom rozebrał całego kompa i go przeczyścił plus wymienił pastę i rzeczywiście temperatury CPU spadły o 20C, przed chwilą coś liczyłem i procek maksymalnie osiągnął 80C.

wszystko ładnie pięknie tylko teraz temperatury GPU przekraczają 80C i wentylatory chodzą jak kombajn :), nie da się wysiedzieć przy kompie, wcześniej nawet przy Aurorze nigdy nie przekraczały 55C. jak odłączam monitor to temperatura spada do 55C i lapek cichnie.

przed wizytą w serwisie nigdy podłączenie monitora aż tak nie obciążało GPU, co może być przyczyną? czy gość z serwisu mógł mi w jakiś sposób uszkodzić GPU? zaczął coś sugerować przez telefon, że GPU przez wysokie temperatury laptopa przez dłuższy czas kiepsko wypadł na stress testach i generalnie sugerował, że wada mogła być wcześniej, kiedy nigdy nie było takich temperatur GPU i tak głośnej pracy wentylatorów. ("grafika była przypalona do miedzianego radiatora, a termopady były rozpuszczone od wysokiej temperatury") nie wiem czy to istotne, ale w międzyczasie wybuchła mi bateria w laptopie :D którą dziś wyciągnął i aktualnie pracuję na zasilaczu. podsumowując - bądźcie mądrzejsi ode mnie i dbajcie o lapki zanim Wam wyzioną ducha :)

dzięki z góry za pomoc/sugestie!

edit: niepotrzebna panika po wcześniejszych problemach z wentylatorami chwilę po kupnie lapka, wystarczyło zainstalować najnowsze stery na czysto i temperatury GPU minus 30C (!). może się przyda komuś

Odpowiedz
Cytat