Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Polecane monitory do pokera i nie tylko.

51 Posty
26 Użytkownicy
18 Reakcje
14.9 K Wyświetlenia

rozpiska benchmark.

Zgodnie z powyższą rozpiska. (dzięki artur).
W dalszym ciągu najrozsadniejszym, budżetowym modelem jest monitor -
LG 23MP65HQ?

Odpowiedz
Cytat
50 odpowiedzi
Artur90

Zwróć uwagę na BenQ GW2460HM.

Odpowiedz
Cytat
Matesu

A jak to jest z rozdzielczością? Bo też właśnie mą uwagę przykuł ten BenQ, ale gdzieś wyczytałem, że żeby grać spokojnie 9 stołów potrzebna jest rozdzielczość 1920x 1200, a tutaj mamy 1920x 1080.

Odpowiedz
Cytat
MrBaikal

Napisane przez Matesu
A jak to jest z rozdzielczością? Bo też właśnie mą uwagę przykuł ten BenQ, ale gdzieś wyczytałem, że żeby grać spokojnie 9 stołów potrzebna jest rozdzielczość 1920x 1200, a tutaj mamy 1920x 1080.

1920x1200 jest wyższy od 1920x 1080 nie koniecznie to dobre będzie do 9 stołów zastanawiałeś się nad monitorami ultrawide? 21:9?

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Hej,

Wiesz co, w temacie monitorów jestem naprawdę zielony, tyle co przeczytalem kilka artów. I w jednym właśnie gosciu zrobił rozpiske cali i rozdzielczości:
http://www.firsttimepokerplayer.com/online-poker/hardware/monitors/
Potrzebuje monitor tak do 500-600 zł nie musi to byc najwyższa półka, ale głownym założeniem jest to,zeby mieściło się to 9 stołów na starsach, bo aktualnie gram na 15 w laptopie i jest to strasznie meczace. Może mógłbys cos doradzic?

ten też wyglada obiecujaco:
http://allegro.pl/monitor-lg-25um55-p-2560x1080-ips-mat-21-9-gry-i5169382219.html
pozdro

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

przy 9 stołach bez nakładania (układ tile) na rozdzielczości 1920x1080 będziesz miał niewykorzystaną przestrzeń po bokach. 1920x1080 nadaje się do 12 stołów i rozmiary stołów bez nakładania będą takie same jak przy 9 stołach
Wyszło masło maślane mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi ;)

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Czyli wystarczy mi 24 cale z rozdzielczoscia 1920 x 1080 aby spokojnie grac 9-12 stolow? Bo na tym linku co wrzuciłem, gościu dał screena, gdzie 12 stołów sie sprawdza, ale rozdzielczość 1920x1200,wiec juz sam cholera nie wiem jaki powinienem wybrać...

Odpowiedz
Cytat
89deny89

Siema,

Podepnę się pod temat. Aktualnie używam 3 monitorów. Dell U2312hmt(pivot) ,Dell U2713hmt(jako centralny) oraz starego randoma samsunga 24' niestety bez pivota którego zamierzam tutaj wymienić i kupić coś z pivotem(jeśli ktoś potrzebuje zwykłego monitora 24' kilkuletniego to zapraszam na priv ,najlepiej z trójmiasta). Pytanie moje jest takie: Co kupić do tego zestawu jak ten monitor ma służyć tylko do grindu więc nie musi mieć super najlepszej matrycy ?Cena nie gra roli.

Czy może miałoby sens wymienić wszystko i złożyć jakiś ciekawszy zestaw. Jak ktoś ostatnio coś takiego robił to prosiłbym o pomoc.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Napisane przez Matesu
Czyli wystarczy mi 24 cale z rozdzielczoscia 1920 x 1080 aby spokojnie grac 9-12 stolow? Bo na tym linku co wrzuciłem, gościu dał screena, gdzie 12 stołów sie sprawdza, ale rozdzielczość 1920x1200,wiec juz sam cholera nie wiem jaki powinienem wybrać...

Tak będzie ok, bo w jego screenie widzisz ze ma pod stolikami wolne miejsce a na monitorze 1920x1080 poprostu go nie bedziesz mial.

Ale i tak zawsze lepiej brać większy monitor bo stoliki po prostu będą fizycznie większe i wygodniej bedzie sie gralo. Zwlaszcza ze im niejszy stolik tym mniejsze cyferki w hudzie trzeba miec.

Do tego im bardziej "kwadratowy" monitor tym przy tej samej średnicy w calach posiada większą fizyczną powierzchnie. monitory 1920x1200 to przewaznie proporcje 16:10, 1920x1080 to 16:9. A monitory ultrawide są słabe np 29cali ultrawide 2560x1080 to raptem 5x3 stolików.

Odpowiedz
Cytat
Matesu

Wiadomo, ze lepiej brac wiekszy, ale niestety wiaze sie to z kosztami, dlatego pytalem, czy da sie w miare komfortowo grac 9-tabling na tym 24 calowym 1920x1080. znalazłem cos takiego:
http://allegro.pl/monitor-24-benq-gl2460-dvi-2-ms-kontrast-12m-1-i5197262440.html

Opłaca sie? Benq to w miare ok firma? bo powiem szczerze, że nie słyszałem jeszcze o niej.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

no każdy ma inne pojęcie komfortu

na 24 calach stolik w konfiguracji 9x9 bedzie mial jakies 9,6cm wysokosci i 13cm szerokości dla mnie było by to super niekomfortowe :)

Ja mam monitor 32 cale i dla mnie komfortowa domyślna wielkosc to 20cmx27cm wiec 2 razy wieksze wymiary .

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Napisane przez Matesu
Wiadomo, ze lepiej brac wiekszy, ale niestety wiaze sie to z kosztami, dlatego pytalem, czy da sie w miare komfortowo grac 9-tabling na tym 24 calowym 1920x1080. znalazłem cos takiego:
http://allegro.pl/monitor-24-benq-gl2460-dvi-2-ms-kontrast-12m-1-i5197262440.html

Opłaca sie? Benq to w miare ok firma? bo powiem szczerze, że nie słyszałem jeszcze o niej.

Nie, nie opłaca się. Przewiń scrollem na pierwszy i drugi post tego tematu.

Odpowiedz
Cytat
MaverickPL

Mam pytanie co do monitora. Obecnie posiadam Della 24-calowego o rozdziałce 1920x1200 i cztery stoły wyglądają tak:

Docelowo chciałbym żeby na monitorze mieściło się sześć takich stołów ułożonych po trzy obok siebie w dwóch rzędach. Ewentualnie mogą być nieznacznie mniejsze gdyż posiadam huda z ogromną ilością statystyk i chciałbym je odczytywać bez zbytniego wysiłku dla oczu. Jestem w stanie wydać do 4.000zł na monitor ale nurtuje mnie jedna kwestia na którą nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. Powinienem iść w cale, w rozdzielczość czy w to i to?

W oczy rzuciło mi się kilka monitorów 32-calowych z rozdzielczością 2560x1440 i zastanawiam się czy taka rozdzielczość mi wystarczy? Większego monitora niż wspomniane 32 cale i tak nie kupię więc kwestia rozchodzi się o to czy teraz celować w jak największą rozdzielczość czy nie będzie to już miało aż takiego znaczenia i w mniejszej rozdzielczości będzie po prostu mniejsze zagęszczenie pikseli na cal?

Monitor o rozdziałce 2560x1440 jaki mi się rzucił w oczy:
http://allegro.pl/monitor-led-samsung-s32d850t-dvi-hdmi-dp-pivot-i5208524666.html

Monitor 4k:
http://x-kom.pl/p/224717-monitor-lcd-led-32-benq-bl3201pt-czarny.html

I druga sprawa dotycząca monitora 4k. Gdzieś wyczytałem, że większość monitorów 4k podłączonych przez HDMI działa tylko z częstotliwością 30 MHz i aby w pełni wykorzystać jego możliwości trzeba podłączać monitory przez DisplayPort 1.2. Pytanie czy mój komputer będzie w stanie wykorzystać w pełni zalety monitora 4k. Posiadam lapka Asus N750JK-T4101. Na stronie producenta jest napisane, że jest support dla 4k ale niestety nie mogłem znaleźć informacji na temat DisplayPort. Jedynie wiem, że jest to wersja mini wspomnianego złącza. Będzie to miało jakiekolwiek znaczenie?

Wybaczcie milion pytań ale nie do końca ogarniam tę kwestię a chciałbym dokonać jak najbardziej optymalnego zakupu dla swoich potrzeb.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Odpowiedz
Cytat
Trener
Majkelx23

może się wypowiem bo mam obsesje na punkcie wymiany sprzętu i ciągłej modernizacji pod optymalne rozwiązanie.
Aktualnie mam 27" i 24" 2560 x 1440 1920 x 1200
docelowo będę się starał o monitor 25" 2560 x 1440 oraz 24" 1920 x 1200 z cienkimi ramkami
jeśli chodzi o Benq o 32" 2560 x1440 - testowałem, był to istny dramat, typ matrycy VA po 2 godzinach siedzenia wypalił mi oczy łzawiłem i spuchły mi straszliwie, totalnie nieporozumienie, dodatkowo monitor jest za duzy przez do całkowicie niepraktyczny .
Jeśli chodzi o monitory 4K uważam że aktualnie jest to złe rozwiązanie ze względu na odświeżanie jakie można z nich wyciągnąć, zreszta Ci co kupili widać jak szybko sprzedają :)
Jeżeli piszecie już o tak dużych monitora 30" + to polecam już dołożyć parę złotych i kupic z rozdzielczością 2560 x 1600 - dochodzi praktycznie jedna linia i monitor jest bardziej kwadratowy.
Natomiast jesli chodzi o monitor w rodzielczości 2560 x 1080 o których pisaliście kompletne nieporozumienia do pokera, co najwyzej jedynie do ogladania filmów czy gier.

Jeżeli potrzebujecie aktualnie jakiś dobry monitor zapraszam na Prv, dwa będę musiał odstąpić, a do pokera są naprawdę rewelacyjne :pcuser:

Moje stanowisko jeszcze przed modernizacją:

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Zdecydowanie nie zgadzam się z opinia o benq BL3200PT . Wypalał oczy, niby od czego? Jak on ma specjalne funkcje EyeCare. Jest Flicker-free więc podświetlenie led jest ciągłe więc przy przyciemnianiu nie ma włączania i wyłączania podświetlenia z duża częstotliwością tak by użytkownik widział obraz ciemniejszy jak ma to miejsce w większości monitorów ale tutaj po prostu regulacja jasności odbywa się poprzez zmianę napięcia i ledy świecą słabiej. Do tego ma specjalny tryb niskiej emisji swiatla niebieskiego. która najbardziej podrażnia oczy. Używam też fluxa.

Ja siedze przy nim 10h+ dzienie + czesto w nocy i nie mam problemu i to tez nie jest tak ze ja taki już jestem bo czasem jak siadam przy komputerze kogoś albo w jakieś pracowni informatycznej to po godzinie już mogę czuć ból oczu jeśli monitor jest kiepski albo źle ustawiony.

Więc wydaje mi się że wypalanie oczu to kwestia złej konfiguracji.

Co do rozmiaru to ja wolę używać jednego monitora 32 cale niż dowolnej innej konfiguracji. JA używam dodatkowo tylko 20 cali do lobby, hm2 itd. Ale wszystkie stoliki mam na jednym monitorze.

Nie ma absolutnie żadnego sensu brać większej rozdzielczości pod pokera. monitor 32 cale 2560x1440 to dokładnie taka sama "gestość" pikseli co w monitorze 24cale 1920x1080. A rozdzielczość pomaga tylko upakować więcej malutkich stołów a to nie jest to o co ci chodzi.

Ja mam w hudzie około 50 statystyk i też lubię grać duże stoły grając 6 stolików z lekkim overlapem tylko po bokach mają one wielkość ok 27x20cm. Na screenie wyglada to tak

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
Trener
Majkelx23

Aaaa bardzo fajnie że napisałeś tego posta, przyznam że czekałem na niego :f_drink:
Wszystko zależy od założenia grania, z tego co widze Ty grasz 6 stolików cash i skupiasz sie tylko na nich.
Ja osobiście gram MTT i zależy mi by "jak najwięcej upchnąć stolików" na stosunkowo jak najmniejszej powierzchni :)
Jeśli chodzi o same ustawienia faktycznie może można w tym nieco pogrzebać, tak czy owak matrycy nie zmienisz nie jest to IPS lecz matryca starszego typu VA.
Faktycznie Twoje stoliki są ogromne, jeśli grasz ich 6 na 32" ja na 24" 16:10 upycham 9.
Wszystko kwestia docelowego założenia czy ilość (mój przykład) jakość (Twój) :truestory:

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Jeśli chodzi o same ustawienia faktycznie może można w tym nieco pogrzebać, tak czy owak matrycy nie zmienisz nie jest to IPS lecz matryca starszego typu VA.

Panel VA nie powinien być nazywany matrycą starszego typu (takim określeniem można nazwać matryce TN)- jest to po prostu inna technologia. Każda ma swoje wady i zalety. Faktem jest, że IPS jest bardziej rozwijane (marketing i te sprawy), nawet Samsung porzucił swoją PVA na rzecz PLS- jest to właściwie odmiana IPS produkowana przez wspomnianego producenta.
Więcej o monitorach i podstawowych różnicach między konkretnymi panelami znajdziesz np pod tym linkiem:
http://forum.benchmark.pl/topic/26242-faq-co-i-jak-czyli-co-trzeba-wiedzie%C4%87-kupuj%C4%85c-monitor/

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

Majkelx23 tak wiem, że jak ktoś lubi małe stoły to dla niego wyższa rozdzielczość nabierze znaczenia . Ja lubię mieć duze stoly bo lubie sie odchylić, nogi na biurko położyć pad w dłonie i tak grać :) I wtedy mam wzrok jakiś metr od monitora jak nie więcej .

Zdziwiło mnie tylko że tak objechałeś ten monitor pod względem komfortu dla oczu. Bo zupełnie nie rozumiem skąd to wynika. Matrycy wada w stosunku od IPS to chyba tylko czas reakcji co w grach albo szybkich filmach mogło by być widoczne. Ale wydaje mi się że dla zdrowia oczu ten monitor jest lepszy od wielu innych.

Odpowiedz
Cytat
MaverickPL

Kumpel ma właśnie tego BenQ BL3200PT i bardzo chwali i poleca. Na niego się zdecyduję bo jednak chcę grać obecnie na czterech stołach a docelowo, w perspektywie kilku miesięcy, na maksymalnie sześciu. Nie zależy mi zatem na rozdzielczości, bo nigdy nie będę grał upychając na jak najmniejszej przestrzeni jak największej ilości stołów, ale na jak najbardziej optymalnym rozmiarem stołów wyrażonym w centymetrach.

Spoiler

Patrząc na powyższą grafikę 32" z rozdziałką 2560x1440 powinno być wystarczające biorąc pod uwagę, że obecnie mam wielkość 24.1" i stoły wyglądają tak jak na screenie w powyższym poście.
Dzięki za wypowiedzi :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
DieHardPL

BenQ BL3200PT godny polecenia, też siedziałem przy nim po kilkanaście h na dobę bez żadnych problemów. Chociaż trzeba obiektywnie stwierdzić, że długotrwałe siedzenie przy kompie męczy mnie mniej niż innych, może zaprawiło mnie kilka sesji przy cywilizacji po 30h+ w czasach gdy o ips jeszcze nie było mowy. Wracając do monitorów sam zdecydowałem się jednak na inny i kupiłem IIyame XB3070WQS 30 cali w 16:10. Pomijając kwestię lepszej dla mnie proporcji, BenQ był za szeroki i stoły ustawiałem z paskami po bokach żeby oczy nie musiały wychodzić z orbit. Iiyama i inne monitory 30 calowe w 16:10 mają jeszcze jedną zaletę o której chyba nikt nie wspominał. Krótko mówiąc są bardziej kompaktowe o ile można tak nazwać 30 calowy monitor :P Konkretnie 30 mieści się na styk do dużej walizki, a 32 już nie bo wysokość ta sama ale jest sporo szersza. Przy powrocie do 30kg bagaży na lotach międzykontynentalnych jest to bardzo istotna sprawa bo monitor można shipnąć na drugi koniec świata bez dodatkowych kosztów, ba kiedyś w Tajlandii u znajomych dowiedziałem się że można nawet całą stacjonarkę zabrać :D

Odpowiedz
Cytat