Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Problem z kompem - pamiec C

14 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,483 Wyświetlenia
elpatoo

Witam,

jestem niestety laikiem komputerowym a mam pewien problem. Mianowicie strasznie ucieka mi wolna pamiec na dysku C. Jakis miesiac temu oczysiclem ten dysk ile umialem recznie plus programem odkurzacz i mialem 2,5GB wolnego miejsca. Dzis mam tylko 700MB a niczego nie instalowalem... Nie jest chyba mozliwym zeby baza postesql az tak zawalala mi pamiec bo az tyle rak nie gram ;)

Dodam tylko, ze mam Windows 7 dla ulatwienia.

Mozecie polecic jakis program lub cos, zeby oczyscic ten dysk bo czuje ze mi komp zwalnia :/

pozdrawiam

13 odpowiedzi
salyk

To na pewno baza postgresql :)

zaraz poszukam wątku bo był podobny

v31dt

wow, jaka jest pojemnosc twojego dysku twardego ? partycja c: to twoja partycja systemowa, tam masz win 7 ? pytam sie bo ogolnie do w miare komfortowej pracy powinienes tam miec kilka-kilanascie giga wolnego miejsca, a ty piszesz o 700 mega tylko co rowniez moze byc powodem wolniejszej pracy. jezeli to na c: masz system to koniecznie zwolnij tam miejsce usuwajac zbedne pliki lub ewentualnie przenoszac je na inne partycje. do tego sprawdz czy system jest wolny od spybotow i malware, bo te rowniez moga spowalniac jego dzialanie.

elpatoo Autor wątku
elpatoo

dzieki salyk :)

heheh, wzialem sie za purging handow starych. Zaznaczylem moze z 30 sesji do wywalenia i mi pokazuje 40 minut!! WTF :)

elpatoo Autor wątku
elpatoo

Napisane przez v31dt
wow, jaka jest pojemnosc twojego dysku twardego ? partycja c: to twoja partycja systemowa, tam masz win 7 ? pytam sie bo ogolnie do w miare komfortowej pracy powinienes tam miec kilka-kilanascie giga wolnego miejsca, a ty piszesz o 700 mega tylko co rowniez moze byc powodem wolniejszej pracy. jezeli to na c: masz system to koniecznie zwolnij tam miejsce usuwajac zbedne pliki lub ewentualnie przenoszac je na inne partycje. do tego sprawdz czy system jest wolny od spybotow i malware, bo te rowniez moga spowalniac jego dzialanie.

Generalnie mam na tej partycji 30GB, po zainstalowaniu na poczatku wszystkiego (jaki rok temu) bylo z 12GB i jakos tak pouciekalo... Najgorsze, ze wiem, ze chyba najlatwiej byloby zrobic jakas reinstalacje czy cos ale ja sie na tym kompletnie nie znam i nie za bardzo mam tu kogos zeby mi to zrobil w miare szybko i bezproblemowo :/

salyk

Tutaj masz wątek jak najłatwiej zrobić/powiększyć partycję:
Vista- pełny dysk C

Polecam szczerze powiększyć tą systemową.

U mnie postgre zajmuje 10gb+ :f_eek:

Usuń śmieci z dysku/oczyść bazę (vacuum + reindex)/ wszystkie dane(zdjęcia,filmy etc) z dysku c i z pulpitu(!) przenieś na inną partycje. Odinstaluj programy z których nie korzystasz a potem użyj defraglera i powinno być ok.

ściagasz dużo z neta?? jak tak to sprawdz gdzie zapisuje ci to co aktualnie sciagasz miejsce potrafi naprawde szybko uciec :D

elpatoo Autor wątku
elpatoo

dzieki za odpowiedzi,

z neta sciagam na inna partycje, to jednak wina postesql, wlasnie staram sie cos z tym zrobic

kondziorf

mialem ten sam problem, a powiekszenie partycji nie bylo mozliwe z powodu braku miejsca na dysku:)
ale znalazlem 3 dobre rozwiazania.

Najprostsze i diabelnie skuteczne to wejdz w wlasciwosci dysku C i zaznacz "kompresuj dysk aby zaoszczedzic miejsce" -- ze 3 h kompresowalo i jest jakies 40% wolne bez skutkow ubocznych

drugi to kasowanie logow ktore chyba do niczego nie beda potrzebne(skasowalem dawno temu) a sa chyba tu C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\data\pg_log -- kilka GB

as trzeci to program junction dzieki ktoremu mozna przeniesc np. programfiles na inna partycje a programem zrobic polaczenie(probowalem na grze quakelive i dziala)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896768

musashi87

Napisane przez salyk
Tutaj masz wątek jak najłatwiej zrobić/powiększyć partycję:
Vista- pełny dysk C

Polecam szczerze powiększyć tą systemową.

U mnie postgre zajmuje 10gb+ :f_eek:

a ja swoją bazę PostgreSQL przeniosłem na serwer on-line i nie musze się martiwć tym że mi dysk zasmieca choć póki co to i tak tylko 2,5GB

elpatoo Autor wątku
elpatoo

dzieki kondziorf, zrobie kompresje na noc :)

bastian081

Dobry program do oczyszczania dysku to WinUtilities. Ja z kompresją bym się wstrzymał. Są jej plusy i minusy. Przede wszystkim wyłącz a następnie włącz punkty przywracania systemu na dysku. To Ci powinno zwolnić sporo miejsca. Możesz też zmniejszyć ilość miejsca na dysku przeznaczoną na przywracanie systemu. Punkty przywracania systemu możesz też usunąć np. programem CCleaner. Na początek użyłbym tego programu WinUtilities,który imo jest bezpieczniejszy niż CCleaner.

elpatoo Autor wątku
elpatoo

dzieki wszystkim za pomoc :)

najwieksze dla kondziorfa :) okazalo sie, ze PT3 tworzyl mi logi po 10MB co 5 minut sesji czasami!! jaka masakra, mam 4GB samych logow, ktore z usmiechem laduja w niebycie:)