Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Problem ze sprzetem do Poksa

10 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,603 Wyświetlenia
insanepro

Witam wszystkich. Jestem laikiem jeśli chodzi o komputery więc może ktoś z wam mi pomoże. Chce w granicach rozsądku zorganizować sobie sprzęt pod Poksa.

Zamówiłem już 27" monitor na matrycy TN. Mogę go jeszcze wymienić, ale trzeba się spieszyć :P
W każdym razie byłem pewny, że chce taki monitor do Poksa, aż do dziś.

Dużo osób mówi mi, że lepszy będzie IPS, ale 24 calowy, ponieważ nie mam dużego biurka oraz matryca IPS jest lepsza jeśli chodzi o obraz.

W ogóle mam już sieczkę z mózgu. Chciałbym znać odpowiedź na kilka pytań, być może ktoś z was będzie mi w stanie pomoc o co bardzo proszę.

- Czy ktoś gra na 27" monitorze z rozdzielczością 1920x1080?

Widziałem w wątku obok, że jeden z pokerzystów upchał na takiej rozdzielczości 16 stołów lekko nachodzących na siebie tylko, że na mniejszym monitorze. W każdym razie tu wyszedłem z założenia, że lepiej upchać około 16 stołów ale na większym monitorze tj. 27" i będzie się grało wygodniej gdy to wszystko będzie większe. Nie wiem czy dobrze myślę ?

- Czy może wymienić na ten monitor ? Jest z matrycą IPS i ma ciut większą rozdzielczość niż ten 27" calowy.

http://allegro.pl/monitor-dell-24-led-u2412m-matryca-ips-i2084162106.html

- Czy może kupić 2 np. takie monitory TN 24" calowe ? (1400zl to jest już max max tego co mogę przeznaczyć na ten zakup). Czy ktoś grał kiedyś na takim zestawieniu albo podobnym ? Ile tu wchodzi stołów?

http://allegro.pl/monitor-led-lcd-iiyama-e2473hds-b1-gw-36m-0-badpix-i2080069435.html

- Czy np. jeżeli zostawię bez zmian i kupie ten 27" oraz będę używał również mój obecny 18.5" to muszę też kupować specjalnie kartę graficzną obsługującą 2 gniazda ?
Czy np. jeden mogę podpiąć do zintegrowanej karty na kompie a drugi do normalnej karty graficznej.
Czy to będzie problem podpinając 2 monitory, że mój obecny obsługuje rozdzielczość tylko max 1366x768?

Teraz mój tok rozumowania by zrozumieć ocb.
Chce grać w tile (stoły mogą lekko nachodzić na siebie), ale chce by to wszystko łącznie z HUD'em było czytelne. Na moim obecnym monitorze wchodzi na tej rozdzielczość 1366x768 6 stołów :facepalm: i HUD jest masakrycznie nie czytelny.
Chciałbym tak skonfigurować cały zestaw by mieściła się na nim jak największą ilość stołów w tile (około 20) a po drugie by rzeczywiście było to wszystko czytelne i wygodnie się grało. Nie chce po prostu dowalić stołów "na chama" podczas gdy wszystko będzie drobnym maczkiem na monitorze i gra na tym będzie nie komfortowa.

Odpowiedz
Cytat
9 odpowiedzi
alkanpl

LOL 27" i taka mala rozdzielczosc? :ayfkm: Dales sie zrobic kolego!

Wiecej bedziesz widzial na monitorze 24" 1920x1200 niz na takiej 27" i stoliki ladniej sie ukladaja... i huda lepiej widac... wszystko.

27" monitor powinien miec rozdzielczosc 2550 x 1600 !

Smutna prawda jest, ze rozmiar nie ma znaczenia tylko rozdzielczosc bo soft pokerowy nie "paczy" na rozmiar ekranu tylko wlasnie na ilosc pikseli. Smutna prawda jest tez to ze pewnie ta matryca ktora Ci wcisneli do tego 27" to zwykla matryca z telewizora (domyslam sie po rozdzielczosci) czyli cos przy czym nie powinno sie siedziec zbyt blisko.

Odpowiedz
Cytat
Arystes

Napisane przez alkanpl

Bzdury piszesz mój przedmówco. Full HD to obecnie największa rozdzielczość (gdzie są wybór i rozsądne ceny) jeśli chodzi o monitory dla zwykłego "szaraczka".

2560x1440 to już monitory dla grafików, architektów, itd., które ładnie kosztują. Wystarczy wejść na jakiś poważny sklep internetowy i sprawdzić:

komputronik

Natomiast autorowi posta radzę kupić dwa najmniejsze monitory full hd jakie ci się spodobają ; ) Najlepiej 20-21 cali. Rozdzielczość będziesz miał tę samą co w monitorach 24-27 full hd, ale dużo mniej głową się nakręcisz. Nie ma sensu robić zbyt dużego zestawu.

Odpowiedz
Cytat
insanepro Autor wątku
insanepro

Napisane przez alkanpl

Wiecej bedziesz widzial na monitorze 24" 1920x1200 niz na takiej 27" i stoliki ladniej sie ukladaja... i huda lepiej widac... wszystko.

Smutna prawda jest, ze rozmiar nie ma znaczenia tylko rozdzielczosc bo soft pokerowy nie "paczy" na rozmiar ekranu tylko wlasnie na ilosc pikseli. Smutna prawda jest tez to ze pewnie ta matryca ktora Ci wcisneli do tego 27" to zwykla matryca z telewizora (domyslam sie po rozdzielczosci) czyli cos przy czym nie powinno sie siedziec zbyt blisko.

Napisałem, że mogę to zmienić dla tego też założyłem ten wątek.
Sory nie stać mnie i nie mam zamiaru kupować monitora za 2.5 tysiąca.
Myślałem, że zakładając ten wątek dowiem się więcej konkretów zamiast tego jaki to nie jest do dupy sprzęt :) Monitor, który pierwotnie zamówiłem był polecany na kilku forach z branży komputerowej jednak tam nie mogę się dowiedzieć jak gra się na tym w Poksa w praniu stąd cała moja zagwostka.

Pozdro

Napisane przez Arystes

Napisane przez alkanpl

Bzdury piszesz mój przedmówco. Full HD to obecnie największa rozdzielczość (gdzie są wybór i rozsądne ceny) jeśli chodzi o monitory dla zwykłego "szaraczka".

2560x1440 to już monitory dla grafików, architektów, itd., które ładnie kosztują. Wystarczy wejść na jakiś poważny sklep internetowy i sprawdzić:

komputronik

Natomiast autorowi posta radzę kupić dwa najmniejsze monitory full hd jakie ci się spodobają ; ) Najlepiej 20-21 cali. Rozdzielczość będziesz miał tę samą co w monitorach 24-27 full hd, ale dużo mniej głową się nakręcisz. Nie ma sensu robić zbyt dużego zestawu.

No właśnie obawiam się lekko tego, że na 22" będzie to jednak wszystko za małe pomimo dobrej rozdzielczości.

http://allegro.pl/monitor-dell-24-led-u2412m-matryca-ips-i2084162106.html

To może ten monitor kupić na razie jeden a za jakiś czas dołożyć drugi?
Jest on szczególnie chwalony, jest w standardzie IPS, ma dobra rozdzielczość, jest 24" czyli jednym słowem same plusy. No może poza ceną bo jest niewiele tańszy od tego 27". Czy ten sprzęt jest już najlepszym w tych pieniądzach ?

Odpowiedz
Cytat
radonis

Witam,
ja mam samsunga SyncMaster P2250 1920x1080 21' i 15 stolików w tilu lekko nachodzących na siebie z czytelnym hudem. 400zł ;) :nh

Odpowiedz
Cytat
alkanpl

No ale przyznasz ze 27" full HD nie ma sensu gdzie chcemy miec komfortowy multitabling... Ja sie juz nie moge doczekac nowej serii laptopow 15" z rozdzialka 2880x1800 (16:10) maja sie pokazac w drugim kwartale 2012, nie odpuszcze :)

Odpowiedz
Cytat
alkanpl

lol, jakis misclick, prosze skasowac ten post... zacytowalem sam siebie nie wiem nawet jak i kiedy :D

Odpowiedz
Cytat
dragoste

Witam,

ja mam FullHD (1080p) na laptopie, i mieszczę 16 stolików, które oczywiście na siebie zachodzą, ale gra się całkiem całkiem.
Większe rozdzielczości to niestety póki co spory wydatek, aczkolwiek jakieś FullHD+ ( nie pamiętam, jaka rozdzielczość, ale coś koło 2200 szerokości) jeszcze byś znalazł w rozsądnej cenie.

Co to typu matrycy. TN to zwykła najpopularniejsza matryca, w której będzie Ci się odbijać światło, więc naprzeciwko okna nie postawisz raczej. ;) Inaczej jest z IPS, która jest matowa. Na takim monitorze Della, jak podałeś link z allegro pracowałem i mogę szczerze polecić. Podobno TN ma lepsze odwzorowanie kolorów, ale myślę, że w przypadku monitora do Pokera, gdy nie jesteś maniakiem wybajerzonych gier, czy maniakalnym fanem kina do tego stopnia, że robiłoby Ci to różnicę, lepszym wyborem byłby IPS.

Co do przekątnej, to uważam, że 24", to optimum dla FullHD. Wbrew pozorom nie sama rozdzielczość jest ważna. Bo co z tego, że można więcej zmieścić na ekranie, jak trzeba powiększać czcionkę na małych ekranach, żeby była czytelna. U siebie mam HUDa pisanego czcionką 6 (według PT3) i mniejszy już być nie może, bo trzeba się przyglądać mocno, żeby coś odczytać. Na większej matrycy można by z powodzeniem zrobić mniejszą czcionkę i wciąż byłby czytelny (mam 15.6" laptopa).

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
alkanpl

dafaq i just read...

dragoste a jak wyjasnisz fakt, ze w moim ipadzie i iphone jest matryca IPS i jest blyszczaca? :)

Mysle, ze optymalnym koszt/jakosc/przyjemnosc wyborem bedzie 24" z rozdzielczoscia 1920x1200, 1080 sa za szerokie i glowa trzeba kiwac troszke bardziej, niektorym to przeszkadza. Da sie na takim monitorze wycisnac 20 stolikow nachodzacych na siebie tak, ze karty widac na kazdym stoliku i wiesz gdzie mozesz zaznaczyc fold pre aby nie marnowac czasu na stoliki z akcja.

Odpowiedz
Cytat
insanepro Autor wątku
insanepro

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, dałem się przekonać do tego, że jednak 27" będzie za duży (siedzę max 1.5 metra od monitora z uwagi na niezbyt wielkie biurko), już na 24" muszę lekko "kręcić głową".

Skusiłem się na tego Dell'a jeszcze po rozmowie z informatykiem w pracy, który powiedział, mi, że w tym pieniądzach jest to najlepszy możliwy wybór i szczerze powiedziawszy jestem z niego bardzo zadowolony.

@dragoste
ja mam FullHD (1080p) na laptopie, i mieszczę 16 stolików, które oczywiście na siebie zachodzą, ale gra się całkiem całkiem.
Większe rozdzielczości to niestety póki co spory wydatek, aczkolwiek jakieś FullHD+ ( nie pamiętam, jaka rozdzielczość, ale coś koło 2200 szerokości) jeszcze byś znalazł w rozsądnej cenie.

Oj takich nie widziałem, ale z tego co pamiętam to te z wyższą rozdziałką od 1920x1200 zaczynały się od min 2.5 tys więc niestety odpadały w moim przypadku.

@@dragoste
Podobno TN ma lepsze odwzorowanie kolorów

Właśnie na odwrót na IPS są lepsze kolory. Pracowałem przed zmianą na dość biednym, mającym już swoje lata monitorze ASUS i stwierdzam, że jeśli chodzi o kolory, nasycenie barw i tak dalej różnica jest kolosalna. :P Dodatkowo IPS ma większe kąty widzenia, możesz na niego patrzyć z boku i obraz jest bardzo czytelny co niestety ciut gorzej wypada w przypadku matryc TN.
TN ma natomiast mniejsze MS co jest lepsze w dynamicznych grach itd.

Wygląda to mniej więcej tak (po prawej jest monitor Dell IPS ):

@dragoste
Co do przekątnej, to uważam, że 24", to optimum dla FullHD. Wbrew pozorom nie sama rozdzielczość jest ważna. Bo co z tego, że można więcej zmieścić na ekranie, jak trzeba powiększać czcionkę na małych ekranach, żeby była czytelna. U siebie mam HUDa pisanego czcionką 6 (według PT3) i mniejszy już być nie może, bo trzeba się przyglądać mocno, żeby coś odczytać. Na większej matrycy można by z powodzeniem zrobić mniejszą czcionkę i wciąż byłby czytelny (mam 15.6" laptopa).

Dokładnie właśnie miałem to samo przekonanie. Tzn. Ciut większy monitor sprawia, że chociaż rozdzielczość mam taką samą jak w mniejszym monitorze to mimo wszystko większy ekran sprawia, że wszystko jest bardziej czytelne.

Z całą pewnością, mogę polecić wszystkim pokerzystą. Monitor nadaje się świetnie zarówno do Poksa jak i użytku domowego i z pewnością wart jest swojej ceny.

Odpowiedz
Cytat