Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Pc do grind hard na styczeń

54 Posty
14 Użytkownicy
0 Reakcje
5,192 Wyświetlenia

Coście się uczepili tej płyty głównej _ugly:

http://pclab.pl/art45076-3.html - w tym teście wypada dobrze w swoim przedziale cenowym . Dobra sekcja zasilania , dobre materiały no i cena :)
Co do stabilności to w większym stopniu istotny jest porządny zasilacz niż płyta główna , oczywiście jeśli proc będzie chodził na referencyjnych ustawieniach do oc płyta musi być porządna .

Co do dalszej części wypowiedzi , to cały czas zajmujecie się nie tą rzeczą co potrzeba
Mówicie autorowi że można mieć za dużo mniejszą kasę trochę gorszy sprzęt rzeczywiście może mieć , ale autor chce mieć dobrego kompa i chce mieć spokój i co najważniejszy może wyłożyć na to kasę także skoro chce kompa za za 3.5 czy za 5.5k zł to my mamy mu taki złożyć z jak najlepszych części a nie gadać " ej stary za 2000zł też Ci to będzie działać szkoda kasy więcej wydawać etc" Tylko teraz pytanie jak to będzie działać czy będzie płynność czy też nie ? Wydaje mi się , że tego nikt nie wie bo pewnie nikt nie gra 50 stołów:D . A jak się okaże że jednak komp za te 3 tysie nie daje rady ? to wtedy będzie jednak nie smak że się nie dołożyło trochę ( a były na to środki , bo co innego jakby była to budżetowa konstrukcja ) I wtedy zaczyna się szukanie problemu co przeszkadza w płynności ? W świecie jest tak , że jak się ma do czegoś duże wymagania i oczekuje się nie zawodności i aby wszystko chodziło poprawnie to jednak trzeba za to zapłacić :/ (bynajmniej tak jest przy komputerach) . No i jeszcze dochodzi do tego fakt że jakby nie było to będzie jego narzędzie pracy .

Co do grafiki to tak jak pisałem wcześniej no i jak nie zamierzasz grać to bez różnicy czy to będzie geforce czy radeon .

Odpowiedz
Cytat
kaskader

Dobrze że podkreśliłeś "w swoim przedziale cenowym"

Zobaczyłem teraz fotkę tej płyty. Inne podzespoły by się obraziły że je na nią wpinasz :P

Odpowiedz
Cytat

jeśli chodzi o desing to szału nie ma :D , ale jak to mówią cicha woda brzegi rwie

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

to już mi w bani pomieszaliście niby zestaw za 5.5 k a zaczynacie pisać, że pod tą płytę główną to nie pójdzie czy szybko padnie ?:D panowie chce już wydać więcej ale jak piszę Dawid żeby wszystko było bezproblemowo i się nie psuło, a do tego chce już mieć sprzęt trochę bardziej konkretny żeby potem nie narzekać że nie dołożyłem trochę

ten zostaw co podałem to nie jakieś pierwsze lepsze części czytałem dużo opinii przed jego ułożeniem np benchmark ten zasilacz, grafikęczy płytę polecają to już sam nie wiem :)

Odpowiedz
Cytat

zawsze będzie jakiś dylemat czy dobrze się wybrało ;)

Odpowiedz
Cytat
ikarPL

Napisane przez dawid327
Coście się uczepili tej płyty głównej _ugly:

http://pclab.pl/art45076-3.html - w tym teście wypada dobrze w swoim przedziale cenowym . Dobra sekcja zasilania , dobre materiały no i cena :)
.

aaaaa... no to wiemy juz skad czerpiesz wiedze ;) hahahahaha.... wiesz moj kumpel zwolnil sie z redakcji CHIP (taka gazetka) jak im producenci plyt zaczeli sponsorowac test plyty glownej..... ogarnij sie a nie polecaj ludziom sprzet bo beda tylko bluznic na Ciebie pozniej...

i ten RAM GoodRAM :facepalm:

Jeszcze raz powtarzam na AMD zlozy za 3-3,5k rakiete nieporownywa do i5 ktory ma w rozpisce na porzadnym RAM-ie 1666 1800(OC) zajebistej plycie glownej Gigabyte (jesli chce bardziej krecic pamiec) lub Asus (jak chce bardziej krecic procka) i swietnej grafice od Radeona

do tego monitorki Samsunga (ewentualnie LG) i smiga jak chce na porzadnym, szybkim a przedewszystkim stabilnym i bezproblemowym zestawie - kupi AsRocka i Goodrama (jeszcze na i5 taki RAM) to bede mial polewke za miesiac czy 2

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

ok dzięki za konkretną odpowiedz, trzeba pomyśleć jeszcze zanim zamówie do stycznia trochę czasu to zestaw może ulec zmianie i prawdopodobnie ulegnie ;p

ps. Ikar wysłałem priva mam pytanie jak możesz przyjmij

Odpowiedz
Cytat

wpisałem w google i to był bodajrze pierwszy czy tam drugi link z testem tej płyty , pclab to nie jedyna strona jest masa innych , a płytę polecam bo znam paru użytkowników którzy właśnie mają taki zestaw i5(2500k)+ta płyta i są zadowoleni .
Także moje wypowiedzi to nie jest sucha teoria wyczytana na pierwszej lepszej stronie.
A co do ramu to jedynym argumentem który był na plus Goodramów była cena i tyle .

Fałszowania testów wydajności ? nie bądź śmieszny...

Dobrze , że autor korzysta jeszcze z innych źródeł , przynajmniej będzie mieć obiektywną opinie.

Odpowiedz
Cytat
Teges

Od siebie tylko dodam porównaj ceny z Gral'em (gral.pl), jak kupowałem pół roku temu były lepsze niż w esc.

Odpowiedz
Cytat

gral, camino i kozak, jeśli chodzi o gdańsk - najtańsze podzespoły (swoje pudło składałem w 3 sklepach)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

thx za info ale raczej na morele będę zamawiał

ok panowie, zmieniłem parę rzeczy za waszą naradą i wychodzi prawie tak samo cenowo co do poprzedniego

chyba lepszego za tą cenę nie da rady złożyć ? jedynie monitor raczej średniawka ale potrzebny mi on będzie na jakieś 6 miesięcy więc nie muszę kupować jakiegoś kosmicznego

Odpowiedz
Cytat
bushmen

A nie chcesz zamienić monitora? dołozbym 200 zl i wział Dell U2412M. Masz 16;10 wiekszą rozdzielczość, więcej się zmiesci :D

Odpowiedz
Cytat
MikeWrclv

ode mnie 1 słowo:

ta klawiatura logitecha za 7 dych ultra flat jest nielepsza niż klawy za 10 zł. Fatalne, malutkie, skrzeczące przyciski. Jeśli jesteś spokojnym graczem i nie przy****dolisz to zainwestuj w illuminated albo k800 z tej firmy. NIEBO a ziemia ;)

Odpowiedz
Cytat
_Anonymous_ Autor wątku
_Anonymous_

dzięki za wszystkie porady i opinie, codziennie szukam, czytam i pytam aby złożyć sensowną maszynę i jak dotąd ułożyłem takie coś:

1. Zasilacz - czytałem, że dobra firma i jest on w sensowny 650W na takim powinno wystarczy pod ten sprzęt, czy jednak można dostać coś lepszego w podobnej cenie +-50zł?

2. Klawiatura - tutaj faktycznie po przeczytaniu o tej poprzedniej zwątpiłem ze względu na te klawisze, thx za info michał :),

3. Monitor - 24 cale + pivot + 16:9, w miarę dobry nie potrzeba mi jakiegoś zajebistego pod grafikę czy inne rzeczy dlatego patrzę tutaj głównie na cenę taki zwykły powinien być ok na grind, ma ktoś taki ? i tak za jakieś 6 miesięćy kupuję 2x http://www.morele.net/monitor-led-dell-u2412m-412374/#div4 to na teraz powinien starczyć mi ten.

6. Obudowa - zmieniłem na tą, wiele ludzi ją chwali, chyba lepszej w tej cenie nie znajdę

7,12. Dysk HD + SSD - te ceny za zwykły hd masakra ale co zrobić, 500gb w zupełności mi wystarczy teraz mam 250 i jest ok, do tego SSD pod pokera, holedema, windowsa etc szybko wszystko sprawnie chodziło Crucial M4 raczej jeden z lepszych wyborów tutaj nic nie zmieniam.

9. Ram - polecaliście mi ten zamiast 'goodrama', chyba w tej cenie lepszego nie znajdę?

10. Płyta główna - podobno solidna, mogę dołożyć ~50zł więcej do jakiejś innej jak by była lepsza jakieś opinie? chyba ta powinna jednak wystarczyć

11. Procesor - chyba jeden z lepszych w tej cenie, jak bym mógł dołożyć od 50 do 100zł warto się rozejrzeć za innym? jakieś opinie który ?:)

14. Grafika - chciałem wziąć Sapphire Radeon HD6850 Toxic ale na morele nie ma to wybrałem zwykłego czy jednak warto dołożyc 100zł~ więcej i rozejrzeć się za czymś trochę lepszym?

warto zamienić na tą : http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-radeon-hd-6870-flex-1gb-11179-02-40g-401236

lub

tą: http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-6870-1gb-gv-r687oc-1gd-361942#div4 ?? nie trzeba by było dołożyć dużo, a różnica chyba dość spora

Reszta wydaję się std, czegoś zapomniałem wrzucić do zestawu?

jak pójdzie na nim mafia 2, poker przy kilkudziesięciu stołach i będzie on w miarę bezawaryjny przez parę lat będę zadowolony :)

Odpowiedz
Cytat