Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] POMOCY internet KAPUT!

17 Posty
10 Użytkownicy
0 Reakcje
2,488 Wyświetlenia
galer

Jestem podpięty do neta przez kabel.
Używam routera TW-EA510

W piątek padł internet podczas gdy byłem w pracy.
Próbowałem resetować routera, konfigurować od nowa itp. Nic nie działa.

Problem polega na tym, wykrywa mi sieć i routera, łączy się z nimi bez problemów, ale nie ma jakby połączenia między routerem a siecią.

Palą się lampki PWR SYS i WLAN. Nie pali się za to lampka przedostatnia ADSL.

Babka w supporcie powiedziała, że na jednym z komputerów (są podpięte trzy kompy) jest wirus który blokuje połączenie, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo niby jak oni mogli to wybadać. Równie dobrze kabel łączący routera z gniazdkiem mógłby być zwalony i efekt byłby ten sam.

Proszę o pomoc, bo w piątek strace kontakt ze światem.. :(

16 odpowiedzi

Babka w supporcie powiedziała, że na jednym z komputerów (są podpięte trzy kompy) jest wirus który blokuje połączenie, ale nie chce mi się w to wierzyć, bo niby jak oni mogli to wybadać.

A dlaczego mieli by nie móc? :f_grin:

Jeśli support tak odpowiedział, to w pierwszej kolejności idź tą drogą. Tylko nie za bardzo rozumiem, czy jej słowa były wypowiedziane w kontekście tego, że to oni zablokowali Ci internet przez wirusa, ze względów bezpieczeństwa, czy to problem po Twojej stronie.

Tak czy tak, podłącz jakiś 'czysty' komputer do sieci, i sprawdź, czy zadziała. Kable same z siebie raczej rzadko padają, chyba, że masz w domu np. hodowlę chomików, or sth ;>

hellYeahEnT

podlacz bezposrednio z modemu do kompa, jak dziala to cos z routerem niestety : [

galer Autor wątku
galer

...jak z modemu? ?(

Jest gniazdko w ścianie --> kabel do routera --> router --> kabel badz wireless do kompa.

Nie mam za bardzo jak podłączyć czystego kompa. Chciałem zrobić upgrade firmware routera, ale jak sciągam plik i ładuje to wychodzi "firmware upgrade failed" i tyle.

Dziwne, że jak żaden komp nie jest podpięty pod kompa to i tak sie nie pali to ADSL. Błąd jest tak jakby na linii gniazdko-router bo z samym routerem łączy się bez problemu.

elvismichal
musashi87

ten kabel który prowadzi do routera podłącz bezpośrednio do kompa i sprawdź czy chodzi IMO

Hej galer!

Jeśli ze strony dostawcy internetu wszystko jest ok, to niech ci zresetują hasło, wyłącz wireless w routerze, podepnij czystego kompa kablem i próbuj.

Musi zacharczeć w końcu.

Z tym wirusem na jednym z trzech kompów pierwsze słyszę, ale kto wie co tam za skandynawskie bakterie chodzą :P

bidong

Wejdź na router i upewnij się, że jest dobrze skonfigurowany. Chodzi głównie o konfigurację WAN, w necie jest instrukcja do tego urządzenia:
http://www.telewell.fi/en/manuals/TW-EA510v3b_manual_gb.pdf

Na stronie 28 (PPPoE Connection) należy wprowadzić odpowiednie parametry od Twojego dostawcy netu (niektóre mogą zostać bez zmian). Powodzenia i pozdro!

Hadart

Napisane przez Jakub
Hej galer!

Jeśli ze strony dostawcy internetu wszystko jest ok, to niech ci zresetują hasło, wyłącz wireless w routerze, podepnij czystego kompa kablem i próbuj.
Musi zacharczeć w końcu.

Z tym wirusem na jednym z trzech kompów pierwsze słyszę, ale kto wie co tam za skandynawskie bakterie chodzą :P

Wirus bardzo prawdopodobny. W firmie z ktorej ciagne neta na stancji, rowniez blokowali dostep do internetu jesli byl jakis wirus (wysylal i odbieral masakryczne ilosci pakietow) i w momencie gdy odpalales przegladarke wyskakiwal odpowiedni komunikat. Takze, probuj na czystym kompie.

elvismichal
galer Autor wątku
galer

Dzięki za posty.

Wczoraj juz kilka razy resetowałem router i konfigurowałem od nowa tak jak w instrukcji, ale dzis spróbuje jeszcze raz wg tego pliku .pdf
Przeskanowałem też kompa (choć mam tylko darmowego Avg) i niby wszystko jest czyste.

Spróbuje też podpiąć kabel bezpośrednio do kompa, ale nie wiem czy mam takie wejście.

Po południu napiszę jak poszło.

P.S. Jakub FInalndia niby nie należy do krajów skandynawskich :P

Napisane przez galer

P.S. Jakub FInalndia niby nie należy do krajów skandynawskich :P

bidong

Niektórzy dostawcy netu mają testowe parametry logowania, np. neostrada. Można sprawdzić, czy połączenie w ogóle jest zestawione. Dowiedz się, może u Ciebie też jest coś takiego i sobie sprawdź.

Napisane przez elvismichal

Nie ma WAN, to jest router ADSL, kabel internetowy jest podłączony za pomocą linii telefoniczej. Też szukałbym w ustawieniach PPPoE, jeśli tam jest wszystko w porządku to wina jest po stronie ISP. A swoją drogą faktycznie mogli Ci zablokować, bo jakiś syf mogłeś złapać na kompie, który coś tam rozsyła, to chyba nie jest jakieś trudne do wykrycia, a dla nich to problem, bo może się rozsyłać do ich innych klientów, w końcu to jest najkrótsza droga... Zrób printscreena ustawień i podaj skąd masz internet.

WAN jest zawsze ;) tutaj jest tylko inna technologia (router jest ADSL, więc po prostu nie ma wejścia WAN w postaci ETH tylko wtyczka tel.).

sojowyjarz

Napisane przez musashi87
ten kabel który prowadzi do routera podłącz bezpośrednio do kompa i sprawdź czy chodzi IMO

ZACZNIJ OD TEGO.

emomaniac

Napisane przez sojowyjarz

Napisane przez musashi87

ZACZNIJ OD TEGO.

:ayfkm:

Jak podłączysz wtyczkę rj11 do gniazda rj45 ?

1. Sprawdź czy masz synchronizację - str. 37 manuala (DTM status, noise margin, attenuation)
2. Jeśli nie masz, to spróbuj zmieniać ustawienia PPOE (lub PPOA) - VCI/VPI, enkapsulacja, ADSL mode, Modulator.
Tu mogą być różne wartości dla różnych ISP.

galer Autor wątku
galer

Ok udało się =)

Spędziłem kolejne pół godziny na rozmowie z supportem, ale wszystko jasne.
Było jednak tak jak mówili.
Niby był jakiś wirus na jednym z kompów i albo oni, albo samoistnie sieć sie wyłączyła.

Pogadałem z providerem, powiedziałem że zrobiłem skany antywirusami i wszystko jest ok. Gość powiedział, że w takim razie włączy mi sieć.

Dziwna sytuacja, bo gdybym nie dzwonił i się nie upominał, to nikt by się na pewno do mnie nie odezwał w czy jest problem.. X(

W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc!
Temat do zamknięcia.

:heart:

AAAAllelujjjjaaaaa! =)