Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Podzespoły do komputera

7 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
500 Wyświetlenia
nobolandia

Witam.

Potrzebuje z upgrade`ować trochę komputer. Potrzebuję trochę pomocy, bo nie chcę kupić czegoś co późnej nie będzie działać.

Posiadam płytę główną MSI k9ngm4-F V2

1. Potrzebuje RAM:

Ogólnie mam jedną kość 2GB. Potrzebuję dokupić drugą.
To powinno współpracować -->> 2GB RAM

Mam taką sytuację, że w Właściwości -> Mój komputer wyświetla mi 1,75GB RAM

W ogóle mam WinXP z SP3 32 bitowy, czy to obsługuje 4 GB RAMU? Słyszałem, że 4GB dopiero na 64bitowych systemach.

2. Karta graficzna.

Moja stara się spaliła. Miałem chyba GeForce 6600. Potrzebuję jakąś tania kartę, gdyż głownie zależy mi na podłączeniu 2 monitorów. Jedną kartę mam zintegrowaną na płycie głównej. Taka kombinacja zadziała , żeby podłączyć 2 monitory?

3. Zasilacz.

Ostatnio przy próbach odczytywania płyt CD, restartuje mi się komputer. Czytałem, że prawdopodobnie to zasilacz. Potrzebuje nowy. Mogę kupić pierwszy lepszy, czy tez trzeba zwracać na coś uwagę, bo tutaj się nie znam.

Odpowiedz
Cytat
6 odpowiedzi
szoker22

Grafika na AGP jest dosc droga a 4 giga ramu WIN XP nie wykryje. Proponowalbym zainwestowac w nowy komp bo upgradowanie starych jest nieopłacalne, za poł rok on nadal bedzie za słaby na obecne czasy

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Bez Ramu jeszcze się obejdzie. Komputer używam głownie do pokera (70%) i 30% do przeglądania internetu i oglądania filmów. Karte potrzebuję tylko po to, aby podłączyć 2 monitor. Nie opłaca mi się inwestować w nowy sprzęt, jeszcze nie teraz.

Odpowiedz
Cytat

Witam posiadam te same 2gb ramu (moge sprzedac za 60zl) kupilem bo tez mialem ulepszac starego PC ,lecz jednak zlozylem calkowicie nowy sprzet

gg (26295714) pzdr

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

to kup ram od kolegi za 60zł (wytarguj gwarancje rozruchową ;)) - wykryje Ci 3,5GB ramu, karte graficzną jakąś najtańszą z dwoma wyjściami cyfrowymi, najlepiej z chłodzeniem pasywnym jakieś 120-150zł na PCI-E (tu się lepiej upwenij). Do tego zasilacz - 80zł i masz sprzęta gotowego.

Odpowiedz
Cytat
akus1979

Pokazuje mniej ramu bo cześć przeznaczona jest na pamiec zintegrowanej karty graficznej, spokojnie mozesz dolozyc jeszcze 2gb, najlepiej kup nowa karte graficzna z dwoma wyjsciami a ta zintegrowana wylacz w biosie. Co do zasilacza to nie radze kupowac najtanszego zasilacza, poszukaj jakiegos z aktywnym PFC, co do restaru to moze to byc wina zasilacza ale rowniez moze byc problem z plyta glowna (spuchniete kondenstory) wtedy nie oplaca sie nic modernizowac tylko zbierac na nowy sprzet.

Odpowiedz
Cytat
nobolandia Autor wątku
nobolandia

Dzięki za pomoc. Właśnie chyba wstrzymam się z modernizacją.
Ostatnio baza danych PT bardzo szybko się powiększa i mój sprzęt nie daje rady. Na chwilę obecną chyba zacznę zbierać na nowy sprzęt.

Odpowiedz
Cytat