Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Problem z nagrywaniem dźwięku

16 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
2,310 Wyświetlenia

Witam,
Mam następujący problem z kompem - po dzisiejszym uruchomieniu (zrestartowaniu później kilka razy :P) nie nagrywa mi dźwięku - nie słychać mojego mówienia do mikrofonu przez skype i jak nagrywam na camtasii. Głośniki działają, nagrywanie dźwięku systemowego działa przez camtasie. Testowałem dwa mikrofony. Gniazda z tyłu i przodu obudowy, sprawdzałem czy urządzenia nie są wyciszone.

Tu jest proste wyjaśnienie - nie działa karta dźwiękowa... ale mam też drugą kartę dźwiękową(!) na USB na której również nie działa w żaden sposób nagrywanie. Jeśli ktoś ma jakikolwiek pomysł jak to moge naprawić to byłbym wdzięczny za pomoc. Jeśli uda się komuś pomóc mi dzisiaj do godziny 19 o której mam trening na PS to dostanie ode mnie w nagrode godzine coachingu.

Każda pomoc powyżej "a pytałeś też w google" jest również bardzo mile widziana, jak chociaż odpowiednie grupy dyskusyjne / fora do zadania tego pytania.

15 odpowiedzi

przesun pokretlo glosniej/ciszej w ustawieniach mikrofonu ! :f_biggrin:

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez SUPERSYS3
przesun pokretlo glosniej/ciszej w ustawieniach mikrofonu ! :f_biggrin:

Sprawdzałem już _cool:

testowales te mikrofony pod windows uzywajac opcji "testuj urzadzenie" w ustawieniach dzwieku czy testowales w sensie ze probowales przez nie mowic?bo windows powinien pokazac w tescie urzadzen (karta,mikrofon,sterowniki ) co jest nie tak
jaki masz OS?

Dreadee
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

SUPERSYS3 - Windows 7 64 bitowy, nie widziałem opcji "testuj urządzenie". Wydaje mi się że była w poprzednich wersjach. Według sterowników i centrum rozwiązywania problemów "to urządzenie działa poprawnie"

Dreadee - aktualizowałem już sterowniki, próbowałem teraz wejścia line-in i nadal nie działa. Wszystkie urządzenia mam wyświetlone.

Czuko

Wafflecop spróbuj ustawić sobie nasłuchiwanie urządzenia:
Dźwięk/Nagrywanie/Nasłuchiwanie wtedy będziesz wiedział czy jest to problem samego skypa czy jakieś problemy z kartą. Ewentualnie możesz spróbować odinstalować sterowniki do dźwięku i instalować jeszcze raz. ewentualnie poszukać aktualizacji ręcznie.

Sprawdź czy przypadkiem Twoj mikrofon nie ma opcji "Niestandardowy" - microphone boost +20db. Czasami ta opcja się wyłącza przynajmniej u mnie i mikrofon nie zbiera tego co mowie.

Pomijam opcje z poziomami w samym Windowsie bo to już na pewno sam sprawdziłeś.

Skype- Rozmowa/ustawienia dźwięku i tam możesz sobie sprawdzić czy masz jakiś input dźwięku z mikro.

Piszesz że masz dwie karty dźwiękowe - sprawdź czy przypadkiem nie zmieniły Ci się ustawienia domyślnego sprzętu.

Pożycz od kogoś inny mikrofon i sprawdź czy będziesz miał ten sam problem.

ArchitektZysku

Zgaduję tylko - może miks stereo masz zaznaczony w Dźwięk/Nagrywanie zamiast mikrofon/line-in. Skoro dźwięki z kompa działają to jest możliwa przyczyna.

imgoingtomirage

Napisane przez HardaSuka
Zgaduję tylko - może miks stereo masz zaznaczony w Dźwięk/Nagrywanie zamiast mikrofon/line-in. Skoro dźwięki z kompa działają to jest możliwa przyczyna.

Też miałem to pisać, sprawdź to, czy nie przestawiło Ci się coś :).

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Spoko, przyczyna została już zdiagnozowana i naprawiona.

Nomedes

Napisane przez wafflecop

napisz co bylo przyczyna i rozwiazanie, moze nastepnym razem bedziemy madrzejsi :)

_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

Napisane przez Nomedes

Napisane przez wafflecop

napisz co bylo przyczyna i rozwiazanie, moze nastepnym razem bedziemy madrzejsi :)

Padły dwa mikrofony na raz (dosłownie oba działały dzień wcześniej). W końcu genialnie przetestowałem oba na dostępnym innym kompie :P

mgrudzie

dzwiek mozesz nagrywac tez nie camtasia tylko innym programem - pamela

Podepnę się pod temat... A wiecie co może być przyczyną, że w Camtasii dźwięk mogę nagrywać wyłącznie poprzez "Record the screen" ? Jedynie dźwięk z obrazem idzie.. Samego dźwięku nie da się nagrać. Próbowałam nagrywać na Camtasii 6 i 7... Działa tylko opcja nagrywania z obrazem z monitora. Kartę dźwiękową odinstalowałam kilka razy. Ustawienia mam identyczne jak u innych ludzi, którzy korzystają z Camtasii, ale oni nie mają żadnych problemów. U mnie działa wyłącznie jedna opcja z nagrywaniem narracji, mimo, że w panelu nagrywania wyświetla mi, że mikrofon działa.. Wychwytuje mi dźwięk kiedy mówię, bo pojawia się zielony kolor w odpowiednim miejscu. Wszystkie ustawienia w komputerze mam takie same jak znajomi, chyba, że coś pominęłam. Próbowałam googlować co może być przyczyną, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was miał podobny problem?

Nomedes

Napisane przez Kleopatra23
Podepnę się pod temat... A wiecie co może być przyczyną, że w Camtasii dźwięk mogę nagrywać wyłącznie poprzez "Record the screen" ? Jedynie dźwięk z obrazem idzie.. Samego dźwięku nie da się nagrać. Próbowałam nagrywać na Camtasii 6 i 7... Działa tylko opcja nagrywania z obrazem z monitora. Kartę dźwiękową odinstalowałam kilka razy. Ustawienia mam identyczne jak u innych ludzi, którzy korzystają z Camtasii, ale oni nie mają żadnych problemów. U mnie działa wyłącznie jedna opcja z nagrywaniem narracji, mimo, że w panelu nagrywania wyświetla mi, że mikrofon działa.. Wychwytuje mi dźwięk kiedy mówię, bo pojawia się zielony kolor w odpowiednim miejscu. Wszystkie ustawienia w komputerze mam takie same jak znajomi, chyba, że coś pominęłam. Próbowałam googlować co może być przyczyną, ale nic nie znalazłam. Może ktoś z Was miał podobny problem?

strzelam w ciemno - moze masz mikrofon na USB

No mam. Próbowałam na kilku mikrofonach i nic. Ale przynajmniej już mam jakiś trop :f_thumbsup: