Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Polskie zegarki

17 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
7,169 Wyświetlenia
napalm77

"Kto chce mieć zegarki, musi mieć folwarki" - przysłowie sprzed 100 lat

znów polskie firmy produkują zegarki mechaniczne po ok. 40-50 latach przerwy. co prawda wiele w nich szwajcarskich podzespołów i cena też szwajcarska (3-6tys zł) ale pomysł i design polski... i napis Made in Poland też raduje oko _thumbsup:

http://www.polpora.com/manufaktura/ - firma z mojego województwa
http://www.google.pl/search?q=polpora&hl=pl&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=57QvULzAE-fm4QTXh4HADA&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1284&bih=708

http://copernicus-watch.pl/collections/atlas-collection/fabryka-zegarkow-blonie/ m.in w ich ofercie jest ciekawy model z jedną wskazówką wzorowany na manometrze z legendarnego okrętu podwodnego ORP Orzeł

http://www.google.com/search?q=polskie+zegarki&hl=pl&rlz=1I7ASUT_pl&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=NLQvULWUMISK4gSIiYGYAw&sqi=2&ved=0CDUQ_AUoAQ&biw=1284&bih=708#hl=pl&rlz=1I7ASUT_pl&tbm=isch&sa=1&q=zegarek+copernicus&oq=zegarek+copernicus&gs_l=img.3..0i24.1913.5980.0.6087.20.10.1.9.9.0.111.894.9j1.10.0...0.0...1c.ZuJMx7BJzHg&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=defa7b2db7bda640&biw=1284&bih=708

http://www.zegarkiczas.pl/

http://xicorr.com/ nazwa naśladująca słowo sikor :fuckyeah (w różnych gwarach np. więziennej -zegarek na rękę)

http://www.google.com/search?q=zegarek+xicorr&hl=pl&rlz=1I7ASUT_pl&prmd=imvnsfd&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=TLcvUPDTI-ao4gSUnoGoDw&ved=0CDkQ_AUoAQ&biw=1284&bih=708

forum miłośników polskich zegarków

http://polskie-zegarki.republika.pl/

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi

popraw literówkę w nazwie tematu.

Odpowiedz
Cytat
galer

Całkiem fajne, choć ja od jakiegoś czasu "choruję" na zegarki rosyjskie.
Szturmanskie, czy Vostok, naprawdę robią świetne sikory.

A ten sobie kupię i już! ;) :

Spoiler

SZTURMANSKIE Sputnik

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Może i fajnie że robią w Polsce zegarki ale nie za tą cenę i nie z takim design :).

Swoją drogą nie rozumiem jak można wydawać po kilka tysięcy złotych na zegarek spełniający dwie funkcje, ładny dodatek i czasomierz co spełnia większość zegarków za ułamek tych kwot :). Może piszę tak bo mnie nie stać albo dlatego, że w życiu zgubiłem już kilka zegarków i pewnie nie kupiłbym za więcej niż 300zł bo i tak bym go zgubił no ale trudno :challenge. Chociaż w sumie nie i tak tego nie rozumiem jak można wydawać np 5000zł na zegarek skoro za 15-20% tej kwoty dostaniemy jakiś mega solidny i bardzo dobrze wyglądający zegarek (swoją drogą te najdroższe wyglądają strasznie słabo) typu jakiegoś Seiko i tego typu twory.

Odpowiedz
Cytat
Franczo

Napisane przez PLtotoryl

Swoją drogą nie rozumiem jak można wydawać po kilka tysięcy złotych na zegarek spełniający dwie funkcje, ładny dodatek i czasomierz co spełnia większość zegarków za ułamek tych kwot :)

AFKM? :ayfkm: :ayfkm:

to tak jakbyś napisał, że nie widzisz różnicy między CLS a Clio. Kilkaset tys różnicy, a mimo to pba samochody jeżdżą i na dodatek można niemi przewozić bagaż

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Po pierwsze raczej nie istnieją samochody za 1000x cenę Clio a zegarki za taką kwotę tak (np wspomniany seiko w porównaniu do rolexa czy innych mniej popularnych firm robiących zegarki nawet za pół miliona złotych).

Po drugie samochód to jednak coś innego. W tych najbardziej luksusowych odczujesz różnicę, najlepsze materiały z których jest wykonany, najlepszy silnik, świetne dodatki, elektronika, udogodnienia, komfort jazdy(amortyzacja, wygodne fotele, telewizja, gniazdka, stoliki i wiele innych dodatków poprawiających komfort) no i najwyższe, bezpieczeństwo które może uchronić Twoje życie w wypadku a za to chyba warto zapłacić (chyba ze rolex też daje nam takie zajebiste funkcje a ja o tym nie wiem :) ).

A teraz jak to jest w zegarkach. Dajmy na to kupujemy jakiś szwajcarski zegarek mechaniczny za 700-800zł. Ma on bardzo dobre wykonanie(dobre materiały), odmierza czas bardzo dokładnie i nie zepsuje się pewnie przez najbliższe 10-15lat.

A teraz zegarek za 10x tyle. Ma on dobre wykonanie (dobre materiały), odmierza bardzo dokładnie czas i nie zepsuje się pewnie przez co najmniej 10-15lat.

Już pomijam względy estetyczne (te najdroższe zegarki typu omega czy rolex to takie typowe bazarowe design mają dla bogaczy ze średnią wieku 70 lat), ale po prostu luksus w zegarkach to moim zdaniem fikcja, taki za 1000zł będzie jakościowo podobny do takiego za 30.000zł a nawet jeśli coś tam w środku ma lepszego to i tak żaden przeciętny człowiek na świecie o tym nie będzie wiedział skoro mechanizm w tym za 1000zł też działa skutecznie przez kilkanaście lat! Jasne, że może być pozłacany zegarek itd, ale to niezła wieś chodzić z takim złotym zegarkiem :).

Ale to tylko moje zdanie, i tak wiadomo, że są ludzie którzy kupują masowo rzeczy jak najdroższe (nawet jeśli te tańsze bardziej im się podobają) bo to wyznacza ich zajebistość, tak jest w różnych dziedzinach, ludzie są w stanie płacić 300zł za najzwyklejsze trampki to są też w stanie zapłacić 10 koła za zegarek :).

Odpowiedz
Cytat

@PLtotryl +1
Ja w zupełności podzielam twoje zdanie. Nie rozumiem trochę jak można wydawać niebotyczne sumy na zegarek, bo w zasadzie po co? ten droższy będzie lepiej odmierzał czas? Dla szpanu? Też raczej nie bo przeciętny zjadacz chleba i tak nie będzie wiedział co nosisz. Dla własnej satysfakcji? Chyba tylko to, myślę że to taka kwestia hobby. Na znaczki czy obrazy tez ludzie w końcu potrafią wydawać mnóstwo pieniędzy. Ale co kto lubi ;)

Odpowiedz
Cytat
galer

Moim zdaniem wszystko to jest sprawa kasy jaką się zarabia.
Jeśli dla kogoś wydanie 25.000 PLN to jest to samo co dla mnie wydanie na zegarek 100zł to pewnie weźmie ten droższy.

Dlaczego przeciętni ludzie nie kupują zegarków za 20zł, które często wyglądają lepiej niż te drogie i wcale nie działają specjalnie gorzej? Dlaczego wolą wydać np. 150-300 zł na zegarek?
Po prostu wolą kupić coś z bardziej "znanej" i szanowanej firmy. Do tego uważają, że takie zegarki są zwyczajnie lepsze i solidniejsze. Chyba tak samo myślą ludzie jeszcze bardziej bogaci, tyle że u nich ta skala przesuwa się duuużo dalej. :)

Zresztą to samo można odnieść właściwie do wszystkiego. Ludzie kupują mega drogą biżuterie, choć 99% ludzi nie odróżni jej od przeciętnej złotej, czy srebrnej błyskotki. Kupują drogie samochody dlatego, że cośtam jest w nich ręcznie robione i w ogóle marka super, a jeździ tak samo jak dwa razy tańszy.
Lubimy wydawać kasę na coś co nas interesuje.

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Napisane przez galer
Moim zdaniem wszystko to jest sprawa kasy jaką się zarabia.
Jeśli dla kogoś wydanie 25.000 PLN to jest to samo co dla mnie wydanie na zegarek 100zł to pewnie weźmie ten droższy.

Dlaczego przeciętni ludzie nie kupują zegarków za 20zł, które często wyglądają lepiej niż te drogie i wcale nie działają specjalnie gorzej? Dlaczego wolą wydać np. 150-300 zł na zegarek?
Po prostu wolą kupić coś z bardziej "znanej" i szanowanej firmy. Do tego uważają, że takie zegarki są zwyczajnie lepsze i solidniejsze. Chyba tak samo myślą ludzie jeszcze bardziej bogaci, tyle że u nich ta skala przesuwa się duuużo dalej. :)

Zresztą to samo można odnieść właściwie do wszystkiego. Ludzie kupują mega drogą biżuterie, choć 99% ludzi nie odróżni jej od przeciętnej złotej, czy srebrnej błyskotki. Kupują drogie samochody dlatego, że cośtam jest w nich ręcznie robione i w ogóle marka super, a jeździ tak samo jak dwa razy tańszy.
Lubimy wydawać kasę na coś co nas interesuje.

Z częścią się zgadzam a częścią nie. Bo jednak mówimy tutaj o pewnej granicy gdzie różnice w jakości się zacierają. Zegarek za 20zł to jasne że nie może być dobrze wykonany, słabe materiały, słaby mechanizm a jedno zachlapanie wodą pewnie spowoduje że trzeba będzie go wywalić.

Między zegarkiem za 300zł i tym za 5000zł też jest jednak spora różnica, bo nie można użyć najlepszych materiałów żeby zmieścić się w budżecie 300zł. Ale już zegarek za 1000zł moim zdaniem nie będzie się różnił tak bardzo jakościowo od zegarka za 10.000zł z tego względu, że ten za 1000zł też jest już wykonany z bardzo dobrych materiałów (często gwarancja na takie zegarki to po 20lat) i po prostu podwyższanie cen jest już sztuczne, tam już nie zwiększa się jakość (a przynajmniej nie znacząco) a zwiększa się prestiż. Dla niektórych tak jak pisałeś liczy się tylko to ile wydadzą a nie to czy mogliby mieć ten sam produkt 5 razy taniej pewnie to podnosi ich mniemanie o sobie, że mogli kupić coś bardzo drogiego na co nie stać innych. Ja nie wyobrażam sobie nawet jeśli zarabiałbym 100k miesięcznie żebym kupił zegarek za więcej niż 1k mimo, że lubię zegarki no ale może ja jakiś dziwny jestem albo po prostu nigdy nie miałem takiego hajsu i dopiero jak się go ma to sodówka uderza do głowy :).

Z resztą w markach samochodowych i każdych innych jest podobnie, są marki luksusowe gdzie ceny pompowane są do niebotycznych rozmiarów nieadekwatnych do jakości aby klient mógł się poczuć elitarnie, to jest prosta psychologia sprzedaży, zawsze tacy klienci się znajdą a firmy walące marże 5000% na swoje produkty już zacierają ręce.

Podam przykład, jakiś czas temu dostałem w prezencie polówkę firmy która uchodzi za najlepszą w tej branży (każdy wie o co chodzi) które to kosztują jakieś 200zł sztuka i co się okazało? Że cena wcale nie odzwierciedla jakości i jest porównywalna (żeby nie powiedzieć gorsza) od tych które miałem a które kosztowały po średnio 40-50zł w sieciówkach.

Odpowiedz
Cytat
queristo

Napisane przez PLtotoryl
Ale już zegarek za 1000zł moim zdaniem nie będzie się różnił tak bardzo jakościowo od zegarka za 10.000zł z tego względu

Obiektywnie patrząc, różnica w jakości wykonania może nie być tak duża, ale klient nie musi zdawać sobie z tego sprawy. Podobno wyżej cenimy rzeczy, których zdobycie kosztowało nas wiele wysiłku/pieniedzy/itp., stąd też wiele osób może przeceniać ich wartość.
Poza tym posiadanie i pokazywanie się z drogimi rzeczami może być pomocne w budowaniu odpowiedniego wizerunku. Jeżdżąc drogim samochodem, chodząc w drogich garniturach i nosząc drogie zegarki łatwiej będzie Ci przekonać otoczenie, że jesteś człowiekiem sukcesu, osobą z którą warto robić interesy.

Odpowiedz
Cytat
xTcWarMaster

Lata temu czytałem artykuł o biznesmenach w Rosji, i było tam coś takiego, samochód, garnitur i zegarek jeśli nie będą za odpowiednią cenę nikt nie będzie robił z tobą interesów. Dla zwykłego zjadacza chleba jest to zbyteczny luksus, i lepiej wydać te pieniądze innaczej, ale są tacy dla których jest to ważny atrybut.

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Macie rację, w niektórych kręgach (biznesowych na najwyższym szczeblu) pewnie takie atrybuty są ważne w budowie wizerunku.

Ja brałem pod uwagę tylko osoby które kupują zegarek raczej dla siebie a nie dla poprawy swojego wizerunku czy marki w oczach innych. Mówimy jednak o pewnie 0,01% ludności i raczej zegarkach za 100k+ (o dziwo istnieją takie, na discovery oglądałem ostatnio jak robią zegarek, na końcu powiedzieli że kosztuje ponad 200.000 a wyglądał tak że za darmo bym go nie chciał :) ).

Odpowiedz
Cytat
Dreadman7

Ostatnio jak byłem w UK/Londynie, to jest tam taki sklep Selfridges, gdzie najtańsze rzeczy (b.małe kolczyki) zaczynają się od 200GBP. Możesz tam kupić telefonu komórkowe, za cenę 3k GBP+, a mają mniej możliwości niż najnowszy iPhone, czy Samsung Galaxy. Różnica jest taka, że jest on wykonany z drogich materiałów.

Tak samo jest tam z zegrarkami, że ceny dochodzą nawet do 100k GBP [+0.5kk PLN]. Tylko, że również osoby, które tam dokonują zakupów, mają tak nieograniczone zasoby pieniędzy, że ich po prostu na to stać. I prawdopodobnie kręgi, w których się obracają, rozpoznają jakiej marki masz zegarek, a nawet jaki to jest model. Myślę, że w kręgach biznesowych jest niezbędnym posiadanie "eleganckiego" zegarka, który tak na prawdę nie stanowi czasomierza, ale jest wyznacznikiem Twojej zamożności oraz taką samą dekoracją jak biżuteria.

Odpowiedz
Cytat
napalm77 Autor wątku
napalm77

"Sprzedaj krowę, sprzedaj konie, kup zegarek marki Błonie"

http://biznes.onet.pl/sprzedaj-krowe-sprzedaj-konie-kup-zegarek-marki-bl,18490,5654925,1,news-detal

Odpowiedz
Cytat
napalm77 Autor wątku
napalm77

Napisane przez napalm77
"Sprzedaj krowę, sprzedaj konie, kup zegarek marki Błonie"

http://biznes.onet.pl/sprzedaj-krowe-sprzedaj-konie-kup-zegarek-marki-bl,18490,5654925,1,news-detal

http://weekend.pb.pl/3956495,21634,sprzedali-konie-kupili-blonie

Odpowiedz
Cytat
7Tantal

Panowie trochę z*ebaliście temat rozwijając dyskusje na temat sensu zegarków za 5k+.

Zegarki są spoko ;)

Odpowiedz
Cytat
mirash84

Jak ktoś kupuje zegarki za ta cenę to traktuje to jak biżuterię, a biżuteria musi kosztować i już.

Odpowiedz
Cytat