Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Przegrzewający się laptop ...

25 Posty
19 Użytkownicy
0 Reakcje
5,745 Wyświetlenia
piecykowy

Witam !
Około rok temu zakupiłem nowego Acera Aspire 5536G i do tej pory działał bez zarzutu. Od tygodnia robi mi takie akcje, że po ok. 2h pracy samoczynnie się wyłącza (nie przez Windows, tylko bezpośrednio w jednej sekundzie jakbym odłączył komputer standardowy od zasilania). Czytałem już o tym w necie, że to często wina zanieczyszczonego wentylatora i chłodzenia lub też ze sterownikami od procesora ( ?() Może rozkręcić dolną obudowę i go przeczyścić ?
Na allegro widziałem tego typu "chłodnice" pod laptopa, jako podkładka:

http://allegro.pl/aab-cooling-isnc10-chlodzenie-laptopa-b-ciche-12db-i1294348745.html

Co o tym wszystkim sądzicie ? Może ktoś ma/miał podobny problem ?
Bardzo proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

24 odpowiedzi
Felicissimus

Kumpel kupił taką podkłądkę i nic mu to nie zmieniło

Felicissimus

Chociaż ta wygląda na porządną

DieHardPL

Hej, miałem ten sam problem w Aspire 1610 i później w Toshibie. W moim przypadku wystarczyło kupić sprężone powietrze i przedmuchać wiatraczki bez rozkręcania obudowy. Jeśli planujesz korzystać z kompa jeszcze długi czas poleciłbym jednak dokładniejsze czyszczenie. Możesz to zrobić sam, albo skorzystać z usług serwisu. Pzdr!

baranek

Z zakupem chłodnicy wstrzymaj sie póki co, sam miałem, używałem i szczerze powiedziawszy chu... pomaga.
Miałem ten sam problem co Ty. Przy znaczym obciążeniu (np podczas gierki) laptop samoczynnie sie wyłączał. Spowodowane jest to działaniem zabezpieczenia, które chroni Twój komputer przed przegrzaniem i tym samym uszkodzeniem procesora, płyty głównej itp. Prawdopodbnie masz zapchany wentylator, pierwsze co możesz zrobić to mocno dmuchnąć w radiator kilkukrotnie. Jak nie pomoże, jest też możliwość kupienia sprężonego powietrza z taką jakby rureczką, którą wkładasz w otworki radiatora i dmuuuchasz.
Jeśli objawy nie ustąpią rozkręcasz dolną obudowe, dokładnie czyścisz cały brud, dodatkowo możesz nałożyc paste na procesor i tralala, będzie hulał jak nowy.

baranek

Tu masz linka gdzie jest opisane krok po kroku jak samemu przeprowadzić "konserwację układu chłodzenia laptopa"

http://laptopy.info.pl/artykuly/Konserwacja_ukladu_chlodzenia_laptopa/25/1

mariuszl2

Moj lapek lenovo tez ostatnimi czasy zaczal sie mocno grzac. Wystarczy odkrecic pokrywke z tylu obudowy ( w lenovo mozna bez utraty gwary, ale inne lapki pewnie tez to maja) i odkurzaczem przeleciec okolice chlodzenia, przylozyc rure z odkurzacza do wylotu cieplego powietrza. Po takiej konserwacji wszystko wrocilo do normy i lapek wogole sie nie grzeje :)

salyk

Ja mam obecnie ten sam problem. Zastanawiałem się również nad kupnem takiej "chłodziarko-zamrażarki" :D ale widzę, po Waszych postach, że się nie opłaca. Laptop mi się przegrzewa - ale za głównego winowajcę uważam Vistę - zbyt wymagająca jest i za dużo żre...
Ja niestety w hpku nie mogę dostać się do wentylatora, to obecnie zrobiłem inną rzeczy - wentylator mam na dole. Pod każdym rogiem laptopa wsadziłem kilka podkładek do piwa - efekt piorunujący :D Nie grzeje się :f_thumbsup: Przynajmniej doraźnie problem rozwiązany :) Trzeba go będzie zmienić, bo już 2letni..

rabusf

salyk też mam hp i miałem również problem z chłodzeniem. jeżeli masz hp pavilion dvxxxx to mogę Cię pocieszyć że cała seria ma problem z chłodzeniem:)ja znalazłem gościa który zrobił mi "dodatkowy" układ chłodzenia w laptopie. polecam Ci jakieś zmiany w układzie ponieważ na początku przegrzewania miałem podobne rozwiązanie do Twojego, po miesiącu okazało się że zaczyna mi się robić tęcza na matrycy:)

GregWawelski

Mój hp grzeje jak piec kaflowy i generalnie nikomu nigdy nie polecę czegokolwiek tej marki, ale z problemem jakoś sobie musiałem radzić. Oczywiście macie rację, że odkręcanie obudowy jest bez sensu, sprężone powietrze robi swoje i można go używać bardzo często. U mnie jednak pomogło coś jeszcze: zobacz czy na stronie Twojego producenta nie ma opcji aktualizacji BIOSu. Serwis hp kazał mi to zrobić przed oddaniem kompa na gwarancji i wydaje mi się, że to także trochę pomogło.

skalar26

Napisane przez baranek
Tu masz linka gdzie jest opisane krok po kroku jak samemu przeprowadzić "konserwację układu chłodzenia laptopa"

http://laptopy.info.pl/artykuly/Konserwacja_ukladu_chlodzenia_laptopa/25/1

:f_thumbsup: dobry link, rozkrecalem juz dwa razy lapka i czyscilem jak na powyzszym linku skutecznosc 100%

Swego czasu, mój laptop też się sam wyłączał. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest wizyta w serwisie i oddanie kompa do czyszczenia. W Tarnowie z tego co wiem koszt takiego pełnego czyszczenia to 150zł. Po takim zabiegu lapek dalej śmiga jak nowy =) Pzdr

mi sie co prawda nie wylaczal, ale wkoncu sie tak zagrzal ze teraz w ogole nie dziala. Musialem zainstalowac standardowy kontroler VGA zamiast gotowych sterownikow bo sie nie wlaczal. Do tego mam jeszcze artefakty caly czas. Problem ten dotyczy glownie GeForce'ow G84 G86. Teraz mam do wyboru reballing za 150zl i nie wiadamo czy i na ile to pomoze, albo kupic nowa karte;/

kainel

Do tego mam jeszcze artefakty caly czas.

właściwości ekranu -> zaawansowane -> rozwiązywanie problemów -> suwak na 1 kreskę. nie będziesz miał artefaktów.

kainel
mattck

mialem to samo, oddalem do serwisu i jest spokoj . gdy sam przeczyscilem go to nadal cos bylo nie tak w serwisie zrobili to mega konkretnie lacznie z polozeniem jakiejs pasty i uwaga co mnie sie typ zapytal: czy ma pan w domu jakiegos sierciucha?:P ja na to,ze nie a on ,ze sporo siersci bylo w srodku:P bylem w szoku bo lokatorce kot zdechl poltora roku temu a od roku z nami nie mieszka:P
kolejna mega wada jest to ,ze w Acerach(mialem zalalem woda:P), Asusach (teraz mam)wentylatory sa instalowane od spodu a nie od boku i w zaleznosci na co go kladziesz mozesz zwiekszac brak przeplywu powietrza:P ja gram glownie na lozku i mialem z tym problemy tez chcialem meia markt kupic dokladnie ta sama chlodzaca podkladke, ale sie nie oplaca:)

filipescu88

w 99% wina jest zanieczyszczony wentylator, pasta chlodzaca to imo zabieg kosmetyczny,,przeciez w serwisie nie powiedza ze przedmuchali i wzieli za to 5 dych

koval1990

Mam ten sam problem od jakiegos czasu ale w zwyklym komputerze . Do tego karta graficzna tez sie "chyba" przegrzewa bo jak zainstaluje sterowniki pogram jakies 2 godziny i moge robic formata bo jak sie komp wylaczy to bedzie sie wieszal przy starcie systemy. Bez sterow do karty graficznej komputer chodzi ale pada gdy tylko wlacze gdzies jakis film.. Ostatnio nawet pada przy odwiedzaniu stron... Narazie odkrecilem obudowe i uzywam domowego wiatraku ktory go chlodzi i komp dziala normalnie ... jedynie pada przy ogladaniu filmikow na ps... co polecacie by to "uszykowac" ? I czy karta graficzna tez sie przegrzewa czy to inny problem ? Dodam, ze kompa mam juz z 2 moze 3 lata i ani razu nie byl czyszczony tak doglebnie .. Jedynie jakis kurz z wierzchu.

piecykowy Autor wątku
piecykowy

Przede wszystkim dzięki wielki za pomoc ! :)

W takim razie będę musiał pomyśleć nad przeczyszczeniem wentylatora. Nie wiem jeszcze czy go będę rozkręcał czy też tylko "przedmucham" :D
Dziś w nocy aktualizowała mi się baza, nie chciałem żeby się wyłączył w trakcie i podłożyłem w rogach takie małe części plastikowe (tak jak Salyk pisał :)) i laptop dał radę :D

Główny administrator
spinek

Też mam ten problem.
Soft iPoker czasem mi komputer doprowadzi do nagłego wyłączenia z przegrzania.
Co do jakiegoś większego importowania rąk czy housekeepingu bazy to polecam program Battle Encoder Shirase. Pozwala nałożyć na proces ograniczenia co do użycia CPU. Wtedy co prawda baza aktualizuje się dłużej bo nie korzysta ze 100% mocy, ale przynajmniej nie grozi przegrzanie.