Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ochrona oczu - flux

28 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
10.6 K Wyświetlenia
Shad0w69

Widziałem, ze ten program był 2 razy wspominany na forum, ale nie było o tym oddzielnego topicu, więc kilka osob mogło go przegapić.

FLUX

Na 2+2 szczególnie nocni gracze sobie bardzo chwalą ten program, wzrok się dużo mniej męczy.

OPIS:

"Ever notice how people texting at night have that eerie blue glow?

Or wake up ready to write down the Next Great Idea, and get blinded by your computer screen?

During the day, computer screens look good—they're designed to look like the sun. But, at 9PM, 10PM, or 3AM, you probably shouldn't be looking at the sun.
f.lux

F.lux fixes this: it makes the color of your computer's display adapt to the time of day, warm at night and like sunlight during the day.

It's even possible that you're staying up too late because of your computer. You could use f.lux because it makes you sleep better, or you could just use it just because it makes your computer look better.

f.lux makes your computer screen look like the room you're in, all the time. When the sun sets, it makes your computer look like your indoor lights. In the morning, it makes things look like sunlight again.

Tell f.lux what kind of lighting you have, and where you live. Then forget about it. F.lux will do the rest, automatically."

Odpowiedz
Cytat
27 odpowiedzi
krzysiekmiszcz

korzystam z niego juz jakis czas, jest naprawde przydatny

Odpowiedz
Cytat

Dzięki za link i info :)
Na pewno przetestuję ten program, zwłaszcza, że nigdy nie interesowałem się za bardzo ustawieniami ekranu i trybu wyświetlania, a ot jakieś losowe standardowe ustawienia na pewno nie są optymalne, a już na pewno nie przez cały dzień.

Odpowiedz
Cytat
piecykowy

widzę, że fajny programik, ale nie wiem za bardzo jak dobrze wykorzystać :)
jak ustawiać na noc a jak w dzień ?

Odpowiedz
Cytat
Shad0w69 Autor wątku
Shad0w69

PPM -> change location
np. dla wawy 52.35N, 21.05E

samo Ci przestawia dzien/noc

Odpowiedz
Cytat
piecykowy

Napisane przez Shad0w69
PPM -> change location
np. dla wawy 52.35N, 21.05E

samo Ci przestawia dzien/noc

Ok, dzięki wielkie ! :f_thumbsup:
Ale i tak będę musiał zainwestować w okulary/soczewki bo wzrok pogorszył się :D

Odpowiedz
Cytat
derus

Macie ustawione na noc tak jak w domyślnych zupełny halogen?
Dla mnie to było za pomarańczowo i ustawiłem na mniej więcej fluorescent.

Odpowiedz
Cytat
Qbaloz

Szczerze to mnie to trochę "razi" jak wieczorem mam taki ekran przyciemniony trochę:D

Odpowiedz
Cytat

Bardzo ciekawy program. Jeśli ktoś z Was już go testował i mógłby opisać jego wady i zalety, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
psychoreaper

Napisane przez Qbaloz
Szczerze to mnie to trochę "razi" jak wieczorem mam taki ekran przyciemniony trochę:D

Mnie również razi zaraz po tym jak się zmieni, ale po jakiś pięciu minutach to wrażenie znika. Potestuję jeszcze parę dni i zobaczymy czy będzie jakaś różnica na plus. Nosiłem się ostatnio z zamiarem założenia posta o tym jak chronić oczy bo po kilku godzinach gry często mnie bolały. Mam nadzieje, że ten soft okaże się pomocny.

Odpowiedz
Cytat
krzysiekmiszcz

Napisane przez Jakub
Bardzo ciekawy program. Jeśli ktoś z Was już go testował i mógłby opisać jego wady i zalety, byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

nie widze wad :P

proponuje ustawic "Transition speed" na slow, wtedy ekran bedzie sie przyciemnial stopniowo

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez krzysiekmiszcz

Napisane przez Jakub

Pozdrawiam

nie widze wad :P

proponuje ustawic "Transition speed" na slow, wtedy ekran bedzie sie przyciemnial stopniowo

Dzięki, zawsze wolę posłuchać Waszej opinii, bo komentarze zna stronie producenta są niemal jak na Youtube ;)

Odpowiedz
Cytat
hellYeahEnT

no cos tam pomaga, chocaiz bez rewelacji : )

Odpowiedz
Cytat
hapotam

Faktycznie, zupełnie inaczej się patrzy na ekran. Siedziałem cały dzień przez komputerem, a teraz po jego włączeniu od razu oczy jakby odetchnęły z ulgą. Ja polecam.

Bardzo fajnie zastosowano zmianę ustawień zgodnie z krajem. Wystarczy kliknąć: zmiana lokalizacji i otwiera nam się www z mapką i szukamy miasta (dla mnie KRAKOW) kopiujemy jego kod dla programu i klikamy okej.

Odpowiedz
Cytat
psychoreaper

Może to efekt placebo, ale jestem po wyjątkowo długiej (jak na mnie) sesji i czuję różnicę między tym co było a tym co jest. Nie czuję takiego piasku w oczach jak miało to miejsce przed fluxem. Oczy również nie są aż tak przekrwione jak wcześniej. Chyba pomaga ;)

Odpowiedz
Cytat
mik1984

No, ja dwie godziny z niego korzystam i jestem zadowolony... ;)

Odpowiedz
Cytat
Kamil1010

Albo to placebo, albo daje niezły efekt niech tak pozostanie....

Odpowiedz
Cytat
szczesniak87

fantastyczna rzecz jak dla mnie,
gram bardzo często w nocy i teraz oczy mnie praktycznie nie bolą

dzięki Shad0w69 _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
mko101

Dzieki!

Z moim wzrokiem jest tragicznie, glownie ze wzgledow genetycznych, ale dokladajac do tego duze ilosci komputera, znacznie to pogarszam.

Program sie przyda :) Narazie ekran jest bardziej pomaranczowy :D Zobaczymy co na to oczy "powiedza".

Odpowiedz
Cytat
Shad0w69 Autor wątku
Shad0w69

Prosze bardzo.
Cieszę się, że mogłem komuś pomóc. _love:

Odpowiedz
Cytat