Potrzebuję takiego routera, który podzieli łącze na kilka komputerów gdy są wszystkie włączone ale jak jest tylko jeden włączony to całe pasmo idzie tylko na niego
Googlowałem, ale tam wszystkie posty są z 2004-2006 roku... Jesli chodzi o neta to nie wiem jaka to bedzie predkosc... Jak ktos mieszka w Łodzi i ma internet z Toya to niech podzieli sie wrazeniami.
A czemu tak dziwnie ?
Ja mam zrobione tak ze obydwa maja full wtedy jak obydwa korzystaja z neta to sie dzieli samo z siebie.
Ty nie miales zlota?
Mialem router i jak ktos siedzial na stacjonarnym i jakis film sciagal to nic sie u mnie nie dalo zrobic. Teraz po przeprowadzce mowie dosc i chce taki ktory mi sensownie podzieli lacze. A jaki masz ten router?
Mam Toye 7mbit/s i nie narzekam. Sprawuje się świetnie. Umowę podpisywałem dwa lata temu na 1mbit/s i sami z siebie stopniowo zwiększali prędkość, bez zmiany w cenach. Żadnych przerw w dostępie, wszystko śmiga aż miło.
Mam router NetGear (nie pamiętam modelu, bo aktualnie w Łodzi mnie nie ma), aczkolwiek tak, jak kolega wyżej, nie bawiłem się za bardzo w konfiguracje i net dzieli się sam. Ale nawet jeśli ktoś coś ściąga, to drugi nie może narzekać, bo wszystko ładnie śmiga.
Ważne, żeby router miał obsługę QoS, bo opcja ta właśnie pozwala na dzielenie łącza na jakim Ci zależy.
w QoS chyba chodzi bardziej o priorytety itp. A mi zalezy na standardowym podzieleniu ;p
potrzebujesz takich opcji
- QoS Bandwidth Management
- QoS L7 Packet Classifier (l7-filter)
A to posiada np. Linksys WRT54G-TM, cena 180zł
Aktualnie w Łodzi nie przebywam, ale właściwie wiele, wiele lat korzystałam z internetu w Łodzi w Toya, z czego byłam niesamowicie zadowolona, bo wszystkie inne były o niebo słabsze. Zamówiłam sobie z allegro świetny router i kosztował chyba około 60-70 zł (nie pamiętam, bo to było dość dawno). Potrzebowałam rozdzielić neta na kilka komputerów w domu i router sprawował się po prostu świetnie.
Postaram się ustalić co to za router. Dam znać.
On nie chce "rozgałęziać" Internetem, tylko zarządzać przydzielaniem prędkości łącza do danego, podłączonego do sieci, komputera.
...ps. przynajmniej tak zrozumiałem
Mysle ze opisalem wszystko bardzo dokladnie
To ten Linksys bedzie dobry? I czekam na odp Kleopatry
Mam w domu właśnie tak podzielone łącze.
Linksys WRT54GL + soft tomato, w którym to możesz przydzielać każdemu adresowi ip/mac odpowiednie pasmo łącza (od do). Działa znakomicie - u mnie 4 urządzenia - można ściągać do woli i podczas tego surfować, grać itp.
Polecam: www.trzepak.pl, www.bez-kabli.pl + poszukaj stron o konfiguracji tomato. Jakby co to wal na GG cztery250725
EDIT: znalazłem tą stronę ze wszystkimi instrukcjami krok po kroku i konfiguracją: http://openlinksys.info.
Nie radze kupować routera z samym QoS, bo on owszem trochę pomoże, ale nie na tyle na ile byś chciał.
Bardzo ciekawe, Ordon.
Ograniczenie pasma danego łącza brzmi naprawdę dobrze, szczególnie jeśli masz w dom wiele komputerów.
Ot to to to mi chodziło. Ten soft Tomato, jak powiedział nasz admin, służy właśnie do tego. Dziękuje Tobie ordon'ie ♠_biggrin: