Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] telefon dla osoby starszej

13 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
840 Wyświetlenia

Szukam jakiegoś telefonu dla osoby starszej... jak to głupio brzmi. rodzic mój trochę niedowidzi, a te pieprzone wyświetlacze są takie malutkie. Szukam jakiegoś telefonu z większym wyświetlaczem. telefon nie musi mieć wodotrysków, ale też nie chcę kupić tej wielkiej lochy dla osób ślepych

bo ten telefon to jakieś nieporozumienie. wielki, ciężki i ma mały wyświetlacz, a kosztuje jakby nie wiem co on by potrafił.

szukam jakiegoś telefonu, któremu można by powiększyć czcionkę w smsach i żeby była duża czcionka przy połączeniach przychodzących, bo moja mama nie widzi kto dzwoni :f_cry: :facepalm:

12 odpowiedzi
sahalidis

To emporia?

mazaq

Mój ojciec też najlepiej nie widzi. Jak sam mówi dla niego najlepsze są nokie, jest tam przejrzyste menu, można powiększyć czcionkę itp. Aktualnie używa on trzech telefonów i każdy z nich to nokia właśnie. Jedna z nich to jakaś taka rozsuwana, nie znam modelu, ale to nie jest jakaś nowość. Istnieją też programy powiększająco-udźwiękawiające do zainstalowania w telefonie dla osób niewidomych i słabowidzących, może warto nad tym też pomyśleć?

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez sahalidis
To emporia?

myphone

Napisane przez mazaq
Mój ojciec też najlepiej nie widzi. Jak sam mówi dla niego najlepsze są nokie, jest tam przejrzyste menu, można powiększyć czcionkę itp. Aktualnie używa on trzech telefonów i każdy z nich to nokia właśnie. Jedna z nich to jakaś taka rozsuwana, nie znam modelu, ale to nie jest jakaś nowość. Istnieją też programy powiększająco-udźwiękawiające do zainstalowania w telefonie dla osób niewidomych i słabowidzących, może warto nad tym też pomyśleć?

a znasz jakiś taki program z nazwy?

sahalidis
mazaq

Napisane przez tjall77

Napisane przez sahalidis
To emporia?

myphone

Napisane przez mazaq

a znasz jakiś taki program z nazwy?

talks

sahalidis

Oczywiście wodotrysków tam nie ma, ale jest wszystko, co potrzeba osobom, nazwijmy to, "starszym". Nie używałem, więc ciężko mi jest polecać, ale może to być jakaś propozycja. Wiem, że ludzie to kupują, ponieważ używają tego jako telefon domowy i nie muszą nosić ze sobą.

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez sahalidis
Tjall, zerknij na to: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=1629#

http://allegro.pl/telefon-dla-seniora-emporia-life-plus-fv23-wys24h-i1397519700.html

385,00 zł

co to kur*a ma być? za co ta cena? za swoją nokie 3110 dałem 2 lata temu mniej, a telefon był super, bo był przede wszystkim telefonem. a te dla seniorów NICZEGO nie posiadają, oprócz wielkiej klawiatury, piko wyświetlacza w monochrome i dzwonkiem z polifonią. takie coś to fajne było 15 lat temu, ale nie teraz. wtf? żeby w telefonie nie można było czcionek powiększać. ameryka! zaawansowana technologia

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez EndWgw
http://allegro.pl/telefon-komorkowy-dla-seniora-nowosc-kurier-dpd-i1395333242.html

tak, dokładniego takiego telefonu matka nie chce, bo ma mały wyświetlacz. ona by chciała zwykły telefon, ze standardowym wyświetlaczem, tylko żeby można było ustawić czcionkę na bardziej oczojebną.

sahalidis

Moim zdaniem to jest raczej kwestia tego, że ten produkt jest przeznaczony dla niszowego rynku, a firma ma duże koszty - nie może ich zmniejszyć, ponieważ nie istnieje na rynku mainstreamowym, gdzie rządzą Nokia, SE i Samsung. Pewnie jest to raczej manufaktura niż fabryka --> wysoka cena...

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

niby tak, ale mnie, jako klienta, nie interesują problemy i koszty producenta. dla mnie ten produkt nie ma takiej wartości, jaką sugeruje producent i na taki produkt się nie zdecyduje. wybiorę inny

IceWhoo

Chyba najlepsza będzie jakaś starsza Nokia. Tania duży wybór używanych modeli. Tylko niestety wszystko zależy od gustu trzeba by kilka modeli chociaż przez chwilę poużywać.
Mi nasuwa się jeszcze jeden pomysł: telefon z dotykowym wyświetlaczem typu Samsung Avila (dosyć tani) ma ogromną czcionkę. No tylko obsługa dla seniora na początku pewnie była by dziwna no i dużo zbędnych funkcji multimedialnych.